:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,761,853
Активни 172
Страници 9,476
За един ден 1,302,066

С кого се надбягва България - с Гърция или с Естония

По ирония на статистиката икономиката ни не е в рецесия благодарение на скъпия петрол
Георги Ангелов
Миналата седмица Националният статистически институт отчете нулев растеж на българската икономика на тримесечна база и минимален растеж от 0.5% на годишна основа. Европейската статистическа служба Евростат отчете нулев растеж на европейската икономика на тримесечна основа и минимален растеж от 0.1% на годишна основа. И в двата случая на косъм беше избегнат отрицателният знак в промяната на БВП, макар причините да са различни.



Германия тегли Европа



В Европейския съюз половината икономики, които обявиха данни тази седмица, отчетоха тримесечен спад, а останалата половина отчете растеж, като две страни са на нулата през тримесечието. На годишна основа разделението е подобно, като по традиция най-висок икономически растеж се отчита в балтийските страни (Латвия, Литва и Естония), а най-голям икономически спад се отчита в проблемните южни страни Гърция и Португалия.

Въпреки тежката ситуация с фискалната криза в Европа балтийските страни имат растеж - между 4 и 5.5% на годишна основа. Това е около 10 пъти повече от скромния половин процент на България и показва как бързите и дълбоки реформи се отплащат. На обратния полюс е Гърция, която отчита 6.2% икономически спад на годишна основа и е живо доказателство как бавенето на реформите, продължаващите дефицити и загубата на доверие трасират пътя към още по-тежка криза.

Икономически спад отчитат всички проблемни страни - Гърция, Португалия, Италия, Испания, а предизвиканите от тях опасения за разпадане на еврозоната се отразяват на целия континент. От над 2% икономически растеж в началото на 2011 г. ЕС и еврозоната достигнаха до нулев растеж в началото на 2012. Икономически спад отчитат вече и други страни като Унгария (тя преговаря с МВФ заради финансови проблеми), Кипър (който финансово и икономически е силно обвързан Гърция), а също така и Холандия и Чехия. Останалите страни отчитат забавяне в икономическия растеж.

Икономиките с лоши и влошаващи се резултати са компенсирани основно от Германия, която отчете подобрение на показателите и стабилен икономически растеж. В края на миналата година дори Германия беше засегната от недоверието в еврозоната, но ето че сега вече има 1.2% растеж на годишна основа и 0.5% на тримесечна.

Забелязва се, че страните, които вече постигнаха балансирани бюджети (Естония и Финландия) или значително са намалили бюджетните си дефицити (Германия, Латвия, Словакия), отчитат и най-добри икономически показатели. Например Берлин сви бюджетния си дефицит над 4 пъти само за една година (от 4.3% на 1% от БВП). Ако можеха и гърците или испанците да направят същото, днес нямаше да има страхове за тяхното бъдеще. Фактите безапелационно опровергават мита, че рязането на дефицитите убива растежа. Вярно е обратното - точно тези страни, които не искат и не могат да стегнат бюджетите си, създават целия проблем и страдат най-много в момента.



Български еквилибристики



Българската икономика избегна спад през първото тримесечие, поне това показват предварителните данни на националната статистика. Обаче, ако погледнем в детайли, ситуацията не е съвсем положителна. Данните за растежа през последната година непрестанно се смаляват (виж графиката). Дори 2% растеж на годишна основа е нисък и крайно недостатъчен за една бедна страна, която иска да настига богатите, а 0.5% е още по-недостатъчен.

Още по-притеснителни са данните за структурата на този растеж на БВП. Всъщност икономиката отчита спад, а целият растеж на БВП се дължи на т.нар. "корективи". Брутната добавена стойност в икономиката спада с 0.3% на годишна основа - това означава, че отраслите на икономиката произвеждат по-малко и се отчита спад. В същото време има растеж на корективите, които отчитат нетните данъци върху продуктите минус косвено измерените финансови услуги. С други думи, повишеният внос заради цените на горивата (който се облага с косвени данъци) и по-високите приходи от акцизи и ДДС водят до по-високи корективи и оттам до малък растеж на БВП, въпреки че реалната добавена стойност спада.

От отраслова гледна точка услугите - които имат най-голям дял в икономиката - отчитат ускоряващ се спад, а индустрията отчита слаб растеж от 2% с поредно тримесечие на забавяне. Единствено земеделието отчита по-солиден растеж, но проблемът е, че първото тримесечие не е особено силен земеделски сезон и делът на земеделието в икономиката през тримесечието е минимален. От своя страна, вносът и износът отчитат спад от близо 2% в реално изражение, а спадът на инвестициите се забавя и е едва 3.4% на годишна основа спрямо 10.5% предходното тримесечие.



Перспективите



За цялата година повечето институции очакват растеж между 0 и 1% (БНБ, ЕК, МВФ), като само Министерството на финансите е малко по-оптимистично и очаква 1.4% растеж. Разбира се, тези прогнози са условни и могат да се променят както нагоре, така и надолу. Нека да припомним, че миналата година в конвергентната програма българското правителство записа прогноза за растеж от 4.1% през 2012 г. Сега тази прогноза е орязана до 1.4%, което е три пъти по-малко. И не е сигурно, че това е последно понижение.

Най-важните показатели за състоянието и бъдещето на всяка икономика са инвестициите, износът и заетостта. В България заетостта продължава да спада. Работните места през първото тримесечие са намалели с 53 хиляди в сравнение с предната година. Общо от началото на кризата са загубени близо 450 хиляди работни места. Зад това число стоят огромен брой обеднели домакинства, които се опитват да балансират свитите си доходи с намаляване на разходите, търсят заеми или просто започват да трупат неплатени сметки. Докато заетостта продължава да спада, българите ще са предпазливи по отношение на очакванията за бъдещето, което ще влияе и на техните решения.

Износът спадна през първото тримесечие, както в резултат на европейските проблеми, така и в резултат на еднократни и климатични ефекти. Все пак след два месеца спад данните на НСИ и БНБ показват малък растеж на износа през март - ако той се ускори през следващите месеци, това ще бъде индикатор за съживяване, особено ако и индустриалното производство отново отчете растеж. Строителството отчете малък растеж за първи път от много време, но е рано да се прецени дали това е еднократен сезонен фактор или начало на някакво подобрение.

Инвестициите продължават да са проблем - както чуждите, които през 2011 г. съвсем минимално се оттласнаха от дъното, но няма признаци за сериозно възстановяване; така и общите инвестиции, които продължават да намаляват вече четвърта година, макар и темпът на намаление да се забавя. Ясно е, че инвестициите са важен дългосрочен двигател на растежа, тъй като те са факторът, който увеличава производствените мощности, производителността и заетостта.

Инвестициите, от една страна, зависят от реални фактори (бизнес среда, стабилност, реформи), но от друга, са податливи в краткосрочен план и на външни фактори (регионални рискове, опасения за съседни страни, мода). В крайна сметка обаче, вътрешните/реалните фактори определят отношението към една страна. И към балтийските страни имаше големи подозрения, но те бяха бързо преодолени с дисциплинирана и реформаторска политика.

Това може да стане и в България - ако, разбира се, имаме по-дисциплинирана и реформаторска икономическа политика. Тя е дваж по-нужна сега, за да успее страната ни изцяло и категорично да се разграничи от не толкова реформаторски настроени съседни страни и да се движи нагоре, докато те потъват. Пълно разграничаване обаче се постига не с харчене на резерви и сребърни фондове, а с тяхното попълване; не с обещания за балансиран бюджет след години, а с бързи мерки за постигането му; не с мегаломански проекти и наивни схеми за харчене на пари, а с устремно подобрение на бизнес средата и институциите. България е на толкова ниско ниво, че е обречена на растеж - въпросът е само да се премахнат пречките пред него.

снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Растежът ще се постигне не с харчене на резерви и сребърни фондове, а с тяхното попълване; не с обещания за балансиран бюджет след години, а с бързи мерки за постигането му; не с мегаломански проекти и наивни схеми за харчене на пари, а с устремно подобрение на бизнес средата и институциите.
 Графика
28
5944
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
20 Май 2012 19:20

Отровено общество
20 Май 2012 19:34
в тази графика последното тримесечие се състои от два месеца, ако вярваме на надписите. петилетката за три години, а? що така?
20 Май 2012 19:34

Пряко попадение срещу касиерските трикове на Дянков и Хеопсовия комплекс на Борисов.
20 Май 2012 19:55
Добре де, тук има ли платени публикации и ако да, защо не се изписва, според както е редно?
20 Май 2012 20:07
>(снимка: натиснете тук) На този ,като му зърна изиономията ми се повдига.Не мога да разбера как правителсвата взимат акъл от хора,които през живота си не са управлявали поне една фирма.
20 Май 2012 20:26



Той сега Дянков ще отиде ли да работи в ЕБВР или пак ще ни е министЕр? Да знам да коля ли шилето.
20 Май 2012 21:19
Абе, къде са другите умници от Центъра за изследване на демокрацията ?
Да не би да им резнаха кинтите от фондациите на ЕНП или някои чужди външни министерстав?
20 Май 2012 22:27
Г-н Старши Икономиста до преди няколко години непрекъснато даваше за ярък пример какво да правим само Ирландия. Като се видя какво стана там, просто не ми се мисли какво ли ги чака прибалтийците.
20 Май 2012 23:23
С кого се надбягва България - с Гърция или с Естония


С Албания. И скоро ще я стигне и мине, ама на заден ход.
21 Май 2012 00:41
С Хаити. И други подобни с дългогодишна демократични традиции на безгранично приятелство със САЩ.
21 Май 2012 03:18
Добре де, тук има ли платени публикации и ако да, защо не се изписва, според както е редно?


Грантовете на др. Шорош и отровените му общества не са заплащане, просто капка по капка се връща заграбеното навремето с пълни шепи, но във вреда на неотровените общества.
21 Май 2012 09:20
Като гледам какви фенове има във форума, защо не се спретнете да напишете статия на тема "Ползите от връщане към социалистическо планово стопанство"? Сигурен съм, че Сега с удоволствие ще го публикуват, а дискусията ще бъде интересна.
21 Май 2012 09:21
А дали повишените цени на горивата не се компенсират от спада на продажбите им , който ако не ме лъже паметта е около 20%?
21 Май 2012 10:31
ДА бе ,да! Проба за паролата.
21 Май 2012 11:10
Ясно, ша са мре ...
21 Май 2012 11:27
Като направя уговорката, че аз също съм на мнение, че в средносрочен и дългосрочен план фискалната позиция трябва да бъде балансирана, искам да направя две забележки, които ми се струват проблемни в статията:
1. Давайки за пример трите прибалтийски републики и техните високи растежи през 2011 и първото тримесечие на 2012 Георги Ангелов забравя или подминава факта, че през 2009 те преминаха през доста силен шок и спад на БВП между 14 и 17%. Така, към края на 2011 България с доста по-скромния си растеж от последните периоди, все още е на по-висока степен на възстановяване на предкризисното равнище от 2008 на БВП (в постоянни цени) отколкото Естония, Латвия и Литва.
2. Заключението, че Германия е постигнала добър растеж на икономиката си, защото е намалила бюджетния си дефицит е под много голяма въпросителна. По същия начин някой може да твърди, че през 2009 Германия е направила някакви бюджетни стимули и относително високият бюджетен дефицит от 2009 е причина за доброто представяне от 2010 и 2011. , Като са преценили, че бюджетната мярка си е свършила работата, са я прекратили и бюджетният дефицит е намалял. И ще се проточи един дълъг и напоителен спор, кой е прав и кой - крив. Изобщо, въпросът с казуалността в икономическата наука е доста сложно нещо и много трябва да се внимава с изводите. Апропо, Германия и през 2011 не се е завърнала към нивото си набюджетни разходи към БВП, характерно за годините преди 2009.
21 Май 2012 11:37
Германия тегли Европа

Да де. Защото голяма част от Европа е деиндустриализирана. Защо е така - питайте германците.
21 Май 2012 11:37
Това може да стане и в България - ако, разбира се, имаме по-дисциплинирана и реформаторска икономическа политика.
Накъде повече реформи, др. Ангелов? Всичко приватизирахме, повечето бюджетни системи се финансират под санитарния минимум, заплати и пенсии отдавна са замразени, така че не може да се разчита на потребленито за генериране на растеж, при спад на износа, който до сега го генерираше, та питам, накъде в каква посока да са реформите?
21 Май 2012 14:09
Като почнат да ми цитират едни разтежи от по 0.5-1.5% все в статическата грешка. Направо не е ясно на какво се дължат тези флуктуации. И който както му е изгодно така върти теорията. Тези от институтчето (апартамента по-точно) по пазарна икономика все им се привижда сполучлива дясна политика. Ама не виждат броят на безработните в При-балтийските страни.
21 Май 2012 14:38
Марксе,

И като си помислиш, че за това им плащат...
21 Май 2012 16:58
"Ползите от връщане към социалистическо планово стопанство"
Западняците вече са го сметнали вече ей тук , та няма нужда да плагеатстваме. Ако през 1982 г. сме имали 34% от покупателната способност на САЩ, то в разцвета на демокрацията тя се е освободила до "рекордните" 17%.
Ако от 2000 г. (18% покупателна способност спрямо САЩ) е почнала да нараства плавно, то от 2008 г. след изкачането "на светло" на плоските мозъци с плоските данъци е плонжирала на 28%. И само "розови слончета" кат "инвеститори, износ и заетост" я изправят до едва 31% към то 2017 г.
Те така с надбягването със САЩ - все повече изоставаме под "мъдрото" ръководство на пишман-икономистите. А с Гърция ей тук, първо требе да паднем до най-ниското им ниво, от 50% от покупателната способност спрямо САЩ, та да започнем да се надбягваме
Апропо, "Европа 2020" не е ли планово стопанство!? Пък раздаването на 700 млрд. долара на пишман-банкери, "наши момчета - не могат да фалират" , ако не си е чист цоциализъм, здраве му кажи!
21 Май 2012 17:13
До аполитичен,
Сигурно цифрите ти са абсолютно точни, само не отразяват , че покупателната способност през зрелия социализъм беше имагинерна , а сега е реална. Все едно да сравняваш пет дренки с две ябълки.
21 Май 2012 18:24
Фактите безапелационно опровергават мита, че рязането на дефицитите убива растежа.


Още един кандидат за Нобелова награда по икономика!!!
21 Май 2012 18:27
Институт „Отворено общество“
Уважаема редакция, няма такова животно в правния мир. Съдът, СГС от 1990 г. е регистрирал само
Фирма, правна форма: ФОНДАЦИЯ "ИНСТИТУТ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" Фондация, юридическо лице, неправителствена организация
Едни кавички не на място могат да обесят човека, опс икономиката.
Не намирих информация някой (държавен/обществен орган) да е акредитирал фондацията за звания "старши икономист". Нали фондацията е организация с идеална цел. Каква дейност требе да развива, че да ѝ трябва икономист, освен счетоводител.

Toly, сметките не са мои. Както казва екипът от Бангалор, те само "заснемат" данните, публикувани от официалните източници, и само ги визиолизират . Не съм фен на статистиката - не обхваща всички важни параметри. Но когато икономист ми казва, че слънцето изгрява, поглеждам и часовника (статистиката), и на изток.
21 Май 2012 19:22
Сигурно цифрите ти са абсолютно точни, само не отразяват , че покупателната способност през зрелия социализъм беше имагинерна , а сега е реална.


Аз мисля че един тон домати си е една релна стойност и преди Тошо и след Тошо. Ако искаш, да мерим БВП в тонове домати? Или в тонове стомана, или в тонове агнешко месо... абе избери каквото искаш. Ако искаш в кебапчета смятай. Преди 40 години, при Тошо, едно кебапче с парче топъл бял хляб струваше 28-32 ст., а една малка заплата беше 140 лева. Хайде сметни го в днешни левове, да видим как ни е нарснала благосъстоятелността.
21 Май 2012 19:24
Тези от институтчето (апартамента по-точно) по пазарна икономика все им се привижда сполучлива дясна политика. Ама не виждат броят на безработните в При-балтийските страни.


Пишат глупости, защото ги е страх да не останат безработни. Като че ли не знаем чия ръка ги храни.
21 Май 2012 19:55
Любомир Гаврилов,не бих могъл да го кажа по-точно. Мъчно ми е за внуците ми,ако тази луда пазарна щуротия продължи още няколко години,не десетилетия.Тези платени пишман икономисти само размътват картинката,за което им плащат,де. Бой по китарата и вън от България за такива като тях.
22 Май 2012 07:23
САЩ си имат едни такива фирми, дето пишат статии за положителния ефект от окупацията на Ирак и Афганистан, от забогаряването чрез икономии, тем подобни рекламни материали, но особенното е, че плащат на местни вестници (и набедени специалисти) да излизат уж са мнение на местните умници/интелигенти. Пример Lincoln Group. Тази статийка си е реклама на „учението” на Милтън Фридман, който доживя да я пробута след американския преврат в Чили и на генералите от Латинска Америка.
Г-да, има едни такива кухи лейки, дето се гордеят, че са в ЕС и НАТО и си мислят, че са европейци. Икономическата политика на България е от Латинска Америка от преди 40 години, населението е толкова просто, е не знае даже какво е това социализъм, капитализъм... В САЩ например, на Западна Европа и викат „социализъм”, на Обама му викат „комунист”. Какво значи това? Всяко преразпределеняне на доходите с помощтта на държавата му викат грабеж. Държавата да няма ангажимент за пенсии, образование, здравеопазване, всичко да е частно, а държавата да пази парите на богатите. Ако си беден – това си е твой избор – ходи да работиш на половин заплата, ако и това няма – работи за ¼. Те това е теорията на Милтън Фридман. В САЩ казват, че демокрацията е социализъм, защото, чрез изборна власт може да се прокарат закони да се краде от богатите (данъци, такси...).
Глобалния проблем е, че с увеличаването на производителността на труда все по-малко хора са необходими в материалното производство. Т.е. излишните хора са много голям процент, има и излишни нации като нашата. От гледна точка на един инвестотор България не представлява никакъв интерес: Липса на природни ресурси, мързеливо, но с високо мнение за себе си население, неумение да се работи в колектив, никаква дисциплина, невежество, безразличие и битов алкохолозъм са се превърнали в заразна болест. А, има е едно полижително нещо: много са вярващи на западни вестници, преведени на български. В политическо отношение повечето могат да броят до 2: (1)Сталин – лош комунизъм и (2)американски филми – убав – капитализъм.
Г-да икономиката е отборен спорт, сам не става, трябва екип, работа в синхрон.
Пример: ако нашенските парвенюта вместо скъпи коли карат нещо дето върши същата работа, а вложат останалите пари в родно производство, да нося само български дрехи и обувки. Това ще е нещо, което белите американци правят: купуват америкианското, нищо, че има и по-хубаво.
Виждам ,как някои мигат на фандаци. За нашенската куха лейка икономиката е далавера – трябва да измамиш някого за да спечелиш пари за скъпа кола.
Циганите са го казали много точно: „от куче курбан не става”. От нас не става германец или японец, даже виетнамец не става. Като начало трябва да се опитаме да се образоваме малко и да видим, че без групово усилие и солидарност (може и вълча) нищо не става.
България вече не е държава: няма армия, собственна валута, няма право да си реши сама бюджета, няма право на външна политика, няма право и на вътрешна политика – трябва да слиша ония от Брюксел, няма патриотична интелигенция, а „учени” продажници. Няма светлина в тунела, няма и тунел, а осрана дупка. За това пък има други неща: евтини простотутки, достъпни наркотици, проституиращи политици, население, чакащо нещо да му „падне”, като политик, който ще ги изведе на най-тучните пасища, ще ядат, ядат и няма да работят...а, забравих – и много бира

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД