:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бедна България си построи вавилонска кула за 1 млрд. евро

За 3 петилетки мъдри политици, неподкупни чиновници и енергични бизнесмени опасаха страната с кабели за няколко е-правителства. Днес се радваме на 2-3 дузини онлайн услуги и все така чакаме ведомствата да си вържат жичките
Кабинетът "Борисов" пропусна момента да снабди българите с многофункционални лични е-карти с чип - като белгийските и германските.
Библията разказва как оцелелите след потопа човеци създали Вавилон, а после решили да вдигнат кула до небето, за да се прославят. Господ се ядосал на възгордяването им и наказал строителите да заговорят на различни езици, което, естествено, провалило градежа. Хората се разпръснали, а първият в историята проект за небостъргач останал недовършен.

Българското електронно правителство много напомня на вавилонската история. През 1997 г. правителството на Иван Костов решава да съгради НАМДА - национална мрежа на държавната администрация, която да стане гръбнак на модерното общуване между отделните ведомства и между тях и гражданите/бизнеса. Идеята е, вместо да плащат десетки милиони годишно за телефони, факсове и интернет, постепенно всички учреждения да минат към безплатните услуги на държавния телеком НАМДА.

През следващите години кипи неуморен труд. Наред с НАМДА обаче започват да се плетат и други ведомствени мрежи с различни изпълнители, с различни технологии и софтуер - на МВР, на отбраната, на НАП, на митниците и т.н. Отделно големи държавни фирми като НЕК и "Булгаргаз" градят мощни оптични трасета. На следващ етап дори се появява дубльор на НАМДА - още една национална мрежа. И някак неусетно, без божия намеса, езиците на отделните информационни системи се объркали. Иначе, ако се сумират всички изкопани канали и положени кабели за свързване на ведомства и администрации, наистина ще се опне стълба до небето. Същото важи и за похарчените пари - ако банкнотите се наредят една върху друга, ще се получи истински небостъргач.

Всяко министерство е инвестирало милиони в изграждане на собствена оптична мрежа, стига до някъде, а после поради безпаричие спира да я развива. Затова и се налага да се ползват услугите на частни телекоми. Това струва на данъкоплатците над 30 млн. лв. годишно. През юли т.г. бе приет Доклад за администрацията през 2010 г. В него е посочено, че само изпълнителната власт ползва 149 274 телефонни номера, а разходът за тях е 28.5 милиона лева. За интернет (не от НАМДА, а от частни телекоми) са похарчени 1 273 705 лв. Това са пари, хвърлени на вятъра - защото вавилонската кула, започната преди 14 години, е стигнала... доникъде.

Днес България си има две национални съобщителни мрежи - те стигат до едни и същи министерства и служби, но по различни пътища. Разходът е огромен. Сега щели да ги обединяват - което ще струва нови милиони. Като добавим и всички онези пари, харчени от ведомства и местна власт за собствени интранети, оказва се, че малката и бедна България е потрошила над 1 млрд. евро и продължава да няма ефективно електронно правителство. Сметките за милиарда са на Първан Русинов, който доскоро бе ресорен зам.-министър. Преди месеци премиерът Бойко Борисов го обвини в мудност и го уволни.

Наскоро на едно правителствено заседание Борисов насмете като първолаци министрите си заради неслучващото се е-правителство. Премиерът обяви темата за основен приоритет и се закани да сече глави, ако чуе, че някой саботира работата.

Впрочем една глава вече падна - на зам.-министър Първан Русинов, който се водеше главен отговорник за е-управлението. Сега на съдбовния пост стои Валери Борисов. Месеци преди да стане зам.-министър, В. Борисов се срещна с една от бизнес организациите и разказа, че България се готви да черпи ноу-хау от успешния австрийски опит. Имало и подписано споразумение. Австрийците наистина са известни с развитото си е-управление, но също така се знае, че то им е отнело много години и много пари.

След дълго лутане България така и не намери свой модел за ефективно дигитално правителство, БСК настойчиво взе да предлага да привнесем опита на Естония. Радостната новина е, че по средата на мандата си Бойко Борисов прегърна идеята като своя. Тези дни по негова покана в София пристигна делегация от Талин, за да се запознае с българските постижения и провали и да каже приложимо ли е у нас естонското чудо.



Естонската революция



Защо точно балтийската държава е добър пример?

У нас принципът на администрацията е - колкото повече поръчки и процедури, толкова повече рушвети и комисиони. Това е едно от обясненията за разхищенията на кабели и мрежи.

Откакто Естония е независима държава, министрите и чиновниците със скандинавска педантичност следват мотото "да правиш повече с по-малко". През 90-те години решават да правят е-правителство - и защото искали да влязат в технологичния авангард на Европа, но и защото били наясно, че малка държава със слаба икономика, оскъден бюджет и скромен човешки ресурс не може да си позволи традиционната кабинетно-хартиена администрация. Е-управлението обаче има смисъл само ако ползването на услугите му е масово. Затова управляващите се погрижили всеки да получи електронен подпис безплатно и компютърна грамотност - също безплатно.

Друга особеност на естонския модел е, че от самото начало се постарали да създадат единна платформа на е-правителството, така че да е лесно достъпна и към нея безпроблемно да се прикачва всяка нова е-услуга. Днес естонците са една от най-дигиталните нации. Ползват над 700 онлайн услуги. Личната карта е с вграден дигитален подпис и чип с основните данни, като служи за отваряне на всякакви врати. Тя замества паспорта, шофьорската книжка, банковите карти, здравната книжка, с нея дори се гласува онлайн.

Само ще припомним колко трудно се оказа у нас прословутото "свързване на жичката" между НАП и митниците, сочено още преди 2 години от вицепремиера Дянков като ключово за събиране на данъците. Просто системите на двете най-важни приходни агенции, градени с много пари, се оказаха несъвместими.

В България и в момента се роят всякакви е-регистри, портали, сайтове и интранети, които съдържат и трупат безценна информация. Такива са например базите данни на частните съдебни изпълнители и на нотариусите. Но никой не мисли за т.нар. оперативна съвместимост. Връзването на тези масиви с базите на МВР и правосъдното министерство например вероятно е невъзможно, защото няма уеднаквени изисквания и стандарти и всеки ползва различни технологии, софтуер и техника. Да не говорим за разнообразните интерфейси.



Сагата с мегамрежата

НАМДА започва като проект за връзка между централните ведомства в София през далечната 1997 г. Първият етап се изпълнява от компанията "Парафлоу". После тя участва и в консорциума "СтарАлайънс", който се заема с мрежата в рамките на областните градове и оптичните връзки между тях. До 2001 г. в НАМДА са вложени 50 млн. лева.

През 2002 г. само в София мрежата вече има 120 км оптичен кабел и обхваща 96 сгради. "НАМДА е най-големият корпоративен АТМ (това е технологията на пренос, бел. ред.) backbone (гръбнак) в страната, за сравнение в Англия най-голямата подобна мрежа обхваща 7 сгради", докладва Владимир Милев, директор на "Информационни технологии и комуникации" в кабинета "Сакскобургготски". "За присъединяване към НАМДА ведомството трябва да направи заявка и малко дребни еднократни разходи - 20-30 лева на сграда", твърди Милев. Още тогава 120-хилядната държавна администрация харчи по 20-30 млн. лв. на година за телефони, факсове и интернет. НАМДА би спестила всички тези пари.

Голямата сила на НАМДА е в това, че осигурява единна среда за комуникации. Така на фирмите, които разработват поредния е-регистър или информационна система, няма да им се налага да проектират и разработват комуникационна среда. Така постепенно към мрежата могат да се присъединят всички общини, областни управи, митниците, ГКПП-ата и т.н. - както се прави единна национална мрежа.

Нареждането на пъзела уж върви добре, но НАМДА се натъква на неочаквани рифове - междуведомствени съперничества, алчност, ревност, тайни, безпаричие, липса на кадри и какво ли още не. Съпротивата е голяма - изгради ли се веднъж мрежата, намалява драстично властта на чиновника, няма рушвети и комисиони. "Компютърът не пие уиски и не залита по яхти", коментира по този повод известен бизнесмен.

През 2003 г. вече има изградена оптична връзка в 28-те областни града, присъединени са 831 подразделения на различни ведомства - над 60% от държавните сгради и 71% от ведомствата извън столицата. За завършване на проекта са необходими само още около 16 млн. лв., които така и не се намират и НАМДА функционира само частично.

Какъв е пейзажът през 2005 г., научаваме от доклад на Центъра за изследване на демокрацията за е-България.

НАМДА обхваща 27 областни мрежи, има 600 точки за достъп, свързва 115 сгради в София, 39 в Пловдив, 35 в Русе и и т.н. В 480 точки са инсталирани крайни мрежови устройства. Общата дължина на връзките е 700 км. Административните услуги са над 2000, но достъпните онлайн се броят на пръсти.

Докладът отбелязва пълната липса на съгласуваност в държавата, при което само по трасето София - Пловдив се конкурират безсмислено поне 6 оптични линии с различни собственици. Основен проблем е, че покрай уж единната национална мрежа има още куп други, с които свързаност няма. Такива са мрежите на МВР, МО, МФ, НОИ, които използват различни протоколи. Излиза, че докато НАМДА буксува заради безпаричие, отделни ведомства са харчили бюджетни пари за собствени мрежи.

В този период бюджетът неизменно е на излишък и е чудно, че държавата намира пари за всякакви умни и щури идеи, но не и за НАМДА. По Коледа на 2004 г. например кабинетът на НДСВ решава да клъцне 340 милиона лева от излишъка и да направи държавната фирма "Публични инвестиционни проекти". Тя се роди в скандали и бе закрита безславно, но в краткия си живот успя да профука над 200 милиона лева без видим ефект.

А през декември 2006 г. правителството решава да плете нова национална мрежа - ЕСМ. Единната съобщителна мрежа трябва да интегрира НАМДА, част от мрежата на БТК след приватизацията, мрежите на Министерството на финансите, Сметната палата, Агенцията по вписвания, Агенцията по геодезия, картография и прочее.

Работата по нея е поверена на "Кейбълтел". През есента на 2007 г. ЕСМ вече обхваща 19 областни града чрез пускането на 4 оптични влакна. "Ще пестим по 50 млн. лева годишно", обещава Пламен Вачков, шеф на тогавашната ДАИТС - агенцията за информационни технологии, и бивш директор на фирмата изпълнител "Кейбълтел". Конфликт на интереси? По това време темата още не е много актуална.

Всъщност първата сделка с "Кейбълтел" е през юни 2005 г. Държавата подписва без конкурс договор за изкупуване на изграден тръбопровод и изтегляне на оптичен кабел между сградите на областните администрации в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Варна, Добрич. През декември 2007 г. е сключен нов договор - за изграден подземен тръбопровод (защитна тръба) за изтегляне на оптичен кабел между сградите на областните администрации в останалите непокрити от предния етап градове.

Защо без конкурс и защо точно "Кейбълтел" - при положение че БТК, "Булгаргаз", НЕК също усилено опасват страната с оптични магистрали? Така и не става ясно. Да не говорим, че МО и МВР продължават усилено да харчат парите за своите си специални мрежи, пълни с държавни и други тайни.

Постепенно при тройната коалиция мрежовите амбиции и електронното правителство замират. Вероятно заради дълбоки неразбирателства между коалиционните партньори.

Правителството на Борисов започва с големи амбиции и приказки, без реални действия, а през май т.г. става ясно, че са необходими 6.5 млн. за обединение на двете недовършени държавни мегамрежи - НАМДА и ЕСМ ще допълнят оптичните си мрежи, а НАМДА ще ползва по-модерното оборудване на по-младата ЕСМ.

Дотук са похарчени 1 млрд. евро за електронно правителство, отчита Първан Русинов. НАМДА стига до 1580 ведомства, разположени в 630 сгради. Въпреки това бюджетът продължава да плаща по 30 млн. лева годишно за услугите на частни телекоми.

Обединяването на НАМДА и ЕСМ ще отнеме поне 3 години и ще струва 6 милиона лева, твърди Христин Петков, отскоро началник на ЕСМИС.







Финансови тайфуни със странни имена

От 1997 г. досега тече непрекъсната смяна на имената и ранга на институциите, отговорни за е-правителството и неговия гръбнак - мрежата. Ефектът е очевиден - пълноценно е-правителство няма. Сменят се и персоналните отговорници. През годините се редуват и сменят министри на администрацията като Димитър Калчев и Николай Василев, директори на агенции и дирекции като Пламен Вачков и Владимир Милев, премиерски съветници като Румен Трифонов и Азер Меликов.

Пълни сме със закони, концепции, стратегии, планове и пътни карти, а всяко правителство започва от "А", вместо да продължи, откъдето е спряло предното.

Нови и нови поръчки се възлагат и се харчат пари - български и европейски. И в момента е в ход възлагането на анализ за това какви е-услуги са налични и какви трябва да се правят. Това е удивително - като че ли администрациите не могат да докладват и информацията да бъде обобщена, че трябва външна компания да изпълни тази "трудна" и "сложна" задача. Че нали си имаме цяла ЕСМИС - изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи"? Преди нея пък беше ДАИТС - Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Срамежливата и доста непопулярна агенция ЕСМИС всъщност е институция гигант. Щатът й е 573 души - повече, отколкото в цялото министерство на Трайчо Трайков, отговарящо за цялата икономика. Малцина знаят кой стои начело на важната агенция. Директорът е Христин Петков. Сега той и зам.-министър Валери Борисов са главни отговорници за е-революцията. И нейни заложници.

Чарът на е-услугите

Все повече граждани на ЕС ползват публични услуги по интернет, установява деветият доклад за напредъка на електронното управление в Европа, публикуван през февруари 2011 г. Чарът на е-управлението е в огромните ползи - бързо, лесно и евтино - и за обслужвани и обслужващи. Като добавим и мощния антикорупционен ефект, плюсовете се удвояват.

Затова в България "белият" бизнес от години умоляват правителствата да свършат две неща - да намалят лицензите, разрешителите и огромните административни такси и да форсират електронното управление. За жалост правителствата с необясним магарешки инат пренебрегват апелите на предприемачите.

ЕС си е поставил за цел към 2015 г. всеки втори гражданин и 80% от фирмите да си общуват с чиновниците онлайн. За България целта засега изглежда трудно постижима. Защото са малко и електронните услуги, и познанията на хората за тях.

В ЕС като цяло над 80% от основните публични услуги са на разположение в интернет. Кои са основни за ЕК? Най-масово ползваните - например е-регистрация на автомобил, подаване на данъчни декларации, регистрация на фирма онлайн.

В Австрия, Ирландия, Малта, Португалия и Швеция всичките 20 основни услуги са достъпни онлайн. Докладът посочва, че България, Италия и Латвия също са напреднали през 2010 г., но въпреки това страната ни остава на тъжното 23-то място в ЕС. Електронните обществени поръчки в България още са мечта. Бави се обещаната дигитална революция при еврофондовете - която трябва да направи възможно онлайн и кандидатстването, и класирането на проектите.

Все пак България не е чак толкова изостанала и отдавна прилага някои административни услуги онлайн. Малцина знаят например, че още през 2004 г. е било възможно по интернет човек да провери за работа в бюрото по труда, да заяви промяна в адресната регистрация или да провери за валидност на лична карта или шофьорска книжка.

За бизнеса достъпни са справка за осигуровките на персонала и подаване на ДДС декларации. Сред големите успехи са реформите в НАП и Търговския регистър, макар че по работата му има забележки.

И напоследък има сериозни пробиви. Полиците по автозастраховката "Гражданска отговорност" вече задължително се издават онлайн. Теоретичните изпити за шофьори се провеждат на компютър. И над 40% от българите този път участваха в преброяването, ползвайки интернет.

Така че да кажем, че в България няма е-правителство, ще е невярно. Но времето и парите, прахосани дотук, стигат не за едно, а за няколко е-правителства. Само дето нашето е недовършено. И проблемът с езиците си остава.

Е-услугите са откъслечни, зле рекламирани и често достъпни само с цифров подпис, който струва пари. Само малка част от българите ползват оскъдните все още възможности на електронното управление. А значителен дял от тези, които се ползват, го правят по принуда. Такъв е случаят с декларациите по ДДС, които НАП приема само онлайн.

Напълно в стила на бг парадоксите Столичната община изостава в е-обслужването. Затова пък жителите на общините Попово, Ст. Загора, Бобов дол и Габрово могат да поискат онлайн копие на брачно свидетелство. Кметовете на Габрово и Попово могат да издадат и е-удостоверение за липса или наличие на дължими местни данъци и такси, както и е-документ за промяна на настоящ адрес, а хората в Земен и Козлодуй - да получат електронно удостоверение за настоящ адрес.



Експерименти, менти, менти...

През 2008 г. инж. Митко Димитров, тогава депутат от "Атака", ми разказа следната потресаваща история за информационната система на съда: "Преди две година бе направена обществена поръчка, спечели я американска фирма, използваха се сървъри и съоръжения от старо поколение, със стара платформа, от някаква американска корпорация, която я използвала за своя вътрешна мрежа - интранет. Оказа се, че са похарчени милиони за платформа, която е несъвместима, не може да се свърже с интернет, няма външна връзка. Просто някой е пласирал негоден продукт. Очевидно са играли големи комисиони."

Има ли нужда от коментар?

То не бяха пилотни проекти, портали и е-регистри, злочести обществени поръчки, обилно поръсени с харчене на милиони левове и гръмотевични скандали.

Искаме да плащаме онлайн - има pay.egov.bg. Има и http://www.egov.bg - портал за достъп до електронни административни услуги. Само че, за да се ползва, необходима е регистрация, а системата вече 10 пъти отхвърли опитите ми да се впиша като нов потребител.

В началото на 2009 г. се появи многообещаваща новина: "Националният здравен портал е достъпен на адрес http://www.zdravenportal.bg/ за всички български граждани, като им осигурява достъп до актуална и точна здравна информация. Той дава възможност гражданите и медицинските специалисти ефективно да обменят информация без оглед на географско положение. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, видове лечебни дейности и др. Днес http://www.zdravenportal.bg не работи.

Естония и Словения въведоха електронни здравни карти още през 2000 г. В България такива още няма. През 2009 г. бе експериментиран еЛак - електронен личен абмулаторен картон. Проектът похарчи бюджета за е-картони на 40 000 чиновници, след което Елак бе погребан в мълчание.

Преди да тръгне последната масова смяна на личните карти, кабинетът на ГЕРБ имаше намерение да последва примера на Естония (а също и на Германия, Австрия, Белгия, Италия и др.) и да превърне документа в дигитален ключ към всякакви електронни услуги. Но се отказа. Сега отново ни обещават, че в края на 2012 г. ще може да си извадим лична карта с вграден цифров подпис. Ще видим....



снимка: МС
Бойко Борисов заведе цяла делегация в Талин, за да проучи естонския опит в е-управлението. На снимката премиерът заедно с шефа на митниците Ваньо Танов и министъра на комуникациите Ивайло Московски разглеждат демоцентъра на дигиталните услуги в естонската столица.
27
8940
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
04 Декември 2011 19:38
Всичко опира до управляващите. При нас принципът е: "Да се усвоят един пари". В Естония явно принципът е: "Да вземем да свършим една работа".
04 Декември 2011 19:40
Всяко министерство е инвестирало милиони в изграждане на собствена оптична мрежа, стига до някъде, а после поради безпаричие спира да я развива. Затова и се налага да се ползват услугите на частни телекоми. Това струва на данъкоплатците над 30 млн. лв. годишно. През юли т.г. бе приет Доклад за администрацията през 2010 г. В него е посочено, че само изпълнителната власт ползва 149 274 телефонни номера, а разходът за тях е 28.5 милиона лева. За интернет (не от НАМДА, а от частни телекоми) са похарчени 1 273 705 лв. Това са пари, хвърлени на вятъра - защото вавилонската кула, започната преди 14 години, е стигнала... доникъде.


Брутално тъпи, нагли и невежи разсипници. Омръзнало ми е от такива.
04 Декември 2011 19:54
Невежество и корупция - това се двете думи, които изчерпват цялото развитие на т.н. "електронно правителство" досега.
-
А иначе коренът на успешно бъдеще е издаването на лични карти с вграден БЕЗПЛАТЕН електронен подпис и сигурен алгоритъм на ползване, за да не може да се емулира.
04 Декември 2011 20:12
статията е забавно научно популярна но пропуска някой от най големите куриози напоследък
Има една приказка - че Интернет няма да промени начина по който отваряте пакетче дъвки
Е като човек който работи вече над 10 години в сферата, мога да потвърдя че е абсолютно вярна
04 Декември 2011 20:32
"Е-управлението обаче има смисъл само ако ползването на услугите му е масово."
и достъпно от село, защото там ни вестник можеш да прочетеш, нито писмо да получиш, а ако решиш да отидеш до областния град ще трябва да песпиш там и да се върнеш на следващия ден...
04 Декември 2011 21:55
За съжаление в констативната си част (с някои мааалки неточности) статията е вярна. Що се касае до техническата-дори не е и научно-популярна. И проблемите пред електронното правителство изобщо не са технологични, а административно-организционни. Наистина компютъра не пие уиски ...
04 Декември 2011 22:31
При тази естонка там как да видиш предимствата на електронното правителство?
Някак си пак разбрахме, че Борисов е виновен. Тройната разбира се е била пред завършване на проекта когато лошия Боку е настъпал оптичния кабел. Цяло щастие е че не сме отънели с още два милиона за Доган - комуникатора.

04 Декември 2011 22:36
Аз ще почакам Манрико - щом 50-те милиона на БАН му се виждат като връхТА на "черпаклийството", интересно ми е да чуя епитетите му за тези безсмислени милиарди.
04 Декември 2011 23:39
Статията е написана безхаберно, ето защо:

- Жиците/оптиката, маршрутизацията и системния софтуер не са електронно правителство.
Аналогията на транспортни с информационни магистрали е медийно безумие, което освен че е изгодно някому, е безсмислено, в случая с Електронното правителство. Все едно да се твърди, че коридорите и залите на разните министерства и МС са правителството на РБългария.

- Всички правителства – червени, сини, жълти, триглави и гербави използват ИТ системи за преливане на пари от бюджета в управляващата централа. И трудно ще се промени нещо, ама това е друга тема.

- Безумието в ИТ областта стигна до там, че приложният уеб/софтуер и българчетата, дето могат да правят такива решения, бяха набутани в слугинските стаички.
Показателен за идиотизма на всякакъв род управляващи през двете десетилетия преход е фактът, че никой досега не направи и най-малък опит да събере информация, къде по света е и какви ги върши разсипаният национален програмистки капитал, на кой ИТ връх го веят ветровете.
В програмисткия бранш се знае, че всяка велика ИТ идея тръгва от едно, две генийчета, след това се прави прототип с една великолепна седморка и после става, каквото на идеята и е съдено.

Голямата част от българите - програмисти са погнусени от ставащото в ДА и предпочитат виртуално или реално да се разкарат от България.
Аз, обаче наблюдавам от тук. Бил съм свидетел на резултатите на много дружби, като българо-аремиската, българо-булската, на българо-айбиемската, на българо-микрософтската, на българо-сименската, а сега очаквам да видя и българо-естонската дружба...
05 Декември 2011 00:18
Жалко, че само СЕГА пуска такива статии. Това трябва да се пише и говори всеки ден, обществото да натиска по всички флангове, та да стане чудо и този път е-правителството на България да се развие бързо и без повече разхищения.
05 Декември 2011 00:41
Логично е. След като сме разбрали че тая държава няма да я бъде, за какво да се стараем.
05 Декември 2011 07:14
Intel, изложи се! Размах трябва. Отваряш си дъвките по старому, щото не си офшорнал дъвкането...
05 Декември 2011 08:09
Електронното правителство е въпрос на време. По-интересно ми е след като се случи на кое място по корупция ще се наредим.
05 Декември 2011 08:54
Големите български ИТ фирми май ще излязат просто начин за точене на пари от държавата? Интересно би било да се направи една класация на парите получени от държавата за последните 10 години по фирми/както ИТ фирми така и други/ и да видим коя какво е свършила и къде е то.
05 Декември 2011 09:11
Жалко, че само СЕГА пуска такива статии.

Спокойно, и другаде пишат големи глупости по въпроса, не е само тук.
05 Декември 2011 09:17
Ето какво е разбрал от статията Мърморан:
Някак си пак разбрахме, че Борисов е виновен. Тройната разбира се е била пред завършване на проекта когато лошия Боку е настъпал оптичния кабел. Цяло щастие е че не сме отънели с още два милиона за Доган - комуникатора.

За чий му е на такъв електорат е-правителство.
Това ни е проблемът, не жиците.
05 Декември 2011 10:15
Очаквам коментар от ВЕНИ МАРКОВСКИ.
05 Декември 2011 10:33
Изграждането на информационни системи с използване на
технически средства в България започва от 1968 г., с
едно специално Постановление на правителството от същата
година. ОТ 1968 г.

ОТ ХИЛЯДА ДЕВЕТСТОТИН ШЕСТДЕСЕТ И ОСМА ГОДИНА !!

1968 г. България се управляваше от един бивш за тогавашното
време милиционер - другаря Тодор Живков /вечна му памет.

2011 г. България се управлява от един бивш за сегашно време
пожарникар. Няма лошо, но е факт нали !

АЗ СЪМ НА 66 г. ЧУДЯ СЕ САМО НА ЕДНО: ЗАЩО ДОСЕГА НЯМАМ НИТО
РОГА, НИТО ПОНЕ ОПАШКА НА ГОВЕДО ?!
05 Декември 2011 10:34
БЛАГ о ДАРЕН съм на ВСИ правителства, които в този преХОДЕН период обещаваха какво ли не ..... Най -сладки са мечтите...... По МИСЛЕТЕ само кога имахте по голяма тръпка ! -- Преди да ЗАКАРАТЕ булката в къщи или след това ?
05 Декември 2011 11:41
е нали вени марковски го командироваха да се учи от Сащ за това как се прави електронно правителство- потроши сумати държавни $ докато кротко пристана на мома американка.
Съветника на гоце се изявява като i-net шаман макар да е само калпав юрист
Поради такива си други българия е на това трагично дередже с технологиите сега.
05 Декември 2011 12:12
„Пълни сме със закони, концепции, стратегии, планове и пътни карти, а всяко правителство започва от "А", вместо да продължи, откъдето е спряло предното.”

„То не бяха пилотни проекти, портали и е-регистри, злочести обществени поръчки, обилно поръсени с харчене на милиони левове и гръмотевични скандали”

Това е краткото обяснение на държавноорганизираната престъпност в квазидържавата – днешна България.Тази днешна България е криминално конституирана на феодално-кланов принцип, „легитимирана” на т.н.”кръгла маса”.Около тази „кръгла маса” баха наредени кръгли идиоти, които съсипаха всичко с планове само за разрушаване без идея за реално развитие чрез подобряване на работещото и създаването на ново работещо, както и затваряне на неработещото.Повече от ясно е, че кръглите идиоти на „кръглата маса” бяха кукли на конци управлявани от задкулисни престъпници на международен престъпен конгломерат.Накратко – агенти инфилтрирани главно в ръководствата на всички партийни централи и криминалните „бизнес” групировки.България от много десетилетия е натъпкана с такава агентура именно в държавното управление.И така, в най-новата си история България има нов модел - бавно и полека държавата беше превърната от лоша, но все пак държава в още по-лоша, но вече полудържава.Кой би си помислил преди 22 г, че това е възможно.?Никой!! Затова и хората бяха ентусиазирани и вярваха в по-доброто.Комичното в десетилетията след 1989 г. е, че „управленците” са избирани – вплетена е идеята за демокрация, която тук е напълно режисирана и се експлоатира успешно поради оказалият се много силен и устойчив наивитет на народа, по-голямата част от който продължава да не разпознава случващото се.Този наивитет се настани точно както се настани и чалгата?!Смешно е да се търси някаква последователност в политиката на сменящите се правителства и мнозинства в НС.В България не се провежда национално-отговорна политика, която да се следва от различните правителства с изменение само в начина на провеждане – естествено към по-добро изпълнение.В това отношение сме на светлинни години назад и от най-тъпите.И понеже става дума за бардака в телекомуникациите, редно е и да си припомним криминалната приватизация на БТК по времето на изпечения мошеник и лъжец Симо – две, както би го нарекъл „треньорът на века” Д.Пенев.БТК беше продадена за 230 млн.евро при оценка на 100% от телекома – 936 млн.евро.Само една бележка към темата – правителството, в алчността си да не изпусне тлъстите комисионни, не направи дори най-елементарното – да уреди собствеността на инфраструкторната мрежа към общините за да могат те хем да набират средства от наем на операторите, хем да изискват технически грамотно окабеляване, а не допуснатото опасване на градовете с кабели, приличащи на простори за пране.Инфраструктурата винаги трябва да се управлява от държавата.Трябва да има такъв закон.Тогава и другите процеси в телекомуникациите ще са лесно управляеми с оглед държавните интереси. Това не се допуска само от много тъпи, но иначе много алчни псевдодържавници.В ЕК по това време се чудят и са изненадани от такава престъпна /конкретно/приватизация на БТК, но това не попречи на приемането на България в ЕС.А и кое е чудното – та цялата приватизация в България е абсолютно криминална, а с нея държавата ни трябваше да си изплати до цент дълговете и да има достоен живот за хората изработили приватизираното, а и за всички, и да се развиваме. Вместо това България стана още по-бедна, хората, като цяло, заживяха още по-лошо, а дълговете на държавата се увеличиха многократно?!?!?!?Как стана така?Както се казва:”Оти ручахме жабетата?”Как оти? - би казал измета на народа на държавата ни.Ами появиха се милионери, корпоративни бизнесмени.Имаме си доста забогатяли висши представители на прокуратура, следствие, съд.Такъв модел институции не обслужват интересите на държавата и обществото, но са атрибути на правовата държава. Управляващите народа са от един дол дренки, но си ги избира народа – значи демокрация!В това си състояние станахме даже член на ЕС – значи всичко ни е наред.







05 Декември 2011 13:25
Статията засяга (добре или зле) едната половина от проблематиката. За мен е спекулативно защо се правим, че не съществува другата половина!
Едната половина е "националната мрежа" (системо-техническата страна), а другата "държавната администрация" (инстутиционално-административната страна).
Например: формализирани ли са документо-оборота и предоставяните услуги в съответното Министерство и между Министерствата. След като си отиде стария и дойде новия Министър (средно на 2 години), започва ли се всичко отначало? Ами като се закрие или преструктурира съответното мнистерство, какво става? Ами като се премести в друга сграда? Има ли приемственост в специализираната администрация? Колко е средния "живот" на средното ниво на адмнистрацията?
05 Декември 2011 14:52
custoБил съм свидетел на резултатите на много дружби, като българо-аремиската, българо-булската, на българо-айбиемската, на българо-микрософтската, на българо-сименската, а сега очаквам да видя и българо-естонската дружба... Като си спомня за българо-сименската дружба и подкрепата на нашия ръководител към затъващата германска икономика си спомних един виц: „Мъжа се прибира от лов и заварва жена си в кревата с любовника , хвърля се към него и го хваща за оная работа , но естествено любовника се излплъзва по обясними причини и побягва гол на улицата.Авджията вади пушката зарежда и през прозореца гърми по изчезващия вече на кръстовището любовник .Като не успял да го улучи, ядосано изрекъл.Да доде в къщата ти , да оправи жена ти , да му избършеш оная работа и накрая като войвода да го изпратиш.“ Ако поне беше спазен принципа , че дружбата си е дружба , ала сиренето е с пари , можеше да се спретне , някоя магистралка с тези пари, ама нали у нас всичко е куче влачи диря няма.
Michael_P След като си отиде стария и дойде новия Министър (средно на 2 години), започва ли се всичко отначало? Ами като се закрие или преструктурира съответното мнистерство, какво става? Ами като се премести в друга сграда? Има ли приемственост в специализираната администрация? Има приемственост и това е да следваш пътя на парите или да си „по по най“.
05 Декември 2011 16:29
Защо се закачате с електронното правителство ? Ами то в цял свят е система за харчене на пари. Това не е само някаква система за подаване на молби и за получаване на отговори. За съжаление, в Европа това е начин за получаване на пари без да си ги заслужил. те така финансират определени фирми и научни звена за да не ги загубят. Това е проект, който изисква не да стартираш с днешните разбирания, а с тези за след 5 г.
А за Естония - обикновена система за оборот на документи с доста ниско ниво за защита на личните данни (и те си го признават).
05 Декември 2011 18:13
Сега чета, че Борисов, за когото се споменава в статитята казал, че щели да правят електронна лична карта, с която да се е-легитимираме пред администрацията. И това щяло да струва двайсетина милиона, без да се броят разходите за самите карти. С други думи, голямото харчене продължава.
05 Декември 2011 20:10
всичко е на 6, само че защо продължават да ни дават за пример естония?този надут балон е следващата гърция, или италия...
естонците твьрдят, че не живеят по-добре от руската провинция или страните от снг и масово, ама наистина масово търсят начин да емигрират в германия...не че тук са цьфнали...
07 Февруари 2014 22:57
Решил съм за по интересно да достигна до 120 г. , дали ще дочакам електронното правителство в действие

.........................................................
Поздрави от Варна Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД