:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-сетне трябва да построим управленската "пирамида"

България е задръстена от комисии, агенции и съвети
Николай Иванов
Административната система в България показва три изключително сериозни дефекта - нестройна и зле прилагана нормативна база, свръхцентрализация и липса на сериозен анализ за състоянието и проблемите.

В момента регистърът към Министерския съвет изброява 130 административни структури:

- 8 държавни структури, отчитащи дейността си пред Народното събрание,

- 8 държавни агенции,

- 4 държавни комисии,

- 35 изпълнителни агенции,

- 24 структури, създадени с постановления на МС,

- 8 държавно-обществени консултативни комисии,

- 43 съвета към МС и министерства.

Няма експерт или политик, който да е в състояние да запомни дори само наименованията на тези 130 структури. Как тогава тези звена ще бъдат управлявани, как ще се отчитат резултатите им и ще се координира дейността им в полза на обществото? Отделно в регистъра има и няколко десетки самостоятелни структури, създадени със специални закони и функциониращи като регионални звена на министерства.

При провеждането на ефективна, добре обмислена и планирана реформа всички тези администрации - национални и регионални, могат да се оптимизират и броят им да се намали поне наполовина! Сегашното трагично състояние е представително за начина, по който се е развивала в условията на прехода публичната администрация в България - хаотично, без мисъл, без стратегия, под натиска на лобистки и откровено некомпетентни мнения, дребнави политически съображения, коалиционни и лични сметки за заемане на постове.

Въпрос на експертно ниво е извършването на тест на съществуващите структури - какво работят, как взаимодействат, каква е ефективността им. Едновременно с това се изискват сериозни средства, защото трябва да се наберат знаещи и можещи експерти или специализирани в управленската сфера фирми от България и чужбина.

Друг проблем е липсата на общовалиден Закон за държавния служител и Закон за администрацията, или иначе казано - липса на единно прилагане на действащите такива закони. Например администрациите на Народното събрание, на БНБ, на Сметната палата, на държавните органи, създадени със специални закони, на Конституционния съд и на другите звена от съдебната система, областните управители и част от общините прилагат отчасти и избирателно двата съществуващи закона и подзаконовите актове към тях. Назначаването на служители във всички тези администрации се извършва, без да се обявяват конкурси в Регистъра на административните структури - т.е. по непрозрачен начин. Размерът на възнагражденията, оценяването и развитието на кадрите в тях са тайна за обществото. Липсата на единни и ясни правила води до тежки диспропорции във възнагражденията и условията на труд и до недопустими отклонения, които в крайна сметка рушат административния процес в целия публичен сектор.

Добре е България директно да възприеме и адаптира прецизно изработените единни правила на ЕС, които са доказали своята ефективност. Става дума за приемане на нов Закон за служителите в държавната администрация, който да замени досегашния Закон за държавния служител. Едновременно с това всички специални закони (в областта на сигурността, отбраната, съдебната система, дипломатическата служба, БНБ, Сметната палата и други органи, създадени със закон) следва да бъдат актуализирани и хармонизирани с този нов закон.

Ясна е необходимостта и от принципно нов Закон за администрацията, който да категоризира администрациите, да определи техните рангове и взаимодействието им. И най-вече - да регламентира ясни и пълноценни правомощия на областните и общинските администрации.

Средното ниво на държавно управление - област, на практика е ликвидирано. В момента областните управители имат функции по отношение на държавната собственост, както и при бедствия и аварии. Те са политически назначени местни ръководители, а не пълноценно управленско ниво от типа на провинциите в Германия или департаментите във Франция. На областно ниво несъмнено трябва да има и избираем колективен орган - съвет.

Низовото ниво на управление - община - прилага организация на администрацията си по преценка на общинския съвет, а не такава, която да е съобразена със структурата на централната държавна администрация. Пример - дирекциите в Столичната община и като предмет на дейност, и като наименования нямат нищо общо с министерствата. По този начин се затруднява силно вертикалното взаимодействие между администрациите.

Финансовите ресурси са концентрирани на национално ниво и общините редовно се "молят" на депутати, на финансовия или на друг министър за отпускане на средства. Липсата на пълноценно средно и долно ниво на държавната администрация води до създаването на абсурдни неуправляеми мастодонти с хиляди служители в тях - Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане и др., води до създаването на десетки паразитни и практически неуправляеми главни дирекции в почти всички централни ведомства. Пояснение - съгласно закона "главна" е тази дирекция, която има териториални звена в страната.

Административната реформа в тази сфера предполага по-голямата част от кадрите и финансовите ресурси на главните дирекции да се предоставят на областите и общините, а на национално равнище да останат информационните, методическите, законотворческите, контролните и международните административни дейности, които не са от компетенциите на областните и общинските нива. Трябва да отчитаме и факта, че не всичко може да се децентрализира. В областта на отбраната, на вътрешния ред и сигурност, на външната политика предоставяне на дейности на ниво под националното е или невъзможно, или е свързано с практически трудности. Обратно - изключително подходящи за деконцентрация и за децентрализация са държавните политики в областта на образованието, социалното дело, пазара на труда, здравеопазването, културата, младежта, спорта, инфраструктурата и др.

Тук става дума за промяна в изборното законодателство и в редица закони и подзаконови нормативни актове, позволяваща избираемост, овластяване и пълноценно действие на средното управленско ниво - областта. Освен с политическа децентрализация процесът следва логично да продължи и с финансова децентрализация.

Проблемите се трупат от много години и разрешаването им изисква средносрочни перспективи - това е процес, а не еднократен управленски акт. Работата с хоризонт 2020 г. трябва да се насочи към: осъвременяване на нормативната уредба на държавната администрация и кариерното развитие на служителите; оптимизация на структурите; интензивно внедряване и прилагане на информационните и комуникационните технологии; политическа и финансова деконцентрация и децентрализация.

За да се случи решително намаляване на звената и на персонала при запазване на обема и качеството на публичната услуга, е необходимо приемането на нов Закон за електронното управление (е-администрация), който да регламентира стандарти - за вътрешноведомствен обмен, за съдържанието на интернет сайтовете на ведомствата, за извършваните услуги на гражданите и достъпа до информация, за междуведомствения обмен и координация, за международния обмен, за задължителните безплатни онлайн бази данни за публично ползване, за сигурността на системите за е-администрация.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Административната реформа в тази сфера предполага по-голямата част от кадрите и финансовите ресурси на главните дирекции да се предоставят на областите и общините, а на национално равнище да останат информационните, методическите, законотворческите, контролните и международните административни дейности.
28
3854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
11 Април 2011 20:20
По груби разчети администрацията - тоест дебелите задници на тъпи мързеливи търтеи - в България с нейните 7 милиона души население възлиза не по-малко от 1, 2 млн души. Тук влизат цинтрални ведомства, градски служба, управа на държавата, кметства, фондации, синекурни службици, роднински хралупи, огромни кланове, нелегални организации от рода на ДС и милицията, армейски служби, църковни разклонения, и още десетки структури, които не дават грам продукция, но цицат ефективно милиарди лева от умрелия бюджет. Пребройте служебните автомобили - мечтата на идиотите - вижте привилегиите, добавките , премиите, компенсациите за мързел, за тъпота и упорита съпротива на Европа, за умели схеми за кражби на фондове, за фалшификации, за класически пинизи за кражба на недвижими имущества от всякакъв вид, и ще разберете, че държавата отдавна се е стлутила и съществува на книга. И на върха на полицейските нагайки. И в спомените ни за едни други времена, когато пак нямаше държава, но имаше мечти по Запада, по законите, по реда и благосъстоянието на нашите братя отвъд желязната икономическа завеса. Няма да видите бял ден, не очаквайте. Онези с дебелите провинциални гъзове няма да ви позволят!
11 Април 2011 20:31
Пирамида има. Управление няма.
------------------------------- ---------
Блогът на Генек
11 Април 2011 20:42
А колко са фондациите от тип „Грижа за утре”?
11 Април 2011 21:00

A бе защо ви трябваше да рутите бай Тошо?
11 Април 2011 21:14
България е задръстена от комисии, агенции и съвети.

И фондации и фондации...
11 Април 2011 21:18
За мен този подход е абсурден. Има толкова напреднали европейски държави, от които можем да почерпим опит... Или може би някой се е информирал къде как е и сега иска да представи чуждия опит за своя разработка.
11 Април 2011 21:43
Don,
Направо да се неначуди човек - според върлите демокради - България 45 години след 9-ти 44 се е облужвала от държавна администрация, създадена от нискочели партизани и техните (естествено - също нискочели) потомци, роднини и гъзолизци. Демек - пълна некомпетентност, селения и пр. тотална разрушителност, начело с Тато.
И се чудя - на очите си ли да вервам какво беше построено тогава, дето 21 години всякакви навлеци и наглеци само крадат, само рушат, а още има... или?...
11 Април 2011 21:47
Снимката обаче утрепа коча с мистрията
Как мислите - дали управлениският кадър в средата си намества макарките, надлежно уморени от цел работен ден клатене?...
11 Април 2011 23:59
Фондация „Грижа за утре” - казионна организацийка на БСП, създадена през януари 2010.Всичките й основатели са (или били) с членски книжки(червени, разбира се!).А в неграмотно написания им отчет за дейността си премятат от пусто в празно, като че ли са от кварталната ОФ-организация...
Що не се скриете, бе, смешници?!
12 Април 2011 01:11
В Либия се очаква да се (родят) подобни прокси агенции след падането на Кадафи .И още Сороски (НЕправОрг),
като има мърша хиени много ..
12 Април 2011 03:49
Тоя да се оплаква у Брюксел.
12 Април 2011 04:05
Многословието на този е досадно - писанието е раздуто също като раздутата администрация! Тезата може да се защити с 15 изречения!
12 Април 2011 07:22
В деня на Космонавтите не ми се анализират парашутисти, които ще"оправят"законите на Паркинсън.
12 Април 2011 08:07
Eто ви едно предложение за оптимизиране на българската многобройна, тромава, неефективна, мързелива, корумпирана и т.н. администрация:
На мястото на 16-не министерства се окрупняват осем:
-на образованието, науката и културата;
- на икономиката, финансите, индустрията и туризма;
- на отбраната, полицията и вътрешната сигурност на държавата;
- на земеделието, горите, водите и опазване на природата;
- на здравеопазването, младежта и спорта;
- на външните работи и външната сигурност на държавата;
- на строителството, благоустройството и пътищата;
- на транспорта, съобщенията и информационните технологии.
Всички агенции, агенцийки, комисий, комисийки, съвети, съъветчета и тем подобни стават малобройни отдели към горните министерства, народното събрание става от 130 депутати, общините се окрупнават също до 130 съдебната система става двустепенна - мирови районен съд и върховен съд, конституционни съд остава, министерския съвет се фиксира също на 130 щатни бройки и т.н.
Само по този начин ще се намалят българските чиновници с две трети, излишната администрация ще бъде отстранена от държавна софра и ще се облекчи значително държавния бюджет - за да могат парите да се насочат към бедстващите слоеве на населението.
12 Април 2011 08:28
Днес май "Наблюдател" е посветен на нашенските каши.
Тази "каша" обаче е много трудно смилаема.
Удря по джоба на всеки:честен данъкоплатец, пенсионер, болин и здрав и ученик и младеж, но слага в джоба на някои други известни и не толкова известни
12 Април 2011 08:53
Аа, не може така! А какво ще работи тази безполезна сган? Някой спомена 1.2 милиона, може наистина да са толкова. 2/3 това са 800000. Вземете се в ръце. Те по скоро ще ни изядат сърови, не да се съгласят да си отрежат клона, нали те коват законите.
Има и друг начин, но той е малко жесток, почти фашистки. Лагери и камъните от тук - там, а после обратно. Сле 2 години или намялане теглото на половина - на полето и да копат царевицата. Само тогава ще схванат кон боб яде ли.
12 Април 2011 09:03
генек Пирамида има. Управление няма.

...и с всевиждащо и всезнаещо бобооко на върха...
12 Април 2011 09:20
Статията -
Написаното може да не е съвършенно, но показва, че ГЕРБ са поредните, които няма да решат един от основните проблеми на България - този с ефективността на администрацията.
12 Април 2011 10:27
Доста читава статия - на фона на много други бла-бла по темата.
12 Април 2011 10:32
Статията е боза, разбира се. Има явно непознаване на фактите, ако това не е съзнателна манипулация.
12 Април 2011 10:43
"или специализирани в управленската сфера фирми от България и чужбина"-те тука е заровен ключа от бараката , правят струват все за аутсориснг говорят и кои са тез фирми специализирани в управленската сфера?
12 Април 2011 10:52
самият стил на писане на този юнак издава дълбока и дълготрайна обвързаност с администрацията. лека проверка - хоп: директор на дирекция в дамс на весела лечева. ахаааа - пак атакува, но пообиколно, сладкото клатене на макари!
12 Април 2011 11:47
Многократно съм писал във форума на тази тема. Споделям всички негативни оценки, споделям и отправените конкретни препоръки. И изобщо не ме интересува какъв е бил авторът и като какъв се представя. Едно е пропуснал, според мен - кой ще го приложи всичко това от името на държавата. Сегашното движение, доколкото го има, е в абсолютна институционална криза - мерки с общодържавно приложение се "движат" от дирекция в едно министерство и от някакъв съвет към МС. Няма как да стане. Всички тези стъпки трябва да се правят от Министерство, каквото е нужно поне още два мандата (като се направят и наместят нещата, тогава да го закрият). А те заради едно крадливо недоразумение, което не посмяха да пратят в затвора, където му е мястото за реални дела, закриха министерството...

Редактирано от - letec55 на 12/4/2011 г/ 12:10:56

12 Април 2011 12:14
Най-сетне трябва да построим управленската "пирамида"

Щом "трябва да..." значи сега няма.Няма защото държавата се управлява ръчно от НЕГО.А другите клатикурковци са слънчогледи...Така че такаава пирамида сега е ненужна и невъзможна...
12 Април 2011 12:52
Ами благодарим за мъдрите слова. Рапорт даден, рапорт приет. Само ми е интересно къде щеше да работи чичото, ако беше в малък град, където единствената що-годе неунизителна работа е държавната.
12 Април 2011 16:26
Ми нали, ако са само на депутатска/министерска заплата-няма да изкарат миличките-тряа да учасрват в поне 2-3 комисии та да вържат двата края
12 Април 2011 17:14
ама има ли такава държава?
12 Април 2011 20:15
На моменти и горещо дори ! Предметика , за многопластова и дълбоко ешелонирана Позиция . Като социален интелект и маса , такава все още не е стигната ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД