:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАКУРС

След Кадафи Либия става все по-опасна

Новата власт не може да се справи с въоръжените групировки, които се занимават с лов на хора, заподозрени в симпатии към сваления диктатор
СНИМКа: ЕПА/БГНЕС
Либийки развяват националния флаг по време на честванията на годишнината от революцията. В страната обаче се извърша лов на хора по политически причини
Миналия петък Либия отбеляза първата годишнина от революцията, но не е по-сигурно място за живот за обикновените либийци, които се опитват да свикнат с края на 41-годишната диктатура на Муамар Кадафи. Десетки добре въоръжени военни групировки, действащи в тази голяма държава, все още се изплъзват от контрола на прохождащото правителство.

Тази оценка дойде от правозащитната организация "Амнести интернешънъл", чието последно проучване документира най-малко 12 случая, при които либийци са починали в ареста след миналия септември. Според твърденията те са били бити, провисвани с главата надолу и измъчвани с електрошокови удари. В смразяващия 38-страничен доклад, публикуван в навечерието на годишнината, "Амнести интернешънъл"



описва вълна от терор



и масови малтретирания от страна на въоръжените милиции. През последните месеци техни членове са измъквали стотици, ако не и хиляди либийци от техните домове, задържали са ги на пътните пропускателни пунктове и са ги хвърляли в импровизирани затвори по подозрения, че са симпатизанти на Кадафи или са се сражавали на страната на режима по време на гражданската война.

Либия се подготвяше за буйни чествания на годишнината от революцията, по време на която разнородни и неконтролируеми бойци за осем месеца свалиха един от най-дълго просъществувалите режими, след като бяха вдъхновени от натовските съюзници в единствената военна интервенция на Запада по време на Арабската пролет.

Революцията избухна на 17 февруари 2011 г., когато стотици протестиращи в източния град Бенгази излязоха по улиците, настоявайки за край на режима на Кадафи - нечувана смелост за онова време. Протестите се разпространиха бързо, обхващайки за седмица Източна Либия. А след като в средата на март НАТО започна кампанията си на въздушни удари, протестите прераснаха в гражданска война. Революцията приключи със смайващо рухване на диктатурата през август.

Но този 17 февруари е повод и за по-малко радостни моменти. Наскоро Саади Кадафи, синът на диктатора, който е в изгнание в съседна Нигерия, обяви, че в Либия се подготвя прокадафистко въстание. И че въоръжените групи, много от които са командвали въстаническите сили по време на войната, сега са в състояние на почти постоянна бойна готовност в цялата страна - без никакъв признак за разоръжаване. Управляващият Преходен национален съвет (ПНС) няколко пъти поставяше крайни срокове на тези групи да се разоръжат и да се присъединят към националната армия,



но всичките му ултиматуми бяха пренебрегнати



Вместо това тези групи действат независимо от властите в Триполи, включително и в самата столица, без много да се опасяват от преследване. "След голямата вълна от истерия миналата година заради масовите арести сега има гибелен лов на хора", сподели за "Тайм" Донатела Ровира, старши съветник по кризисни въпроси на "Амнести интернешънъл". През последните два месеца тя посети няколко центъра за задържане, контролирани от въоръжените милиции, и разговаря насаме със задържаните. Понеже й давали малко време да говори с тях, задържаните са разкъсвали ризите си, когато вратата се затваряла, за да види тя синините и порезните рани от разпитите. След като представила доказателствата на представители на ПНС в Триполи, тя останала с впечатлението, че съветът няма нито желание, нито възможност да вземе под свой контрол въоръжените групи - вероятно защото тази задача може да доведе до сериозна конфронтация в момент, когато властите се опитват да стабилизират разнебитената икономика и да подготвят страната за изборите през юни. Ровира смята, че отлагането само влошава ситуацията. "Липсата на политическа воля прави въоръжените милиции все по-мощни и все по-трудно контролируеми", изтъква тя.

Докладът описва зловещи случаи на арести с доказателства за мъчения. През декември международният Червен кръст заяви, че е посетил около 8500 затворници в 60 места за задържане. А в края на януари организацията "Лекари без граници" закри клиниката си в Мисрата, след като лекувани от нейния персонал 14 жертви на мъчения са били прехвърлени в близкия център за разпити. Организацията заяви, че въоръжената милиция, отговаряща за местния затвор, е отказала да разреши по-нататъшно лечение на 13 затворници и ги е върнала обратно в центъра за разпити.



Най-смразяващите подробности в новия доклад



на "Амнести интернешънъл" засягат случаите със смъртоносен изход. Един от тях е на Факри ал Худайри, полицай от столичното предградие Таджура. 31-годишният мъж с две деца е бил измъкнат от дома заедно с четиримата си братя от група въоръжени мъже в края на октомври - дни преди Кадафи да бъде убит в Сирт. Впоследствие братята му са били освободени. Повече от месец след ареста на Амари от столичната болница "Абу Салим" се обадили на семейството му да кажат, че той бил приет в нея с тежки рани - по-късно същия ден той починал. Аутопсията открила липсата на два нокътя от ръцете, следи от електрошокове и от изгаряния върху челото, ръката, китката, както и синини върху тялото му.

Въпреки няколкото подобни случая "Амнести интернешънъл" твърди, че не са предприети никакви действия за търсене на отговорност, а официални доклади за убийства, включително на 65 поддръжници на Кадафи в Сирт непосредствено след смъртта на диктатора, не са довели до никакви арести. В няколко места разследванията са били водени от временни "съдебни комисии", чиито членове са заявили пред "Амнести", "че трябвало да поемат функциите на прокурори, защото съдебната система не работи."

Това повдига въпроса как ще бъде съден най-високопоставеният либийски арестант - влиятелният син на Кадафи Сейф ал Ислам. Макар че Международният наказателен съд (МНС) повдигна срещу него обвинения за престъпления против човечеството, либийските официални лица заявиха, че няма да предадат Сейф ал Ислам в Хага, където е базиран съдът. Съгласно правилата на МНС Либия трябва да поиска от съда разрешение да съди Сейф в Либия с довода, че страната е в състояние да осигури справедлив и всеобхватен съдебен процес. На 23 януари новият правосъден министър Али Хумайда Ашур заяви пред репортери, че Сейф ще бъде "държан в Либия съгласно либийския закон". Това принуди МНС да излезе с декларация, че все още не е взето окончателно решение къде да бъде съден най-прочутият либийски затворник.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Въоръжените групировки, които свалиха диктатора, днес отказват да се разоръжат, тероризират хиляди либийци и се превръщат в заплаха за сигурността на Либия.
45
3989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
20 Февруари 2012 23:31
Ще се оправи Либия, ще се оправи. Като Ирак.
20 Февруари 2012 23:31
Айде, айде, все едно не им беше ясно предварително на "Амнести интернешънъл", какво ще стане в Либия след бомбардировките и слагането на власт на терористи.
Както и в Ирак.
20 Февруари 2012 23:50
Ще се оправи Либия, ще се оправи.

Що бе? Може и да се оправи. Я виж алтернативата у България каква е.
При некои народонаселения "шлеповете" оправят нещата за дълъг период от време.
20 Февруари 2012 23:55
Моя Мама врач като Ви говореше-- не Ви увираха главите да разберете Злобните Козни на Империализма
рупайте сега песок и плачете за Полковника--Херувим!
20 Февруари 2012 23:57
Ерес. Ама как така след демократизацията на страната изведнъж станала по-опасна??!? Ама ако това наистина е така нали би подложило на съмнение желанието за (хуманитарна) интервенция в Сирия. А необходимостта от (хуманитарна) интервенция в Сирия не подлежи на дискусия - само гадовете от Русия и Китай се опитват да саботират високоморалното дело. Нали така. Или?
21 Февруари 2012 00:30
Знаех, че това ще се случи, но сега като го чета ми е още по-гадно, че и ние бяхме замесени, макар и косвено...
До това ли водят западните демократически ценности?...
Плюя на такава демокрация! И ще я саботирам по всякакъв начин!
21 Февруари 2012 00:42
Може да стане Сомалия на северния бряг на Африка.
21 Февруари 2012 00:48
Напълно логична последица от падането на абсолютен диктатор, управлявал 40 години разноплеменна държава.
Три са начините да се намали властта на милициите в Либия: да има нов диктатор (ама той може да е лош, а не от "нашите" като кадафи ), страната да се раздели на Триполитания и Киренайка, да са контролира притока на средства от депозитите в чужди банки към Либия, та да не попадат в милициите.
21 Февруари 2012 00:51
***
21 Февруари 2012 01:03
Е на кво се чудите ?
Либийските бунтовници се държат баш като наще партизани след Девети септември. Революция е това , не е майтап.
21 Февруари 2012 01:03
Една интересна информация: по времето на управлението на Кадафи, на смърт са били осъдени(вероятно се има предвид по политически причини) и екзекутирани 54 души. Според различни оценки загиналите по време на метежа и бомбандировките на НАТО се оценяват между 60 и 150 хиляди.
21 Февруари 2012 01:30
21 Февруари 2012 01:33
Е на кво се чудите ?
Либийските бунтовници се държат баш като наще партизани след Девети септември.
Революция е това , не е майтап.

21 Февруари 2012 01:33





Тлъстата мръсница Европа нали най много беше загрижена за човешките права?Де я сега да бомбардира разпасалите се банди? Ама нали тя ги създаде сега що да стори.И наще клакьори дето много рИвяха за съдбата на населението сега мълчат едно такова....абе хомосексуално.
21 Февруари 2012 01:57
А най-важното : изгореха многомилиардните сделки за руски пушки. Мъкааааа.
21 Февруари 2012 02:46
Петрола нали тече по тръбата, след време всичко ще си дойде на мястото. Важното е камиларите ясно да съ осъзнали, че подпичкване с тръбата не требе да има. Оти ша видят "камила боб яде ли" ...
21 Февруари 2012 03:48
Kar Lukovski 21 Февруари 2012 01:57
А най-важното : изгореха многомилиардните сделки за руски пушки. Мъкааааа.


Не бой са Карлоковски за руските пушки, они си го избиха вече от вдигнатите цени на нефта.
Ти си гледай твойта мъка. Като се вдига цената на нефта се вдигат и цените на мамбото и топлото.

кормиснош 21 Февруари 2012 02:46
Петрола нали тече по тръбата, след време всичко ще си дойде на мястото. Важното е камиларите ясно да съ осъзнали, че подпичкване с тръбата не требе да има. Оти ша видят "камила боб яде ли" ...

Абе, они камиларите, ама ние сме обяздените камили. Големо гърбене, че пада в тази криза и цени.
21 Февруари 2012 05:01
Не ме мисли мене , мачко. Тука има от всичко по много.
Глеам , обаче , тънко припискване по разни измислени уманитарни причини прикриващи истинската - свиване на черджето под Баба Меца.
21 Февруари 2012 05:26
Споко!
Всичко сега в Либия си е "нормално"!
След Революцията срещу "диктатора" Кадафи- както след всяка Революция, която победи( в това число и буржоазно-капиталистическите революции в Европа и Света преди няколко столетия и социалистическите Революции след това), следва НЕизбежен период на ДИКТАТУРА- на Победителите над Победените!
В Либия се очертава, обаче, НЕ Диктатура на буржоазиата и НЕ Диктатура на пролетариата, а Диктатура на мюсюлманиата(Шериата)!
Е, противниците на СВЕТСКАТА, арабскоСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА и АНТИмонархическа държава победиха в Либия- с помощта на МОНАРХИЧЕСКИТЕ Саудитска Арабия, Катар, Кувейт и сие, с помощтта на АНТИсоциалистическия Запад(САЩ, НАТО, ЕС и сие) и с помощта на радикалния Ислям("Ал Кайда", "Мюсюлмански братя" и прочие)!
Сега наред е светската, арабскосоциалистическа и антимонархическа Сирия!
Това е толкоз просто и логично!
"3 в 1"- богатите арабски Монархии, богатият антисоциалистически Запад и терористичната "Ал Кайда" и сие!- ВКУПОМ са голяма сила! УВИ!
21 Февруари 2012 05:59
21 февруари Третата най-голяма партия в тунизийското учредително събрание, натоварена с изработване на нова конституция, предложи проектодокумент, базиран на ислямския закон. Проектопредложението вероятно ще разтревожи секуларистите в страната, предава Ройтерс.
Умерената ислямистка партия "Енахда" се класира на първо място с 40 % от местата в парламента на първите избори след отстраняването на тунизийския президент. "Народен списък" се класира на трето място.
В изявление "Народен списък" заяви, че в проектозакона първи член гласи, че Тунис е свободна, независима и суверенна държава, като Ислямът е нейна религия и принципен източник на законодателството й...
21 Февруари 2012 06:35
Kar Lukovski 21 Февруари 2012 05:01
Не ме мисли мене , мачко. Тука има от всичко по много.
Глеам , обаче , тънко припискване по разни измислени уманитарни причини прикриващи истинската - свиване на черджето под Баба Меца.

И ти на това , ако викаш свиване на чергата?
Я, като гледам доста са я отпуснали рашките, па и чергата им много голяма.

21 Февруари 2012 07:53
След кървава революция винаги е така. Ако Кадафито си беше заминал мирно и тихо, това сега нямаше да го има. Но след като реши да остави след него потоп, то сегашното си е просто потоп като всеки друг потоп. Няма как да не измъкват от домовете им поддръжниците на Кадафи, за да им отвърнат със същата монета.
21 Февруари 2012 08:03
Абс си прав. Кадафито е виновен за всичко /и Станишев и изобщо сички предишни/, а сегашните са просто жертва на обстоятелствата. Те убиват и изтезават заради Кадафи /пари и оръжие не им дават нито от ЕС нито от Кувейт/.
21 Февруари 2012 08:22
Сега на някои светна ли им защо Русия и Китай налагат вето за Сирия? А кое е революция, кое контрареволюция и кое чуждестранна интервенция е друг въпрос, макар и същия.
21 Февруари 2012 08:24
След Кадафи Либия става все по-опасна

Нормален,очакван,търсен резултат.Където сме мироналагали/барабар Петко с.../,все това е ставало-Ирак,Афганистан,Египет...
21 Февруари 2012 08:27
Gozambo21 :След кървава революция винаги е така. Ако Кадафито си беше заминал мирно и тихо, това сега нямаше да го има.

Те някои искат и Путин да си замине "мирно и тихо". Тия от "Окупирай Уолстрийт" искат други да си заминат "мирно и тихо"... Ама нада ли?
21 Февруари 2012 09:09




Направи ми впечатление, че никой от нашите демократи,човеколюбци и радетели за свободата на словото не вдигна глас по повод убитата либийска журналистка.Иначе много активни бяха когато убиха А.Политковская.Но либийката не е еврейка,никой не плаща за такива протести, пък и .точки не се трупат на едно място.Толкоз за човеколюбието,демокрацията и свободата на словото. Пари,конюктура и еснафски интереси.И двуличие и дебелоочие велико.
21 Февруари 2012 10:02
все по-опасна

Туканка са пропуснали част ми се чини.
Нефта верно църцори, ама не тече. Па и разходите за сигурност и охрана растът.
Марионетките от ПНС не са в състояние да въведът поне минимален порядък и контрол.
Въпрос на време е главатарите да предявят претенции за контрол на находищата и доходите от тях.
Населението знае как е било и сравнява, така че шансовете за подкрепа са нулеви.......

Май е време за заплащане по заслуги
21 Февруари 2012 10:42
Ми то си е казано- да го д...т бедните
21 Февруари 2012 10:47
За съжаление, предвижданията на скептичните реалисти пак се оказаха верни.
И, за още по-голямо съжаление, май натам се лети главоломно по пистата...
--------------------------------------------------------
Блогът на Генек
21 Февруари 2012 11:04
Отностно заглавието - по времето на Кадафи, в Либия имаше опасност само за тези които се опитваха да го убият - ислямистите и агентите на западните служби. Сега може да се каже, че цялото население е в опасност тъй като в страната цари хаос и беззаконие. Властта е в ръцете на въоръжените групировки, седмично около 70 души биват убивани в конфликите между тях и от тях. Това са данни по западните медии. Действителната ситуация няма кой да я каже каква е, както беше в Ирак.
21 Февруари 2012 11:31
Уф, много мразя такива статиичици. Писани от марсианци, току-що кацнали на Земята и описващи случващото се. Приличат и на американските комедии, създавани от 15-тина годишни режисьори за 15-годишна публика - с подобаващи за възрастта сценарии, актьорско майсторство, хумор и сюжет, даже се и указва къде да се смее публиката, със записи на смях.

И е седнал 15-годишният марсианец пред листа, замислил се е какво да напише и е закършил пръсти: какво ли стана, къде ли се объркаха нещата, кое ли не сработи, нали уж за доброто на хората се правеха тези бунтове, защо се получи така?

Да, ако ще се правим на малоумни и ще се преструваме, че всичко е било за народа и всичко за благото на обикновения либиец, то тогава можем и да си задаваме тези въпроси, като скритом се озъртаме дали не се отегчава публиката. А ако наричаме нещата с истинските им имена, то никакви въпроси няма и всичко си е кристално ясно.

Ако Западът милееше за благополучието на обикновения либиец, то тогава трябваше с все сили да крепи Кадафи. Защото, средният либиец при Кадафи живееше така, както няма да живее никога вече. Лудият полковник беше организирал така нещата, че горивата да са практически без пари, стоките от първа необходимост да бъдат буквално подарявани, а средният либиец да получава заплата и пари без да работи нищо. Средният либиец е, например, директор на ТЕЦ. Той не разбира нищо нито от електричество, нито от производство. Той е директор и получава заплата, която често ще сънува. Под мъдрото му ръководство се трудят немци, швейцарци, французи, българи, хървати и пр. Именно те и работят. Зверският режим на Кадафи беше отучил всички либийци, поголовно, да не работят. Вместо тях работеха други. Например, докторите са чехи, инженерите - холандци, автомонтьорите по правило са египтяни, а хлябът се пече от тунизиийци.

И какво излиза? Доплакало му се на Запада от този гнет над обикновения либиец и решил да го отърве. Отървал го, ама нещо не станало като хората. Днес обикновения либиец реве с кървави сълзи, а Западът тъжи: къде ли сбъркахме... Марсиански хроники, статии за малоумници.

Обикновените либийци никога не влизаха в ничии сметки. Революцията не беше за тях. Тя беше за да бъде оттакован лудия полковник, а на шепата айдуци, представящи се за нови революционни съвети да се каже: мурджовци, давате ни неограничен достъп до онова, което Кадафи пазеше, а вие ще получавате по 5%, бели робини на корем и правото да вършите каквото ви скимне. И всички са доволни, освен обикновените либийци, които обаче, по дефиниция, изобщо не влизат в условието на уравнението.

В цялата история на цялото човечество няма нито един случай, когато революция да се извършила, за да могат после обикновените хора да живеят по-добре. Каква ли е изненада това за авторите на статията?
21 Февруари 2012 11:58
Нещо седерастията фногу слабо представена под препечато...
21 Февруари 2012 12:40





Ти недей гледа преди, те тогаз бяха мобилизирани.
21 Февруари 2012 14:38
Вишински 21 Февруари 2012 11:31

Авторите трябва да се "изненадват" за да се хранят - такава е съдбата на журналистите в "свободните" "демократични" "цивилизовани" държави.
21 Февруари 2012 15:01
Днес с "гордост" можем да кажем - И ние участвахме в това! Подкрепяхме, гласувахме, и даже изпратихме Парахода "ДързкиЙ"... Само че не всички. Някои от нас знаеха какво ще се случи и не мълчаха, и не подкрепяха...
21 Февруари 2012 15:03
А либийците дълго ще си спомнят времето "на Кадафи" и "след Кадафи"... Мисля че няма какво повече да се каже.
21 Февруари 2012 15:06
по времето на управлението на Кадафи, на смърт са били осъдени(вероятно се има предвид по политически причини) и екзекутирани 54 души.

21 Февруари 2012 15:11
по времето на Кадафи, в Либия имаше опасност само за тези които се опитваха да го убият

тоя, дето го ръгаше с нож в жопата преди да му светат маслото не се опитваше да го убие, а искаше само да му подгрее трътката преди основното представление.
21 Февруари 2012 15:48
GOZAMBO,
/:/ "След кървава революция винаги е така. Ако Кадафито си беше заминал мирно и тихо, това сега нямаше да го има."
....................................................................................
Муамар Кадафи от десетилетия НЕ е заемал никакъв официален управленски държавен пост в Либия, че да подава Оставка и да "замине"!!!
И защо трябва да "заминава"- само защото радикалните ислямисти, арабските монархисти, Ал Кайда, САЩ, НАТО и "пуделите" искаха това ли?!
Ама нали преди това основните държави в НАТО искаха и посрещаха при тях Кадафи, като държавен глава- даже като римски император!- продаваха му оръжие за милиарди, беше им пръв "приятел" и спонсор( на президентската кампания на Саркози!)...?!
И що го убиха, а НЕ го съдиха?! Май, за да не проговори- и да стане ясно Лицемерието и интересът им от слаба Либия на "демократите" отсам и оттатък Океана и интересът им от слаба, ПОСЛУШНА и ДАЩНА(петрол) Либия ?!
21 Февруари 2012 16:08
21 Февруари 2012 16:33
След Кадафи Либия става все по-опасна


авторът на това гениално прозрение заслужава пулицър.
боже колко наивни са тези западняци.
не се научиха да разбират ориента.
21 Февруари 2012 18:33
Не са наивни, просто пишат за полит-коректно форматирани простаци.

Мнозинството, все пак.
21 Февруари 2012 18:42
Вишински явно никога не е стъпвал в Либия, където "буквално" бе разцъфтял соц оазиса на Средиземноморието. Смех.
21 Февруари 2012 21:28
Интересен мие резултата от футболните мачове на ЦСКА в Либия?! Прогнози...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД