×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,686,387
Активни 1,513
Страници 118,505
За един ден 1,302,066

Долу ДДС!

Дори след черната вълна от скачащи ставки в ЕС данъкът у нас си остава висок. ГЕРБ обеща да го свали още през 2006 г. Какво чака?
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Премиерът Борисов наскоро направи следното откритие: "Колкото е по-слаб финансовият министър, толкова е по-високо ДДС-то. Колкото по-ниско слиза ДДС-то, толкова по-добър е финансовият министър." Дянков пък обясни, че ДДС ставката влияе пряко на потреблението и че при по-нисък ДДС автоматично всичко трябва да стане по-евтино. Сега остава само Дянков да докаже, че е добър министър по "аксиомата" на Борисов.
Да се четат стари вестници е полезно занимание. Подсеща за старите обещания на политиците. И припомня, че ГЕРБ всъщност сваля ДДС, откакто е учредена - от 2006 г. Обеща го и през 2009 г., като взе властта, а и след това. Но ДДС и днес си стои на 20%.

Разбира се, трябва да се отчете, че оттогава изтече много вода, светът и ЕС бяха сполетени от невиждани кризи, а напоследък много европейски страни панически вдигат данъци. България не е сред тях и това е радостно. Но ДДС стърчи някак самотно висок на фона на нашия, а и на нащърбилия се европейския данъчен пейзаж. Може би затова вицепремиерът Дянков изпрати старата година и започна новата 2012-а с обещание за ДДС изненади. А има ли почва за тях? Може ли да падне ДДС, кога, с колко? И дали ще паднат цените (което е най-важният въпрос)?Къде сме ние?Първо, с 20-те си процента България никога не е била сред страните с нисък ДДС. За сравнение: дори и след вълната от повишения в ЕС има 7 страни с по-ниска ставка, в т. ч. Германия, Франция, Испания. Други 6 държави са на нашето ниво. Така че с нашите 20% се падаме в златната среда. Само че България е от малкото страни със спартанско облагане на потреблението, докато в ЕС се прилагат купища намалени ставки в широк диапазон - от 2.1 до 17%, които важат за какви ли не стоки и услуги - храни, лекарства, дрехи, вестници, книги и билети за кино и театър, за влак и автобус, ток, въглища и газ за бита, жилищни ремонти, дизел за селскостопанска техника. Заради по-ниския ДДС някои граждани на ЕС плащат по-евтино и за: шофьорски курсове, фотографски, козметични, фризьорски услуги, фитнес центрове, прах за пране, еленергия от слънце и вятър, за гуми, ремонти, почистване на сгради и на улици, погребални услуги и какво ли не още. Много страни от ЕС насърчават туризма и потреблението и затова клиентите на ресторанти, пицарии, сладкарници и кафенета плащат лилипутски ДДС. У нас единствената насърчителна ставка - 9%, е за хотелиерските услуги.

Та като отчетем намалените и суперредуцираните ставки, прилагани в ЕС, нашето ДДС се оказва доста тежко бреме за крайните потребители. Това е лошо и за бизнеса, защото високите цени означават по-слаби обороти и по-ниски печалби.

В България 42% от бюджета се крепи на ДДС. За 2012 г. са планирани 17 млрд. лева приходи, от които 7.1 милиарда са от ДДС. Заложените данъчни постъпления са към 15.4 млрд. лева и ДДС представлява над 46% от тях. Тук веднага ще скочат противниците на ниския плосък данък: "Ами да, делът на ДДС е голям, защото фирми и граждани плащат само 10% върху доходите си." Не, просто нашият ДДС наистина е висок. Най-ясното доказателство го дава Евростат. Проучването на статистическата служба на ЕС за данъчното бреме показва, че в целия Европейски съюз само в две държави приходите от ДДС, отнесени към мащабите на икономиката, имат по-голям дял от нашия. По данни за 2010 г. средно за ЕС съотношението ДДС-брутен вътрешен продукт е 7%, в Дания и Швеция обаче приходите от данъка са съответно 9.9 и 9.8% от БВП, а веднага след тях са българските данъкоплатци, които внасят 9.2%. В същото време събраният ДДС в Германия е бил 7.3% от БВП, а в Испания - само 5.5 %.

Тези числа са красноречиви - гражданите с най-ниските доходи в ЕС имат основание да искат и по-ниско данъчно бреме. За това има и друг сериозен мотив - свиващото се потребление, което по никакъв начин не помага на икономиката да се окопити от външните удари. Потреблението може да се насърчава по два начина - с вдигане на доходи или със сваляне на данъци. И понеже мегдан за увеличения на заплати и пенсии очевидно няма, полезният ход на властта е да остави повече пари у хората за сметка на понижени данъчни ставки. Подоходните данъци вече са доста ниски, но с ДДС си остава воденичният камък, от който цените натежават с една пета.Кога, с колко, дали...Но как да се намали облагането на потреблението - с въвеждане на ниски ставки например за храни и лекарства? Десните икономисти отдавна са заклеймили играта с различните проценти, които създават вредна среда за лобиране и боричкане между различни бизнеси, усложняват данъчната система и отварят вратички за измами и злоупотреби. Неслучайно държавите от ЕС от години обещават да премахнат малките ставки. Поради силата на разни лобита това се случва много бавно. България досега винаги се е придържала към неутралното облагане. Единственото изключение е за хотелиерите - дали заради важността на туризма за икономиката ни, дали защото този бранш винаги е имал мощно лоби във властта...

Логично е да се мисли за намаление на стандартната ставка. Но времената са смутни и България не може да си позволи дръзки данъчни експерименти и да постави в риск бюджетните приходи. Експертите, към чиято школа принадлежи и нашият финансов министър, са убедени, че ниските данъци пълнят хазната по-добре от високите. За жалост в страната ни тотално липсват сериозни анализи какво се случва с постъпленията при понижаване и повишаване на ставки - дори за осигуровките, където движенията са най-чести.

Явно няма да стане обещаният преди 5 години от ГЕРБ скок надолу от 20% на 15%. Вероятно няма да се случи и намалението на 18%, за което говореше Симеон Дянков като току-що назначен министър. Няма шансове и за израелската схема, която много бе впечатлила премиера Борисов през 2010 г. - поетапно рязане на ДДС с по половин процент през 6 месеца.

В същото време е ясно, чесвалянето на данъка с 1 или 2 процентни пунктаняма да свали цените драматично. Първо, защото е малко - дори да допуснем, че всички фирми автоматично и честно го отразят в етикетите и фактурите си, то слабо ще се усети. Второ, защото много играчи няма да го пренесат в цените, а ще го абсорбират. Например ще кажат, че пренастройването на касовите апарати е изяло понижението на ставката. Но даже бизнесът да обсеби изцяло разликата, това не е толкова лошо. Във фирмите, у предприемачите ще останат повече пари да пазаруват или да инвестират. Парите пак ще излязат на пазара - за покупка на компютър, телевизор, кола, къща, офис, на стомана, бетон, цимент, боя, оборудване и прочее. Така в бюджета пак ще влиза ДДС, а и ще има по-оживено потребление. Именно това е смисълът на ниските данъци: вместо парите да влизат в черна дупка - държавния бюджет, да остават у хората, които да купуват стоки и да консумират различни услуги. Предпочитам това, вместо данъците ми да отиват за ненаситните държавни администрации, които все се оказват недооборудвани, недообучени, жадни за гориво, компютри, софтуер, по-високи заплати и т.н.

Да не забравяме, че има и някои важни сектори, където цените могат да се променят само под надзора на държавата. Ако ГЕРБ примерно реши да свали ДДС от 20% на 18%, а се налага еленергията да поскъпне с 2% и ДКЕВР го одобри, за крайния потребител реално промяна на цената на тока не би трябвало да има.

Финансовият ни министър неслучайно пак заговори за ДДС изненади. Идеята е външните анализатори и вътрешните коментатори да кажат: България явно е много добре, щом може да си позволи да сваля ДДС. Тогава какво чака г-н Дянков? Много ясно - да наближат парламентарните избори. Данъчната политика е мощно оръжие за политическа пропаганда, а кой избирател не се радва на свалени данъци! Така че нищо чудно още през 2013 г. ДДС да слезе на 19%, а Бойко Борисов ще ни напомня на всяка лопата и лента, че го е свалил.40
4142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
02 Февруари 2012 22:44
Потреблението може да се насърчава по два начина - с вдигане на доходи или със сваляне на данъци.

Има и трети начин - държавата да спре да ни дере с най-различни плащания - например: защо ни прибира повече от 48 лв за лична карта и шофьорска книжка?
Нали се говореше, че администрацията ще иска толкова, колкото струват материалите?...
02 Февруари 2012 23:23
Само популизъм. Къде е разликата 19 или 20 %? По-добре да стане 22%, но да се вдигнат пенсиите на старите хора. Пазарувам в МЕТРО - плащам 400 + 80 ДДС. При 22% 400 + 88
03 Февруари 2012 04:07
Какъв многословен патос, но неверен. Защо ?
-
Ще има ли държавата бюджет или не ? Ще прави ли преразпределение на БВП, чрез него или не ? Ще има ли данъци или не ?
Ако отговорът на тези въпроси е "да", то трябва да решим колко процента от БВП ще преразпределяме. Ако целта на това преразпределение не е произволна, а искаме да постигнем пазарно равновесие, т.е. да произвеждаме и потребяваме максимално и изцяло, да няма значима безработица и т.н., то процентът на преразпределение на БВП трябва да съответства на социалната диференциация. Колкото по голяма е социалната диференциация, толкова процентът на преразпределение на БВП, чрез бюджета трябва да е по-висок.
-
Да вземем нивото на преразпределение от последните години около 40 %. Това означава, че 40 % от всичко произведено трябва да влезе в бюджета и да се разпредели от него. Как може да стане това най-неусетно, безболезнено, най щадящо времето и нервите на данъкоплатеца ? Как може да стане най-просто и незаобиколимо ? Как може да стане най-справедливо ?
-
Ами вместо с множество, сложни и объркани данъци, приспадания, добавки, изчисления, декларации, осигуровки, лихви, такси, банкови преводи и т.н. правено от милиони данъкоплатци, губещи време и нерви и разсейвани от основната им дейност, чрез един единствен косвен данък - ДДС от 40%.
-
Защо не се прави ? Ами защото в момента един среден данъкоплатец плаща като данъци, включително осигуровки минимум 56 % (без имуществени данъци и разни такси), а миналата година преразпределението на БВП е 38%. Къде е разликата между 56 и 38 ? Не е в бедните. Те, поради осигурителните прагове плащат много по-висок процент върху доходите си. Тогава ?
03 Февруари 2012 04:18
Потреблението може да се насърчава по два начина - с вдигане на доходи или със сваляне на данъци.

Само един е - вдигане на доходи и то не безусловно, а на тези, които не са задоволили потребностите си.
-
Свалянето на данъците работи само за тези, които не са задоволили потребностите си. Когато, обаче, имаш концентрация на доходите в продавачите, а те са задоволили напълно възможностите си за потребление, то сваляйки данъците, а значи и намалявайки преразпределението, чрез бюджета и възможността за увеличение на доходи на купувачите, всъщност свиваш пазара. Защото естественият поток концентрира парите в тези, които не могат да ги похарчат за потребление, тъй като са надхвърлили нивото си на задоволеност. А и за инвестиции не могат да ги похарчат, защото няма масово платежоспособно търсене за продукта, който би бил създаден.
03 Февруари 2012 04:30
И да го кажа конкретно и ясно - ДДС не трябва да се намалява, а да се увеличи за сметка на отпадането на плащанията за осигуровки, въвеждане на необлагаем минимум за преките данъци на граждани и фирми. Също и за сметка на отпадане на всякакви административни такси. Последните две неща са особено ценна помощ за стартиращи фирми, което ще им позволи по-лесно да натрупат капитал.
-
Ако се въведе необлагаем месечен минимум от 1000 лв. за преките данъци, то ефектът за насърчаване на потреблението ще е много по голям, защото парите ще остават точно в хората, които биха ги изхарчили за потребителски стоки и то от първа необходимост.
---
Добра схема би било 35% ДДС, 10% пряк данък с необлагаем месечен минимум от 1000 лв., никакви осигуровки, никакви административни такси.
03 Февруари 2012 04:36
А ако решим още да насърчим потреблението, като увеличим пенсиите с 50%, то тогава схемата, която би покрила нужните бюджетни приходи е :
40% ДДС, 10% пряк данък с необлагаем месечен минимум от 1000 лв., никакви осигуровки (пенсиите и здравеопазването се плащат от общите данъци), никакви административни такси.
03 Февруари 2012 07:06
Brightman,
Тук съм изцяло на противоположно мнение с теб. Няма да се аргументирам защото това, което си написал е толкова абсурдно, че не заслужава дори да бъде обсъждано!
03 Февруари 2012 07:14
Роки Балбоа,
Кое е абсурдно ? Че данъчната система трябва да бъде проста, лесна, ефективна, нелицемерна и справедлива ?
-
Сега се преразпределя около 40% от БВП. Аз казвам да продължим да преразпределяме около 40 % от БВП, но да го правим по-лесно и по-честно.
03 Февруари 2012 07:29
Долу ДДС!

Този лозунг/цел е толкова смислен,колкото и "Долу наводненията"...Те са следствието.Нормално е "Долу властта,която поддържа това ДДС".Ама вече и Ушевци скокнаха на барикадата.Мобилизация на манерки,владимирки,тъщи...Кокалът е заплашен.Накрая глас народен и...боковаците-на регламентирано сметище/боклук.
03 Февруари 2012 07:48
Brightman,
Не е това (което си написал) начина. Твърдо!
03 Февруари 2012 09:04
Дянков пък обясни, че ДДС ставката влияе пряко на потреблението и че при по-нисък ДДС автоматично всичко трябва да стане по-евтино.

Това не е задължително да е истина. Монополизираната българска икономика, която се държи от няколко клана, веднага ще компенсира намаленото ДДС с по-високи печалби, така че ефектът за крайния потребител ще е нулев. По принцип няма лошо печалбата на бизнеса да се увеличава, стига тази печалба да се влага в технологии, иновации, обучение на персонала и по-високи заплати. Което в България така и не се случи за 20 години.
03 Февруари 2012 09:22

------------------------------
- Има ли нови схеми за укриване? За теч на ДДС?

- Борбата с ДДС измамите ще ни бъде приоритет и тази година. Кой знае какво ново в измамите като схеми няма. Огромният проблем обаче е, че голяма част от икономиката е криминализирана. Дори в сектори, за които никога не бихте си помислили, че се вършат злоупотреби, всъщност се оказва, че се "стопява" ДДС.

- Кои са тези сектори?

- Мога само да ви кажа, че големи, авторитетни компании са получатели по доставки на маркетингови, консултантски, социологически услуги на много висока стойност. Тези доставки обаче никога не са се случвали, а целта е била да се намали данъкът за внасяне. Затова определено мисля, че освен административни мерки, за да сме ефективни, трябва да се засили наказателното преследване на данъчните измами. Радвам се, че има политическо разбиране за дознателски функции в Националната агенция за приходите.
------------------------------

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1212838


03 Февруари 2012 09:39
брайти.. твоите революционни данъчни реформи ме разсмяха искрено друг е въпросът.. че призивът долу ддс е толкова популистки.. колкото и безумен в този момент
03 Февруари 2012 09:40
Брайтман,
а какво ще кажеш за следния пример:
ДДС-20% или 18% както беше в началото, т.е. от 01,04,1994 г.
Мошеник тегли ддс
ДДС-22% или 25% както има варианти.
Мошеник тегли ддс
Кога загубата за бюджета е по голяма ?
Мерси.
Забележка: мошеник-човек приближен на властта и партиите или просто тарикат, плащаш на данъчните за да му бъде "върнат" несъществуващ ДДС.
03 Февруари 2012 09:49
Доста е несериозно, дори за журналист, да се разглеждат нещата едностранно, повърхностно и отгоре на всичко манипулативно. Данъчната система е сложен механизъм и не може да се разглежда един негов компонент и въз основа на това да се правят генерални изводи, камо ли препоръки, и то от хора без необходимите задълбочени познания.
Да обясня възможно най-елементарно:
За да съществува една държава и трябва бюджет. Източници на приходите в бюджета са данъци такси и т.н., като част от БВП. Ако на държавата са и необходими например 100 единици за да функционира някак си, то тези 100 единици трябва да се вземат отнякъде. Дали ще бъде от един източник, както предлага Браймена, или от няколко, 100 единици са си 100 единици. Въпрос на данъчна политика. Фактът, че в нашия бюджет приходите от ДДС са най-високи, а тези от корпоративен и подоходен данък са с относително нисък дял, въобще не променя нещата. Важно е каква част от БВП се преразпределя. У нас 36 - 38 %, в ЕС 45 до над 50 %. А най-важно е кой понася повече от данъчната тежест, хората или фирмите, тези с ниски или тези с високи доходи. Това е данъчната политика, другото са бакалски сметки.
Що се отнася до съществуването на различни ставки, то също е елемент на данъчна политика. ДДС в България се въведе през 1994 г. като бе отчетен европейския опит. Съсществуването на различни ставки дава възможност за различни данъчни измами. Но правителствата в ЕС там не си позволяват да премахват вече дадени вече облекчения и привилегии, щото ще ядат дървото, а залагат на контрола. Във Франция например при 70 млн. население данъчната администрация е 200 000 души, от които 70 000 с контролни функции и събират само данъци (данните са от вътрешната страница на НАП). А в България при 7.5 млн. население има 7 500 души администрация, която събира не само данъци, но и осигуровки, с 3 000 души контролни органи. Приходите от ДДС наистина са високи като дял от БВП, но единната ставка дава възможност за по-добър контрол.
Ако Бончева беше обективна можеше да посочи какви са ставките на подоходния и корпоративнния данък в цитираните страни. В пъти по-високи от нашите. Но както казах, въпрос на държавна политика. В тези държави е немислимо съществуването на плосък, при това нисък данък върху доходите.
Има понятие като данъчната диверсификация, неизвестно на журналистката. Най-просто казано, приходите в бюджета да са така структурирани по източници и ставки, че да дават оптимален размер на приходите. При криза естествено първи падат приходите от ДДС и акцизи, поради ограничаване на потреблението, а тези от данъка въру работната заплата например се влияят даста по-слабо. Имуществените данъци също.
Въпреки уважението ми към Брайтмена считам, че неговата идея за финансиране на бюджета, в т.ч. и на пенсионата система само с приходи от ДДС няма да стане. Поради описаните по-горе причини. А и 40 % ДДС е доста примамлива "печалба".
Най-голямата глупост:
"Но даже бизнесът да обсеби изцяло разликата, това не е толкова лошо. Във фирмите, у предприемачите ще останат повече пари да пазаруват или да инвестират. Парите пак ще излязат на пазара - за покупка на компютър, телевизор, кола, къща, офис, на стомана, бетон, цимент, боя, оборудване и прочее."
Когато много пари останат в малко хора и то по време на криза, те никога няма да ги инвестират, защото пазарът е ограничен от покупателната способност на многото хора с малко пари. В този случай правилното е да се вдигнат данъците на хората с високи доходи, и да се преразпределят към тези с ниски, за да се поддържа потреблението. Ясно ?
03 Февруари 2012 09:49
И какво ще стане като падне ДДС? Или идеята е да се дават глупави идеи на Дянков, който ги прегръща горещо за сметка на умните такива? Намаляването на ДДС ще облагодетелства единствено фирмите като им увеличи печалбата, хората по-ниски цени няма да видят. Доказано е, но журналистите явно нямат време да се ограмотят, четейки икономическата история на света, та затова се хвърлят направо на писането. Ефектът от такова действие означава, че държавата ще има по-малко приходи, оттам дефицити, оттам по-голям дълг. Да ви припомням ли кой го плаща в крайна сметка тоя дълг? Ние и децата ни. Безплатен обяд няма.
03 Февруари 2012 09:57
Когато много пари останат в малко хора и то по време на криза, те никога няма да ги инвестират, защото пазарът е ограничен от покупателната способност на многото хора с малко пари.
В този случай правилното е да се вдигнат данъците на хората с високи доходи, и да се преразпределят към тези с ниски, за да се поддържа потреблението.

03 Февруари 2012 10:18
От написаното дотук във форума оставам с впечатлението, че в България е пълно с любители на високите данъци - ама ако може да ги плаща някой друг. В същото време съм убеден, че всеки от пишещите как другите трябва да плащат по-високи данъци прави всякакви шмекерии, за да плаща по-малки (ако може и никакви) данъци. Явне сте много доволни, че данъците, които вие не плащате, но балъците дават в бюджета, отиват за бонуси на чиновници (не най-работливите и любезните, а по-близките до началника), за безумните харчове на Цецко Цветановото и другите министерства, за тъпи проекти, изпълнявани от умни "наши фирми" на космически цени... Лоша работа, казвам ви, освестете се.
03 Февруари 2012 10:22
Какъв български бизнес?Какви пет лева?Назначени капиталисти,кръвопийци които хал хабер си нямат от конкуренция,а гледат да извлекат максимална печалба за рекордно кратко време.Кожодерска икономика.
03 Февруари 2012 10:30
Ако Бончева беше обективна можеше да посочи какви са ставките на подоходния и корпоративнния данък в цитираните страни. В пъти по-високи от нашите.

Това добре, но наскоро мернах едно инфо според което, въпреки по-високите ставки, делът на корпоративния данък в общия бюджет на цитираните страни е подобен на нашия благодарение на многобройни вратички и заобиколки. Което разбира се, също е въпрос на данъчна политика.
03 Февруари 2012 10:35
Абсолютно съм съгласен с Бирникъ ;-)
Има и друго нещо за ДДС ставката, пък и за всяка данъчна ставка. Важното е да може да се смята на ум. Всякакви други глупости, като бившият английски 17.5% или плановете на Саркози - 21.3% са глупости, които те карат да вадиш калкулатора. И дянковите глупости, да се намалял на 18% също са глупости, както вдигането до 22%. Ако се намалява, да се намалява на минимума - 15% и да се забравя. Стига да си направят сметките като хората.
Само друго ми е чудно, Ако държавата разчита да се пълни бюджета от ДДС, то трябва да се засили вътрешното потребление. При износ (вътрешнообщностни доставки) какъв бюджет ще пълнят?
03 Февруари 2012 10:39
А за корпоративният данък, че ни е бил много нисък Да погледнем данъчната основа? Бирникъ, как мислиш, защо Дянков толкова се противи върху общата данъчна основа? Ти си по-запознат каква трябва да е тя - МСС-12. Или тогава данъчно признати ще бъдат повече разходи, отколкото в момента се признават.
Жалкото е, че никъде не видях някаква прогнозна сметка, какво би се получило, че толкова вдигат алармата като виждаш ли, ако се хармонизирала основата как сме щели да бъдем принудени да вдигнем ставката. Защо ли гледам това мнение с голямо подозрение?
03 Февруари 2012 11:03
Напълно популистка статия.
03 Февруари 2012 11:23
правилното е да се вдигнат данъците на хората с високи доходи, и да се преразпределят към тези с ниски, за да се поддържа потреблението. Ясно ?


Да, ама няма да стане. Ясно ?
03 Февруари 2012 11:36
Четейки коментарите се чувствам сякаш група милционери ми развиват теории как повечето ми граждански права само ще ми създават напрежение и неувереност. Убеждават ме как е по-добре с тоягата и со малце кьотек се живеело по-добре отколкото свободен.
На всички тия ще ви кажа - фичка ви лелина!
Тия пропонентите на задържането на ставката, как ще обясните тенденцията да се пазарува от чужбина - примерно Германия където ДДС е 9% на храни, вноса в България и дистрибуцията през ДДС-нерегистрирани търговци?
Не знаете нали? Ами милиционери няма как да градят икномика. Така ли е бе Езерский?
03 Февруари 2012 12:18
"правилното е да се вдигнат данъците на хората с високи доходи, и да се преразпределят към тези с ниски, за да се поддържа потреблението. Ясно ?"

Удивителна логика!!! Вместо да мислим как всички да ставаме по-богати, тук неколцина умници предлагат потреблението да се насърчава с преразпределение! Просто ужас! Нали социализмът затова се провали - от много преразпределяне накрая всички обедняхме и държавата фалира!
03 Февруари 2012 12:22
А да има ли въобще ДДС е въпроса?? Сума ти ДДС измами в европейски мащаб, много админстрация около този данък също. Отделно дневници с различни колони - освободени, нулеви ставки и прочее. Дали данъка върху оборота не беше по-опростен и по-лесен за следене?
03 Февруари 2012 13:30
предлагат потреблението да се насърчава с преразпределение! Просто ужас!

Я стига рева!
Във всички развити държави е така, плосък данък има в България и Монголия, а необлагаем минимум има само в България.
Ограмоти се вместо да се шляеш и ужасяваш по форумите!
03 Февруари 2012 14:01
Kaily, я да видим кой има истинска нужда от ограмотяване: твърдиш ли наистина, че "само в България има необлагаем минимум"?!
03 Февруари 2012 14:13
Но даже бизнесът да обсеби изцяло разликата, това не е толкова лошо. Във фирмите, у предприемачите ще останат повече пари да пазаруват ... вместо парите да влизат в черна дупка - държавния бюджет


Ъхъ, точно т'ва ми е мечтата - да осигуря допълнителни пари на "предприемачите" да пазаруват джипове, замъци и яхти Срещу досъсипване примерно на Спешната помощ и психиатриите
03 Февруари 2012 15:06
По-глупава статия отдавна не бях чел.
От девет кладенеца в десети се носи вода само и само да се намали ДДС.
И като се намали какво, ще се борим за следващото намаление?..
03 Февруари 2012 15:08
ДДС е косвен данък и от него укриване няма.
Купуваш продукт - 20% от цената му отива в бюджета. Няма скатаване, няма осигуряване на минимума и получаване пари на ръка.
Изглежда някои хора не ги устройва това.
03 Февруари 2012 16:11
Kaily, я да видим кой има истинска нужда от ограмотяване: твърдиш ли наистина, че "само в България има необлагаем минимум"?!

Опровергай ме.
03 Февруари 2012 16:19
Снимката, снимката, Дон Корлеоне жени дъщеря си.
03 Февруари 2012 16:40
Kaily, я пак опитай да помислиш - има ли в България необлагаем минимум!? Я светни форума, моля, колко лева е този необлагаем минимум!
03 Февруари 2012 16:43
Добадоба, ти да не си агент на Вальо Златев, та толкова милееш за висок ДДС. ЛУКойлци знаят едни чудесни схеми за укриване и точене на ДДС.
03 Февруари 2012 17:07
Е хубаво де, моя грешка, всички знаят, че само в България няма необлагаем минимум!
Т.е. всички развити държави жалят най-бедните и дерат богатите.
В България жалят богатите и дерат до смърт бедните.
03 Февруари 2012 17:27
yuni,
Мога да те уверя, че през целия си живот съм бил агент само на себе си.
Отделно на това се обзалагам, че при падане на ДДС-то посочената от теб личност ще спечели много повече от мен и всички изкарващи си с пот на челото българи/доколкото си спомням когато го намалиха от 22% на 20%, цените на горивата не мръднаха/.

Ако някакви данъци трябва да се намаляват, това са преките данъци и такси.
Поне това е моето мнение.
03 Февруари 2012 18:46
Вместо да мислим как всички да ставаме по-богати, тук неколцина умници предлагат потреблението да се насърчава с преразпределение! Просто ужас!

И как ще станем всички богати? Като го мислим или ... какво? Имаше един анекдот. В Н-ския колкохоз обещали да надоят с 4000 л мляко повече, отколкото кравите им можели да дадат.
03 Февруари 2012 19:38
То аз не разбирам от икономика, но знам аритметика (което знае всяко хлапе). Та си мисля:
Корпоративният данък е процент от печалбата.
ДДС е процент от цената.
Пите се фискът в лицето на Главният бирник заинтересован ли е от понижение на печалбата (за сметка на заплати, реинвестиции и пр)?
Заинтересован ли е от понижение на цените?
Защото, знаете, всеки си гледа интереса. Пазарна икономика...
Извинете за наивните въпроси!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД