:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Главният прокурор разтури заседанието на съвета, защото "циркът" му дошъл в повече
Напрежението ескалира, но жандармерия овладя ситуацията. Кметът ще се срещне на обед с протестиращите
Става дума за хора от Либия, Сомалия, Судан, Сирия, Йемен, както и от Иран
Той говори пред служителите на Външото разузнаване на Русия (СВР)
Той бил изненадан, че го пуснали от ареста срещу 300 лв гаранция
СТАТИСТИКИ
Общо 337,267,966
Активни 1,368
Страници 71,098
За един ден 1,302,066
ЗА И ПРОТИВ

Критиката размазва най-скъпия турски филм

Кадър от "Фетих 1453"
Германската кинокритика срива със Земята "Фетих 1453" - най-скъпата турска кинопродукция, която героизира завладяването на Константинопол от османлиите. За тях това е "безсрамно съшиване на историята", съобщава "Дойче веле". Редно е да им се напомни, че Холивуд се отнася не по-почтително с историческите факти, особено с тези, касаещи Стария континент.

"Не се страхувайте, казва султанът на християнските жени, деца и старци, които са потърсили спасение в черквата "Св. София". - От днес нататък ние имаме общ живот, обща собственост и една съдба. Вие имате право свободно да упражнявате религията си". След което султан Мехмед Втори вдига на ръце едно малко момиченце и го целува по челото. Това е финалната сцена от филма "Фетих 1453" на режисьора Фарук Аксой.

"Отдавна не бях гледал филм, който така възторжено превъзнася убиването и умирането, който така безсрамно съшива историята и изпровожда публиката с едно недвусмислено реакционно послание", казва германският автор и критик Миша Брумлик. Това е мирогледът на нация, която не е изживяла ново летоброене. Византийците в перспективата на "Фетих 1453" са декадентни и затова заслужават поражението си. Филмът е струвал 17 милиона долара - най-скъпата досега турска продукция. Това се вижда - и същевременно не съвсем. Преди десет години филмът щеше да е в рамките на световния стандарт; днес обаче той изглежда не просто от вчера, а от миналия ден. Във вселената на киното между Холивуд и Боливуд този турски епос не е нищо повече от "лек фонов шум", според кинонаблюдателя на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

В самата Турция, както и сред емигрантите й по цял свят (филмът имаше разпространение и в САЩ) филмът на Аксой се радва на голям успех. Повечето отзиви са хвалебствени. Критика се дочува предимно от интелектуалните кръгове. Международно известният пианист и композитор Фазил Сай отказа да сътрудничи в музикалното озвучаване на филма с аргумента, че той представлявал просто "реклама от турци за турци" и бил без художествена стойност. "Фетих 1453" е кулминацията на наблюдаваната през последните години в Турция тенденция към романтизиране на османизма. Турция се е устремила нагоре, икономиката й процъфтява, ала стените на ЕС остават все така непреодолими - за разлика от стените на Константинопол, допълва радиото.

Колкото до българската публика, свикнала на сериали с любовна тематика и тук-таме турско арткино по фестивали, засега няма изгледи тя да види историческия епос.

4
3165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Март 2012 23:13
...Вие имате право свободно да упражнявате религията си...

Мдам. И после - поне в бившите български земи в продължение на 5 века целото султанатство е спазвало и Хартата за правата на човека и Женевската Конвенция барабар с рецептите на Марта Стюарт....
Начи за който отрича Холокоста - затвор, а който преставя един палач за световен херой - холивудско одобрение, така ли?
Ей, мнго наглост има по тоз свят, ей!...
30 Март 2012 02:10
добре ве, мамка му. толкова ли няма един български "критик", дето да отиде да гледа филма. все пак сме съседи с турция, а германия е на повече от 1000 км. значи немците повече ги интересува турция и турската култура/кино и прочие от българите. срамота. междудругото - филмът е мега тъп.
30 Март 2012 15:35
безсрамно съшиване на историята

Ама какви са тия превзетости, моля ви се!
Нима политкоректността и мултикултурната толерантност не са опазени?!
30 Март 2012 18:11
Откъс от книгата на Ореана Фалачи "Силата на Разума", посветен на падането на Константинопол :

"За европейците не е политически коректно да се знаят подробности за падането на Константинопол. Да научат нещо за жителите на града, които в зори потърсили убежище в църквата „Света София” и започнали да пеят псалми, за да измолят Божията милост, докато Мехмет II обстрелвал стените на Теодосий. Патриархът отслужил на свещи последната литургия и в опит да успокои хората високо казал: „Не се страхувайте, братя и сестри! Утре ще бъдете в царството Божие и ще бъдете запомнени до края на времето!” Децата плачели от ужас, майките им ги окуражавали с думите: „Не плачи! Ще умрем за нашата вяра в Исус Христос! Ще умрем за нашия император Константин, за нашата родина!” Османските войски, като биели барабаните си, минали през разрушените стени, отблъснали защитниците на града от Венеция, Генуа и Испания и ги изклали с ятаганите. После нахлули в катедралата и обезглавили всички, дори и бебетата. Забавлявали се, като гасели свещите с малките им отсечени глави. Клането продължило от сутринта до вечерта. Спрели, когато великият везир се качил на олтара на „Света София” и се провикнал към касапите: „Сега почивайте. Този храм вече принадлежи на Аллах”!

линк http://www.mak-bg.eu/node/32
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД