:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,988
Активни 215
Страници 12,417
За един ден 1,302,066
ЗА И ПРОТИВ

Критиката размазва най-скъпия турски филм

Кадър от "Фетих 1453"
Германската кинокритика срива със Земята "Фетих 1453" - най-скъпата турска кинопродукция, която героизира завладяването на Константинопол от османлиите. За тях това е "безсрамно съшиване на историята", съобщава "Дойче веле". Редно е да им се напомни, че Холивуд се отнася не по-почтително с историческите факти, особено с тези, касаещи Стария континент.

"Не се страхувайте, казва султанът на християнските жени, деца и старци, които са потърсили спасение в черквата "Св. София". - От днес нататък ние имаме общ живот, обща собственост и една съдба. Вие имате право свободно да упражнявате религията си". След което султан Мехмед Втори вдига на ръце едно малко момиченце и го целува по челото. Това е финалната сцена от филма "Фетих 1453" на режисьора Фарук Аксой.

"Отдавна не бях гледал филм, който така възторжено превъзнася убиването и умирането, който така безсрамно съшива историята и изпровожда публиката с едно недвусмислено реакционно послание", казва германският автор и критик Миша Брумлик. Това е мирогледът на нация, която не е изживяла ново летоброене. Византийците в перспективата на "Фетих 1453" са декадентни и затова заслужават поражението си. Филмът е струвал 17 милиона долара - най-скъпата досега турска продукция. Това се вижда - и същевременно не съвсем. Преди десет години филмът щеше да е в рамките на световния стандарт; днес обаче той изглежда не просто от вчера, а от миналия ден. Във вселената на киното между Холивуд и Боливуд този турски епос не е нищо повече от "лек фонов шум", според кинонаблюдателя на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

В самата Турция, както и сред емигрантите й по цял свят (филмът имаше разпространение и в САЩ) филмът на Аксой се радва на голям успех. Повечето отзиви са хвалебствени. Критика се дочува предимно от интелектуалните кръгове. Международно известният пианист и композитор Фазил Сай отказа да сътрудничи в музикалното озвучаване на филма с аргумента, че той представлявал просто "реклама от турци за турци" и бил без художествена стойност. "Фетих 1453" е кулминацията на наблюдаваната през последните години в Турция тенденция към романтизиране на османизма. Турция се е устремила нагоре, икономиката й процъфтява, ала стените на ЕС остават все така непреодолими - за разлика от стените на Константинопол, допълва радиото.

Колкото до българската публика, свикнала на сериали с любовна тематика и тук-таме турско арткино по фестивали, засега няма изгледи тя да види историческия епос.

4
3318
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Март 2012 23:13
...Вие имате право свободно да упражнявате религията си...

Мдам. И после - поне в бившите български земи в продължение на 5 века целото султанатство е спазвало и Хартата за правата на човека и Женевската Конвенция барабар с рецептите на Марта Стюарт....
Начи за който отрича Холокоста - затвор, а който преставя един палач за световен херой - холивудско одобрение, така ли?
Ей, мнго наглост има по тоз свят, ей!...
30 Март 2012 02:10
добре ве, мамка му. толкова ли няма един български "критик", дето да отиде да гледа филма. все пак сме съседи с турция, а германия е на повече от 1000 км. значи немците повече ги интересува турция и турската култура/кино и прочие от българите. срамота. междудругото - филмът е мега тъп.
30 Март 2012 15:35
безсрамно съшиване на историята

Ама какви са тия превзетости, моля ви се!
Нима политкоректността и мултикултурната толерантност не са опазени?!
30 Март 2012 18:11
Откъс от книгата на Ореана Фалачи "Силата на Разума", посветен на падането на Константинопол :

"За европейците не е политически коректно да се знаят подробности за падането на Константинопол. Да научат нещо за жителите на града, които в зори потърсили убежище в църквата „Света София” и започнали да пеят псалми, за да измолят Божията милост, докато Мехмет II обстрелвал стените на Теодосий. Патриархът отслужил на свещи последната литургия и в опит да успокои хората високо казал: „Не се страхувайте, братя и сестри! Утре ще бъдете в царството Божие и ще бъдете запомнени до края на времето!” Децата плачели от ужас, майките им ги окуражавали с думите: „Не плачи! Ще умрем за нашата вяра в Исус Христос! Ще умрем за нашия император Константин, за нашата родина!” Османските войски, като биели барабаните си, минали през разрушените стени, отблъснали защитниците на града от Венеция, Генуа и Испания и ги изклали с ятаганите. После нахлули в катедралата и обезглавили всички, дори и бебетата. Забавлявали се, като гасели свещите с малките им отсечени глави. Клането продължило от сутринта до вечерта. Спрели, когато великият везир се качил на олтара на „Света София” и се провикнал към касапите: „Сега почивайте. Този храм вече принадлежи на Аллах”!

линк http://www.mak-bg.eu/node/32
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД