:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Зелените” са обръч от НПО-та, които изпълняват поръчки, смята лидерът на „Глас народен”
Сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват, и затова сигнализирах, разказва подателят на сигнала срещу кмета на "Младост"
Гърция защитава участниците в неуспешния опит за преврат, смята Бинали Йълдъръм
Сигналът бил подаден от "Ваклин груп" ООД, а зад него стоял зам.-кмет. Обвиняемите остават в ареста
Дотогава стадион "Васил Левски" ще бъде оборудван с нови камери, МВР ще осигури повече полиция и по-обстойни проверки на запалянковците
Има съмнения, че над 1200 мигранти са получили убежище срещу подкупи и подаръци
СТАТИСТИКИ
Общо 377,156,013
Активни 1,476
Страници 139,455
За един ден 1,302,066

Над 1000 са свободните места в елитните гимназии в София

1014 места в столичните гимназии с прием след VII клас остават свободни за третото класиране. От тях 930 бройки са в училища без квоти, 30 са местата за момичета и 54 за момчета. Разпределението на незаетите бройки е публикувано на сайта на регионалния инспекторат в София-град - http://www.rio-sofia-grad.com.

Въпреки конкуренцията и по-високите минимални балове на трето класиране има единични бройки за някои от елитните училища. В Софийската математическа гимназия например има пет места за природо-математическа паралелка с английски език. Две момчета ще бъдат приети в паралелка с испански и английски в 164-та Испанска гимназия, едно е мястото за момичета в клас с интензивно изучаване на испански и френски, а по едно място за момче и момиче има в паралелка с испански и португалски език. По едно момче има шанс за трето класиране в паралелка с английски и испански в Първа английска и в паралелка с английски и френски език.

В 9-а Френска гимназия по едно място за момиче в класовете с френски, английски и български език и с френски, английски и математика. Шанс за класиране в паралелка изучаване на френски, испански и български език има само едно момиче. Две са свободните за момчета за паралелката с френски, немски и български език и едно място е останало незаето за клас с изучаване на френски, испански и математика. По едно момче и момиче ще бъдат класирани в паралелка с френски, испански и химия. В най-желаната гимназия - Втора английска, има 5 свободни места за момчета и само едно за момичета.

На 10 и 11 юли се подават заявленията за участие в третото класиране. За него учениците могат наново да подредят желанията си. Третото класиране е шанс за 230 деца, които останаха извън класирането след втория етап. Сега те могат да заявят нови желания в зависимост от свободните места и получените оценки на изпитите. Приетите на трето класиране ще бъдат обявени до 13 юли.
3
3855
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Юли 2012 20:12
Тъй, и отново минималният бал след второ класиране за единствената немска паралелка в СМГ е над 35 (35.125). И деца, които не могат или не желаят да разсъждават за любовта като 50-годишните си учителки, и поради това оценени с 5-ца по БЕЛ в дипломата за 7-ми клас, нямат шанс да получат държавно качествено образование по желаните предмети. Дори да успеят да получат 6-ца по БЕЛ на приемния изпит, и разбира се, имат само 6-ци по математика... Да, държавното образование в РъБъ било достъпно за всеки. Ама Партията определя, кой какво има право да учи. И Тя решава, че само 26 деца в София могат да учат задълбочено хем математика, хем немски език... Че то при социализЪма беше къде по-демократично. Хем изпитът в математическите гимназии беше само по математика (но достатъчно труден, та се класираха и деца с 5-ци), хем избирахме какъв език да учим след приема. Вярно, че не получавахме кой знае какви знания по избрания език

Но все пак е вярно, че като научи "презряната техничарска сган" и чужд език, не можеш да я задържиш в РъБъ... Все пак Партията добре го е измислила... Но не съвсем, след като после няма кандидати за инженери, които могат да вържат поне тройка на матура по математика или физика...
09 Юли 2012 21:36
И Тя решава, че само 26 деца в София могат да учат задълбочено хем математика, хем немски език...
Задълбочено математика се учи и в 91 немска гимназия, задълбочено немски се учи и в НПМГ. Или СМГ е "нашта" родителска цел!?
Че то при социализЪма беше къде по-демократично. Хем изпитът в математическите гимназии беше само по математика
Нито е било по-демократично (децата от провинцията не можеха да кандидастват в езикова гимназия в София, да кажем, както софиянци в английската във Варна), нито изпитът е бил само по математика (имаше и бълг. език). Въпреки "релсовата" тройка по езика, изпитът по езикова култура е много важен. Кел файда от здрава логика, когато не може да бъде изразена!? Ако инженерите ни станат кат примиерът ни - доктор по науката, няма да разберем какво точно работят освен, че били променили позицията си от предишния ден. Един разговор по телефона (с Ваньо Танов) няма да могат да преразкажат, дори невярно, но поне логично.
10 Юли 2012 11:34
Тъй, децата ми вече не са в гимназията, бъдещите внуци едва ли ще учат в РъБъ. Аз виждам какво става на изхода - бъдещи учители по математика, физика или инженери, които не могат да използват формули. Преливащи язовири, рушащи се мостове, наводнени или горящи молове... След 15-тина години, когато настоящите седмокласници станат инженери и учители, ще е много по-зле... И написах, че дете с 5-ца по БЕЛ в 7-ми клас и 6-ца по БЕЛ от изпита не може да се класира, никъде не съм споменавала тройкаджии. А 5-ца по БЕЛ се получава много лесно, достатъчно е детето да има "неправилно" мнение примерно за прословутата Ангелинка. Да, някои деца са съвършени лицемери в 7-ми клас и повтарят като папагалчета мнението на литературните критици. Но други са своенравни и упорити, и решават да подразнят учителката си... С моите деца се справих някак - пратих ги на частни уроци, където им набиха в главата "правилните" мисли. Но не съм особено горда, че съм ги накарала да говорят и пишат това, което не мислят.

А по мое време нямаше никакъв приемен изпит по български за математическите гимназии, и спокойно се влизаше с 5-ца по математика. И някак успяхме да си намерим място в живота, и не се тръшкаме, че заплатите ни са по 300-400 лева. Въпреки че повечето нямаме "политкоректно" мислене.

Колкото до НПМГ-то, там имаше и директорка-парашутист, и чуждоезиковото обучение беше на трагично ниво. И дори сега нещата да са се оправили, много родители, наплашени от слуховете, вече не смеят да запишат детето си там.

А относно немските гимназии - там природоматематическите дисциплини рядко са приоритет. Едва ли може да се очаква, че после тези деца ще искат да учат за инженери или учители по математика или физика в България.

Но ако пуританите смятат, че само отличници по БЕЛ трябва да учат в математическите гимназии, къде предлагате да се учат бъдещите инженери и учители - във фризьорските "гимназии" ли?

Всъщност к'во ли размишлявам, трябва ли всички инженери да са пълни отличници по БЕЛ... Утре сигурно ще въведат и "политически" изпит, и който не възхвалява достатъчно убедително краля-слънце, няма да има право да следва

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД