:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Столицата е заплашена от евросанкции
Огромни глоби заплашват България, ако не ги закрие, предупреди Михаил Константинов
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,330,801
Активни 1,649
Страници 75,714
За един ден 1,302,066

Силна цигулка ще свири в галерия "Модо"

Снимка: Модо
Теодора Късметска-Сороков
Теодора Късметска-Сороков - цигулка, и Ивелина Казанджиева - пиано, ни обещават от галерията, която извоюва място в културния пейзаж на столицата. "Музика за цигулка и пиано" е концерт с произведения на Моцарт, Брамс и Шимановски; ще можем да го видим на 20 април, петък, от 19:00 ч. в галерията.

Теодора Късметска-Сороков, родена в София през 1977-а, още на четири и половина години е приета в Музикалното училище "Любомир Пипков". През 1993 година продължава в Лисабон при Валентин Стефанов. 16-годишна (през 1994 година) е приета във Виенския университет по музика, където следва при известните австрийски цигулари, професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. През 2002 година завършва с отличие и продължава професионалното си усъвършенстване в Есен (Германия) при изтъкнатия български цигулар проф. Минчо Минчев. Дипломира се през 2004 г. и веднага е приета на работа в Симфоничния оркестър на Нюрнберг. На следващата година спечелва място в първи цигулки на Тонкюнстлер оркестър и се завръща във Виена, където работи и в момента. Още като студентка Теодора Късметска-Сороков става концертмайстор на Виенския младежки оркестър, с които концертира в най-реномираните зали на Европа. Участва като солистка в тържествени концерти, организирани от австрийското правителство във Виена, в Люксембург и в концерти под патронажа на Йехуди Менухин.

Ивелина Казанджиева завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Носител е на 13 награди за "най-добър клавирен съпровод" от различни международни конкурси. Концертирала е в почти всички страни в Европа, а така също няколко пъти в Япония.
930
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД