:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,376
Активни 1,227
Страници 38,805
За един ден 1,302,066
Метаморфоза

Новите кадри, които решават всичко, са от ВИФ и школата на МВР

След дълги години на хегемония Юридическият факултет на Софийския университет мина в отстъпление
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Възпитаникът на школата на МВР в Симеоново Георги Колев (вдясно) поема поста председател на Върховния административен съд от Константин Пенчев.


Юридическият факултет на Софийския университет дълги години единствен "произвеждаше" съдии и прокурори. Това продължи и в първите години на роене на юридическите факултети в различни висши учебни заведения. Но вече не е така. Наскоро зам.-министър на правосъдието стана Деница Петкова, възпитаничка на Бургаския свободен университет, която е и една от първите съдийки, нарушили правилото. Множество публикации свързват възхода в кариерата й с обстоятелството, че нейната бивша свекърва по онова време е шеф на окръжния съд в Бургас. ВСС назначава Петкова за съдия в Карлово, после почти веднага в Поморие, а не след дълго и в Бургас. Но истината за професионалния й успех в случая не е важна. Важното е,че тя е пробивът в магистратуратакато човек извън "ковачницата" на Софийския университет. Деница Петкова просто повлече крак и постепенно в системата започнаха да влизат "външни". Немалка част от тях са потомствени магистрати.

СУ бе изместен от школата на МВР в Симеоново като фабрика за кадри на отговорни постове. Самата школа мина през странна метаморфоза от институт през университет до академия, която ту даваше юридическа правоспособност, ту не. Тенденцията на назначения стана трайна, особено през последните две години и половина, откакто партия ГЕРБ е на власт и нейното влияние е върху кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет. Юристите от Симеоново продължиха да попълват възлови ръководни места, свързани с гражданското и административното право.

Съвсем наскоро ВСС трябваше да избере ръководител на административния съд в София и се оказа, че и двамата основни кандидати - Радостин Радков и Пламен Горелски, са завършили именно академията на МВР. Спечели Радков, който е бил съдия в Сливен и в Стара Загора. И изведнъж - шеф на най-големия областен административен съд. Интересно е, че е бил също президент на Ротари клуб-Сливен в периода 2000 - 2001 г., председател на Сливенския районен съд. До ноември 2011 г. е бил и председател на Ловно-рибарското дружество в Сливен, но е подал оставка като ръководител и член. Справката за имотното му състояние, изготвена от "Инициативата за прозрачни съдебни назначение" на Българския институт за правни инициативи (http://judicialprofiles.bg/profiles/141/), сочи, чеРадков e управлявал добре и собствените си финансиСамостоятелно или заедно със съпругата си притежава 14 имота, повечето в района на Сливен. Земеделските им земи надхвърлят 60 декара и повечето от тях са придобити от безвъзмездни дарения. Има и апартамент от 47 кв. м в Пампорово. Съпрузите притежават търговско помещение от 69 кв. м в Сливен, купено през 2006 г. за 81 300 лв. Парите са от продажба на имот през 2004 г., декларира съдията. През 2010 г. той е описал, че има в наличност 112 300 лв. Отделно съпругата му Десислава Радкова разполага с 21 000 лв., а двамата заедно - с други 9000 лв. Отделно Радков е раздал заеми на познати в размер на 123 000 лв., а дължи на банки 107 000 лв.

Назначението на човек, завършил специалност право на Висшия институт на МВР в Симеоново (в периода 1987-1991 г.), не е изненадващо, след като дори председателят на Върховния административен съд Георги Колев е възпитаник на школата на МВР. Все пак началото на кариерата му е свързано с полицейското и наказателното право като прокурор в Софийската районна прокуратура. Там стига до поста зам.-шеф на Славчо Кържев. После изненадващо се отказва от прокуратурата и внезапно се преквалифицира в съдия в наказателната колегия на Софийския градски съд. Следва шеметна кариера - оглавява СГС и е избран за един от тримата големи - председател на Върховния административен съд със 7-годишен мандат.

Някои плахо се опитаха да запитат каква квалификация има съдия Колев в административното право, та да му бъде поверен ВАС. Но бързо бяха заглушени с обясненията, чеКолев просто ще да бъде администраторна този съд.

В клуба на завършилите Симеоново е и зам. главният прокурор Бойко Найденов. Той бе шеф на Софийската градска прокуратура и после началник на Националната следствена служба. След закриването й стана зам. главен обвинител. Пак оттам е и депутатът Анастас Анастасов, който преди да влезе в Народното събрание, бе съдия и председател на Районния съд в Ямбол. Школата в Симеоново е вузът на премиера Бойко Борисов, който искал да влезе във факултета, подготвящ кадрите на Държавна сигурност, но не му дали заради миналото на дядо му. Затова той изкарва противопожарния факултет.

И докато Симеоновската школа ковеше кадри в съдебната система, ВИФ се превърна във "фабрика" за кадри за всички възлови места в МВР, Националната служба за охрана (НСО) и Ръководство въздушно движение (РВД). Спортистът лекоатлет Цветан Цветанов стана вътрешен министър. Записал е факултета "Начално военно обучение и физическо възпитание" към Висшия институт по физкултура "Георги Димитров" (сега Национална спортна академия). Две години по-късно обаче факултетът е закрит и затова Цветанов завършва треньорската секция на ВИФ по специалността лека атлетика.

Негов колега е бил и сегашният директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров. Двамата често са герои на репортажи от масови кросове.

ВИФ е дал хляб на цялото ръководство на Националната служба за охрана - началникът ген. Димитър Димитров и заместниците му ген. Стоян Томчев и ген. Тодор Коджейков. Последният сега се спряга за шеф на службата с идването на новия президент Росен Плевнелиев, но така или иначе,структурата ще остане под ръководството на кадър на спортния университетПак ВИФ е завършил и зам.-директорът на ДП "Ръководство на въздушното движение" Илия Манолев, близък приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов. Всъщност покрай него МВР шефът познава и председателката на Софийския градски съд Владимира Янева - съпруга на Манолев. Съпругата на Флоров пък работи като инспектор в отдел "Сигурност и защита" на РВД, където отговаря за класифицираната информация.

Така е - смяна на караула - кадрите на Софийския университет се подменят от хора, които имат общи интереси, знаят се отдавна и могат да разчитат на подкрепа в работата. Нищо ново под слънцето.снимка: "24 часа"
Вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров си припомнят студентските години във ВИФ.
22
13044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
06 Февруари 2012 20:22
А противозаконно ли е, господа юристи, завършили СУ?... Пък нали и Спасителят е казал: "С какъвто аршин мериш, с такъв ще бъдеш мерен."
06 Февруари 2012 20:24
След дълги години на хегемония Юридическият факултет на Софийския университет мина в отстъпление
Аа, рабфакът към ЮФ не се предава.
06 Февруари 2012 20:25
ГЕРБ pr0n
06 Февруари 2012 21:41
Отделно Радков е раздал заеми на познати в размер на 123 000 лв., а дължи на банки 107 000 лв.Тоз човек има много свободни пари.Завиждам му.С възхищение.
06 Февруари 2012 22:13
София: най-добрият град за корупция - 250 000 лева хонорар за прекратено дело. Дали не са делнати парите между двама бивши оперативни работници?
http://www.duma.bg/duma/node/26486
06 Февруари 2012 23:58
Новите кадри, които решават всичко, са от ВИФ и школата на МВР

Някой пак открива топлата вода. Браво !
07 Февруари 2012 00:21
Защо ми се струва, че точно такава статия вече публикувахте бе, редакцията? И не беше толкова отдавна!
07 Февруари 2012 01:34
Да се готвят кадрите на открития с фанфари от Б. Борисов Пернишки Университет за Технологии Комуникации и Архитектура (ПУТКА).
07 Февруари 2012 01:59
Това с подмяната на старите кадри с нови нестандартни попълнения е добре - Здрав дух в здраво тяло, също като в: http://video.mail.ru/mail/serge_sobianin/_myvideo/9.html . Няма начин сега работата да не потръгне http://video.mail.ru/mail/serge_sobianin/_myvideo/3.html . Но за бъдат успехите трайни, трябва да се обърне внимание и на подготовката на подрастващото поколение http://video.mail.ru/mail/serge_sobianin/_myvideo/4.html Приятно гледане!
PS Ако пак се появят боклуците в програмата, с които не мога да се справя, предполагам, че знаете как да отворите уникалните линкове
07 Февруари 2012 07:02
Ами то друг матриал не остана в БГ.
07 Февруари 2012 08:44
то пък един факултет! и една сpeциалност-дъра бъра два чадъра.
07 Февруари 2012 10:33
Ами да, това са кадрите, които разследват престъпления, изготвят обвинителни актове в съда, съдът не ги приема и освобождава подсъдимите и накрая баш кадърът ругае съда.
07 Февруари 2012 11:06
Вядяхме до къде я докараха и старите кадри на СУ
07 Февруари 2012 12:30
Ха ха, кадрите на ВИФ и Магнаурската школа в Симеоново далеч не са на необичайни места само в съдебната система...
07 Февруари 2012 13:49
Всичките са от един дол дренки...
07 Февруари 2012 14:14
Стига с тия глупости на Боко,че заради дядо му не го приели в първи факултет(ДС)на школата,а във трети(ППО)-ако дядо му е бил засегнат от мероприятията на народната власт(така наричаха репресиите по онова време)Боко нямаше да го пуснат да минава покрай школата,а камо ли да го приема да учи!А баща му щеше да бачка в МВР друг път!
07 Февруари 2012 14:50
Смяната на караула се налага, защото в СУ верните на ДС ръководни кадри в ЮФ, започнаха да излизат от обръщение. Това е опасно за правосъдието "по български", защото новите попълнения в СУ не са обременени от връзките с ДС или БКП и това е опасно, защото могат да пострадат "правилни хора". Ето защо новите български управленици трябва да намерят начин да не се разпадне системата.
07 Февруари 2012 17:34
Казваше ми мама - иди във ВИФ - от там все френски ключове излизат ... Ама аз - йок - да се таковам.
07 Февруари 2012 19:03
Не подценявайте материала.
Само ченгета, ДС, юристи, комунисти и БАН ще
се спраавят с бедствията, икономиката,
културата, язовирите ........
И страната ни ще цъфне и ще върже.
07 Февруари 2012 20:52
Жалко за държавата, в която висшите чиновници са с такъв огромен капацитет! Неслучайно резултатите им са в сътветствие с високата им квалификация.
07 Февруари 2012 21:07
Не подценявайте материала.
Само ченгета, ДС, юристи, комунисти и БАН ще
се спраавят с бедствията, икономиката,
културата, язовирите ........
И страната ни ще цъфне и ще върже.

Глупости, само Мартинчо, браво Костов, футболиста на годината-мнистър председател могат да се справят и да ни доведат до средния стандарт на Европа. Защорто са десни и са хубавци и т.н. Само да завърши наш Боко магистралите и стадионите и ще видите какъв наплив от инвестиции ще настъпи. Те сега са на границата, ама липсата на магистрали им пречи да влязат.
07 Февруари 2012 22:57

А противозаконно ли е, господа юристи, завършили СУ?... Пък нали и Спасителят е казал: "С какъвто аршин мериш, с такъв ще бъдеш мерен."

Противозаконно е защото СУ все още е най доброто, иначе предполагам дори и НБУ сигурно бълва "юристи" като кавичките в случая не са случайни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД