×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,085
Активни 1,472
Страници 79,126
За един ден 1,302,066

ГЕРБ вдига пенсионната възраст с 4 месеца за всички категории

Синдикатите не приемат компромиса и се стягат за нови протести
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
ГЕРБ дружно застана зад версията, че не са капитулирали пред протестиращите, а са искали да им предложи компромис още миналата седмица. Това не може да обясни защо междувременно в парламента бяха внесени по-драстичните промени с увеличение на възрастта за пенсия с 1 г.
Възрастта за пенсиониране започва да расте от следващата година с по 4 месеца на година за всички категории труд, докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете в масовата трета категория. Сега те излизат в пенсия на 60 и 63 г. Това е окончателният вариант за пенсионните промени на ГЕРБ, приет вчера на второ четене в бюджетната комисия. Последната идея на управляващите за "пенсионна реформа" беше внесена от зам.-председателя на групата Димитър Главчев минути преди комисията да гласува закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г. И мина само с гласовете на управляващите.

"Това е първата истинска социална реформа в България от 15 години насам", обяви с апломб след гласуването финансовият министър Симеон Дянков. Според него тя ще съкрати дефицита в НОИ с 6 млрд. лв. до 2020 г. От мярката вече ще бъдат засегнати около 10 500 души, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Първоначалният вариант от увеличение с 1 година от 2012 г. щеше да засегне 16 800 души в трите категории по оценки на правителството, но реално много повече според експерти.

Заедно с това от следващата година според по-старо решение на ГЕРБ започва да се увеличава с 4 месеца на година и стажът, докато стигне 37 г. за жените (34 г. сега) и 40 г. за мъжете (37 г. сега). Плавно ще расте и пределната възраст за пенсия за хора без достатъчно стаж - от 65 на 67 г. И тук стъпката е 4 месеца на година. За тях обаче минималният изискуем стаж се запазва на 15 г.

"Без такава истинска социална реформа не може да се говори за добра пенсионна политика", каза още Дянков. Той за пореден път обясни, че промените се налагат от събитията в Европа. И се позова на комисаря Оли Рен, според когото "това са 10-те дни, в които се определя дали еврото въобще ще го има като система или не".

До компромисния вариант се стигна след еднодневен синдикален протест на около 15 000 човека пред Народното събрание и денонощни преговори и правене на сметки. Първоначално синдикатите получиха оферта от ГЕРБ за 4 месеца увеличение на възрастта само в трета категория, но то сутринта неочаквано за тях обхвана и останалите категории. Никакви разговори и срещи не помогнаха през целия ден вчера и КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично отказаха да приемат каквото и да е увеличение на възрастта. Двата синдиката преминават към обсъждане на нови протести и организиране на национална стачка.

Макар че последното решение е сериозно отстъпление от първоначалното искане на премиера възрастта за пенсиониране да се вдигне шоково с 1 година от 1 януари, ГЕРБ направи всичко възможно да остави впечатление, че не действа под натиск. Депутатът Искра Фидосова уверяваше, че протестът не е фактор за обрата. Според нея компромисът е бил подготвен още за миналия четвъртък, когато премиерът Борисов трябваше да се види със синдикатите. Срещата се провали, след като форматът й бе променен в официално заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

"Ние искахме да им го кажем, но нямаше кой да ни чуе", обясни вчера Фидосова. Тя стигна дотам да твърди, че новото решение дори не нарушава споразумението за пенсионната реформа от края на 2010 г., а само изтегля една от мерките по-рано. Изтеглянето обаче е с 9 години - споразумението действително предвижда същата крайна цел, но за старт на реформата се даваше 2021 г. Сега за жените промените ще приключат през 2020 г., а за мъжете - и по-рано.

Финансовият министър Симеон Дянков пък обясни, че първоначалният вариант е бил именно за 4 месеца, но след това са минали към решение за рязко вдигане, за да се осигурят пари за вдигане на минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв. от 1 юни догодина. Впоследствие обаче разчетите показали, че тези около 42 млн. лв. допълнително ще могат да се съберат и с вдигане на възрастта само с 4 месеца и с допълнителни приходи от по-добрия контрол. Всъщност очакваният ефект е около 30 млн. лв. и едва ли ще бъде постигнат, тъй като подобни промени създават паника хората да се пенсионират максимално бързо чрез откупуване на стаж и пр. Цяла нощ обаче екипът на Дянков правил разчети как да покрие разликата за увеличение на минималните пенсии.

"Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това решение, но ние не го правим за тях, а защото смятаме, че това е полезната реформа", обясни Дянков. Днес КНСБ и КТ "Подкрепа" смятат да бойкотират заседанието на тристранката, на което постфактум трябваше да се коментират идеи за запушване на пробойните в пенсионната система. "Ако са разумни, да дойдат, ще обсъждаме предложенията за криминализиране на неплащането на осигуровки, на по-добрия контрол в ТЕЛК", каза вицепремиерът. Точно той обаче беше причината синдикатите да се оттеглят от тристранния диалог.Едно към едно

"Първоначалното предложение беше точно тази идея - по 4 месеца, не от 2021 г., както беше досега, а от януари месец 2012 г. да започне това увеличаване. Тогава, на първата ни среща в Изпълнителна комисия премиерът каза: "Аз искам да почнем с една година", защото сметките показваха, че ако почнем 4 - 4 - 4 плавно, в 2012 г. няма да имаме достатъчно ресурс да увеличим ниските пенсии. Той поръча нов анализ - как можем да увеличим ниските пенсии от 136 на 145 лв. Този анализ показа, че трябва ударно в първата година да започнем с 1 година и след това плавно". Симеон ДянковТежките професии се отделят от НОИ от 2015 г.Работещите тежък труд излязоха големите "печеливши" от пенсионните промени, ако се вярва на думите на управляващите. Всички вчера обясняваха, че за първа и втора категория увеличението на възрастта ще бъде от полза, тъй като от 2015 г. ще могат да получават по-добри ранни пенсии от професионалните фондове. Така натрупаните по партидите им средства ще се разпределят за по-малко години. "Тези категории труд ще получават пенсиите си от т. нар. частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по-висока, е много изгодно за тях да имат допълнително време за стаж и за работа до 2014 г. Ние със значителна степен ще увеличим пенсиите, които те ще получават", поясни Симеон Дянков. "Аз не вярвам, че ще има миньор, който ще се съгласи да получава по-малка пенсия след 2014 г., още повече че с вдигането на възрастта за тях пада с една година изискването за стаж", добави и Фидосова.

За I и II категория възрастта ще се вдига по 4 месеца на година до 2014 г. общо с 1 година и за жените ще стане съответно 48 г. и 53 г., а за мъжете 53 г. и 58 г. При тях се запазва точковата система, което означава, че вдигането на възрастта ще намали изискванията им за стаж. В сега действащия кодекс пък е предвидено от 2015 г. тя да продължи да расте вече с по 6 месеца на година, докато стане 8 г. преди общоприетата възраст за първа категория и 3 г. преди нея за втора. Управляващите гласуваха и предвидените 2 години вдигане на общия стаж за военни и полицаи, който от 2012 г. скача от 25 г. на 27 г., от които 2/3 трябва да е специализиран.ОЩЕ ПРОМЕНИ

През бюджетната комисия вчера мина решението на управляващите да се увеличи с 6 месеца периодът, върху който ще се изчисляват в бъдеще обезщетенията за майчинство, безработица и болнични. Така първите две ще се смятат вече върху дохода от 24 месеца назад вместо върху 18, а болничните - върху 18 вместо върху 12. Депутатите на ГЕРБ не посмяха да гласуват срещу няколкото идентични предложения на депутати от опозицията увеличението да отпадне и те не бяха приети с 13 въздържали се. Минималната пенсия ще скочи от 136 лв. на 145 лв. от 1 юни 2012 г., но обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години остава 240 лв.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Протестът в сряда, след който управляващите минаха към компромисен вариант, но пак не усмириха синдикатите.
25
5090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
01 Декември 2011 21:37
...Дянков. Той за пореден път обясни, че промените се налагат от събитията в Европа. И се позова на комисаря Оли Рен, според когото "това са 10-те дни, в които се определя дали еврото въобще ще го има като система или не".

Добре, бе, Дянков, решавате въпроси с действие за десетки години напред. Не можахте ли толкова да изчакате тези сакрални 10 дена?
Ами ако нищо не стане след 10 дена? Пак ли промени на поредните окончателни промени?
01 Декември 2011 21:41
Стерн, ми пак промени. И така до 6-то четене на закона за държавния бюджет
01 Декември 2011 22:03
държава вампир
изражда се сичко, даже държавите
01 Декември 2011 22:22
""Имам два апартамента, а нямам нито един телевизор, егати и държавата, хич не се грижи за нас пенсионерите!""
01 Декември 2011 22:48
Така ще бъде щом като Дянков не може да с
и събере данъците - да си припомним историята с Лукойл!
01 Декември 2011 23:54
Докога ще ги търпим тези ненормалници!
02 Декември 2011 03:07
Аз съм пенсионер но още продължавам да работа.Е не като преди по 10-12 часа на ден в повечето случаи 7 дена.Но 5-6 часа на ден ми деистват добре да не ме ловат лудите от скука.Какво сте се уплашили чак толкова 65 години човек е все още кукурек и пръщи от сили.
02 Декември 2011 05:15
да си ходят че ми писна от тия простотии.те и сега хората над 50-сет трудно ги взимат на работа а си представям какво ще е над 62-63 да останеш безработен и да се молиш за такава.
02 Декември 2011 07:58
Като знаем какиви са страхлиивци, какво са вдигнали и смъкнали ще разберем на 2 януари...Щото сутрин така, на обяд-онака...
02 Декември 2011 08:25
А защо просто не се въведе условие, че когато човек работи, не трябва да получава пенсия? Т.е. пенсията ти се спира за времето когато си на работа. Така, няма пенсионерите да крадат работата на младите, заради допълнителните си доходи и възможността да работят за по-малко възнаграждение. Освен това, така много по-малко хора ще искат да са пенсионери.
02 Декември 2011 08:31
Пенсията е за хора, които вече не могат да работят. А не за здрави и прави хора.
02 Декември 2011 08:35
Не става дума за безработни, млади и стари. Става дума за едни пари взети от държавата и тя не иска да ги даде. Следващото действие ще е инкриминиране на неплащането на пенсионна и здравна осигуровка...
Подобни решения показват колко е важна и силна властта и колко е безсилен и "ценен" гражданина...
02 Декември 2011 08:48
mick, това което пишеш е много вярно и логично.
Тъкмо поради туй очаквай да бъдеш определен за бесен герберист и див боковак тук.
02 Декември 2011 09:18
А защо например ГЕРБ не вдигне пенсионната възраст като в ГрейтБритън - с 5 години от 60 на 65 години, а след това с още 1 година до 66 години?
02 Декември 2011 10:27
Hushove 2011-12-02 03:07:30,
а бе ти като на 65 прЪщиш от сили, що не одиш да тараляскаш бабички, та да ги разходваш ? Като ще се потиш на дърти години, поне да е за кеф ! Стига с тия пари ! Един позна сърбин казваше: Време пролази, курац одлази !
02 Декември 2011 10:32
М, да - и ХЪШОВЕ се метнали на помощ на властта...
Един въпрос - ние джунгла ли сме, където всичко се мъчи да намери само храна до смъртта си? Или цивилизовани, модерни, хуманни хора?
Повече - http://genek.info/?p=12813
--------------------------------------------------------
Блогът на Генек02 Декември 2011 10:46
Струва ми се, че основното притеснение на повечето хора, не е толкова увеличението на възрастта за пенсиониране, апромените от днес за утре.Защото представете си утре ГЕРБ установят отново, че пари за пенсии няма, това решение отново ще е предпоследно.В момента аз не виждам никакъв ангажимент от управляващите в момента, а и от бъдещите/защото вратата е широко отворена/, за повторно увеличение на възрастта до 68 години например.Това обесмисла внасянето на осигуровки, тъй като те не са унаследяеми в пълен размер от преживелия съпруг, или ако няма такъв от децата.
02 Декември 2011 11:52
Това прилича на правописа на "стария хъш", който имаше проблем с оригиналния си ник.
Велик форумец, оригинален, остроумен, естествен.
Не като разните красножопи досадници
02 Декември 2011 14:07
БирникЪ - В момента ефективно хората средно се пенсионират на 56 години... вратички явно всякакви. И после си работят допълнително. Това трябва да се забрани - работиш ли не трябва да получаваш пенсия. Щото така се източва НОИ и за нормалните пенсионери не остават пари.
02 Декември 2011 14:12
Мик, прав си, но има едно "но".
Същото "но" го има и когато трябва да се установи, кой колко реално получава.
Голям проблем, нали.
По ведомост 350 лв /горкия/, а в плик още намколкоси.
Същия батак е и в пенсиониране по ТЕЛК, познай колко от тези "инвалиди" играят футбол в неделя с приятели.
И така нататък.
Няма държава, бе.
02 Декември 2011 14:16
Вучката от Терминала на Аерогарата е от видните телкаджии дето играй футбол по обед с един мин.пред
02 Декември 2011 14:30
HUSHOVE,
/:/ "Аз съм пенсионер но още продължавам да работа.Е не като преди по 10-12 часа на ден в повечето случаи 7 дена.Но 5-6 часа на ден ми деистват добре да не ме ловат лудите от скука.Какво сте се уплашили чак толкова 65 години човек е все още кукурек и пръщи от сили."
.............................................................................................................................
НЯМА лощо, който иска да работи и след навършване на досегашната пенсионна възраст, да остане на хработа и да си работи! Даже, добре ще е, ако Работодателят му е длъжен да го остави на работа, примерно, до навършване на НОВАТА пенсионна възраст(65 г. за мъже и 63 г. за жени)!
Тук става въпрос за НЕжелаещите да работят до навършване на новата пенсионна възраст- те трябва да имат Право на избор! НЕ може(не трябва!) по време на Играта да се сменят едностранно правилата! Този, който е започнал трудовия си дейност при съответно изискване ТОГАВА за възраст за пенсиониране и трудов и стаж, трябва да има правото да се пенсионира при тази възраст и трудов стаж- защото "Общественият договор" в сферета на Пенсионното осигуряване ТОГАВА е предвиждал съответната възраст и стаж за пенсиониране!
Ерго, всякакви изменения в броя на изискуемите се за пенсиониране Възраст и Стаж трябва да важат, като задължителни, САМО за онези, които са започнали трудовата си дейаност при това изменение- за всички други това трябва да е само възможност, която, обаче, да е задължителна за работодателите!!!
02 Декември 2011 14:31
02 декември 2011 |
Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на Брюксел в знак на протест срещу тежките мерки за съкращаване на разходите, обещани от бъдещото белгийско правителство като защита от дълговата криза в еврозоната, предаде АФП.
През последните дни подобни протести имаше във Великобритания, Гърция и Португалия. Днес в Брюксел се очаква да протестират над 50 000 души.
От профсъюзите обявиха, че на хората им е омръзнало да плащат за грешките на банкерите...
02 Декември 2011 16:01
Пара, що не ти излизат целите изречения ?
Много накъсано, как да го четем.
03 Декември 2011 03:55
по всичко личи че в тая държава пенсия ще взимат само тия които са на държавна хранилка.другите кучета ги яли.а за годините стаж загубени по времето на "великите"приватизации никой нищо не казва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД