:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,218,398
Активни 1,196
Страници 82,888
За един ден 1,302,066

Военните отчитат сега, че утилизацията била грешка

В момента в България има около 14 000 тона боеприпаси, които не са утилизирани. Голяма част от тях обаче няма и да бъдат унищожени, а ще бъдат продадени. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той добави, че е необходимо в страната ни да има място, където годишно да се утилизират между 5000 и 10 000 тона.
„Вместо да вземем инсталация, ние дадохме боеприпасите за утилизация. В България няма други фирми освен частни, с изключение на две - ТЕРЕМ и ВМЗ-Сопот. Трябваше да вземем инсталация, фирма „Дунарит” закупи такава инсталация и тя работи”, обясни зам.-министърът. „Берета трейдинг” има сертификати, сигурно работят добре, но защо се взриви цехът, къде е грешката. Това са въпросите, които трябва да си зададем. Всички в правителството виждаме, че с този горещ картоф трябва да се приключи с него, с тази утилизация на боеприпаси”, добави Радев.
Той припомни, че след експлозиите в Челопечене част от намиращите се там боеприпаси, които не бяха горени и не бяха подлагани на взрив, са били изнесени. „Те са стари, не са опасни и част от тях са отишли в „Берета трейдинг”.
Пред Дарик той разясни, че в процеса на утилизация на боеприпаси според нашето законодателство не могат да участват чужди фирми. „Месеци преди тези взривове от Министерството на отбраната предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че, когато даваме боеприпаси на фирми да утилизират, материалите, които остават, да не ни се връщат, тази собственост да се предаде. За да не се возят в държавата такива боеприпаси, което е много по-опасно. Това става с промяна в закона”, обясни той.
За Челопечене Валентин Радев каза, че експертизата за взривовете там няма да приключи, докато американците не излязат отвътре, „т.е. докато не изровим всичко”. „Сега американските колеги дълбаят надолу. Помагат ни, защото ние нямаме такива средства, а е опасно да се извършват такива дълбочинни прочиствания. Тяхното обещание е, че до края на август ще приключат и експертизата веднага ще бъде дадена тогава”, каза още той.
За 103-те ракети въздух-земя, които бяха изнесени от авиобаза „Безмер” и хванати край Сливен, Радев каза, че това е криминално деяние. „Ние сме много възмутени. Остава открит въпросът как така излизат ракети от „Безмер” нередовно. Американците неотдавна ни направиха одит, те харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той. Нека да видим точно как са изнесени тези ракети. Считайте, че ще вземем мерки, които ще изненадат всички”, каза Валентин Радев.
46
2248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
09 Юни 2012 18:59
Голяма част от тях обаче няма и да бъдат унищожени, а ще бъдат продадени.

Радев каза, че това е криминално деяние. „Ние сме много възмутени.
09 Юни 2012 19:01
"...Американците неотдавна ни направиха одит, те харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той..." ?!?

*** Какъв одит чакаш ти бре? Ти какво си, шеф на Националната гвардията на щат Орегон или зам. министър на суверена държава?
*** Отде ги намират?
09 Юни 2012 19:08
Методът на баш Гърбавия е "грешка-проба-грешка пак"...Така че поведението им е нормално за "управлението" МУ.
09 Юни 2012 19:19
Американците неотдавна ни направиха одит, те харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той.


Kaто ти правят американците одит, оттам да си търсиш заплатите и бонусите. И хич да не чакаш пенсия от НОИ и бюджета на РБ - американците да си те одитират и финансират. Кога станахме щат на САЩ ве, че не съм разбрал? Айде тогава като ни одитират, да махат нашите продажни съдии и прокурори, направо да идват сащските. Да одитират. И си искам 8-тях долара на час, или повече бяха... Одитирали@!!@
09 Юни 2012 19:29
Той май няма да чака за пенсия от НОИ, ами си я взима редовно
09 Юни 2012 19:31
американците да си те одитират и финансират.


Що така? Много тегаво. Да си го утилизират. По-хуманно някак.

Па и те на утилизацията отдавна викат "recycling".

Или "annihilation".


09 Юни 2012 19:58
"Американците неотдавна ни направиха одит, те харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той."
Дано в понделник ти одитират боаза, дупедавецо ньеден!
09 Юни 2012 20:27
Чукнал тъпан, та ги събрал

Американците били направили одит.Те точно като какви се явяват за да правят одити в армията ни ?

09 Юни 2012 20:29
Шефът на ВМЗ – Сопот: Ракетите са наши, имаме документи

Изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев съобщи в петък пред Mediapool, че в началото на седмицата е имало разговор между завода и служител от поделението в Безмер, който е казал, че в базата има продукция сопотския завод, която в миналото е била откарана там за изпитания и е останала при тях, но трябва да се прибере обратно в Сопот.

"Имаме си документи за превоза на тези изделия, направихме заявка за разрешение за превоз на тези изделия, отиваме в Безмер, там ги качват, пломбират всичко, тръгва бусът и оттам нататък вече не мога да ви кажа, защото не знам. Аз не съм органът, който разследва случая. Изделията трябва да са наши. Колко са, какво е, не мога да кажа в момента", заяви Иван Стоенчев.

"Ракетите са наши, може би е станало някакво разминаване в документацията. Но бусът, който е отишъл да вземе изделията, е наш, шофьорът е наш, охраната е наета от нас.

Натисни тук

Без коментар!

09 Юни 2012 20:31
Ооопс
Бойко Борисов: Да се накажат с много години затвор

По-късно в петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябват тежки наказания за заловените.


09 Юни 2012 20:38
Вила:
Методът на баш Гърбавия е "грешка-проба-грешка пак"...Така че поведението им е нормално за "управлението" МУ.


Методата на Методиев стъпи тук
09 Юни 2012 20:42
Задържаните ракети, които са изключително опасни военни изделия, произвеждани и в България, са върнати в Безмер. По случая вече са разпитани 10 свидетели. Според военната прокуратура още не е ясно дали става въпрос за канал за незаконна търговия с боеприпаси.

Натисни тук

09 Юни 2012 20:42
Що така? Много тегаво. Да си го утилизират. По-хуманно някак.


Дорче, самият Той в пристъп на простотия реши да импрегнира, на това да се спрем...
09 Юни 2012 20:46
Не знам кой Той, но ще мине на осмоза.
09 Юни 2012 20:56
Той си е Той, не знам отгде ти дойде таз осмоза, ма от мене да мине - ултрафилтрация, по-добра е дори от обратната осмоза. Импрегнацията д-р Тиквата изръси в знаменитата си реч за фризьорките, списанията, санирането на панелките, което според Него е импрегниране. Туй-то.
09 Юни 2012 20:59
Аре стига с тез американци, ве! Американците тук, американците там, американците навсякъде! Как се осере някой, започва да се позовава на "авторитети". Все едно слушам едно време съветските другари това, съветските другари онова. Ега ти и нещастната държава, дето сме!
09 Юни 2012 21:01
Армията взима ракетите на консигнация, плащат ги ако ги изстрелят, разсрочено...
09 Юни 2012 21:04
Импрегнацията д-р Тиквата изръси в знаменитата си реч за фризьорките, списанията, санирането на панелките, което според Него е импрегниране.


Помня го това. На една сбирка на драмсъстава в МС Боко дрънкаше за импрегниргането.

По-късно Доган спомена, че нощта била бременна, ама не вярвам Рапонът и нея да я е, таковата... импрегнирвал.
09 Юни 2012 21:06
не знам отгде ти дойде таз осмозаСлед импрегнирането следва диверсификация на хранителния процес макар на вегетативно ниво
09 Юни 2012 21:11
На една сбирка на драмсъстава в МС Боко дрънкаше за импрегниргането.


И никой от кръжочниците не прекъсна Шефа на драмсъстава за да Го коригира, а уж млади хора, професори, с очила (пак Той, по друг повод)
09 Юни 2012 21:13
Абе не е точно хранителен процесът Дорче, дори да става дума за импрегниране на траверси
09 Юни 2012 21:13
09 Юни 2012 21:17
като беше на посещение Клинтън, американският сикрет сървиз направи проверка на оръжието на гвардейците от почетния караул


А когато същите слушалки влязоха в академията без да питат, БАНските старци ги изгониха.
09 Юни 2012 21:20
Това ново ли е? Щото малцина бяха тия, дето одобряваха тая "утилизация".
И не става дума за военните. Те, вярно - били са на занятия, когато Господ раздавал акъл.
Ама в случая на мушката са политиканите. Тия, дето съсипаха не само армията, ами и държавата...
-------------------
Блогът на Генек

09 Юни 2012 21:21
Казвал съм го, и ще повторя - Булгаристан има някакъв шанс да се отърси от всички видове кърлежи, пиявици и друга политическа сган, отново трябва да се обяви война на САЩ. Около 09.09., например!
09 Юни 2012 21:34
Бойко Борисов
Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят", каза той.

Дано само не вкарат невинни в затвора.
09 Юни 2012 21:40
09 Юни 2012 21:41
правилно сте разбрал

Опасното обезопасяване
By
Reduta.bg
– June 9, 2012Posted in: Веселина Седларска

Веселина Седларска

Натисни тук
09 Юни 2012 21:49
Военните отчитат сега, че утилизацията била грешка
- ми да ги подарим на някои от нуждаещите се......или ще си ги местим от база на база? И която има късмет....
09 Юни 2012 21:52
Абе не е точно хранителен процесът Дорче, дори да става дума за импрегниране на траверси


Каак? Импрегнирани траверси, талпи, тълпи и пр. как дифузират от урва на курва и от век на чек?

09 Юни 2012 21:54
Дорче, искам от същото, душа Само кажи какво е, резервната ми скамапейке е дълга, импрегнирана
09 Юни 2012 21:57
09 Юни 2012 22:16
И какво стана до сега?? Ракетите откраднати, ама се превозвали със законно издадено решение от КОС
09 Юни 2012 22:17
09 Юни 2012 22:34
Хлиберален пишманлък на "закапечетата" при военните ...
09 Юни 2012 23:09
Чак сега усещам какви са идеите на утилитарното общество.
10 Юни 2012 00:27
"Ракетите са наши,


"Идеите наши,парите ваши"
10 Юни 2012 01:21
Айде лека...

Натисни тук
10 Юни 2012 07:57
При публичното изказване на шефа на ВМЗ Сопот, че за боеприпасите е изпратено заявление, че транспортът е техен, заедно с шофьора и наетата охрана, т.е. очевидно е наясно за какво иде реч, не разбрах никой ли не го е питал, след като се превозват крадени боеприпаси, той за такива ли ги и пратил или за какво?
Защото при това положение елементарната логика показва, че или и той е замесен (но пък няма твърдения и обвинения) или нещата са си редовни, но тук-там има формални пропуски по оформянето на документите.
Засега се очертава второто, защото освен всичко останало, което вони, трябва и да си луд в този момент по път край Сливен да превозваш крадени боеприпаси с обозначен транспорт, при това чужд.
Така че Радев (още повече, че не е в негова компетентност да се изказва кое е криминално и кое не) да беше си затраял, ама побърза и той да се окичи със слава..., зер само МВР егоистично "блесна" в случая.
10 Юни 2012 08:06
- Баси утилизацията, голям проблем.....
10 Юни 2012 08:29
какво е "утилизация"?
сериозно, какво се разбира днес у нас под тази дума?
10 Юни 2012 08:38
deneb, ами нали Радев е вярно помиярче на Боко....Та затова- с всички сили да защитим КОС и Цвъки...Абе Цвъки кога ще се изходи по темата??? Вече толкова дни мълчи....
10 Юни 2012 08:41
т.е. очевидно е наясно за какво иде реч, не разбрах никой ли не го е питал, след като се превозват крадени боеприпаси, той за такива ли ги и пратил или за какво?
- Аааа, не става ясно разбира се, защото напоително и услужливо беше съобщено даже и ценово офермено както съдържанието на тротил, така и тяхната мощ, и необикновенното им, бих казал уникално превъплащение от "земя - въздух", на "въздух - земя" и последно може би "въздух - въздух" и то под нечие налягане, на страсти параноя тъмни сделки и........отклоняване вниманието от гърмящата петолъчка, където изчезнаха трима нещастни и гладни работника, където се провеждаше проклетата утилизация, скрито покрито, като в Челопечане.......тамошните корифей на военното дело осмелили се да обстрелват новото летище София с допотопни системи за залпов огън тип ГРАД, от които тръпнат и до ден днешен, много запознати с тяхното действие...еврей и араби. За такива "утилизатори" няма много години затвор, понеже са недоказуемо тъпи, прости и нагли, а за скромните труженици на ВПК - глад, мизерия и полицейски терор - пълно и комплексно обслужване - "олинклузив" бюрократично с тотален повсеместен контрол, а търпението им се изчерпва.

ВПК стана заложник в сагата МВР виа МО, виновни са пострадалите - като в южна Италия 30-те.....
10 Юни 2012 09:51
Лакомията за комисионни, за неолиберални отхапвания,
позорно "пазарни" преяждания и пр.
елиминира военните ни заводи и специалистите в армията -
в полза на криминалното и държавно престъпление "утилизация".
Мутрогърбавия защо мълчи? Защо не ръководи на място издирването
на изпарените работници?
Ами много просто - защото е зает с изпаряването на България.
ПП
Наистина организираната престъпност е овладяна -
че как иначе като си има министър-председател.
10 Юни 2012 10:37
Защо не ръководи на място издирването
на изпарените работници?
- Ми защото имало и кучета......, които също са били гладни. ДНК експертизата дано направи разлика между гладно куче и гладен изпарен, чакащи да бъдат нахранени......от проклетото желязо
10 Юни 2012 14:48
Ето и откровението:
- Чувствате ли вина за случилото се?
- Не. Да ви е направило впечатление някой друг да е заставал пред медиите така открито при подобен случай? Когато има човешки жертви, е трудно да се говори, защото човешкият живот е безценен. Жалко е за загиналите, но живите трябва да продължат.


- Кой сертифицира вашата технология за унищожаване на боеприпаси?
- Въпросът не е коректен. Няма една технология, която да казва универсално как да се утилизира. По принцип утилизацията е един процес, който следва производството. Т.е. първо трябва да имаш разрешение за производство, за да можеш да правиш утилизация. Презумпцията е, че когато се прави производството, може да има брак. Затова логично е след това бракът да се унищожи безопасно. Това е дейност, която в цял свят крие голям риск. За да я извършва, фирмата е сертифицирана с ISO 9001 за качество на услугите и ISO 1401 за опазване на околната среда. Имаме и военния стандарт АКАП, и то специално за утилизацията. Само ще ви кажа, че на 21 май в базата е била комисията на МО, която прие извършваната утилизация към момента. Тя е била от 11 човека.

- Не са открили никакви нарушения?
- Значи те приемат изделията. Хората са напълно доволни от това, което правим ние. Сега ще кажат, егати отличниците, при този инцидент..

- Точно така ще кажат...
- То е логично, но аз ви говоря за фактите.

- Каква е точно технологията, която използвате?
- Кръгът от артикули, които трябва да се унищожават, е много голям. За всеки вид, който се унищожава, има технология. Тези технологии са предавани в инспекцията по труда, в служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС), в Министерството на отбраната, когато сме кандидатствали за утилизацията. Тези технологии се изготвят от специалисти с дългогодишен опит. Не трябва да се остава с впечатлението, че технологиите, по които ние работим, се различават много от тези на Запад. Голямата си част от нещата сме ги заимствали от водещата германска фирма "Рейнметал". Ходихме там на посещение, гледали сме, говорихме с технолози, обсъждали сме...


Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД