:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАУКА

Хеликобактер пилори донесе Нобел на откривателите си

Австралийците Робин Уорън и Бари Маршал преобърнаха теорията, според която стресът и неправилното хранене са причините за язва и гастрит на стомаха
Снимка: ЕПА/БТА
Тазгодишната Нобелова награда за медицина беше присъдена на австралийските лекари Робин Уорън и Бари Маршал. Според Кралската академия в Швеция двамата учени заслужават приза заради откриването на бактерията Хеликобактер пилори и причастността й към развитието на заболявания на стомаха като язва и гастрит. Признанието идва повече от две десетилетия след като докторите Уорън и Маршал откриват бактерията и започват да я изследват. Усилията им водят до неочаквани резултати, които промениха представите и хода на съвременната медицина.

---

До 1979 г. лекарите смятат, че образуването на по-големи количества стомашна киселина се дължи на стреса и на неправилното хранене. Точно тези две неща по-късно водят и до образуването на язва. Традиционно предписваното лечение при хора с това заболяване в миналото е било от строга диета до лекарства, които блокират производството на стомашна киселина, а доста често се е налагало и операция.

Докато изследва проби от стомашна тъкан на пациенти с язва, д-р Робин Уорън забелязва наличието на спираловидна бактерия. Никой до този момент не е предполагал, че подобни организми могат да издържат и да виреят в киселинната среда на стомаха. Тези "хитри" микроби обаче са се наместили под дебелата слизеста обвивка на стомаха и според изследванията на Уорън се намират подозрително близо до възпалените местата. Това му дава основание да предполага, че бактерията може да е причинителят на инфекцията. Лекарят заедно с още трима свои млади помощници, един от които е и Бари Маршал, за три години

успява да



култивира бактерията в лаборатория



Малко по-късно в съвместна работа и с други учени микробът е наречен Хеликобактер пилори.

Хеликобактер пилори е спирална грам-отрицателна бактерия. Днес специалистите са установили, че тя съществува в стомаха на около 50% от хората. За щастие обаче не всички, в които живее Хеликобактер пилори, могат да развият язва, но симптомите на заболяването се появяват при 10-15% от тези, в чийто стомах се е настанил микробът. Инфекцията обикновено се прихваща в ранно детство, често е предавана от майката на детето и може да остане в стомаха през целия живот. Често няма никакви симптоми за инфекцията, но може да се появи пептична язва.

Хеликобактер пилори създава проблеми, тъй като тя изпуска химични вещества, които привличат към себе си клетки, водещи до дразнене на стомаха. Организмът също така е и добър "плувец" и лесно достига до мускулите на стомаха, чиято задача е чрез свиването си да го прочистят. Без прилагането на лечение бактерията може да причини големи язви и те да се превърнат в предпоставка за развитието на рак на стомаха.

При първите опити на учените да обяснят същността на откритието си големите специалисти в областта на гастроентерологията не приели на сериозно думите им. Точно за това се наложило д-р Бари Маршал да се превърне в опитно зайче и да изпита върху себе си действието на бактерията, за да докаже, че точно тя, а не стресът е виновна за развитието на язва. През 1984 г. той изпил бактерията, тъй като било невъзможно да зарази плъхове, мишки или прасета с Хеликобактер пилори. Той се чувствал добре пет дни, след което започнал да повръща сутрин. "Не развих язва, но доказах, че здрав човек може да се разболее от бактерията, и това беше предимство, тъй като скептиците смятаха, че хората с язва имат отслабена имунна система и така бактерията ги заразява, след като вече са се разболели", казва д-р Бари Маршал.



Неговата смелост беше възнаградена



20 години по-късно с престижната Нобелова награда.

Откритието на австралийците обърна надолу с главата съществуващата до този момент теория за развитието на язвата. Благодарение на докторите Уорън и Маршал язвата от хронично заболяване, трудно повлияващо се от лечение, се превръща в напълно лечима болест след кратък курс на прилагане на антибиотици и други медикаменти, се казва в съобщението на Каролинския кралски институт в Стокхолм при обявяването на приноса на Нобеловите лауреати за развитието на медицината.

68-годишният Робин Уорън, който е патолог, обяснява, че на другите им е било необходими цяло десетилетие, за да приемат откритието им. Много дълго време се смятало, че "стомахът е стерилен и в него нищо не може да се развива заради корозивния характер на стомашните сокове", обяснява австралиецът. "Именно поради тази причина се смяташе, че бактерии в стомаха няма" Когато казах, че има, никой не ми повярва."

Въпреки че язвите се лекуват чрез ограничаване на производството на стомашната киселина, често се появяват релапси, защото бактерията и хроничното възпаление на стомаха остават. В последващи изследвания Бари Маршал и Робин Уорън, както и други специалисти установяват, че пациентите могат да бъдат излекувани напълно само когато стомахът бъде изчистен напълно от Хеликобактер пилори. Благодарение на това откритие пептичната язва вече не е хронично заболяване, а се лекува с антибиотици и инхибитори на киселинната секреция. Естествено има спорове, че унищожаването на бактерията



може да доведе до други заболявания,



сред които и тези на хранопровода. Но откритието, че заболяването на стомаха е свързано с бактерия, съдържа и надеждата за намирането на причинителите и на други хронични възпаления - като например болестта на Крон, язвен колит, равматоиден артрит и атеросклероза.

Сега е известно, че бактерията Хеликобактер пилори е виновна за 90 процента от случаите на язва на дванадесетопръстника и на 80 процента от случаите на язва на стомаха. Освен това тя причинява хронично затруднено храносмилане и 60 процента от случаите на рак на стомаха.

Д-р Дейвид А. Пеура, президент на Американската асоциация на гастроентеролозите, заяви, че откритието е "направило революция в представите за язвата" и че "е дало надежда на милиони хора по света".

Нобеловата награда е на стойност 10 милиона шведски крони (1,342 милиона долара). Двамата лауреати на приза в областта на медицината поляха успеха с шампанско и бира.
 
Д-р Бари Маршал трябвало да изпие Хеликобактер пилори, за да докаже твърденията си.
 
Двамата учени пред университета в австралийския град Пърт през 1997 г.
 
Действието на Хеликобактер пилори.
17792
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД