:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,752,056
Активни 962
Страници 26,318
За един ден 1,302,066

Три основни заплахи дебнат здравето на гражданите

Хората в селата живеят с 10 години по-дълго
Снимка: БГНЕС
Постоянният директен сблъсък с други хора в града води до стрес.
Населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места, сочи световната статистика. Според специалистите причините за това са няколко.

Първата е понижаването на имунитета. То се проявява с честото развитие на хронични заболявания и склонността към алергии. Това е особено характерно за жителите на големите промишлени центрове, където има повече производства и се движат твърде много автомобили. В резултат на това нараства замърсяването на въздуха от вредните газове и отпадъците от производствата. Освен това поради гъстотата на населението инфекциите се разпространяват по-бързо.

Според лекарите най-опасният за имунитета фактор са вредните вещества - с които човекът работи или близо до чиито източници живее. Данните сочат например, че ако човек живее в зоната на 1 км от производство, отделящо вредни вещества, неговият имунитет е силно понижен.Вторият опасен фактор е замърсеният въздухВ големите градове почти няма екологично чисти места. Дори ако в близост до жилищните райони няма вредни производства, то със сигурност се движат много автомобили. Отделяните от тях газове оказват не по-малко отрицателно влияние на имунната система.

За да намалите риска от инфекции, трябва да си правите профилактични ваксини, а по време на епидемия да избягвате местата, където се струпват много хора. Приемайте имуномодилиращи препарати, особено за профилактика на грипа (но само по лекарско предписание пак). За витамин С и Е също се смята, че укрепват имунитета.

Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко, което повишава риска от алергия: натрупване на прах, пухени възглавници, предмети от натурална вълна. Всички тях можете да замените със синтетични материали.

Важна и честа причина за влошаване на здравето е недостигът на микроелементи. Като следствие от това човек по-бързо се уморява, понижава се способността му да мисли, става по-раздразнителен.

Специалистите смятат, че причината е в недостига на магнезий и желязо. Основният признак за пониженото количество магнезий е повишената чувствителност и нервозност. Недостигът на желязо пък се характеризира с влошаване на паметта и промяна в характера.

Изгорелите газови от автомобилите насищат въздух с олово и манган. Оловото пречи на организма да усвоява необходимото количество йод. Наднорменото количество манган увеличава риска от болестта на Паркинсон, а способства и за недостига на желязо.

Повечето хора в големите градове страдат и от недостиг на селен, особено важен за възрастта между 42 и 49 г.: състоянието на организма през този период определя в най-голяма степен колко дълъг и "качествен" живот ще има човек оттук нататък.

Недостигът на цинк води до повишаване на риска от алкохолизъм (с помощта на този минерал се извършва утилизацията на алкохола в безопасни продукти).За да избегнете недостига на:• магнезий - включете в менюто си натурален шоколад, какао, различни ядки, портокали.

• цинк - яжте пшенични кълнове, семена, фъстъци, яйца, хайвер. Стридите са лидер по съдържанието си на цинк. Можете да приемате и добавки, съдържащи цинк: цинков сулфат, цинков аспаргинат.

• селен - не забравяйте за броколито, царевицата и ръжения хляб.

• желязо - употребявайте повече месо и черен дроб. Не забравяйте, че хлябът и хлебните изделия, млякото и яйцата влошават усвояването на желязото.Третата причина, застрашаваща здравето на жителите на големите градове, е психологическото напрежение. Неговите най-чести прояви са резките промени в настроението, агресивността и умората от общуването.

Психолозите подчертават, че жителите на големите градове общуват по различен начин от тези в малките населени места, където всеки човек има своята значима роля в "историята" на града или селото, а съседите се познават от няколко поколения.

В големия град хората изпитват по-често стрес, общуват повече с хора от други населени места и страни. Това "смесване" крие в себе си нови възможности за създаване на определено психично напрежение.

За разлика от малките градове и селата, където традициите са особено на почит, правилата и нормите на живот в големия град са дотолкова разнообразни, че нерядко са неясни. А това често е причина за вътрешни конфликти, нарастване на социалното напрежение и желание да се изолираш от другите.

Всичко това се усложнява и от еволюционния факт, че за човека, като биологичен вид, всъщнострядко е полезно да открие себеподобниНеслучайно едрите бозайници си имат свои територии, където живеят по двойки или на семейства. Същото важи и за птиците, които живеят на ята, състоящи се от няколко десетки птици. Дори най-общителните от човекоподобните маймуни също си имат "племена", които ревностно охраняват своите територии от "чужди".

Човекът в големия град трябва постоянно да разрушава в себе си този инстинкт, който обаче остава заложен в него от природата - обърнете например внимание на хората, които в полупразния автобус винаги предпочитат тези места, където ще са максимално далеч от останалите пътници.

По-често хората са принудени - в транспорта, на работното си място, понякога и у дома си, буквално да бъдат един до друг. Това доказано води до склонност към агресивност, проява на скритите комплекси и общо влошаване на психичното здраве.

Според наблюдение на американски психолози разглеждането на еднакви елементи (например многоетажни домове с прозорци) предизвиква и у хората, и у животните пристъпи на агресия и немотивирана мъка. За да се справите с този проблем, постарайте се и у дома, и на работното си място да си организирате свое лично пространство.

Ходете по-често на изложби, излизайте сред природата, където психиката ще има възможност да си отпочине от урбанистичната среда. Добре е всеки ден да си отделяте по половин час "насаме със себе си" - това е необходимо за психиката на всеки човек.--------------------

Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
2
1113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Юни 2012 08:17
Името на този здравен специалист, който твърди подобни нелепости!!!


"Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко,
което повишава риска от алергия: натрупване на прах,
пухени възглавници, предмети от натурална вълна.

Всички тях можете да замените със синтетични материали."


Точно пластмасови изделия за бита, бои, лакове и др. ни тровят денонощно !!!!!
01 Юни 2012 20:11
Wallstreet, много точно наблюдение! А по въпроса - може би хората в по-малките населени места се къпят в неорганични и синтетични материяли?!?
Да не говорим, че никъде не се казва за кои държави става дума? За селца в Балкана на България или за селца във Франция, Германия...или може би в САЩ, Канада или някъде другаде. Разликата е от земята до небето!
Освен безумните три причини, които са аболютна тъпня и граничат с тъпоумните съвети, когато си болен да ядеш белтъчини щото подхранваш инфекцията и прочие безумия, не се споменават главните, а именно в районите извън голените градове, хората се движат повече, има повече физически труд и се хранят с по-натурални храни, а не с рафинирани, осолени, замразени лайна.
Не ги четете тези тъпотии!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД