:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Железничарите" изместиха съперника си от второто място
1 млн. души чакат на либийския бряг да поемат към Европа
СТАТИСТИКИ
Общо 231,938,992
Активни 187
Страници 8,505
За един ден 235,726

Три основни заплахи дебнат здравето на гражданите

Хората в селата живеят с 10 години по-дълго
Снимка: БГНЕС
Постоянният директен сблъсък с други хора в града води до стрес.
Населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места, сочи световната статистика. Според специалистите причините за това са няколко.

Първата е понижаването на имунитета. То се проявява с честото развитие на хронични заболявания и склонността към алергии. Това е особено характерно за жителите на големите промишлени центрове, където има повече производства и се движат твърде много автомобили. В резултат на това нараства замърсяването на въздуха от вредните газове и отпадъците от производствата. Освен това поради гъстотата на населението инфекциите се разпространяват по-бързо.

Според лекарите най-опасният за имунитета фактор са вредните вещества - с които човекът работи или близо до чиито източници живее. Данните сочат например, че ако човек живее в зоната на 1 км от производство, отделящо вредни вещества, неговият имунитет е силно понижен.Вторият опасен фактор е замърсеният въздухВ големите градове почти няма екологично чисти места. Дори ако в близост до жилищните райони няма вредни производства, то със сигурност се движат много автомобили. Отделяните от тях газове оказват не по-малко отрицателно влияние на имунната система.

За да намалите риска от инфекции, трябва да си правите профилактични ваксини, а по време на епидемия да избягвате местата, където се струпват много хора. Приемайте имуномодилиращи препарати, особено за профилактика на грипа (но само по лекарско предписание пак). За витамин С и Е също се смята, че укрепват имунитета.

Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко, което повишава риска от алергия: натрупване на прах, пухени възглавници, предмети от натурална вълна. Всички тях можете да замените със синтетични материали.

Важна и честа причина за влошаване на здравето е недостигът на микроелементи. Като следствие от това човек по-бързо се уморява, понижава се способността му да мисли, става по-раздразнителен.

Специалистите смятат, че причината е в недостига на магнезий и желязо. Основният признак за пониженото количество магнезий е повишената чувствителност и нервозност. Недостигът на желязо пък се характеризира с влошаване на паметта и промяна в характера.

Изгорелите газови от автомобилите насищат въздух с олово и манган. Оловото пречи на организма да усвоява необходимото количество йод. Наднорменото количество манган увеличава риска от болестта на Паркинсон, а способства и за недостига на желязо.

Повечето хора в големите градове страдат и от недостиг на селен, особено важен за възрастта между 42 и 49 г.: състоянието на организма през този период определя в най-голяма степен колко дълъг и "качествен" живот ще има човек оттук нататък.

Недостигът на цинк води до повишаване на риска от алкохолизъм (с помощта на този минерал се извършва утилизацията на алкохола в безопасни продукти).За да избегнете недостига на:• магнезий - включете в менюто си натурален шоколад, какао, различни ядки, портокали.

• цинк - яжте пшенични кълнове, семена, фъстъци, яйца, хайвер. Стридите са лидер по съдържанието си на цинк. Можете да приемате и добавки, съдържащи цинк: цинков сулфат, цинков аспаргинат.

• селен - не забравяйте за броколито, царевицата и ръжения хляб.

• желязо - употребявайте повече месо и черен дроб. Не забравяйте, че хлябът и хлебните изделия, млякото и яйцата влошават усвояването на желязото.Третата причина, застрашаваща здравето на жителите на големите градове, е психологическото напрежение. Неговите най-чести прояви са резките промени в настроението, агресивността и умората от общуването.

Психолозите подчертават, че жителите на големите градове общуват по различен начин от тези в малките населени места, където всеки човек има своята значима роля в "историята" на града или селото, а съседите се познават от няколко поколения.

В големия град хората изпитват по-често стрес, общуват повече с хора от други населени места и страни. Това "смесване" крие в себе си нови възможности за създаване на определено психично напрежение.

За разлика от малките градове и селата, където традициите са особено на почит, правилата и нормите на живот в големия град са дотолкова разнообразни, че нерядко са неясни. А това често е причина за вътрешни конфликти, нарастване на социалното напрежение и желание да се изолираш от другите.

Всичко това се усложнява и от еволюционния факт, че за човека, като биологичен вид, всъщнострядко е полезно да открие себеподобниНеслучайно едрите бозайници си имат свои територии, където живеят по двойки или на семейства. Същото важи и за птиците, които живеят на ята, състоящи се от няколко десетки птици. Дори най-общителните от човекоподобните маймуни също си имат "племена", които ревностно охраняват своите територии от "чужди".

Човекът в големия град трябва постоянно да разрушава в себе си този инстинкт, който обаче остава заложен в него от природата - обърнете например внимание на хората, които в полупразния автобус винаги предпочитат тези места, където ще са максимално далеч от останалите пътници.

По-често хората са принудени - в транспорта, на работното си място, понякога и у дома си, буквално да бъдат един до друг. Това доказано води до склонност към агресивност, проява на скритите комплекси и общо влошаване на психичното здраве.

Според наблюдение на американски психолози разглеждането на еднакви елементи (например многоетажни домове с прозорци) предизвиква и у хората, и у животните пристъпи на агресия и немотивирана мъка. За да се справите с този проблем, постарайте се и у дома, и на работното си място да си организирате свое лично пространство.

Ходете по-често на изложби, излизайте сред природата, където психиката ще има възможност да си отпочине от урбанистичната среда. Добре е всеки ден да си отделяте по половин час "насаме със себе си" - това е необходимо за психиката на всеки човек.--------------------

Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg
2
901
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Юни 2012 08:17
Името на този здравен специалист, който твърди подобни нелепости!!!


"Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко,
което повишава риска от алергия: натрупване на прах,
пухени възглавници, предмети от натурална вълна.

Всички тях можете да замените със синтетични материали."


Точно пластмасови изделия за бита, бои, лакове и др. ни тровят денонощно !!!!!
01 Юни 2012 20:11
Wallstreet, много точно наблюдение! А по въпроса - може би хората в по-малките населени места се къпят в неорганични и синтетични материяли?!?
Да не говорим, че никъде не се казва за кои държави става дума? За селца в Балкана на България или за селца във Франция, Германия...или може би в САЩ, Канада или някъде другаде. Разликата е от земята до небето!
Освен безумните три причини, които са аболютна тъпня и граничат с тъпоумните съвети, когато си болен да ядеш белтъчини щото подхранваш инфекцията и прочие безумия, не се споменават главните, а именно в районите извън голените градове, хората се движат повече, има повече физически труд и се хранят с по-натурални храни, а не с рафинирани, осолени, замразени лайна.
Не ги четете тези тъпотии!
Дай мнение по статията