:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нарасналото спестяване свали лихвите по депозитите

Фирмите с кредит за над 1 млн. лв. са се увеличили с 41 през последната година
Снимка: Юлиян Савчев
Голямото депозиране през последната година повиши разходите на банките и те започнаха да режат лихвите по влоговете.
Влагането на все повече пари на депозит в банките вече се отразява негативно на доходността на влоговете, показва анализ на портала "Моите пари". Голямото предлагане на ресурс от страна на фирми и домакинства логично сваля цената, която банките са склонни да платят. Тенденцията към понижаване на лихвите се запазва и през януари 2012 г., при това изключително убедително. Десет банки са направили корекции на лихвите, като девет от тях в посока надолу.

Активността на банките през първия месец на годината е била висока най-вече поради многобройните изтекли промоции в края на 2011 г., обясняват от "Моите пари". Сред деветте трезора, понижили лихвите по депозитите си, са ПИБ, Райфайзен, МКБ Юнионбанк и др. ОББ и Алфа банк са удължили сроковете по предложенията си, а Алианц Банк и банка "Пиреос" изцяло са прекратили промоционалните условия по някои от депозитите.

За разлика от депозитите при потребителските и жилищните кредити почти няма новости през януари. През първия месец на годината се очакваха промени в лихвите поради приключването на редица промоции в края на 2011 г. Повечето банки обаче избраха да удължат сроковете за предложенията си - така условията ще продължат да са актуални до февруари-март, а промените се отлагат за пролетта, отчитат анализаторите.

Първенец по удължаване на промоции е Банка ДСК. Условията и по жилищните, и по потребителските й кредити вече ще са валидни до 2.05.2012 г. Потребителският заем с фиксирана лихва за целия период на ОББ пък ще важи до 30.06.2012 г. включително. Част от банките ще опростят таксата за разглеждане на документи при кандидатстване за жилищен кредит или ще я намалят наполовина, но само до края на февруари или март.



ДЛЪЖНИЦИ

5101 са фирмите у нас, които имат кредити за над 1 млн. лв., става ясно от данни на БНБ. Към 31 декември 2011 г. общо големите длъжници са взели 24.9 млрд. лв. Само три месеца по-рано броят им е бил 5083, а за година те са се увеличили с 41. В края на 2010 г. големите кредити на фирмите са възлизали общо на 22.9 млрд. лв. При домакинствата на годишна база се наблюдава намаление. След като в края на 2010 г. големите кредити на сектора са 112, към 31 декември 2011 г. те са 110. Общата им дължима сума обаче нараства, като от 195 млн. лв. се увеличава на 225 млн. лв.





6
2815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Февруари 2012 20:00
Сигнал за картелно договаряне . Хей , КЗК готованците , в умряла хикономика ??? Сънчовци ...
13 Февруари 2012 21:49
Ами, сигнал за картелно споразумение!? Ако трябва да се пошегувам, бих казал, че всичко това е резултат от неуморния труд на Примата, който се скара на хората, че много спестяват, живеят си от лихвите, а това ги прави абсолютни мързели. Че какъв по-голям стимул от ниските лихви по депозитите, за да бъдат те изтеглени!? Друг, разбира се, е въпросът как тогава бихме могли да тълкуваме политиката на ГЕРБ по "затягане на коланите", която се прокламира от две години. Със сигурност по техните собствени критерии за мързел, бихме могли да ги определим като най-големите лентяи живели някога по тези географски ширини. Но, ако трябва да говорим сериозно, истинският проблем са лихвите по кредитите. И то не самите лихви, които очевидно няма да намалеят от предлаганите от Дянков законодателни промени, представляващи просто симулиране на активност, а от промени забраняващи на банките да вдигат едностранно лихвения процент. Така ти може да си изтеглил кредит при лихва 5% и след месец да се окаже, че трябва да плащаш по 15%, което е абсолютна нелепица, която си нямам на идея защо герберите не вземат да оправят. Но сигурно и това си има логични причини, които при това далеч не са лицеприятни за маргиналната ни политическа класа. Разбира, се могат да се направят и още много неща, които ГЕРБ очевидно не могат. Защото в крайна сметка, както и да го сучем и увъртаме, основната причина за високите лихви по кредитите са последователната политика на това правителство по охлаждане и стагниране на икономическата активност посредством убиване на потреблението и инвестициите. Какво ти убиване? Те направо ги изкормиха с мачете!
14 Февруари 2012 11:21
Да ви дам ли пример за "нараснало спестяване" ?
Наша фирма "печели" конкурс за нещо си.
Но понеже фирмата има само президент и една секретарка, налага се да превъзложи на подизпълнители.
Наема фирми, те свършват работата.
А той не плаща.
Щял да плати на подизпълнителя, след половин година.
Защо бе ?
Ами милионите били сложени на шестмесечен спестовен влог.
Честито.
Хвала на такъви спестители.
След като няма държава.
14 Февруари 2012 14:12
Ами, искахте намаляване на лихвите - ето ви го!
Аааа, искали сте да се намалят лихвите по кредитите?!
Не може по кредитите, защото ще намалеят милионитеот печалбите ни. Затова пък, ще намалим по депозитите... Нали искахте намаление? Ето го!
В България, така работят банките!
14 Февруари 2012 14:14
Банковият картел ще върне Бурканбанк.
14 Февруари 2012 18:00
Докторе, стигне ли се до бурканбанк ще забравят за борда и ще пуснат печатницата, бъди сигурен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД