×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,686,521
Активни 1,511
Страници 118,639
За един ден 1,302,066

А църквата няма ли да сподели лишенията в кризата?

Свещениците и особено висшето духовенство оперират с огромно имущество и си докарват невероятни приходи, които са необлагаеми. Какво получава обществото срещу всички тези привилегии?
Снимка: Борислав Николов
Свещениците често се замесват в такива скандали, та се налага дори полиция да се намесва.
Великден мина, но кризата - не. Кабинетът се чуди откъде да реже разходи, посяга дори на най-слабите социални групи. Но подминава приказно богати институции като Българската православна църква, които не плащат данъци, макар че печелят милиони - и законни, и от не толкова законни сделки. Дори Гърция се готви да въведе данък върху печалбите на църквата. А нашата държава се разсейва.

Българската православна църква е много привилегирована. Тя получава всяка година субсидия от държавата - за 2010 г. сумата е 1.5 млн. лв. Притежава хиляди декари земя, при управлението на които редовно се забърква в скандали. Църквата е освободена от данъци - не плаща данък сгради за храмовете, не се облагат приходите й от наеми от ресторантьори, от паркинги и т.н. Само пребройте кръчмите около един манастир и паркоместата. Да не говорим за апетитни имоти в центровете на градовете.

Църквата не плаща нищо и за производството и търговията със свещи, от която печели милиони. Неслучайно по времето на разкола първата битка бе не за храмовете, а за синодалната свещоливница. Не сте забравили как духовници в раса прескачаха оградата с помощта на частни гардове. По време на царското управление в закона за изповеданията бе записано, че по смисъла на Търговския закон не се приемат за сделки производството и продажбата на вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди. Т.е. църквата не плаща и ДДС. Там обаче изрично пише, че за освободена се смята доставката на стоки и други услуги от БПЦ и другите вероизповедания, когато тя е свързана с осъществяването на тяхната религиозна, социална, образователна и здравна дейност.

Ако тази привилегия се ползва наистина с благородни цели, би била правилна. Но дълги години Българската православна църква е в дълг към обществото. Обикновено от Светия синод най-силно се чуват клетвите по адрес на филми, книги и пиеси, в които се поставя под съмнение доколко институцията на църквата има нещо общо със Спасителя. Това е нейната образователна дейност. Тук-там на места по-будни свещеници организират комуни или милосърдни акции, но това обикновено става с помощта на дарители, а не с подкрепата на шефовете им. За владиците, които живеят в лукс, грижата за физическото и душевното здраве на нацията е последна. Интересно е дали сега митрополитите, които фучат с лимузина и джипове, сега ще платят данък "лукс", или и от него ще бъдат освободени.

Някой да ви е дал документ за платено кръщене, сватба или погребение? При това цените не спират да растат - сега отново са скочили. И къде сте виждали фискални апарати, които да отчитат оборота? Каква е гаранцията, че това, което взима свещеникът на ръка, отива в църковната каса? Или че парите от кутията за дарения се дават наистина за храма? Никаква. Някой да е чувал духовно лице да декларира и да плаща данък общ доход? Не, защото не се плаща. Не се внасят и здравни осигуровки. Явно някои смятат, че трудовото законодателство не се отнася за наместниците на Бога на земята. Чудно защо държавата не се сеща да им припомни, че някои закони важат за всички. А се налага божии служители да водят дела в съда срещу митрополити, за да си защитят правата.

Някога църквата е била основна духовна опора на хората при бедствия, войни, кризи. Някога истинските вярващи са давали живота си, за да я има църквата. Днес обаче не е така. Днес пазителите на вярата отблъскват с обноските си, с демонстрацията на лукс и недосегаемост. Даже няма да е чудно, ако покрай кризата подновят искането си за плащане на църковен данък! А уж всички трябва да понасяме страданието.
243
7509
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
243
 Видими 
07 Април 2010 22:01
Църквата е едно от многото сдружения на граждани и трябва да плаща данъци и да изпълнява задълженията си към обществото като всички други сдружения. Ако пък отделя нещо за благотворителност (за БПЦ това май не е много обичайно), да бъде освободено от данъци като други дарения.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
07 Април 2010 22:41
Манрико , църквите не само в България не плащат данъци , така е в много страни на Европа. А джамиите в България сами си растат, като гъби и никой не ги финансира , нъл тъй ? Он затова нашийо народ има поговорка -"не йе луд тоя що яде зелнико , луд е тоя що му го дава ".
07 Април 2010 22:42
Църквата е основана от Исус Христос и служи за да благовестява за Спасителя. "Сдружение на граждани" са протестанските "вероизповедания".
07 Април 2010 22:51
За благовестяването, ако случайно се сети църквата да извърши и това, данък не трябва да се събира. Обаче за ежедневната и дейност - най-обикновена търговийка, трябва да си плати данъците.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
07 Април 2010 22:52
Тая статия е по-стръвнишка и от пет мечки.
07 Април 2010 23:06
Vute, църквите в Германия не само не плащат данъци, но и се финасират от държавата, но има една друга малка, ноооо много съществена подробност: всички ние, данъкоплатците сме принудени да плащаме наред с другите удръжки като здравно, пенсионно и т.н. осигуряване....следва и облагане с данък за църквата-от 8 до 9 % .
Die Kirchensteuer ist eine Steuer, die Religionsgemeinschaften von ihren Mitgliedern zur Finanzierung der Ausgaben der Gemeinschaft erheben.

Натиснете тук
07 Април 2010 23:06
Сърдечни поздрави за авторката и, надявам се, няма да ми се обиди, ако я поправя за субсидията за 2010-та за БПЦ, понеже тя е почти двойно по-голяма от посочената от нея цифра. Значи - имаме 1560000 лв субсидия за БПЦ в страната, плюс 750000 лв субсидия за поделенията на БПЦ зад граница, плюс 100000 лв за религиозно образование и "наука" (които естествено пак отиват в джоба на православните скотове), плюс 200000 лв за ремонт на особено важни православни църкви в страната, плюс 100000 лв "За Бог да прости" (официалният израз е "За възникнали извънредни ситуации". И - както правилно е отбелязано в статията - това е само пряката правителствена субсидия, съгласно ЗВ - а иначе косвеното субсидиране на родното кривославие е с още по-големи мащаби.
А колко струваше срециалният самолет, който донесе "Благодатния огън"?
До ви пИкам и на огъня, и на несправедливия ви и злобен бог!
07 Април 2010 23:16
Куртенков , сменьи си нико на Куртенуглу по че ти отива
07 Април 2010 23:24
Те масоните това и правят - пикаят на Разпятието.
07 Април 2010 23:26
Светулке верно е, у Саудийска Арабия /таа що строи джамиите в България / данъци нема ама там с пръчка да бръкнеш уземи нафта излази, а у нас йок .
07 Април 2010 23:38
Светулка, все пак можеш да се откажеш и да не плащаш този "данък църква". Доста от моите хора са го направили.
07 Април 2010 23:40
...кесаря кесаровото божието богу...
аз имам вьпрос какво е становището на цьрквата за абортите през последните 20 години които са лишили от раждане и живот 2 млн бьлгари
07 Април 2010 23:41
Куртенков, !
08 Април 2010 00:22
***

Редактирано от - sybil на 08/4/2010 г/ 01:10:16

08 Април 2010 00:25
Чети "Дина" като Деси СТЕФАНОВА
08 Април 2010 00:35
Ей, я да на се бъзикате със с "благодатния огън"! Него лично Бог го бил запалил, и никоя учена и дипломирана глава не могла да разбере как ...
08 Април 2010 00:58
Направо я махайте тая алчна православна сган. Докарайте мормони, анабаптисти, ирландски педофили, марокански манафи, турски дервиши - квото щете, само да плащат данъци.

08 Април 2010 02:08
Освобождаването на БПЦ от данъци върху НЕприходоносна Дейност и Имуществото й е едно, а освобождаването на БПЦ от данъци върху ПРИХОДОНОСНА нейна Дейност и Имущество е съвсем друго!
А аз, като български Данъкоплатец-атеист, съм и против едното и против другото!
А и против съм Държавата да подпомага БПЦ/която, по Конституция, е отделена от Държавата/!А ако трябва да помага, държавната Помощ да е съобразена с реализираните от БПЦ Приходи- т.е., колкото повече реализирани от БПЦ Приходи, толкова по-малко помощ за БПЦ от Държавата!
А и, откъде-накъде/защо?!/, Държавата да подпомага и с моите пари/от данъците ми/ КОРИСТНОТО / Той, Господ, да им прости Греховете и да отидат в Рая!/ Богомолене и Богопослушание на други?! Който счита, че е "грешен", да си плаща от собствения си джоб за Опрощение/Индулгенция/ от Господ на греховете му, а НЕ от моя джоб!
08 Април 2010 02:44
Божието Богу, кесаревото кесарю.
08 Април 2010 02:57
Проблемът не е в туй че църквата е освободена и не плаща данъци а в туй че се е отдалечила от Бога. Имам много лоши впечатления от контактите си с попове. Уж духовни лица а очите им все в ръцете ти - какво може да изкрънкат. Търговците са облекли раса и са окупирали Храма. Това е проблемът.
08 Април 2010 03:04
Siol En : Църквата е основана от Исус Христос


Грешка, груба грешка! Църквата не е основана от Иисус Христос, защото Той до края на земния си път е проповядвал в синагогите, а от апостол Павел. Според православното вероизповедание, де, защото според католическите интерпретации на Светото писание, тя е създадена от апостол Петър. Колкото до интерпретациите на наште попове, Чудомир май го е казал най-точно: Не в менчето, не в менчето!... дай го тук на ръка, да видя Господа колко обичаш! (по памет)

Редактирано от - Anastass на 08/4/2010 г/ 03:07:58

08 Април 2010 05:39
Всички обществени згради са освободени от данак згради а това са полиция, съд болници училища , черкви и манастири.Черквата е от делна от държавата.Издръшката на духовенството са доходи от свещи.кръщенета, свадби.погребения.Не са чак толкова богати колкото ги изкарват некои.През 60 те години баща ми поп поличаваше 45 лева заплата.Чистач на улицата 65 лева.Като бетонжия в строи раиона получавах 72лева.В фарцефматичния завод в София получавах 75 лева.Там открих че на трима работника се падаха 7 началници.Ебахти бюрокрацията при тоя социализам.Само за молитви по гробищата не се плащаха данаци на черквата но те бяха 20 стотинки за молитва.Демек мааш като козел за 2 лева и то не всеки ден а само когато има празници.В такава мизерия израснах че по 3 години носех едни и същи обувки като дете.Не можех да се дочакам кога ще стана 16 годишен за да имам право да работя и да имам собствени пари.Преди това събирах буркани бутилки и железо за да си искарам пари за кино.
08 Април 2010 06:04
Ти си особен случай. С теб никой не може да се мери.
08 Април 2010 06:09
***
Църквата ни си има трески за дялане но богатсвото и лукса на свещениците са вулгарна измишльотина.Естествено е да има и търговци в храма, винаги ги е имало и тях Бог ще ги съди най-сурово!

Редактирано от - sybil на 08/4/2010 г/ 11:57:32

08 Април 2010 07:06
В другата стая викате - да бориме мюслимите, щот ний, таковата, ристиени сме де...Нъл???...В тая - ааа, никва църква. Щом иска да я има, да съ регистрира като Еоод...Ми тъй ми...
P.S Дано баба ти и дядо ти не са с български имена, щото кръвта им ще се съсири

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
08 Април 2010 07:06
Колко детски градини могат да се построят или ремонтират със споменатите 1.5 млн. лева?
08 Април 2010 07:33
Бармалей -
Не съм вярващ, но знам едно: без православието България нямаше да я има. Ненапразно е казал митрополит Климент: "Има православие - има България! Няма православие - няма България!".
И държавата не бива да се меси в делата на църквата - гражданите трябва да се месят. Като миряни имат думата, имат и определени контролни функции.
Не забравяйте - пред страшен избор сме. Не може едновременно да се борим срещу "ислямската дъга" и за нова, по-модерна църква. В момента е така.
А желанията са друго нещо.
------------------------------------
Блогът на Генек

08 Април 2010 07:45
Смела и реалистична статия за неща, за които управляващите от най-различни цветове и политическа принадлежност си затварят очите много години. Браво, Деси, !
08 Април 2010 08:25
Ами така е, Генек.
Православието ни е спасило като народ.
Но злобните човечета викат: То че ни е спасило - убу. Ся да са маха!
За кучетата същата работа. Че хилядолетия наред са ни пазили нощем от вълци и прочие напасти - убу. Ся ги мразим.
Интересно какво ли мислят за майка си и баща си като престареят и станат безполезни?
08 Април 2010 08:27
Само свещи ли дава на обществото църквата, или и нещо друго, което не може да се пипне и претегли, за да се обложи с данък? Как ще се почувствате, ако в съседство с ковчега на починалия свещеникът започне да вади фактури и да натиска копчетата на касовия апарат? А нима в България има само една църква и в останалите храмове няма служби и не се продават свещи?
08 Април 2010 08:29
...Интересно какво ли мислят за майка си и баща си като престареят и станат безполезни?...

Как какво? Същото...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
08 Април 2010 08:33
***

Редактирано от - sybil на 08/4/2010 г/ 11:54:11

08 Април 2010 08:51
Атеистите в България са мнозинство, а са заставени да плащат сметките на една отживяла и корумпирана организация.
08 Април 2010 08:57
Сократе, не православието ни е спасило като народ, а езикът и обичаите, наред със толерантността на османската империя.
08 Април 2010 08:57
Драги ми Голдщайн,
Твърдението ти ме накара да се поразровя из данните за религиозните нагласи в България.
Стори ми се, че ти някак мъ-ъ-ъничко изкривяваш истината.
Бях готов да ти дам и препратки по въпроса, но съм сигурен, че ще ги отречеш.
Затова любезно те моля: дай данни за твърдението си, че мнозинството българи са атеисти.
08 Април 2010 08:59
Извинявай, Голдщайн, на луд ли се опитваш да ме направиш?
Значи вярваш, че ако бяхме приели исляма, щяхме да се съхраним като народ? При добрите и толерантни турци?
08 Април 2010 09:03
А, бе, Сократе, ми то е ясно както, че слънцето ще светне - нъл евреите рАзпнаха Христа?...


***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
08 Април 2010 09:12
Не съм казал нищо за "добрите" турци. Добър е думичка за деца и издава беден словарен запас. Но османската империя считам за толерантна по мерилата на нейното време. Десетки етноси в продължение на 500 години съществуват съвместно в относителен мир. Какво, ако не искаха да ни претопят нямаше да го направят? Бог ли щеше да ги спре? Колко хора говорят сега български в северна Добруджа? А в северна Гърция?

Добре, за мнозинството преувеличих: около 30% са според Уикипедия.
08 Април 2010 09:13
Статията е написана доста повърхностно, за съжаление.
Въпросната субсидия от около 1.5 милиона е какпа в морето защото все пак става въпрос за цялостна субсидия която се разпределя между 15-те епархии в това число и двете задгранични - Западно и средноевропейска и на САЩ, Канада и Австралия. Тези пари са за подръжка на храмовете, за строеж на нови и за заплатите на свещенослужителите в чужбина. Сами разбирате, че тази сума е недостатъчна.
Освобождаването от данъци също не е основен проблем. Както споменаха някои съфорумци, такава е практиката в повечето европейски страни.
Проблемите идват от страна на самата Църква или по-точно от ръководството и.
Не е правилно да се поставят всички клирици под общ знаменател - духовенство защото разликата между един "дядо поп" и достолепния архиерей е огромна.
Единият не е получавал заплата от 5-6 години и единствените доходи с които изхранва семейството си идват от някоя "треба" и от продажба на дрънкулки и свещи, а другия притежава цял автопарк S класи, носи златен "Ролекс" или "Вашерон Константин" и хич не му пука нито за кризата, нито за вярващите.
Натиснете тук

Владиците ни стигат до там, че сами се наричат "Духовни князе" и се стремят да водят подобаващ начин на живот. Въобще църквата се е превърнала в котило на млади кариеристи и далавераджии в раса.
Ако погледнем статистиката ще стане ясно, че в България има 100-тина монаси заедно с 30-те владици. Това означава, че всеки трети черноризец е с митра, а като прибавиме и архимандритските офикии, които също се раздават на кило в последно време ще стане ясно, че обикновените иноци могат да се преброят на пръстите на едната ръка.
Манастирите са се превърнали в "манастирски комплекси" където срещу заплащане може да правиш всичко, дори и да спиш в покоите на владиката ако "кихнеш" подобаващо.
Всичко се прави в името на парата.
В същото време стана ясно, че Главата на Гръцката Православна Църква Архиепископ Йероним е намалил заплатата си и се задоволява с годишна издръжка от 10 000 евро. Примерът му е последван и от други гръцки архиереи!
Дали това ще се случи и у нас? Абсурд.

08 Април 2010 09:23
Статията е написана не просто повърхностно, а направо неграмотно. Авторът не само, че не се е постарал да се информира за това, което пише, ами дори обратното - натряскал е нещо като постинг за електронен форум, дето всеки си бае това дето му е на душа, без да държи на мисъл, факти, причини, следствия и прочее досадности.
08 Април 2010 09:29
Васик пита: "А нима в България има само една църква и в останалите храмове няма служби и не се продават свещи?" - не само че не продаваме свещи, но и нашият, Истинският, Натиснете тук Бог - Летящото Спагетено Чудовище - ни е забранил да строим църкви - ето какво четем в Неговата Шеста заповед: "Аз Бих Наистина По-скоро Ти Да Не строиш струващи много милиони синагоги/църкви/храмове/джамии/параклиси зарад моята макаронена божественост, при положение, че парите биха могли да бъдат по-добре изхарчени (по твой избор): А. За борба с бедността; Б. За лекуване на болести; В. За живот в мир, любов със страст, и намаляване на цените на кабелните комуникации."
Ако сравняваме Османската империя и Стара Европа през през първите две трети от господството й по нашите земи - разбира се, че нашето общество е било много по-хуманно от западноевропейското.
А да се твърди, че БПЦ ни е съхранило като нация през робството не е много коректно, по две причини:
- тогава това не било точно църква, а по-скоро нещо като отечественофронтовски клуб от времето на социализма - нещо, което върши най-разнообразни социални функции - християнското богче в случая няма нищо общо, така както Маркс и Енгелс нямаха нищо общо с дейността на отечественофронтовските клубове у нас;
- този мит автоматично изключва от българската нация такива като мен, чиито предци, или не са православни, или пък техните населени места са отказали да се присъединят към Българската екзархия.
08 Април 2010 09:44
Преди да рони сиромахомилски сълзи, статията трябваше първо да попогледне в закона.
Чл. 23. (1) Регистрираните вероизповедания имат право за своите нужди да произвеждат и продават вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди.
(2) Сделките по ал. 1 не са търговски по смисъла на Търговския закон.
Чл. 25. (1) Държавата може да подпомага и насърчава регистрираните по този закон вероизповедания за осъществяване на тяхната религиозна, социална, образователна и здравна дейност чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения при условия и по ред, определен в съответните специални закони.
08 Април 2010 09:54
Уфф...Незнанието извинява, но не оправдава...
Мислех да отговоря но ТУК един свещеник го е казал много по-точно
P.S. Нещо не иска СЕГА да се отвори линка като проверих? Добре , че го сейфнах...Малко е дълго - за което се извинявам
Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 30, 2006 9:25 am
Offline
Потребител дедо Поп

Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 8:13 pm
Мнения: 71
Optimal, сигурно се познаваме с тебе. Предполагам. Пък за това, че таксите са окачени на видно място в храма, питай Светия Синод, който ни задължава.
А това дългото го четох до третото изречение. Щом един постинг не ми се събира в монитора, не го чета.
Но така, по диагонал, съм съгласен с теб. До някъде.
Какъв е проблемът - ами че храма си има разходи - ужасяващо високи. При нас са намалени до макс, примерно разни спонсори ни плащат някои сметки. И пак са високи.
Между другото, един свещеник също си има разходи. Досега не ми се е случвало, като ида да си платя тока, водата, телефона, екстрите като кабелна и нет (ограничен - 500 мб месечно за 10 лв, макар че ми се ще неограничен с 512 кб/с, ама скъпо), да налея бензин в колата, или да си купя маргарин, някой да ми каже: ти си свещеник, няма да плащаш. Е, случвало се е и да стане, примерно правя освещаване на магазин на познати и не им взимам пари. После те ми връщат жеста.
Друг пример - рецепта на стойност 160 лв. Ми толкова ми е заплатата.
Явно съм послушал апостола, защото ходих да бачкам, да изкарам пари. И много свещеници работят, само и само да не крадат от храма. Тях що пропусна?!?!?? Искаш ли да ти кажа такива от Пазарджишка духовна околия? Не са един или двама, дори са повече от десет.
Обаче, когато идат да изкарат прехраната за семействата си, някой ги потърсил, а те не били в храма. Ами как ще са? После писмо до владиката и разправии. А разправиите бяха следните - 6 месеца по 80 лв от заплатата. Добре, че не беше на мен се случило, макар че имаше опити. А на един кротък свещеник, който едвам свързва двата края и дава месечно по 100 лв за хапове. Кажи, приятелю, ти ли ще му ги платиш?
Това, дето си го написал, на книга е така. Подчертавам - на книга.
Много хубаво св. ап. Павел го е казал: "АЗ НЕ СЪМ". Той говори за себе си, не за другите. Пък по-горе пише, "че тия, които служат на олтара, вземат дял от олтара? Така и Господ е наредил, щото проповедниците на благовестието да живеят от благовестието." Това не са ли пак апостолски думи, нямат ли тежест?
Недейте сравнява първите години, апостолските времена със сегашните. Особено от финансова гледна точка. На мен много ми приличат на пирамида. Защото всеки, каквото имал, донасял при нозете на апостолите. Да, ама свършило в един момент. И св. Василий Велики е построил град за бедни, но след смъртта му всичко се разпада.

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ – СВЕТИ СИНОД
Т А Б Л И Ц А
за размера на таксите, които следва да се събират в приход на Църковните настоятелства и възнагражденията на енорийските свещеници за извършваните от тях църковни служби и треби в сила от 1 август 2000 г.
I. КРЪЩЕНИЕ:
1. Такса за църквата ( включва: купел, кръщелно свидетелство
и благотворителна марка) 8, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 7, 00 лв.
ВСИЧКО 15, 00 лв.
II. ВЕНЧАНИЕ:
1. Такса за църквата (включва: венци, 2 венчални свидетелства, 1 архиерейска грамота, 2 благотворителни марки) 20, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 10, 00 лв.
ВСИЧКО 30, 00 лв.
III. ПОГРЕБЕНИЕ – ОПЕЛО (вкъщи или в храма):
1. Такса за храма 5, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника (включва Трисагион в дома, Опело в храма или в дома, Трисагион на гроба, Водосвет в дома, освещаване на поменната трапеза) 20, 00 лв.
ВСИЧКО 25, 00 лв.
IV. СВ. ЛИТУРГИЯ ПОРЪЧАНА (частна – за здраве, или заупокойна)
1. Такса за храма 0, 50 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 0, 50 лв.
ВСИЧКО 1, 00 лв.
V. ПАНИХИДА:
1. Такса за храма 3, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 5, 00 лв.
ВСИЧКО 8, 00 лв.
VI. МАСЛОСВЕТ (ЕЛЕОСВЕЩЕНИЕ):
1. Такса за храма 2, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 3, 00 лв.
ВСИЧКО 5, 00 лв.
VII. ВОДОСВЕТ:
1. Такса за храма 2, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 4, 00 лв.
ВСИЧКО 6, 00 лв.
VIII. ПЕТОХЛЕБИЕ:
1. Такса за храма 0, 50 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 0, 50 лв.
ВСИЧКО 1, 00 лв.
IX. МОЛЕБЕН КАНОН КЪМ СВ. КИПРИЯН (КИПРИЯНОВИ МОЛИТВИ)
(включва Водосвет, Молебен канон и Заклинателни молитви):
1. Такса за храма 2, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 2, 00 лв.
ВСИЧКО 4, 00 лв.
X. МОЛЕБЕН КАНОН НАД БОЛНИ, ИЗМЪЧВАНИ ОТ НЕЧИСТИ ДУХОВЕ (ВАСИЛИЕВИ МОЛИТВИ) – (включва Водосвет, Молебен канон, Заклинателни молитви):
1. Такса за храма 2, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника 3, 00 лв.
ВСИЧКО 5, 00 лв.
XI. ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВ ДОМ: 15, 00 лв.
XII. ОСВЕЩАВАНЕ НА МАГАЗИН И ДР.: 20, 00 лв
XIII. ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ – ПРЕПИСИ И КРЪЩЕЛНО ДУБЛИКАТ:
1. Такса за храма (включва бланка на документа, благотворителна марка) 7, 00 лв.
2. Възнаграждение за свещеника (за правоиздаване) 3, 00 лв.
ВСИЧКО 10, 00 лв.
XIV. ОСВЕТЯВАНЕ НА ЖИВОТНО ЗА ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА – КУРБАН
(АГНЕТА, ОВЦЕ, ПТИЦИ И ДР.) 3, 00 лв
XV. РАЗНИ МОЛИТВИ: 1, 00 лв.
XVI. ПОМЕНАВАНЕ НА ИМЕНА:
1. На Света Литургия 0, 10 лв.
2. На Акатист, на Молебен канон (Параклис), на Водосвет, на Опело Христово 0, 10 лв.
3. На Богородичен акатист 0, 50 лв.
4. Годишно име (споменава се на Проскомидия и на Св. Литургия за една година) 2, 00 лв.
XVII. ВИДЕОЗАПИСИ В ХРАМА (на Венчание, Кръщение и т.н.):
1. Такса за храма 15, 00 лв.
XVIII. ФОТОГРАФИРАНЕ В ХРАМА (на Венчание, Кръщение и т.н.)
1. Такса за храма 5, 00 лв.
XIX. УЧАСТИЕ НА ЦЪРКОВНИЯ ХОР В ЧАСТНИ СЛУЖБИ:
1. Общо възнаграждение за хористите 10, 00 лв.
ЗАБЕЛЕЖКИ:
1. За социално слаби енориаши по решение на Църковното настоятелство може да се извърши безплатно погребение.
2. Когато някой поиска да участват повече свещеници в дадена служба е длъжен да заплати на всеки свещеник по отделно полагаемото му се възнаграждение.

Ей това е сложено на видно място в нашия храм. От 1 август 2000 г. до днес - 30 ноември 2006 г., не е променяно. И то не е точно според синодалната заповед, вдигнали сме погребението от 10 на 20 лв. Защо ли - защото едни софиянци ни казаха, че не може за опело да се взима четири пъти по-малко, отколкото за копаенето на гроб.
Отивам да изкарам 10 лв. Дано ми стигнат, щото след това съм на доктор.
Много се паля от такива теми. А за свещениците от "Св. Петка" в Пазарджик - не съм видял да са по-добре финансово от обикновения българин.
Явно на някои хора им се иска дядо поп да застане пред вратата на храма и като мине някой, да го ръсне с китката и му даде 5 лв. (попа да даде). Знаете ли каква ще е реакцията на тоя, другия. Ами ще погледне накриво и ще каже: "Само 5 ли, дай 10!" Изпробвано!!!
***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>


Редактирано от - Бармалей на 08/4/2010 г/ 10:03:27

08 Април 2010 09:57
"Кесаревото - Кесарю
Божието - Богу"

за материала
08 Април 2010 09:57
В Приложение № 3 към чл. 6, ал. 7 от Закона за държавния бюджет за 2010 г., обн. ДВ. бр. 99 от 15 Декември 2009 г., влизащ в сила от 01.01.2010 г. са отпечатани субсидиите за вероизповеданията през 2010 г. За повече информация относно периода за субсидии за вероизповеданията от 2007 до 2010 може да се направи справка тук: Субсидии за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, през периода 2007 - 2010 г.№ Наименование Сума (хил.лв.)

1. За ремонт на храмове, издръжка на Българските
православни църковни общини в чужбина и на свещенослужители,
работещи зад граница - 750, 0
2. За Българската православна църква (в страната) - 1 560, 0
3. За Мюсюлманското вероизповедание в Република България - 180, 0
4. За Централния Израелтянски духовен съвет - 30, 0
5. За Арменската Апостолическа православна църква - 40, 0
6. За други регистрирани вероизповедания -40, 0
7. За издаване на религиозна литература,
научни и социологически проучвания - 100, 0
8. За ремонт на църковни сгради с национално значение - 200, 0
9. Резерв за възникнали извънредни ситуации - 100, 0

Всичко: 3 000, 0

Е? За това горе ли ще плачем?
Ами тогава да си припомним например, че Доган за един-единствен хонорар получи точно толкова колкото цялата Българска православна църква.
А ще бъде ли някой така добър да ми припомни каква сума се отпусна за организиране на конкурс за построяване на нов правителствен център?
За шапките и тениските да не говорим.
08 Април 2010 10:01
Голдщайн...Хм, не беше ли това ИСТИНСКОТО име на оня, дето се подписва Заимов? Макар да е само по майка такъв?
-----------------------------------------
Блогът на Генек

08 Април 2010 10:12
Да, истинското ми име е Голдщайн, но го пазя в дълбока тайна. Заимов съм по учинайка.
08 Април 2010 10:34
Чи у Сааранетата има ли още евреи?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
08 Април 2010 10:46
Проблемът на БПЦ е не, че не плаща данъци. Някой от вас да се сеща колко детски домове за изоставение деца, деца с недъзи или старчески домове се издържат с участието на Църквата? Колко кухни и приюти за бедни поддържат? Дали раздават помощи в натура на бедни хора и семейства? Колко хора се обръщат с техни лични проблеми към свещениците?
Все неща, с които църквите в Европа се занимават от векове.
А в България, както някой каза и по-горе, като потърсиш свещеник за сватба, погребение и кръщане най-напред ти подава ценоразписа с "услугите".
08 Април 2010 10:46
Никога не съм се кланял на църквата, но се учудвам, че някой е опрял до нейните приходи, за да оправя бюджета.
Истина е, че тя е най-доброто бизнес предприятие в историята на човечеството, и същевременно е най-устойчиво по време на криза (макар че тогава печалбите й спадат).
Но щом се повдига въпросът за данъчното й облагане, значи останалият бизнес в България е твърде нищожен, за да напълни хазната.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД