:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Анкара дава рамо за Велика Албания

Турският премиер смята за възможно разпадането на Македония
Реджеп Ердоган
Албанците имат право на самоопределение и създаване на по-голяма държава, Турция ще помогне на албанските братя, ако е необходимо, ще им окаже и военна помощ, заяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от агенция ФОНЕТ, сръбски и косовски медии.

Той смята, че Армията за освобождение на Косово не е била бунтовническо-терористична организация, а израз на желанието на албанците да защитават страната си, каза още Ердоган. В интервю за държавната телевизия преди дни турският премиер заяви, че е възможно Македония да се разпадне, ако там не бъдат зачитани правата на албанците.

Ако е вярно, а досега то не е опровергано, турският премиер Ердоган вещае военно преначертаване на границите на Балканите, пише в коментар Мирослав Лазански в сръбския в. "Политика". В материала се изтъква, че казаното представлява заплаха с военна интервенция срещу всички, които не са съгласни с проекта за Велика Албания.

"Премиерът Ердоган говори за възможността Турция военно да подкрепи разширяването на албанската държава. В каква посока би било това разширяване? Там, където живеят албанци: западната част на Македония, южната част на Сърбия, Косово, югоизточната част на Черна гора, западната част на Гърция. Напълно достатъчно политическата картография на Балканите отново да се превърне в кървава наука", се казва в коментара.

КАМПАНИЯ

Междувременно Анкара обяви, че започва мащабна кампания за възстановяване на отомански сгради на Балканите.

Първата сграда, реставрирана по проекта, ще е турската баня Иса Бей в Босна и Херцеговина, заявява пред Анадолската агенция шефът на турската държавна Генерална дирекция по строителството Аднан Ертем. В момента се превеждат документите, подготвени от босненските официални представители, и възстановителните работи ще започнат през юни, уверява той. Заедно с това ще започне работа и по възстановяването на джамия и дервишки храм в турската част на Кипър. Анкара иска да възстанови и джамията Фетие в Атина, но още не е получила отговор на искането си от гръцките власти. "Отоманците са построили много сгради в Скопие и Сараево. Много от тях вече не съществуват. Искам да възстановим и съживим всички тези сгради на Балканите - в Македония, Косово, България, Гърция и Албания. Искам тези страни да видят, че Турция притежава тези сгради", казва той.
55
3746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
10 Май 2012 20:41
Турция ще помогне на албанските братя, ако е необходимо, ще им окаже и военна помощ, заяви турският премиер...


Ами сега?
Как ще реагира НАТО, а и ЕС - та ние и Гърция сме членки, а ни заплашват с война?!...
10 Май 2012 20:44
Некой онзи ден дрънкаше че понеже у нас нямало албанци, нямало защо да се притесняваме от турските мераци. Интересно какво ще направи Турция, ако някакви си турци /у нас албанци нали няма/ кажат че имат нужда от военна помощ.
10 Май 2012 20:47
Ми както са реагирали Чембърлейн и Даладие 38-ма. Просто ще одобрят аншлуса
10 Май 2012 20:51
Българите, както винаги в най-новата ни история, политически са неадекватни за онова, което става около нас. Години наред търпяхме шиптърите да разказват играта на Скопие, но си мълчахме. Мълчахме, когато и онези в Скопие се изгавриха и се обявиха за древни македони. Признахме им някакъв несъществуващ език. щели сме да ги падкрепяме за ЕС. но не обръщаме внимание на опитите на Гърция да ни каже, че двете държави имаме интерес да не сме заклещени между налудна Турция и велика Албания.
Не стига, че не си знаем историята, ами и не си вадим изводи от нея.
Нейсе. Запуши я. Важното е Николайчо да е любимец на Килърито.
10 Май 2012 21:02
Абееее, Юрдуган, сопри ся! Халбанците могат да бъдат лесно озаптени. Надявам се постепенно военните бази на чужда територия да бъдат затворени. Нека да помислим, както пишеше Д. И. Що щат толкоз мирикански бази по света? И докога ще е тъй? Америка , Ингилизия и Франца ги намирам нефелни.
10 Май 2012 21:09
ако имаш опорна точка
можеш да повдигнеш дори албания
само с едно рамо
а ако имаш нешто между краката
требва само точка
10 Май 2012 22:27
"членки" на НАТО?!? За член в женски род е друга думата.
10 Май 2012 22:57
Албанците имат право на самоопределение и създаване на по-голяма държава, Турция ще помогне на албанските братя, ако е необходимо, ще им окаже и военна помощ, заяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от агенция ФОНЕТ, сръбски и косовски медии.

Ердо не беше ли болен от рак?!
Иначе, не му стигат проблемите с кюрдите, че и с бюрмците да се занимава! По-скоро казаното е сръбско-косовска уйдурма.
10 Май 2012 23:07

А някой искаше Турция да влезе в ЕС?
11 Май 2012 00:11
Той Реджеп хубаво се е изходил по въпроса, ама защо това което според него е позволено на албанците в Македония не е позволено на кюрдите в Турция?!
11 Май 2012 01:01
Това е просто един звънец, камбана за заспалите. Няма значение дали това е казано на глас. Делата на Турската държава потвърждават тезата, че турците отново искат да бъдат поробители на съседите си. Босна, Косово, сега и Сирия, колко още примери са нужни? Или ще си напазарим нови СС или изчезваме като нация. Кратко и ясно.
11 Май 2012 01:05
Ето до какво води, когато Гражданин на една държава и юридически принадлежащ към Нацията й, чувства и счита себе си за принадлежащ към друга Нация- иска и върви към откъсване( но НЕ само личностно-Гражданството, а барабар и с територията) от Нацията и държавата й, към която принадлежи и присъединяване към Нацията и държавата й, към която иска да принадлежи!
Албанците по Етнос в Македония са МАКЕДОНЦИ по Националност- защото са Граждани на Република Македония!
Турците по Етнос в България са БЪЛГАРИ по Националност- защото са Граждани на Република България!
Който НЕ си харесва юридическата Националност-т.е., Гражданството си по паспорт!- "Прав му път и здрав му кон!" към другата Националност и държавата й, които иска и му харесват! Сиреч, да си направи "Голяма Екскурзия"(еднопосочна) към държавата на Нацията, която си харесва! Иначе, по-добре "Възродителен процес", отколкото Гражданска война, инициирана от друга(та) Нация и държавата й!
11 Май 2012 01:34
" Колай геле, чорбаджилар! На конференция
от Стамбул чак,
по даден знак,
пристигам с бир кючук парче претенция.


Признавам, моя милост доста позагази я
почти навред;
немах късмет
нито в Европата, нито из Азия.


Затуй разбирам, хелбете, че в гюрюлтията
отиде зян
бизим юрган
и чергата на Ганьо бей — комшията. "

Хр. Смирненски


Но по прославените точки четиринадесе
на Уйлсон
(хаир олсун!)
желая туй, което мене пада се.


Желая комшулук на запад със Албания,
защото знам,
че днеска там
по този повод станали въстания.


На север зле сме… щем-не щеме… то
видело се:
Дунав едвам,
а пък оттам
на юг ще се пазарим с Венизелоса.


Арменците са обеднели и за икономия
аз бих казал:
от мен еллал —
да сторим нещо като автономия.


И тъй сега съгласни сте вий, без съмнение,
по всичко с мен
и че освен
това ще ми платите бир обезщетение!

11 Май 2012 01:41
Що да не се перчи, Ердоган. С гърците ши му й трудно - армията им достатъчна и обучена. Едва ли ще започнат някога война а и гърците са със здрав разум и не биха допуснали нарушаване на раввновесието на силите -- майтапи със сигурността си не правят.
Обратно -- нашите държавници са на трагично ниво -- лековерни и невежи наивници, вярващи безрезервно, че ако стане нещо НАТО ще е спасителят. А най-долния лъжец Аньо Ангелов успя да омагьоса с документи цялото Народно събрание. Човекът за да уйдиса на американците да направи армията ни васална и да ходи на мисии, за да служи на американската политика чрез нашите пари, такива фантасмагории съчини в разни Бели книги, отбранителни стратегии и прочие тъпни. Там, например най-сериозно се разглеждат нещата из целия свят и за военната осигуреност се съди по климата, терористи, престъпници и събития през девет земи. И няма една дума за съседите около нас. Все едно че на границата ни няма около 300 000 армия с плътни части, които не им е нужна даже мобилизация, и докато свят светува няма да ни закачат никога и за нищо. А нашите вместо да предприемат някакви действия, се занимавали с фантасмагории -- сбирки, симпозиуми, красиви приказки и самохвалства далеч от действителността, постоянни съкращения кръстени с думата реформи, мисии за опазване световния мир и харчене пари за прочие тъпни ... Пише в Бялата книга, че ако някой ни нападнел щели да осигурим пристанища летища и пътища да дойдат от НАТО и рамо до рамо да избием врага.... съвсем сериозно, препоръчаха ми да я прочета за да се посмея, за майтап... ма мене ми се пререва, кат видях кво пише и че воени и цивилни страртези нямат мозък за 2 стотинки
И как иначе -- работите с войската ни си вървяха добре докато не се намеси чуждестранния щаб -- преди от Варшавския, сега от НАТО. Преди преписваха руски неща като папагали, без да мислят, сега преписвали по същия начин от НАТО-вци, отново без да мислят.
Получила се е, цитирам: "ашлама от назубрена руска теория и ашладисана върху нея назубрена американска теория ".
И какво ли да измислят генерали които у главата си имали консервирано руско военно дело от втората световна, което даже и не проумяват (то изисква много артилерия и много жертви) правят се на НАТО-вци и се мъчат на сляпо да прилагат чужди практики изискващи необходимата техника, а те я нямат -- какво могат да сътворят такива -- папагалски изкопирано военно дело, дето за нищо не ставало. На такива генерали едва ли през ум ще им мине да сътворят родно военно дело. Умът им е робски, манталитетът им на нисши същества -- не на творци и съзидатели а на преписвачи -- действието copy-paste, тези го имат за естествено. Тези, сегашните, са на светлинни години от царските генерали. Сегашните не служели на страната си и на армията а за заплати и пенсии. В действителност армията ни, по настоящем, не знаела как да воюва а и нямало с какво -- много било потрошено, не си давали зор да го поддържат, а купували нови, скъпи и безсмислени играчки, невръзващи се с нищо необходимо. Теорията витаела в розови облаци, без връзка с практиката
Дано не е вярно това ... преразказвам по-памет
11 Май 2012 02:12
Иначе деянията на Ердоган са показател за манталитета на турския политически елит -- османската империя е още в главите им и при първа възможност ще се възползват -- дали след 10, 20, 30 или повече години...
На нас -- тежко ни -- с политици които се държат все едно, че отсега нататък държавата ни няма да воюва и те са тръгнали да харчат парите от данъците ни не за нашата си армия, а за оправяне и опазване на световния мир.
А ако стане нещо, не дай си Боже, НАТО задължително и моменталически ще ни оправят
11 Май 2012 04:57
Цялата патърдия за албанската опасност от няколко броя насам е почерпана изключително от македонистки и сръбски източници. И тази новина цитира сръбски източник, на който може да се вярва само за датата. Ако някой е намерил независима от сръбски източник информация за това събитие, моля да даде линк. Сърбия е в остра политическа криза, има сигнали за масови фалшификации на изборите, а турската тема винаги мобилизира сръбската "улица".

Това, което Ердоуан (който наистина бил болен от рак, Уикилийкс март т.г.) е казал според няколко независими източника миналата есен в Скопие на официално посещение, е, че Турция подкрепя Македония за ЕС и че тя за негово съжаление ще влезе там преди Турция. Не е отварял приказка за репресии срещу албанците.

11 Май 2012 05:01
Басам Тиби показа с голяма прозорливост (вж. темата ми за него), че османизмът на АКП, както и тюркизмът, са само помощни оръдия на ислямизма - когато тюй победи, ще се разправи и с тях, понеже са му чужди по същността си. Османизмът е обидена мимикрия, че няма да ги пуснат в ЕС.

Ердоуан е сунит, повечето лидери на АКП (вкл. Абдуллах Гюл) са последователи на Фетуллах Гюлен, албанските мюсюлмани са шиити сектанти, а Ирак и Иран заплашват Турция с радикализиране на нейните шиити, които са 40% от населението в Анадола и само 10% от тях са кюрди.
11 Май 2012 07:25
Аре,на бас,че утре ще се окаже,че е идело реч за компоти,а не за кумпутри.
Мераклии има ли?
11 Май 2012 08:15
Фичо, сред албанците няма кьорав шиит, запиши си го!
11 Май 2012 08:57
Давай Ердоган, това е начина.

Турция в ЕС, а ? Може, ама в някой паралелен свят
11 Май 2012 08:58
Албанците имат право на самоопределение и създаване на по-голяма държава,

И кюрдите имат право на самоопределение и създаване на своя държава
11 Май 2012 09:05
Турци сеят омраза към България от „Фейсбук”
Натисни тук
11 Май 2012 09:07
Вижте, ножът не е дървен. От години го повтаряме, но едва напоследък некои почнаха да стоплят. Верно е, че тая маймуна с редки мустаци е бабаит, който повевече се дърви, отколкото действува. Но също е верно, че когато престъпната турска държава усети слабост в съседите си, започва да ги подрива и да им праща башибозук. Животински манталитет. Последният пример е Сирия.
11 Май 2012 09:45
Аз пък се сещам за планът Баязид. Мммммм приказките на лудия от Атака да не излезнат близки до истината? Са се сещам и за изваждането на едни танкове, май пак си го сложихме за некоя друга дребна парица?
11 Май 2012 09:55
11 Май 2012 10:02
Той смята, че Армията за освобождение на Косово не е била бунтовническо-терористична организация, а израз на желанието на албанците да защитават страната си, каза още Ердоган. В интервю за държавната телевизия преди дни турският премиер заяви, че е възможно Македония да се разпадне, ако там не бъдат зачитани правата на албанците.
А не смята ли, че ПКК не е бунтовническо-терористична организация, а израз на желанието на кюрдите да защитават страната си? Дали е възможно Турция да се разпадне, ако там не зачитат правата на кюрдите?
11 Май 2012 10:24
ама защо това което според него е позволено на албанците в Македония не е позволено на кюрдите в Турция?!



Ами защото кюрдите искат да откъснат от територията на Турция и да си направят държава, а Велика Албания ще откъсне от чужди територии, в които Турция ще си увеличи неимоверно влиянието си, т.е. по косвен начин ще присъедини територия.
11 Май 2012 10:31
"Албанците имат право на самоопределение и създаване на по-голяма държава..." А при нас как стои въпросът- ние нямаме ли право на по- голяма държава и то в границите на исконни български територии? Турция ще ни подкрепи ли, ако и ние имаме такива искания?
11 Май 2012 11:04
Чичо Фичо, грамотен мъж си, отвори историята да видиш как преди осем века, един пръдлив османлия , султан на миниатюрното султанатче Кония и неговите следовници, успяли чрез всяване на раздори и разделение сред баканските владетели да сложат началото на една от най- големите империи. Няма сила, която да накара турците да не се изживяват като империя и до днес. Ама, Ердоган и турците били сунити, пък албанците, видите ли, били шиити, дъра-бъра, два чадъра ! Първо , албанците и те не се знаят какви са и само по една приумица не са си останали православни християни, а пък днешните турски ислямисти са готови да припознаят като "кардашим" , (братя), дори и мюсюлманите в китайски Тибет. И докато наши и европейски политици търсят някакъв смисъл в кресливото им поведение, те трупат икономически потенциал, самочувствие и...много оръжие. И накрая ще стане "Докато мъдрите се намъдрували, лудите се налудували !"
11 Май 2012 11:34
Приемаме GBI + няколко големи радара и никой няма да смее да припари.
Е ..ако геополитиката се сговни ще сме от първите опърлени,но и в това има предимство -няма да се мъчим да оцеляваме в пост-апокалипсиса .
11 Май 2012 12:08
Основният проблем за нас е къде ще се срещнат турци и албанци?
Отговорът на този въпрос не е никак приятен, особено след като българската армия бе неформално закрита на 11 август 1995 г...
11 Май 2012 12:58
Стига да сте задавали безсмислени въпроси на Ердоган.Най малко той се интересува от самочувствието ви както и от чувство ви и за справедливост.Тя (Турция) в правото си на силния.Алтернатива няма.А правото на сила решава всичките проблеми било то и антихуманни.Турция стратегически партньор на САЩ, от когото зависи изключително много в този регион и тя става все по-мощна като влияние и като военна сила последно време.Освен това има фанатичното чувство за солидарност към братята мюсюлмани,за което те са достойни за уважение.В отличие от вас, които разкъсали всички си връзки с православните си съседи и не само ,че не им помагате,но и сте готови да ги удавите в чаша вода.И не дай си Боже да пламне там (у съседите) едва ли ще се спре до там. Суверенитет на слабите държави е вече празен звук. Според плана на Бжезински православието в Европа не трябва да съществува както и държави-носители на тази вяра.Комунизмът е унищожен, но православието още пречи.Вие живеете не само на кръстопът,но и на голямо течение.
11 Май 2012 13:07
Турци и албанци ще се срещнат най-сигурно в Бруклин, може да отворят съвместен плод-зеленчук или бадишоп. Европа ще става все по-негостоприемна.
11 Май 2012 13:09
Комунизмът е унищожен, но православието още пречи.Вие живеете не само на кръстопът,но и на голямо течение.


Вие, ние... Удавник за сламка се хваща. След като вече религията не е опиум за народа. Нова идеология няма.Старото маркс-ленинско-сталинско-брежневско учение историята го отхвърли - последното убежище на комунистите остана православието.
11 Май 2012 14:14
Meto ot Interneto
Вижте, ножът не е дървен

наистина не е дървен: ножа е от кожа, и де резне, цел влезне...

майтап, майтап, ама колко да е майтап?!

Пикачу
"Докато мъдрите се намъдрували, лудите се налудували !"



11 Май 2012 14:42
А бре, Аб(и)дал с Аб(и)дал, къде се отплесна в православието : " - последното убежище на комунистите остана православието." ??!! Лев Троцки и Владимир Улянав ли бяха православни, или пък тия които им наринаха милионите в Ню Йорк и Цюрих, за да омаскарят царска Русия с чифутския си метеж ? Вие с Чичо Фичо като стъпахте на американска земя и станахте най-големите българофоби и американофили. Не виждате ли че Америка се радва на последните си години величие и в гърчовете си завлича целия цивилизован свят в кризи и рецесии, а Китай идва на бял кон и води след себе си новите тигри. Какво бил рекъл Збинев Бжежински, тоз миризлив дъртак няма ли на пукяса най-сетне, некрологът му вече избеля, а той още света пренарежда.
11 Май 2012 14:59
Покемоне,Путин крестится левой рукой.
Натисни тук
11 Май 2012 15:43
Оратория с бравурно анданте и елегично престо "Гази Осман доде кат аслан, върна се нас*ан", изпълнява башполиткарагьозчията Ердоган челеби, в съпровод на булгаристански тъпан, анадолска зурна и албански дудук. Мерсим, ама нема нужда, вече се изтърка този мурафет.
11 Май 2012 16:33
Апропо, той Ердоган челеби нека си пева, лошо няма ама вижте само какви хористи подготвя Големио Сатана и на какви ноти ги учи:
Натисни тук
11 Май 2012 16:51
Djok,българите и гърците не можете да си нахраните стомаха,пък сте тръгнали да искате(сънувате) нови територии,Турция ви пази и помага,за да не загубите и насъщните територии,това знаеш ли?Xa,ако кажете да не допуснем радикализация на Турция и други страни,тогава съм с вас.
11 Май 2012 16:54
Турция ви пази и помага
11 Май 2012 17:08
Kotka,вие като сеете омраза е хубаво,но турците като почнат е лошо,така ли,ти на коя планета живееш бе? омразата е ваш патент,а сте тръгнали да критикувате другите.
11 Май 2012 17:59
Гладиатор,
а каква стратегия предлагаш? Колко голяма войска трябва да храним при тази опоскана държава? И можем ли да се мерим с Турция сами?

Първо, аз не вярвам, че Турция ще навлезе с войак у нас, освен ако не я покани някой от тук. И така няма да е агресия, а защита на цивилно и беззащитно население от репресиите на някакъв си режим. Това би могло да стане след дълготрайно сатанизиране на режима. Но за какво й е на Турция да влиза у нас с войска? Все едно Албания влезе в Сърбия. Косово само си се отцепи. Е, наистина там помогнаха и НАТО, имаше и сатанизиране на Милошевич, но сега като сме европейска и демократична държава няма да стигнем до положението на Милошевич, а ще свалим гащите от чистата политкоректност.

В този ред на мисли, аз наистина не смятам, че има нужда да се издържа голяма армия. Трябва да имаме малка, но ефективна армия. Трябва да имаме население, което да стъжни положението на всеки агресор. Трябва да имаме споразумения със силни регионални и глобални играчи, които да си мръднат пръста за нас. Едно тясно сътрудничество с Гърция и Сърбия би могло да играе ролята на баланс в района. Но едва ли ще се стигне до външна агресия.

Може да ни се иска да имаме армия, с която всеки да се съобразява, но нямаме и не можем да си направим сега. Затова нашите политици трябва да мислят за обезпечаването на вътрешната стабилност и сигурност и интеграция на населението от всичко слоеве и групи на територията на цялата страна.

Както писах под другата статия за Турция, България трябва да използва масимално положението си и настроенията в Турция и към нея. Трябва да прави мили очи на всеки, стига това да я опазва от сваляне на гащи. Ако трябва, да подклажда недоверие между съперниците си и да маневрира използвайки страховете или мераците им. Цар Борис III успяваше да маневрира преди 70-80 години и да изкара България от изолацията след Първата световна война. Защо да смятаме за невъзможно изкарването ни от сегашната дупка? В района и в света има много напрежение и конфликти, има и ще има раздвижване на пластовете. Трябва скромно и разумно за маневрираме. Трябва, но дали?
11 Май 2012 18:02
Evasion 11 Май 2012 12:08
Основният проблем за нас е къде ще се срещнат турци и албанци?
Отговорът на този въпрос не е никак приятен, особено след като българската армия бе неформално закрита на 11 август 1995 г..
Какво е станало на 11 август 1995 г. ?
11 Май 2012 18:34
venstar 11 Май 2012 17:59
Гладиатор, а каква стратегия предлагаш? Колко голяма войска трябва да храним при тази опоскана държава
.... Може да ни се иска да имаме армия, с която всеки да се съобразява, но нямаме и не можем да си направим сега
Тва дето го приказваш са обичайните фантасмагории с които ни заливат невежи политици, военни и медии. Във всеки случай не обичайната армия, като по учебниците. Ако си чел история и най-интересната и част -- военна история ще видиш пълно със случаи когато малки армии се противопоставят успешно на големи армии, благодарение на изнамиране на подходящ начин на воюване. Оставам с впечатление че и ти, освен познатите начини от руски филми за Втората световна, друг начин не виждаш. Спомняш ли си 2006 Хузбула удържа на Израелската армия..., С муджахидините пък не успя да се справи армията на СССР.... и ред други примери --- има начин, винаги има начин. Но нашите военни май не правят нищо по въпроса. И като и без туй не правят нищо, Аню, изглежда, ги е калесал да ходят само на мисии. Лошото е че парите от данъците ни отиват нашата армия да осигурява американската политика. А по осигуряване защита на нашата държава не се прави нищо "щели сме да громим тероризма далеч от границите да не дойдел тука" -- такива нелепости най сериозно ги пише в Бялата книга съчинена от Аню А и преподписана от невежи и удобнички "стратези"
Първо, аз не вярвам, че Турция ще навлезе с войак у нас, освен ако не я покани някой от тук
Туй са подробности -- как щял да влезе... да ти влезе.. Никой няма никъде да влиза ако го чака малка но дива, дори "леко луда" армия която не цепи басма на никого и ако трябва ще използва всичко в т.ч. и отровни вещества в битките. И ситема за отбрана нямаща заден ход. За пример, прочети за швейцарската армия през Втората световна -- защо Хитлер не посмя да влезе в Швейцария . Лудите швейцарци бяха се врекли подобно нашето Свобода или смърт. Надъхаха народа им да се бие до последно дори и ако правителството е пленено. Раздадоха на почти всички оръжие и подготвиха тотална партизанска война -- вечна във времето и до смърт. Хитлер се чуди, даже и въздушни боеве имаше , но накрая реши че не си струва...
Но едва ли ще се стигне до външна агресия.
Туй никой не може да определи. Хората мислят в рамките на тесния кръгозор -- колкото е живота им, а нямат обхвата и мащабността на историята. Войни винаги е имало и ще има -- въпрос на време. Печели войната страната която е готова. Обратно тая която не е готова върху нея се нахвърлят най-напред и винаги -- страна неготова за война е като агне което рано или късно ще бъде заколено -- такава страна ще загине -- тя няма и хъс и доблес и гордост а политиците елементарно самочувствие. Пример -- взеха да искат земи от нас румънците, турците правят намеци и прочие... нещата с времето ще се влошават -- без силна войска , макар и малка -- никой няма да те еба_ва за две стотинки. Такъв е светът -- такъв е бил винаги и такъв ще си остане , колкото и да си фантазирате "други реалности"
нашите политици трябва да мислят за обезпечаването на вътрешната стабилност и сигурност и интеграция на населението от всичко слоеве и групи на територията на цялата страна.
Красива теория без покритие -- никой не е пречил на никви интеграции (каквото и да означава това)
Трябва да прави мили очи на всеки, стига това да я опазва от сваляне на гащи. Ако трябва, да подклажда недоверие между съперниците си и да маневрира използвайки страховете или мераците им. Цар Борис III успяваше да маневрира преди 70-80 години и да изкара България от изолацията след Първата световна война. Защо да смятаме за невъзможно изкарването ни от сегашната дупка? В района и в света има много напрежение и конфликти, има и ще има раздвижване на пластовете. Трябва скромно и разумно за маневрираме. Трябва, но дали?
Колко, според тебе, политици има като Борис III ? Всеки следващ ?? В живота никъде такава политика и такова поведение не е донесло хубаво -- рано или късно фалша се разбира -- хората не са прости. Законите за хората важат и за държавите -- разликата е само в мащаба на времето. Това дето го пишеш е долно и недостойно поведение и може да се прилага много рядко -- в краен случай -- ако ножът е опрян. Иначе как си я представяш такава политика постоянно, питам, другите да не са балами ??
11 Май 2012 23:28
Опасни мераци на Ердоган ! Май от историята не се е научил, че близо до буре с барут не се пали кибрит. Неслучайно Блаканите са наречени "барутният погреб на Европа" ...
12 Май 2012 00:51
Анкара дава рамо и на България,този месец по план Ердоган трябва да посети Булгаристан.
12 Май 2012 00:53
заявява пред Анадолската агенция шефът на турската държавна Генерална дирекция по строителството Аднан Ертем. ... Искам да възстановим и съживим всички тези сгради на Балканите - в Македония, Косово, България, Гърция и Албания. Искам тези страни да видят, че Турция притежава тези сгради

Искам да му видя мутрата на тоя наглец, когато италианския министър на културата му каже, че Италия притежава Св. София в Истанбул.
12 Май 2012 01:10
последното убежище на комунистите остана православието.

дет са вика - брайт айдия
12 Май 2012 03:50
На Албания може да дава рамо, но на запада ще трябва нещо друго да даде. Ако им хареса, може и да кандисат. Ама с тая "не питай, не казвай" политика може ли да разбереш нещо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД