×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,026,671
Активни 1,534
Страници 78,712
За един ден 1,302,066

Детската градина става задължителна за 4-годишните

Просветното министерство предлага поредна идея без осигуряване на възпитатели и сгради
Детската градина да стане задължителна за всички деца на 4-годишна възраст. Това обсъжда работната група, която подготвя новия закон за училищно образование. Идеята вероятно ще бъде записана в проекта, съобщиха експерти от групата пред "Сега".

Новият закон за училищно образование се подготвя от екип на министерството на образованието и според последните уверения на министър Сергей Игнатов трябва да влезе в Министерския съвет този месец. Според мотивите за промяната така ще се осигури най-добър равен старт, тъй като двете години предучилищна подготовка се оказват недостатъчни за рисковите групи - децата от социално слаби семейства и от етническите малцинства. Вносителите очакват в детската градина тези деца да наваксат с владеенето на езика и други умения, необходими при постъпване в училище.

В момента децата постъпват в задължителна предучилищна подготовка на 5-годишна възраст. Тя беше въведена през 2010 г., но с 2-годишен гратисен период, в който общините да осигурят подходящи условия. Според оценката на местните власти това изисква 70 млн. лв. инвестиции. От 2012/2013 г. всички 5-годишни трябва да са обхванати в предучилищните групи в детска градина или училище. В същото време по данни на министерството обхватът при 5-годишните е едва 57%, докато при 6-годишните доближава 95%.

Най-големият проблем при въвеждането на подобна промяна ще бъде хроничната липса на места в забавачките в най-големите градове от страната. Само в София например около 9000 деца не успяват да се класират в детска градина или ясла. Към момента липсва и финансова обосновка и не е ясно кой ще се натовари със строежа на нови сгради за детски градини или реконструирането на вече съществуващи, които биха могли да бъдат пригодени за този тип заведения. Подобряването на живота в малките населени места и намаляването на потока към големите градове също биха спомогнали за решаването на проблема, но това е резултат от дългосрочна и целенасочена държавна политика. Според просветни експерти липсата на условия в момента не трябва да е мотив за отлагане на промяната, а по-скоро трябва да е стимул за инвестиции.

Заради съществуващите проблеми и при 4-годишните задължителната забавачка вероятно ще се приеме с гратисен период, който може да е 3-4 години, съобщиха от работната група.

Идеята е положителна, защото ще се осигури грижа за децата от най-ранна възраст, коментира Стефанка Балева, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното ОДЗ 8. В някои европейски държави се говори за задължителност от 3-годишна възраст, но първо искам да видя изпълнен ангажиментът за пълния обхват на 5-годишните, коментира депутатът от "Коалиция за България" и член на парламентарната комисия по образование Валентина Богданова. Според нея в началото на следващата учебна година ще има проблеми с посещаването на задължителната предучилищна група от 5-годишните деца. Идеята не е лоша, но реализацията й е нереалистична, обобщи Богданова.
43
7037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
03 Февруари 2012 19:50
Ужас, братя американци!
03 Февруари 2012 19:57
Само в София например около 9000 деца не успяват да се класират в детска градина или ясла.


9000 долни малки кръшкачи! ЦЕЦООООО!
03 Февруари 2012 20:08
А глоби за неизпълнилите разпоредбите на закона ще има ли
03 Февруари 2012 20:26
Вероятно това е една фантастична идея. Чудесна! Как ще става класирането? SMS-си по 1.2 с ДДС?
03 Февруари 2012 21:00
За да не се губи ценно време при осигуряването на "равен старт" с разни гратисни периоди и възрастови граници, предлагам децата от ръцете на акушерката да се предават направо в ръцете на държавните институции, които, според разбирането на вносителите, очевидно знаят по-добре как да се отглеждат и възпитават децата ни в ранна възраст! Радикално, ефективно и право в целта!
03 Февруари 2012 22:05
Като не можем да осигурим места за всички деца - поне да пишем закони за светлото бъдеще
04 Февруари 2012 01:14
Явно навремето в специалността предучилищна педагогика са наблягали на произведенията на "класиците". Педагожките са решили буквално да изпълнят мечтата на Фридрих Енгелс за комунистическото общество, записана във "фундаменталното" му произведение "Принципите на комунизма" - децата още от спиране на кърменето да се предават за обществено възпитание в детските градини . Защото семейството, трябва да отпадне, като нещо лошо, което ежедневно, ежечасно ражда частна собственост и капитализъм.
-
С други думи на работническо-селски разбираем език - жените да са общи, децата неясно чии и да ходят от малки на детска градина.
04 Февруари 2012 01:32
Споко, НЕ става въпрос за вашите 4-годишни деца и внучета, а за циганските такива!
04 Февруари 2012 02:27
Параграфе,
като в закона е записано, че основното образование е задължително, като има записани глоби, лишаване от помощи и т.н., защо циганчетата въобще не тръгват на училище, а ако тръгнат огромната част от тях отпадат до 4 клас ? Защо огромната маса от циганите са неграмотни, включително и тези, които би трябвало да са учили преди повече от 25 години в любимото ти тоталитарно минало ?
-
Децата и старците имат едно общо - всяка година ги променя с много. За всяко нещо си има подходящото възрастово време.
Вместо да мислят глупости и нови задължения да уплътнят старите - задължителното основно образование.
04 Февруари 2012 02:30
И детските градини не са безплатни. Като няма пари да плати месечната такса кво правим ? Глобяваме го, че няма пари да плати ?
04 Февруари 2012 05:24
BRIGHTMAN,
Българските Граждани от цигански Етнос са ПРИВИЛЕГИРОВАНИ- за тях НЕ важат много конституционни и законови Задължения и Забрани!
Например, по НК, който извърши полово сношение с лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва със затвор! В същото време, масово малолетни(под 14 г.) циганки раждат деца, а бащите на тези деца НЕ влизат в затвора!
Партия "Атака" се опита да промени положението с Привилегиите за циганите и те да бъдат РАВНОПОСТАВЕНИ по права и задължения, като българските Граждани от НЕцигански етносИ , но Избирателите предпочетоха ГЕРБ- а ГЕРБ впоследствие "промени" партия "Атака"(разтури й ПГ и й отне голяма част от държавната субсидия)! Е, "Глас Народен- глас Божи!"- к`во да се прави, Демокрация Е, БЕ!
04 Февруари 2012 05:35
/:/ "И детските градини не са безплатни. Като няма пари да плати месечната такса кво правим ? Глобяваме го, че няма пари да плати ?"
............................................................
Плащаме за...КАСТРИРАНЕ!!!
НЕ трябва да е позволено правенето на деца, за които знаеш, че нямаш финансова или друга възможност, или желание, да се грижиш "като добър родител"- такива деца стават Тежест за Обществото, а стават и престъпници! Освен това, наказуемо е по закон(НК) неупражняването на родителски грижи и задължения към децата в семейството- а, май, няма осъдени(пак Привилегии!) такива цигански родители?!
В Китай, по други причини, но успяха да ограничат Многодетството в семействата! Значи, може! Защо, пък, да не се приложи китайският опит- поне да се опита?!
04 Февруари 2012 08:17
Тия от египетското министерство са тотално изтрещели! Хората в София си записват децата да чакат ред, дет се вика преди де се родят, те щели задължителни да правят градините. И от къде накъде задължителни. Че ако семейството си има неработеща баба или майката може да си позволи да си гледа детето, откъде накъде ще им го дава, та дори и да построят градини, което ще стане, ама надали. Ей, докога ще копират тъпите американски модели, не знам. Ако залагаме на конспиративните теории, това си е парекселанс комунистическите теории в действие, както по-горе колега цитира. Ако залагаме на "расово-етническите" такива, то аслъ целта им е да приберат вси мангалчета да ги хранят и топлят безплатно. Няма лошо, ако храненето и топленето е безплатно за всички, а не за привилигированите малцинства. Бе тоя египтянина няма ли някак начин да го махнат. Нали си постигна целта - да стане професор, да върви да си гледа йероглифите, ако въобще им се сеща. Щото сигурно отбира от египтология, колкото отбира и от образование. Аман от некадърници!
04 Февруари 2012 08:42
След забавачката - директно в "Бойко Югент" !
04 Февруари 2012 09:12
Чудесно решение, като във вица:
Загазил джипа на руски геолог някъде в областите на вечния сняг. Минал чукча и предложил да му каже как да се оправи срещу бутилка водка. Руснакът дал водката и зачакал помощ.
- Трактор трябва! - помогнал чукчата.
04 Февруари 2012 09:16
Правно и житейско безумие е да се налагат задължителни правила за всички, при изрично посочени мотиви, свързани с две упоменати социални и етнически групи. Ако те имат нужда от специални правила, то следва да се разработят и приложат ефективни целеви програми именно към тях, не и към останалите.
04 Февруари 2012 09:38
Хайде пак. Аз пък не искам да си давам детето на детска градина. Не искам да го подмятат напред-назад груби недообразовани лелки, да го чучнат цял ден да седи пред телевизора и да го тъпчат с някакви буламачи. Детската градина не е училище и е пълен абсурд да е задължителна.
Успокоявам се, че така или иначе е практически невъзможно, поне в София: тук и хората, които искат да си дадат децата, пак не могат, какво остава за другите.
04 Февруари 2012 09:41
Идеята е положителна, защото ще се осигури грижа за децата от най-ранна възраст, коментира Стефанка Балева, председател на Сдружението на директорите в средното образование

Или ще се осигури заетост за лелки? В това изказване прозира нагласата на държавния апарат към децата: ние, държавните чиновници, ще им осигурим грижа, не можем да ги оставим на някакви си нескопосани родители да си ги гледат.
04 Февруари 2012 09:43
Брайтмане, под тази тема си нацвъкал само простотии.
04 Февруари 2012 09:45
Вкратце: ако държавата не ми помага да си отгледам детето, то моля поне да не ми пречи!!!
04 Февруари 2012 09:53
В никакъв случай не бива циганските деца да бъдат оставени на грижите на родителите им. Като няма кой друг, държавата ще трябва да се заеме с отглеждането и възпитанието им. Но за това тя трябва да е готова с педагози и съответни заведения. Тук частен бизнес и далавера с държавни или евросредства трудно ще се завърти, затова е съмнително, че въобще се започне. Държавата трябва да е готова също и с места за отбиване на наказанията за родители, които не изпълняват задълженията си по отглеждане и възпитание на децата си.
04 Февруари 2012 10:06
Съгасен, Водопроводчик, нека циганчетата ги взимат в детските градини и ги учат поне на български. Ще забравя за момент въпроса дали има сграден фонд и подготвени кадри за тая работа и ще приема, че е благородна идея, че циганчетата ще бъдат пълноценно интегрирани в обществото, а няма да ги оставят да се рият в калта по двора както биха правили и в махалата.
А сега ще ми обясниш ли защо и аз, който не си гледам детето по цигански, трябва да го дам 4-годишно в детска градина?
04 Февруари 2012 10:22
Поредната дивотия, в случая герберастия. Нещо, в стила на: ако някой е по-висок от врaтата, да му отрежем главата.
04 Февруари 2012 10:29
Най-добре да определятсъс закон кой, кога и как да прави децата. След което да ги взимат направо след раждането. И който не си даде детето, първият път затвор, втория път разстрел пред партийния дом. И с възрасните родители така. При пенсиониране ги взимат и ги водят на Хавай и на Бахамите. Който не е съгласен отива на заточение на Аруба.
04 Февруари 2012 10:53
Промивките на мозъците трябва да започва още когато бебето изплаче за пръв път, а не да се чака детската градина, когато някои родители- нечалгари вече са постигнали това, детето им да мисли самостоятелно, а не чрез рекламите и манипулациите на бтв и прочее "медии'
04 Февруари 2012 11:00
...хроничната липса на места в забавачките ...

...при 4-годишните задължителната забавачка...

Г-жо Стоянова,
Поне 5 пъти съм Ви обръщал внимание, че "забавачка" не е синоним на детска градина!
В забавачките децата се пазят и забавляват, в детските градини се осъществява образователен процес от учители с висше образование!
Обиждате ги!
Разбирам, че за разлика от Димитри Иванов, Вие сте над форумци и не четете мненията ни, но все някой от Вашите колеги ги чете и може да Ви информира...
--------------------------------
Що се отнася до идеята 4-годишните деца задължително да посещават детски градини, то, поне за сега, е трудно осъществима и ще срещне основателно несъгласие от родители...
04 Февруари 2012 11:29
Египтолозът заедно с цялото му египтолозко екипче да се изпрати на площад Тахрир, там ще му приложат всичките му идеи върхулично... Би било добре да вземе и суверена си, па що не и останалите от Дондуков 1...
04 Февруари 2012 12:58
Руританец

А сега ще ми обясниш ли защо и аз, който не си гледам детето по цигански, трябва да го дам 4-годишно в детска градина?
Не съм казвал, че трябва да дадеш детето си в дом за отглеждане на циганчета. За детска градина не съм говорил. Не ми е много ясна идеята на правителството (дано на самите тях да им е ясна). Ако "детската градина" в случая е просто грешка на езика, подозирам, че има и здрав разум в предложението. Детската градина все още е заведение за подпомагане на семействата за отглеждане на децата си и не всички семейства се нуждаят от нея. Задължителна може да бъде единствено държавната образователна система и ако са решили тя да обхваща и 4-годишните, лошо няма. Но това би трябвало да бъде паралелно с детските градини.
04 Февруари 2012 13:16
комунизъм в най-чист вид, както точно е отбелязал брайтман - а в по-изостанали общества, каквото е нашето, комунизмът винаги е дивашки и варварски
04 Февруари 2012 13:29
Да си родят деца и да си ги пращат на у4илище,а не да седят по министерства и да мислят глупости.В съшност,защо пък да не ги накарат да работят на 7 г и да ги облагат с данъци.идеятра ми е към Финансовото и Министерството на икономиката
04 Февруари 2012 13:50
Задължителна може да бъде единствено държавната образователна система и ако са решили тя да обхваща и 4-годишните, лошо няма.

Напротив, има - и то много. По същата логика можеш да кажеш, че ще е чудесно държавната образователна система да обхваща и 4-месечните. Децата имат нужди и права, и сред тях е свободата.
04 Февруари 2012 15:27
Ясно е, че това е най-вече за малцинствата, но питам, кой ще плаща детската им градина, ние ли тези дето работим или родителите им, които не ги интересува? Нали имаме норми, задължения и отговорности, защо никой не спазва тях? Защо се пишат само закони със задължения, а после никой не следи за тяхното спазване от рисковите групи, в дадената ситуация сред ромите? Защо под мотото „в името на народа“ ние се опитваме да създаваме невероятни глупости? Защо права ни се вменяват като задължения, примерно правото на пенсия, правото на учение, правото на здравеопазване? Това са права, от които ние ако желаем можем да се възползваме, а ако не, защо трябва да ни карат? Аз не искам държавата да ми дава пенсия, аз не искам държавата да се грижи за моето здраве, освен за спешната помощ, за която плащам данъци, аз не искам държавата да учи моите деца, аз искам да имам избор, да ми се даде правото, дали ще се възползвам или не от тези мои права. Знам, че много хора не могат да си позволят едно или друго и се налага да се възползват от правата си, но не трябва ли това да се осигурява от данъците ни, но да не е задължение? Защо човек трябва да плаща солени глоби, защото държавата не знае как да си изпълни задълженият или пък защото държавата иска да се прави на много добра и да има ниски преки данъци, а да ни съдира по 10 кожи от всякакви други измислени псевдо задължения? Как се получава така, че държавата е прехвърлила всичките си задължения към хората, а после им се сърди, че те се мъчат да се отърват? Прекрасно, нека е задължителна детската градина за ромчета, но защо ще е задължителна за моето дете, което ще говори правилен български, което ще бъде подготвено, ще си има среда и т.н. Аз не искам детето ми да учи в един клас, или една детска група с 50-60% ромчета, аз не искам то да знае по-добре цигански от колкото български, просто, защото това ще се получи във всички населени места извън 3-4 големи града. Това ли е целта, защо не се обмисли и да се търси най-доброто решение, примерно вместо изграждане на нови детски градини, да се засили щата на социалните работници и да се контролира по-добре дали родителите от рисковите групи се грижат добре за децата си, а ако не да се търсят механизмите за това? Не приемам, че един закон, който засяга всички хора в тази страна трябва да се пише на тъмно, без да се търсят дискусии и мнението на хората. А за съжаление, това вече става практика и касае почти всяко предложение на това правителство, на тъмно се приема, че ще подпишем с „Шеврон“ после се отказваме, на тъмно се приема, че ще подпишем „АСТА“ после ще се наложи да се откажем, на тъмно подписваме за „Евро плюс“ после се отказваме и т.н., какъв имидж гради това за страната ни.
04 Февруари 2012 15:40
Водопроводчик, задължителна е предучилищната подготовка за всички деца, чл.20, ал.1 от закона за просветата.
04 Февруари 2012 18:44
Не съм ходил на детска градина. Научих се да чета вкъщи, на 4, малко по-късно се научих и да пиша. Тръгнах на училище на 7, там рисувахме известно време ченгелчета. Не беше зле, защото намерих приятелчета, обаче първите две години в часовете ми беше ужасно скучно: почти всичко, на което ме "учеха", аз вече го знаех или го научавах извън училище. Нашите искали да ме записват на училище още предната година, като съм бил на 6. Добре че учителката казала: абе я го оставете още една година да си поиграе. Сега въпросът е: ако на 4 години ме бяха вкарали в задължителна детска градина, щях ли да науча тия неща, или щях тепърва да ги уча в училище.
04 Февруари 2012 19:20
Добре че учителката казала: абе я го оставете още една година да си поиграе.
-Тая глупост съм я чувал и друг път,благодаря на родителите си,че ме записаха на 6 г.в първи клас.
04 Февруари 2012 20:41
И така направихте първия милион една година по-рано?...
04 Февруари 2012 21:28
Господарите от остров Джекил, щата Джорджия са дали заповед и нашите компрадорци бързат да изпълняват, нищо че няма възпитатели и сгради. На нашите дечица трябва час по-скоро да им се промие мозъчето, защото няма време. Установяването на Новия Световен Ред се забавя (или ако щете световния комунизъм, все едно) и Господарите нервничат. Изоставаме от световния план, господарите са одъртели, сенилни, дементни , с алцхаймер, напикават се а децата им са идиоти и дебили и това ги отчайва. Искат да видят младежките си мечти осъщетсвени и може да направят някоя глупост, вече се е случвало.
04 Февруари 2012 23:45
предлагам децата от ръцете на акушерката да се предават направо в ръцете на държавните институции, които, според разбирането на вносителите, очевидно знаят по-добре как да се отглеждат и възпитават децата ни в ранна възраст!

Подкрепям изцяло това и прочии подобни предложения. Но съм против идеята при пенсиониране хората да се пращат на Карибските острови. Мисля, че за пенсионерите най подходящи са например държави като Хаити, хем на карибски остров, хем екзотична, особено с разните престъпници и магьосници. Там да се трудят и ако успеят да съберат 90-100 точки, вече да могат да се пенсионират. Убеден съм, че колкото по-рано и по-продължително децата биват отдалечавани от семейството, толкова по-позитивни ще са резултатите за обществото, най-добре още след раждането-детето в градина, майката на работа. Тогава майката няма да отсъства от работното място поради майчинство или не знам си там други причини. Бабата пенсионерка нямя да тежи на обществото и да гледа деца, а може би дори ще подпомага семейството със спестените в Хаити пари.
05 Февруари 2012 00:14
Направо от 3 годишни да ги пускаме !

Натисни тук
05 Февруари 2012 12:41
И така направихте първия милион една година по-рано?...

Абе не, и не вярвам да го направя скоро Обаче детската възраст е кратка и колкото по-малко ти губят времето в нея, толкова по-пълноценно ще я изживееш, а това е важно.
05 Февруари 2012 16:34
Абе не, и не вярвам да го направя скоро

Че то сpокът е до кpая на годината - после идвал кpаят...
05 Февруари 2012 18:06
Нашият, както е тръгнало, е сигурен, за останалите...
05 Февруари 2012 19:36
Параграфът е уцелил - става дума за циганетата и все повече за турчета. Но няма как в закон да се впише това. Ако и тая поправка не се приеме, не се чудете що неграмотни, не можещи да говорят български, тълпи от безработни ще бъдат мнозинство. Дивотиите с/у задължителното образование са в услуга на сектите. Точно те насърчават неграмотните циганки да раждат, да си възпитават децата вкъщи на цигански и в цигански порядки... В среда на бедност могат да виреят най-вече религиозните фанатици.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД