:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът се запасява с горива при рекордни цени

Правителството възложи на Държавния резерв поредната съмнителна сделка по осигуряване на запаси от дизел
На фона на ценовите рекорди при горивата държавата изненадващо реши да обнови запасите си от дизел. Правителството вчера даде съгласие агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да освободи неуточнено количество от съществуващия дизел и на негово място да закупи нов с цел гарантиране качеството на резервите. Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.

Правителственото прессъобщение за обновяването на дизеловите запаси е лаконично, а никой от кабинета не даде разяснения по него. От него става ясен само видът на горивото за обновяване - дизелово гориво клас Е, и законовото основание за това - Законът за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти. Количества не са обявени, макар че в тях няма нищо тайно. Поддържането на минимални нива горива по този закон е общоевропейско изискване и изпълнението му се следи ежемесечно за разлика от военновременния резерв, който е секретен.

От съобщението обаче се разбира друг важен детайл - агенцията е натоварена да обнови дизеловото гориво, което се произвежда през зимния сезон (октомври-април). Само преди дни от "ЛУКойл България" обясниха, че зимният дизел е по-скъп от стандартния, защото съдържа добавка срещу замръзване. От компанията добавиха, че този дизел обикновено се използва до края на февруари и след изтичането на този срок цената на дизела би следвало да падне. Според кабинета обаче този вид зимно гориво може да се използва целогодишно. "Обновяването на запасите ще гарантира наличието на гориво с необходимите качествени показатели, което да се използва в случай на затруднения в доставките на нефт и нефтопродукти или при други кризисни ситуации", пише в правителственото съобщение.

Сделката е странна и на фона на останалите изисквания към обновяването на резервите. По закон запасите, поддържани от агенцията, се обявяват на базата на годишна програма, приета от Министерския съвет. Самата програма се приема от кабинета след 31 март. Тази дата е застопорена в закона, защото към нея се изчислява среднодневното потребление на горива за предходната година. Месец март още не е приключил и няма данни среднодневното потребление да е преизчислено. В правителствената информационна система отсъства и приета годишна програма за запасите в агенцията. Миналата година програмата бе приета едва през юли, като вносител бе вътрешният министър Цветан Цветанов като ресорен вицепремиер. В нея обновяване на дизелови запаси не фигурира. За обновяване в програмата са посочени само запасите на агенцията от бензин - всичките налични 39 565 тона. Агенцията ги обнови с четири обществени поръчки от юли 2011 г. до края на годината, насред разгара с кризата с лиценза на "ЛУКойл България". Цената по сделките е 128.79 млн. лв.

Не е ясно на какви цени са били пласирани количествата стар бензин, на чието място е купен новият. Освобождаването на остарели резерви от агенцията става през стоковите тържища, като контролът върху тези сделки е труден. Налична публична информация за постигнати резултати от тези сделки няма. Години наред съществуват съмнения, че Държавният резерв се източва чрез продажбата на стари запаси на изкуствено занижени цени и закупуване на нови при завишени.
38
5283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
13 Март 2012 20:15
Че тази агенция не я ли закриха???
13 Март 2012 20:15
Нищо ново под слънцето. Другарката Емел Етем го правеше два пъти годишно, в резултат на което само от това накраде бѣли пари за чѣрни дни къде четристотин милиона.
На мястото на тая другарка имаме другаря? Да бе, познахте.
Очакваме новини за зърнения резерв, за металите и т.н.

___________________________
Щирлиц помисли. Хареса му. Помисли втори път.
13 Март 2012 20:41
Златев трябва да си избие парите за водо... пардон, за бензиномерите!
13 Март 2012 20:51
Поредното ограбване на държавни пари от политици и монопол. Точното време на ограбването е когато цените са високи естествено. Иначе при ниски цени като разделят печалбата на две - нищо работа. Народееееееееее, събуди се и им потърси сметка защото ти си им работодател.
13 Март 2012 21:19
Некой пак е падал на карти...
13 Март 2012 21:23
Какъвто Тиквоний,такива му и министрите - тънък ум,почти незабележим,но пък мноооого крадливи кучета. Ай, чиба!
13 Март 2012 21:24
тука работата може да излезе дебела, затова предлагам в. сега да проведат журналистическо разследване за да се разбере кой е персонално отговорен за това решение и кой може да има изгода и пр. и да раздуят проблема пред обществеността.....
не съм специалист, но не ми се вярва да има срок на годност за горивата (нито е нужно да се държат в хладилник, нито могат да мухлясат). На една смес от въглеводороди няма какво да и се развали.....
интересно ще ми е да разбера дали в държавния резерв има складирано лятно + зимно дизелово гориво или не правят разлика между двете и е все тая какво гориво ще се закупи.
13 Март 2012 22:07
Пеликани,пеликани от един събрани,
Златев мазно се усмихва, а народа писка.
Ура утре ше берем туй що изс.рем?
13 Март 2012 22:15
Хм.
Как се връзва това с изнесеното днес от Милен Цветков (с документи, не по клюки) ? Че през декември държавният резерв е закупил над 9500 тона дизел на цена около 150 лв на тон над средната борсова тогава ?
Както и да го гледаш - милион и половина 'отгоре' за Лукойл.
13 Март 2012 22:26
Квото и да си пишете, правителството на ЛУКойл е в Катар. Да се надяваме само да не прихванат катаракт, или неква друга екзотика, щото посятото тук требва да се жъне.
13 Март 2012 23:20
"Сега" трябваше да забави тази публикация до връщането на Боко. Какъв ли ще е коментарът?
14 Март 2012 00:00
копи-пейст:
Открита процедура по ЗОП
Име: „Организиране на иновативно културно събитие „Добре дошли в Севлиево-Столица на тиквата”, по обособени позиции, както следва:
I обособена позиция: Обезпечаване провеждането на тематични изложби;
II обособена позиция: Организиране и провеждане на музикално-театрален спектакъл „Приказка за тиквата”;
ІІІ обособена позиция: Организиране и провеждане на пъстро целодневно „Тиквено парти”;
ІV обособена позиция: Организиране и провеждане на карнавално шествие „Влакът на Тиквенбург”...
14 Март 2012 02:19
На бас, че фалцето нема а пропее у тая ария!?
14 Март 2012 02:51
От статията става ясно че е неясно защо се подменя резервът?

На една смес от въглеводороди няма какво да и се развали.....

Има,има явно никога не си имал работа със стар бензин.
14 Март 2012 07:30
Няма време.....в общата суматоха и това ще мине.
14 Март 2012 08:15
всеки гледаш мене си
14 Март 2012 08:16
Никцвък, нека те светна, че този дизел не налят в туби и подреден в някакъв склад. Просто част от продукцията на Лукойл се брои за този резерв. Сутринта и по Нова го казаха, горивото не се мести, то си е в рафинерията, а една фирма никога не замразява продукция. Просто казано, няма специален склад за резерва, няма какво да се разваля.
14 Март 2012 08:18
Дали пък цената на бензина ще намалява? Че като гледам се задават две войни - с Иран и със Сирия...
14 Март 2012 08:28
На каква цена, ще се продават горивата освободени от ДР, ако е тунто за танто проблеми нема!
14 Март 2012 08:49
Кой е казал, че цените са рекордни? Да поговорим след три месеца, а?
14 Март 2012 09:23
Цените на козунака,агнешкото,яйцата,субсидиите за биогоривата и световния глад.
Натисни тук
14 Март 2012 09:25
Зимното дизелово гориво,оже да се ползва през лятото, бятното не може приз зимата.
14 Март 2012 09:27
Кой и защо подкрепя фирми с държавни средства? Възникава въпросът защо сега се избързва с попълването на резерва, а не се изчака още да се вдигнат цените на дизела? Мита със свалянето на цените от Лукойл не се състоя и трая само няколко дни.
14 Март 2012 09:29
Извинете, до се чете "латното"
14 Март 2012 09:50
Някой съмнявал ли се е, че ще е нещо друго? Монополистите са хора на ГЕРБ, а кой най-добре може да напълни партийната каса ...
14 Март 2012 10:17
Май, войната срещу Иран наближава, въпреки изборите оттатък, па може и заради тях. И затова скачат цените. И затова правителството се е разкупувало баш сега...
14 Март 2012 10:22
Това е възможно да е направено, поради допълнителни очаквания, за повишаване цената на горивата. Има достатъчни индикации и тенденция за това!
Срокът на годност на дизела е 45 дни. Тук става въпрос за условно съхранение на гориво, което периодично се изчерпва и обновява, но количеството се следи.
Новото гориво, съдържащо биодизел (от тази година) е по-нестабилно от старото. В резултат на разграждането се атакува резервоара и цялата горивна система.
14 Март 2012 11:50
Аха значи за държавния резерв задължително трябва да се сложи биодизел.че да се разваля и периодично сменява конгениално направо,не ми се мисли какво би станало по време на война за часове ще ни завземат
14 Март 2012 12:06
Нтц
НародЪ го иска
Както иска и новия дълг и намалените работни места
Ама така е - като на война, който издържи.
Знаете ли за пръв път от 23 години насам какъв хубав народен човек имаме на власт
14 Март 2012 12:08
Горивата са на тази цена, за да се покрият пътните разноски на екскурзиантите до Катар.
14 Март 2012 12:34
Азурале, кой точно серсемин ще иска да ни превзема?
Иначе и да е "био" дизелът, и да не е, все тая. Както каза ирландската овчарка, спи спокойно, двата ни полка /от които единият го играе "мисионерски"/, ни пазят деня и нощя..., така че и без гащи можеш да спиш
14 Март 2012 12:52
Дебилиада в страната Абсурдистан-следва продължениеНатисни тук
14 Март 2012 14:37
"Журналисти"..... написаната статия пенкелер. Както един форимец каза "А дали ще падне цената на горивата" и изобщо каква е цената.... не съобщават!!!
14 Март 2012 15:44
Мдаааааа, това просто е едно малко, традиционно подаръче към Валентин Златев, нищо повече.
Истинският скандал ,пардон истинският огромен подарък е тук
    http://www.nkr.government.bg/app;jsessionid=031267946DADEC56074F1DDFE314A5F7?service=external/ConcessionInfo&sp=1487

За да не останете с впечатление, че това не е истински подарък, ето ви част от стенограмата на МС от 16.03.2011- за да е ясно кой прави подаръка и каква оспорвана дискусия се е развила :
    „Точка 33: Вносител- министърпредседателя. Проект на Решение за предоставяне на концесия на пристанищен терминал Росенец….

    Бойко Борисов: Приема се точка 33.”



Да поясним- през пристанище Росенец, далеч от нашите митници, преминава ЕДНА ТРЕТА ОТ СТОКООБОРОТА НА БЪЛГАРИЯ- някакви си десетина милиона тона нефт и нефтопродукти годишно.
Концесия за 35 години,само срещу стопанисване и поддържане на пристанището!
Бедна държава, но с богати политици.
14 Март 2012 15:50
Мишо, само да те допълня. На пристанище Росенец имаше митничари. Дянков, респективно Танов, ги уволни. Сега се изпращат митнически групи. Уж за всеки танкер, ама знае ли се...
14 Март 2012 16:17
***
14 Март 2012 16:24
samweims
, да не преувеличаваме- там имаше митничари при предното правителство, това ги съкрати до митничар, а после махна и него- не може подарък с митничар.....


14 Март 2012 19:23
Некой пак е падал на карти...


Аааааа, нЕма такова нещо.... ТОЙ не знае .... шъ видиш к'во стаа кът рАзбере .....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД