:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Парадокс

Напаст ли е зелената енергия, или как се раждат опасни митове

Управляващите не знаят колко са слънчевите и вятърните централи, но смятат с точност до стотинка вината им за скъпия ток
Снимка: bulgariaonair
Никола Газдов
Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са алчни и крайно съмнителни типове. Тяхна едничка цел е да печелят милиарди на гърба на изтерзания български народ. За да успеят в начинанията си, тези лоши инвеститори прокарват лобистки закони и подкупват наред чиновници из страната. Точна информация за деянията им няма. Но се знае, че са много и ужасни. Единствен премиерът Бойко Борисов дръзва да им се противопостави. С един удар по масата разцепва преференциални тарифи на две. С няколко добре премерени изказвания помита хиляди мегавати вятърни и фотоволтаични проекти. Да, щети за потребителите има, но това е малкото зло. Най-лошото е избегнато. А за останалото отговаря Ангел Семерджиев от ДКЕВР.



Ако горното ви звучи познато, значи следите изказванията на управляващите относно ВЕИ. Стари и млади вече знаят що е то фотоволтаик и колко е вреден за месечните ни сметки за ток. Научихме и колко усилия са вложили депутатите на ГЕРБ, за да приемат един авангарден закон за ограничаване на инвестициите във ВЕИ. И да го променят едва година по-късно, за да бъде той още по-рестриктивен. За доказателство министър Лиляна Павлова започна да отнема разрешения за ползване на фотоволтаични централи. Министър Делян Добрев пък обяви, че се обмисля премахването на преференциите за проекти над 30 kW, тъй като България е "преизпълнила своите цели".



Целите на България относно ВЕИ



Това, което управляващите пропускат да кажат, е какви са всъщност целите на България относно ВЕИ. И кои официални данни относно инсталирани мощности са използвани, за да бъде сметнато "преизпълнението". В така наречената "Енергийна стратегия на България до 2020 г." възобновяемите източници са обявени за приоритет, но няма заложени конкретни цели. Вероятно министър Добрев цитира Националния план за действие относно ВЕИ (НПДВЕИ). Този документ бе приет през 2010 г. и бе особено скромен по отношение на фотоволтаичната технология - в първоначалната версия се предвиждаше към 2020 г. да има изградени 303 MWp, а по-късно целта бе завишена на 600 MWp. За сравнение, Германия предвижда изграждането на 52 000 MWp до 2020 г. а съседна Гърция - 3500 MWp.

Макар да носи печат на МИЕТ, планът за действие не е подготвен от експерти на министерството, а от външни консултанти. Заложените в него цели не са минали през обществено обсъждане и не са съгласувани с други държавни или общински институции. Мнението на бизнеса и гражданското общество също не бе поискано. Тоест националният план за развитие на ВЕИ съдържа целите на консултанта, а не тези на администрацията, гражданите и бизнеса в България.

Така или иначе според Добрев и НПДВЕИ България е преизпълнила целите си. Същевременно при поскъпването на тока с 13.6% вместо с обявените 10% ДКЕВР и МИЕТ обявиха, че не знаят точния брой на въведените в експлоатация фотоволтаични паркове. Ако действително на 28 юни 2012 г. никоя институция не е имала тази информация, много любопитно е кой и как е сметнал "преизпълнението". Този въпрос препраща и към големия проблем във ВЕИ сектора:



тоталната липса на публична информация



Прехвърлянето на отговорността между институциите в крайна сметка се превърна в обвинение към "лошите" инвеститори. Те били заявили проекти за 12 хиляди мегавата, което било непосилно. Имало сключени договори за 2-3 хиляди мегавата, което пък било ужасно много. Националната електрическа компания (НЕК) не можела да смогне на огромния инвестиционен натиск и била заплашена от фалит. А така ли е в действителност? За да си отговорите на този въпрос, опитайте се да намерите официални данни. Но не твърдения, а факти!

На интернет страницата на НЕК няма да откриете информация относно точния брой на сключените договори. Няма данни кога и от кого са сключени, нито какъв е срокът им на реализация. Няма да разберете и колко мощности са въведени в експлоатация към днешна дата. Всъщност там няма информация относно ВЕИ в реално време. Същото важи и за МИЕТ. И за ДКЕВР. И за останалите организации, които се занимават с възобновяеми източници. Оказва се, че данъкоплатците издържат с парите си институции, които



не могат да предоставят насреща елементарна услуга -



отчет за текущата си дейност. А тази дейност е свързана с разходи, които същите тези данъкоплатци се очаква да финансират.

Абсурдното е, че липсата на публична информация не притеснява никого. Тя е даденост, която се очаква да приемем без коментар. От ДКЕВР се сърдят, че Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поставя под въпрос сметките им относно влиянието на ВЕИ при повишението от 13.6% в сметките за ток. Същевременно от ДКЕВР не желаят да предоставят на потребителите информация колко киловатчаса електроенергия, от коя ВЕИ технология, по коя тарифа е планирано да бъдат заплатени за периода юли 2012 - юли 2013 г. Тези данни би следвало да са определящи за калкулациите на регулатора, а оттам и за повишението на сметките ни за ток. Не е ясно защо гражданите на България, които са работодатели на Ангел Семерджиев и колегите му от ДКЕВР, не следва да разполагат с тези данни.

Вместо да публикуват официална информация относно броя на сключените договори и реализираните ВЕИ проекти, институциите се занимават с апокалиптични изказвания. Токът нямало да скочи с 13%, а с 30%, ако не била правилната политика на управляващите. Хората щели да намразят инвеститорите и да изпочупят соларните паркове с камъни. Държавата пък щяла едва ли не да пропадне заради "най-лобисткия закон" за ВЕИ.

Както обикновено, най-речовит по темата бе Бойко Борисов. Наскоро той направи заявка за научно откритие с твърдението, че фотоволтаичните панели се загрявали като "гигантски котлон" и повишавали температурата на почвата с 5-6 градуса. За да бъде абсурдът пълен, премиерът чистосърдечно си призна, че бил информиран за този "факт" от зеленчукопроизводители. За жалост не научихме кой внуши преди време Борисов, че цената на тока ще скочи "осемнадесет пъти" заради соларните паркове. Вероятно същите съветници са подсказали на него и на министър Добрев, че страната ни не се нуждае от инвеститори във ВЕИ. Без значение, че "ненужните" инвеститори създадоха или запазиха между 5 и 7 хиляди работни места в България след 2008 г.



Възобновяемата енергия не е ненужен лукс



или самоцелна "зелена" политика. ВЕИ е незаменимо средство за излизане от икономическата и енергийната зависимост на страните от ЕС от изкопаемите горива. Енергията от природата е налична навсякъде и е напълно безплатна. А технологиите за добива й поевтиняват благодарение на икономия от мащаба, която е следствие от подкрепата на страните от ЕС. В България цената на ВЕИ в момента се усеща силно от потребителите. Това нямаше да е така, ако ДКЕВР бе приела предложения от БФА модел за намаление на тарифата при достигане на определени междинни цели. Тоест "лошите" инвеститори бяха предложили да имаме същите инсталирани мощности, но на много по-ниска цена. Ако ДКЕВР бе приела това предложение, потребителите и бизнесът щяха да са доволни, а г-н Семерджиев нямаше да е най-одумваният човек в държавата.

Администрацията и политиците могат да се учат от грешките си. Стига да усещат натиск от страна на потребителите и бизнеса. ДКЕВР, НЕК и МИЕТ са длъжни да предоставят публично и на достъпен език информация за дейността си. Тогава ще имаме точни данни за развитието на ВЕИ сектора и за влиянието му върху сметките ни за ток. Както и прозрачност в енергетиката - една тема, която силно вълнуваше премиера Борисов преди броени месеци.







 При поскъпването на тока с 13.6% вместо с обявените 10% ДКЕВР и МИЕТ обявиха, че не знаят точния брой на въведените в експлоатация фотоволтаични паркове. Ако действително на 28 юни 2012 г. никоя институция не е имала тази информация, много любопитно е кой и как е сметнал "преизпълнението".
87
7499
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
02 Август 2012 19:37
"Наскоро той направи заявка за научно откритие с твърдението, че фотоволтаичните панели се загрявали като "гигантски котлон" и повишавали температурата на почвата с 5-6 градуса. За да бъде абсурдът пълен, премиерът чистосърдечно си призна, че бил информиран за този "факт" от зеленчукопроизводители."
Не е нужно повече да коментираме тази статия. Не, България не е Абсурдистан. В Абсурдистан все пак има и нормални политици.
02 Август 2012 20:07
В интерес на истината, температурата под модулите е около 60 градуса.
02 Август 2012 20:22
А в едно село хората показаха как могат да се реши този проблем. И то само на цената на един гранатомет, какъвто, съгласете се, може да се купи на всеки бит-пазар.
02 Август 2012 20:31
Къде, къде? На кой битак продават гранатомети? Имам малко пари, инвестицията ми се струва добра.
02 Август 2012 20:33
'
02 Август 2012 20:38
Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са алчни и крайно съмнителни типове. Тяхна едничка цел е да печелят милиарди на гърба на изтерзания български народ. За да успеят в начинанията си, тези лоши инвеститори прокарват лобистки закони и подкупват наред чиновници из страната.

Авторът е съвсем прав!
02 Август 2012 20:39
Абадаб още не се е включил. Дали пък не е авторът?
02 Август 2012 20:42
Този Газдов има ли връзка с онзи Газдов, или е само съвпадение на фамилии?
02 Август 2012 20:43
Безспорно "зелената енергия" е по-скъпа от конвенционалната. Безспорно това се плаща от потребителите. А колко в повече плащаме зарад зелените инвеститори и колко зарад държавен рекет - да си изясняват Бойко и "зелените". Аз искам зелена енергия на нормални конкурентни пазарни цени!
02 Август 2012 20:53
Пък аз искам да имам избор дали искам или не "зелена" енергия! Стига рекет над потребителите!
02 Август 2012 21:00
Ако имах възможност - веднага бих съборил всички "зелени" електроцентрали, дето им изкупуват електроенергията на космически цени.
Ако някой реши да мине на нормални цени - не бих го съборил.
02 Август 2012 21:16
Неуморни са изобретателите на вечен двигател...
02 Август 2012 21:17
Аз бих захранил със 'зелена' енергия няколко (държавни) стола.
02 Август 2012 21:18
Дрън-дрън-та-пляс, както казваше баба ми.

И нито дума за цената на енергията от фотоволтаиците.

Иначе идеята на редакцията да даде думата и на "противника" е похвална, даже много, защото така съвсем лъсва несъстоятелността му.
02 Август 2012 21:24
3. до 30 кВт р
268,68

4. над 30 кВт р до 200 кВт р
260,77
6. над 200 кВт р до 10 000 кВт р
237,05
7. над 10 000 кВт р
236,26
8. ФЕЦ , монтирани на покриви и фасади до 30 кВт р
400,70
9. ФЕЦ, монтирани на покриви и фасади над 30 кВт р до 200 кВт р
369,08
10. ФЕЦ, монтирани на покриви и фасади над 200 кВт р до 1000 кВт р
316,11



ето ги Калки
02 Август 2012 21:28
3. до 30 кВт р
268,68

Язък, тъкмо се бях засилил да си монтирам и аз.
02 Август 2012 21:30
Благодаря, Цанев.
Мисля си - дали да не приложим и тук подхода за "Белене" - който иска зелена енергия - да си я плаща ?
Пък нашето поколение, което е строило "Козлодуй", да си отвори 3-и и 4-и реактор и да си ги ползва. Включително ще плащаме за съхранение на отработеното гориво
02 Август 2012 21:32
Ако си ги монтираш на покрива или фасадата са 400,7 помисли си пак Олдмад, за какво ти е фасада
02 Август 2012 21:35
Благодаря, Цанев.


You are welcome!

А за останалото, което си мислиш си прав Нека бай тенор, и всичките дистрибутирани хапчета, абадабчовци и сие Газдовци си плащат ток само от ФЕЦ на съответните цени, да
02 Август 2012 21:43
Върти ми се и една идея, свързана с вятърните перки. Нещо в смисъл който иска - да духа.....
02 Август 2012 21:46
Тук вече Калки, ще има голЕма конкуренция между споменатите от мен..............
02 Август 2012 21:47
То че съм си oldmad е вярно, ама не чак толкоз, че да си монтирам стъклария на покрива в доказано градобитен район.
Завчера пак "тараших" керемидите покрай последната градушка - тоз път само три спукани смених.
А на външните стени не става, доста сянка е около къщата - дървета, лози, розови храсти и пр.
02 Август 2012 21:51
Е тогава Олди, си кауза пердута за хапчетата - абадабчета
02 Август 2012 21:52


Има достатъчно нефт и е евтин.
Трябват ни войни за да им го продаваме на петорни цени.


Има достатъчно уран и енергията от него е евтина.
Трябва ни "зелена" енергия за да им продаваме ядрената на петорни цени.


Хабдалите нека плащат.

02 Август 2012 21:54


Ако греша – то е в пъти-то.

02 Август 2012 22:02
Един приятел беше споделил, че печалбата от фотоволтаика е единствено за производителя
02 Август 2012 22:17
Аз така да попитам, без да съм чела статията и коментарите, това момченце да не е внуче или роднина на оня Газдов от лагерите? ....
02 Август 2012 22:19
А, Цанев ме е изпреварил, ама аз не бях чела коментарите, статията хич нямам намерение да я чета.
02 Август 2012 22:20
.
02 Август 2012 22:20
Няма то Абадаб/разпределен. Очевидно той е авторът.
02 Август 2012 22:21
"Наскоро той направи заявка за научно откритие с твърдението, че фотоволтаичните панели се загрявали като "гигантски котлон" и повишавали температурата на почвата с 5-6 градуса. За да бъде абсурдът пълен, премиерът чистосърдечно си призна, че бил информиран за този "факт" от зеленчукопроизводители."
Не е нужно повече да коментираме тази статия. Не, България не е Абсурдистан. В Абсурдистан все пак има и нормални политици.

Предполагам визираш авторчето. Въпреки, че ич не му се отдава колкото и да се мъчи да се прави на политик.
Самите панели са тъмни и поглъщат много енергия. КПД-то им е дост. ниско. Енаргията естествено се разсейва в близката околност.
И температурата се вдига.
/Като за малки деца и "менажери", като боядисаш снега чер се топи./
Дори и да е икономисче или юрисче, просто е длъжен да провери. Защото така глупака е той.
Впрочем типичен пример на новата генерация "менажери". Поне некоя по-засукана да беха сложили. Не че щеше да е различно, но поне естетиката.

А че се прави на политик (или просто на куко), ...... ами иначе трябваше да коментира по същество. Примерно толкова членове, толкова енергия от толкова инс. мощности. Такива цени на изкупуване. След година, след пет ......
02 Август 2012 22:23
Мисля си - дали да не приложим и тук подхода за "Белене" - който иска зелена енергия - да си я плаща ?



02 Август 2012 22:34
Aлчни фотоволтаици изпълзях на припек.
И лъжат, лъжат..
02 Август 2012 22:51

Един приятел беше споделил, че печалбата от фотоволтаика е единствено за производителя


Така е !
За производителя на фотоволтаика. Само за него.

Дори производителят на тока, който е купил тоя фотоволтаик за тази цел, НЕ ПЕЧЕЛИ.


02 Август 2012 22:52
Фотоволтаика превръща светлинната енергия в електрическа, а топлинната в случая е отпадък.
02 Август 2012 23:37
От тая статия трябва да се чете само първия абзац. Ако горното ви изглежда познато... то е защото това е самата истина.
Оттам нататък, тоя не давал информация щото не знаел, оня сме му биле работодател ама и той не разполагал с дании. Ай сиктир. Информация няма, защото е абсолютна далавера да си собственик на фотоволтаик и да ти плащат безплатния ток по 70ст/квч за 20 години напред, особено ако ти платят "инвестицията" по някоя европейска програма. Обзалагам се, че мошенгиите от тая асоцояция, до един са си предвидили в договорите с НЕК съответните клаузи за конфиденциалност. Така че информация от кого НЕК изкупува ток на преференциални цени няма и да има.
И какво ни дреме че цената на технологията намалява, след като във вашите договори е вписано, че за 15-20 години напред, ще ви изкупуват тока на цена каквато сте поискали първоначално и тази цена може само да расте но не и да намалява.
Тъй и не проумяха, че в най-бедната и разсипана държава на континента Европа няма как да вземат на босия цървулите, ама все пак държат да пробват.
02 Август 2012 23:41
И аз не харесвам зелените цени, но момъкът е напълно прав - последните изпълнения на ДКЕВР и енергийното министърче показват въпиеща некомпетентност, стъкмистика и неискреност - небходима е пълна прозрачност при формирането на цените, за да знаем кой колко кожи ни сваля и защо. А Семерджиев и Добрев какво правят - през ден си сменя позициите кой и колко е виновен за поредното неизбежно поскъпване - Костов ли, Сакса ли, слънчевите централи ли, ветрените или въглищата, или пък неродената АЕЦ Белене ... }
03 Август 2012 00:47
В родната обстановка на повсеместна филантропия, само инвеститорите във възобновяеми енергийни източници са льоши, льоши, много льоши!
03 Август 2012 01:03
ВЕИ е незаменимо средство за излизане от икономическата и енергийната зависимост на страните от ЕС от изкопаемите горива.
Това твърдение на какви данни почива? На Бойко Борисовите или да?
Енергията от природата е налична навсякъде и е напълно безплатна.
Да де, ама ние плащаме тройно за таз "безплатна" енергия. Всъщност ядрената енергия и тази от изкопаеми горива са също "енергии от природата", както и светлината от звездите . Налични са навсякъде, но има съществени проблеми при преобразуването им за стандартно ползване от обществото. Основната разлика между "традиционните" и "вятърничевите" енергийни източници, заради която съм скептичен към вятърничевостта, е че преобразуването и стандартизирането на енергията се решават от "инвеститора" при традиционните, докато проблемите на вятърничевите се прехвърлят на обществото. Но при такива юристи и икономисти няма да се изненадам на "инвеститори" в АкЕИ (акумулаторни енергийни източници) - един вид да се пИчели от преработката на "боклука" (отпадъчна енергия като от натискане на спирачките, щото шофьорът е бил непредвидлив). Тогава лозунгът "С издухване и слънчасване към по-висок БВП" ще се замени "Стани боклук за да се вдигне БВП-то!". Къде изчезна Кракатау?
03 Август 2012 01:21
Бойко Борисов. Наскоро той направи заявка за научно откритие с твърдението, че фотоволтаичните панели се загрявали като "гигантски котлон" и повишавали температурата на почвата с 5-6 градуса. За да бъде абсурдът пълен, премиерът чистосърдечно си призна, че бил информиран за този "факт" от зеленчукопроизводители.


Натисни тук

TSS(Taiyo See-through Solar) is a high performance glass which can generate infinite and clean electric power through photovoltaics. Moreover, the glass functions as a heat shield preventing excessive solar heat gain.
====
Иначе в статията има доста верни наблюдения, но предубедените форумци отказват да ги видят.
Тази например:
"От ДКЕВР се сърдят, че Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поставя под въпрос сметките им относно влиянието на ВЕИ при повишението от 13.6% в сметките за ток. Същевременно от ДКЕВР не желаят да предоставят на потребителите информация колко киловатчаса електроенергия, от коя ВЕИ технология, по коя тарифа е планирано да бъдат заплатени за периода юли 2012 - юли 2013 г. Тези данни би следвало да са определящи за калкулациите на регулатора, а оттам и за повишението на сметките ни за ток."
03 Август 2012 01:25
Лъжецът Газдов не може да не знае, че соларните паркове по принцип са без обслужващ персонал.

Всъщност се лъжеш. Един от недостатъците на традиционните соларни панели, които масово се използват по парковете, е че те привличат прах и мръсотия и трябва редовно да бъдат почиствани иначе КПДто им пада рязко.
03 Август 2012 02:07
preventing excessive solar heat gain
Прекомерното! А не че въобще няма затопляне на фона около панелите. Значи има висококвалифициран почистващ персонал? Брей! още нещо да кажеш? Съгласен съм че технологията може би има бъдеще, ама скоро няма да стане. Доколкото се сещам Европейската директива изисква 20%??? от добиваната електроенергия да е ВЕИ към 2020година. Доколкото ми е известно има няма година трае инсталирането и скачването на ФЕЦ към мрежата. Що ли е бил приет толкоз рано тоз закон?
Другото, как да вярвам на Станишев когато говори за АЕЦ-Белене, когато далаверата с 20-годишните договори е положена по негово време? Отговора който се натрапва е, че той не става за министър-председател защото е куха лейка и е допуснал тази далавера или е самия той далавераджията. Някой някъде да е чул негово обяснение кое е налагало приемането на закона за изкупуване на тока от ФЕЦ? Като искат да стават енергиен център /бля-бля/ да строят ФЕЦ и да продават ток на Турция? Не става? Значи правилно е казал поета '' клаха народа както турчин не го е клал''
Наистина материала е изключително зле в татковината.
03 Август 2012 02:21
Защо сте заръфали само фотоволтаиците? Има ли някой да не знае, че ветроваците се задвижват от електромотори с "ефтин" ток?
03 Август 2012 02:24
Прекомерното! А не че въобще няма затопляне на фона около панелите. Значи има висококвалифициран почистващ персонал? Брей! още нещо да кажеш?


Не четеш внимателно. Опитай пак.
03 Август 2012 03:30
Този Газдов има ли връзка с онзи Газдов, или е само съвпадение на фамилии?

Кой, съпартиеца ти ли, онзи с тоягата?
03 Август 2012 03:41
те привличат прах и мръсотия и трябва редовно да бъдат почиствани иначе КПДто им пада рязко.

Това трябва да са някакъв особен вид, магнитен към мръсотията.
По нашия край, докато умниците в кочината се наумуват, тези панели са масово разпространени и са по покривите и са стъклени; не съм видял някой да ги чисти. Държавата ги попреметна собствениците на такива панели, щото предишното правителство субсидира закупуването и инсталацията им, а в пакета беше заложено изкупуване на тока обратно на доста дебела цена. Следващото правителство се отказа от тази цена, но все пак инсталациите продължават, явно има някаква далавера.
03 Август 2012 03:50
Напаст ли е зелената енергия?
Щом ни я натрапват и е скъпа, напаст е.
Ако си я произвеждам и ползвам сам е полезна иновация.
03 Август 2012 05:09
Зелената енергия стана напаст,защото ни нападнаха като скакалци и ни опоскаха!Няма лошо да се развиват технологиите.Но,както автомобила е бил лукс за избрани при създаването си,така и тези трябва да станат достъпни за масовия потребител и тогава да се налагат.Гарантираните печалби ще задържат развитието на този сектор,правителствата не правят услуга нито на потребители,нито на инженерите,които ги създават с тези неизгодни договори.Абсурдното е,че като гледаме перките около тях няма никой и уж тока се добива от безплатния вятър и слънце.Докато другите източници искат много инвестиции,обслужващ персонал и постоянно използване/изгаряне на скъпи газ,въглища и пр.Защо се получава така има ли кой да отговори от тези,дето ни обясняват колко е добра зелената енертгия?Как в нея е бъдещето?Цялата тази работа вони на далавера,защото държат хората на тъмно!В статията се казва,че няма данни за нищо,че не е имало обсъждане и че си е голям хаос и безобразие!Е,хората са прави да недоволстват!Откъде накъде са ги направили потребители/роби/ на някакви интереси и печалби,че е внуците им също?!Къде пазара в случая?!Или винаги си намираме оправдания:ту че има пазар,ту че няма?!
03 Август 2012 07:05
По-горе някой питаше - "Къде е далаверата".
Ето я - "Зелените мощности във фризера до края на 2016г." Натисни тук
ДКВЕР знаеха този факт, когато вдигнаха цената на ел.енергията с 13%, Бойчето също, мераклиите за нови ФЕЦ и те!
И като се почна една надпревара по регистрация и строежи на ФЕЦ до началото на април т.г. - ужаст!
А СЕГА инвеститорите се правят на щипани моми и подсмърчат - върнете ми парите.
Други пък директно обвиняват Бойчето - "Значи за едни може, а за други не. Искаме справедливост!"
Ами няма справедливост - "Който преварил(с информация), той натоварил".
Е, вярно, знае се кои превариха и ни натовариха яко за следващите 20 години, ама това е друга тема.
03 Август 2012 09:06
Много глупости прочетох и разбирам,че празноглавците от правителството са успели да настроят хората срещу ВЕИ,но това е бъдещето.Петрола-свършва,газта и тя,е с какво ще си "движите"комповете за да злобеете по форумите?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД