:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
Чувството за показност, останало в обществеността, било необяснимо за шефа на антикорупционната комисия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,226,062
Активни 1,330
Страници 63,652
За един ден 1,302,066
Консулт

Парите по "Джереми" най-после тръгнаха към бизнеса

Въпреки това малките фирми все още трудно получават кредити
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Трайков не спира да се хвали с инициативата "Джереми", но реално засега работи единствено Гаранционният фонд и резултатите все още са пожелателни.
След 4 години чакане държавата най-накрая успя да стартира затлачената инициатива "Джереми", чрез която бизнесът може да кандидатства за евтини кредити с ниски обезпечения, подпомогнати от програма "Конкурентоспособност". Засега обаче реално работи единствено Гаранционният фонд, в който бяха налети 74 млн. евро от програмата за бизнеса. Те ще се ползват като гаранции от 5 български банки (Уникредит Булбанк, Прокредит банк, Райфайзенбанк, ОББ и СИБАНК), за да отпускат на родните микро, малки и средни фирми инвестиционни кредити при облекчени условия.

На практика това са пари, които идват от еврофондовете, но минават през банките. Срещу споменатите 74 млн. евро, трезорите трябва да осигурят на преференциални условия за до 370 млн. евро кредити за малки и средни предприятия. Заемите ще се дават за инвестиционни и оборотни нужди на микро, малки и средни предприятия за реализация на проекти по оперативната програма "Конкурентоспособност". Има и ограничения за ползването на такива кредити - те са за работещите в селското стопанство и аквакултурите. Достъпът на предприемачите от двата сектора до изгодното финансиране е отрязан с аргумента, че фонд "Земеделие" предлага кредити с ниска лихва, а има и отделни европрограми със субсидии за агробизнесмените.

Освен гаранционния в рамките на инициативата "Джереми" са структурирани още3 фонда за рисково финансиране- за рисков капитал, фонд "Растеж" и "Мецанин". В началото на следващата година ще заработи и още един специфичен фонд по "Джереми" - за нововъзникващ бизнес. По него обаче няма да се предлагат нисколихвени кредити, а схемата ще има на разположение 20 млн. евро, които ще може да инвестира в нови компании (до 200 хил. евро на фирма). "Все още тече процедурата за избор на мениджър на фонда за нововъзникващи бизнеси (т. нар. seed capital)", обясни ресорният министър Трайчо Трайков. Тепърва ще се уточняват и правилата, по които фирмите ще могат да кандидатстват за рисковото финансиране, което означава, че схемата едва ли ще стартира в началото на следващата година.

Ако се дръпне чертата, чрез фондовете по "Джереми" малкият бизнес ще разполага общо с повече от 1 млрд. лв. под формата на рисково финансиране и преференциални заеми. Друг е въпросът каква част от тези пари ще стигнат до фирмите и кога ще се усети ефектът от това подпомагане.

Според последните данни на Евростат достъпът до финансиране на малките и средните фирми е по-труден заради икономическата криза.Това се отразява негативнона възможността на фирмите да получават средства от европейските фондове и да обезпечават изискването за съфинансиране на проектите с банкови заеми. Затова на "Джереми" се гледа като на спасителен фонд, чрез който малкият бизнес най-накрая ще получи достъп до свеж капитал. Въпросът обаче е кога. Евтините кредити тръгнаха от началото на септември, като досега са отпуснати около 100 заема, сочат разчетите на икономическото министерство, без да се уточнява за каква сума става въпрос. Вероятно повече яснота ще има, когато банките подадат отчетите си в икономическото министерство за това дали и как са се отпуснали парите и има ли изобщо интерес към тях.

Размерът на заемите, отпускани по "Джереми", е различен за различните банки, показа проверка на "Сега". В СИБанк и ОББ кредитът за бизнеса може да стигне 1.875 млн. евро, Уникредит Булбанк отпуска до 1 млн. евро, Прокредит банк - до 800 хил. евро, а Райфайзенбанк - до 1.3 млн.евро за срок до 72 месеца.

Основното предимство на тези кредити е, чесе отпускат при облекчени условия за гаранциитеПредприемачите ще трябва да правят обезпечение до 50% от размера на кредита, защото трезорите разполагат с финансовото рамо на Европейския инвестиционен фонд, който управлява средствата по "Джереми" и покрива загуба от 80% за всеки отделен кредит, в случай че не бъде върнат. Размерът на лихвата, при която се договарят и отпускат заемите в изброените 5 банки, също е различен, но в общи линии тя е с около 2-3 процентни пункта по-ниска от средното за пазара ниво - около 10% годишна лихва за инвестиционен заем за малко или средно предприятие, обясниха от икономическото министерство.

Дори след активизирането на програмата за облекчено кредитиране фирмите в България продължават да имат сериозен проблем с достъпа до финансиране и с конкурентоспособността. През октомври Еврокомисията публикува анализ, в който това се констатира за пореден път, като към този проблем са добавени и други - бюрокрацията, липсата на иновации, енергийната ефективност и транспортната инфраструктура. Според последния месечен доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) пък сериозни пречки пред бизнеса създават и все още високите лихви по заемите, допълнителните изисквания и закъсняващите бюджетни плащания. Сътрудничеството и координацията между изследователските институции и бизнеса все още са ограничени, отчитат от ЦИР.

Съвсем друг е въпросът, че държавата продължава да се хвали с това колко успешна е схемата "Джереми", макар засега единствено да работи Гаранционният фонд. Любопитна подробност е, че макар инициативата да е още в самото си начало, парите по нея се отчитат като усвоени и така изкуствено се вдига процентът на разплатените средства по "Конкурентоспособност". Към края на октомври са усвоени 22.34% от целия бюджет на програмата от 2.2 млрд. лв. Голяма част от тях обаче идват именно от "Джереми", т.е. реално не са дадени. А парите за бизнеса по другите мерки на "Конкурентоспособност" доскоро се точеха зарадибавните процедури и тежката бюрокрация.В средата на годината от Българската асоциация на консултантите по европроекти предупредиха, че оценяването на някои книжа се бави повече от година и половина. От икономическото министерство обаче продължават да демонстрират понякога нездравия си оптимизъм и да смятат, че бюджетът по програмата ще бъде усвоен навреме, а парите няма да бъдат изгубени. Гаранцията за това бил сериозният интерес на фирмите към програмата, потвърди преди дни ексикономическият министър Евгени Ангелов в интервю за investor.bg. По неговите сметки за седемгодишния период от 2007 до 2013 г. индустриалният сектор разполага с 1.162 млрд. евро по програма "Конкурентоспособност", от които до момента са изплатени 263 млн. евро. Това обаче едва ли е повод за гордост предвид наближаващия край на програмния период, което прави възможността за загуба на средства още по-реална.
Снимка: Архив "Сега"
Фирми от различни браншове могат да кандидатстват по програма "Конкурентоспособнот", но част от тях не го правят, защото нямат пари за съфинансиране на проектите.
1
5471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Декември 2011 03:42
"...ще трябва да правят обезпечение до 50% от размера на кредита, защото трезорите разполагат с финансовото рамо на Европейския инвестиционен фонд, който управлява средствата по "Джереми" и покрива загуба от 80% за всеки отделен кредит, в случай че не бъде върнат..."
после пак ще има ОЛАФ "Николов-Стойков"... всичко вече сме го гледали

"Джереми", "Джемини"... - дизайнери и обикновени амбреажи
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД