:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Къде се изгуби бащицата на кабинета?

Когато си продуцент на едно управление, освен да получаваш овации, когато има защо, трябва да поемаш отговорност, когато се налага
Емил Спахийски
Когато казват, че президентът Георги Първанов баел на тройната коалиция, за да се състави правителство от ДПС, БСП и НДСВ, си представям как в гербовата зала съветниците му са наклали огън, президентът, облечен в странни дрехи, обикаля около клокочещ казан с клетвени думи от сорта "змейска люспа, вълчи зъб, пръча жлъчка, свински пъп, пуздра от търбух акулов, недосмлял човешки улов, мумия от дърта врачка, тисов корен, куча жвачка..." и пуска във врящата вода снимките на Ахмед Доган, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски... и Румен Петков.

Шегувам се. Факт е, че кабинетът бе съставен със сериозната подкрепа на "Дондуков" 2, и в това няма нищо лошо. Просто държавният глава си свърши работата при консултациите за съставяне на правителство. При очертаващата се патова ситуация след изборите до голяма степен благодарение на Първанов се разминахме със сериозна политическа криза. Президентът натисна тук, натисна там, направи компромиси, поиска компромиси от други и влезе в ролята на продуцент на днешното управление. Да си продуцент в политиката обаче освен овации, когато има защо, трябва да поемаш отговорност, когато се налага.

Краят на април се вижда. Вече близо четири месеца "Дондуков" 1 се тресе. То не бяха пътни фондове, европейски такива, облазено от корупция и връзки с подземния свят МВР. Президентството обаче някак си



остана глухо и нехаещо за разпадащия се кабинет



и кризата в тройната коалиция

Много е вероятно Георги Първанов да участва и сега по някакъв начин в ремонта на Министерския съвет, а ние да не знаем това. Може би така се прави - тайно. Може би, но ако става дума за вещерски дела, а тук говорим за демократични практики. Не може да се отрече, че сегиз-тогиз държавният глава коментира случващото се, но това става винаги в чужбина, по време на някое от поредните задгранични посещения, когато придружаващите го репортери не могат или не смеят да му задават уточняващи въпроси.

Вдъхновен от пирамидите в Египет например, Първанов предупреди, че "ако в рамките на 4-5 дни със съответните структурни и кадрови промени не се положи нова, още по-стабилна основа за развитието на коалицията, то тогава тези управляващи не ги чакат добри дни". Преди това пък в братска Полша вметна, че "България има проблеми с престъпността и корупцията, но това са грешки на растежа на прехода и проблемите са преодолими". Общо взето, фрази, които нищо кой знае какво не означават.

Общото впечатление е, че Първанов се изгуби покрай правителствената криза. В началото се опита да се оправдае, че не е знаел и не е бил информиран за случващото се във вътрешното министерство. После пък защити Румен Петков, че и той не бил информиран, но можел да проведе реформите във ведомството. Абе, каква е тази България, дето



всички държавници са тотално неинформирани?



Президент, премиер, министри! Асен Гагаузов бе изненадан за случките в собственото му министерство, Петър Мутафчиев - в БДЖ, Румен Петков - в МВР... Сергей Станишев е суперизненадан, а Първанов - турбо изненадан.

Ние също сме изненадани. Изненадани сме, че президентът не зае ясна позиция, от която да разберем какво се случва, какво не е наред в правителството и какво мисли той по въпроса. Тезата, че в момента имаме нужда от някаква абстрактна стабилност, която явно се крепи на някакъв пакт за ненападение, не върви много, защото стабилността в крайна сметка се постига с честност и прямота. Нещо повече. Силно, запомнящо се послание от страна на държавния глава може до голяма степен да измие срама на политическата класа, да върне доверието към партиите и институциите. За целта обаче Георги Първанов не трябва да се крие, не трябва да пали огньове и да пуска кипящи казани пръча жлъчка и свински пъп, а високо да посочи кой къде е сгрешил и кой за какво трябва да носи отговорност. Държавният глава може да провокира и малко повече активност от страна на прокуратурата (в крайна сметка Борис Велчев му беше съветник) и съдебната система като цяло, за да може държавата постепенно да започне да се освобождава от пипалата на престъпността. Не става дума една власт да се намесва в работата на друга власт. Просто властите понякога трябва да си помагат, като казват нелицеприятни неща, за да има просперираща държава. А думите на един президент, когато са силни, могат да променят много неща.

Ето с това искаме да запомним Първанов. Не с "Петрол срещу храни" (2004), помилването на Цветелин Кънчев (2001/2005), назначаването на Никола Филчев за посланик в Казахстан (2006), скандала около Иво Инджев (2006) и принадлежността на държавния глава към Държавна сигурност.
 Няма нужда Първанов да кладе огън, когато бае на тройната коалиция. Достатъчно е да каже някои нелицеприятни неща на висок глас.
23
7222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
21 Април 2008 23:48
Аз пък викам-да се маха.
21 Април 2008 23:54
Излиза, че нещата в БГ са много по-прости отколкото изглеждат, а?
Това обяснява и факта как се отзовахме в НАТО и ЕС при президент като Първанов.

А този текст трябва да е всекидневна тема на БГ медии докато гражданското общество и институциите в тази държава не започнат да функционират правилно: <Държавният глава (а и не само той-б.а.)може да провокира и малко повече активност от страна на прокуратурата ... и съдебната система като цяло, >
22 Април 2008 01:01
" Силно, запомнящо се послание от страна на държавния глава може до голяма степен да измие срама на политическата класа, да върне доверието към партиите и институциите."
НЕ . Не може , Спахийски. Гоце мишока си е един от бандата. Каквото и да се опита да смрънка - нямам му ГРАМ доверие.
Но най-силно потвърждение на моята гледна точка Е самият факт , че си мълчи като посран. Не излиза със запомнящо се силно послание. Обясних защо.
22 Април 2008 01:32
държавната глава си зависи или виси от държавата.

в некои държави, държавата почва от кръста нагоре.

в некои други държави, държавата са бори срещу излишните горници и държавната глава съответно е от кръста надолу и виси със страшна сила.

диалектика, деиш....

приоритети.
22 Април 2008 01:49
Не се е изгубил никъде Параванчо, продължава да бае на кабинета, т. е. да вкарва свои хора във властта. Сега Плугчиева ще става вицепремиер, а тя е плътно негова креатура. както и Желев от Стара загора, когото спрягат за министър на здравеопазването.
22 Април 2008 05:58
Гоце е тука и навсякъде когато трябва да се поощри и закриля криминалната ДС шайка.
Не опашката на корупцията трябва да се отреже а главата...Главата на корупцията е Гоце!
22 Април 2008 06:09
Къде се изгуби бащицата на кабинета?


Некъде из горите симитлийски ... ама не на лов за вълци.
22 Април 2008 08:54
Я се стегнете и проверете къде е. Скоро беше в Мексико и Египет. Опс май до Мексико не можа да стигне. Може да е в Гватемала. То тук такъв си е обичая. Като се сговни работата тук и се разбягват по чужбините. Ето Сакс Кобург Готата за последните две седмици обиколи Португалията и Банат по спешност, само да не е тук. Така че, проверете къде е президента.
22 Април 2008 09:02
А ние защо имаме две власти? Толкова голяма държава ли сме? Предлагам само един начело на държавата, парламент от 40 човека и това е. Щом можахме да се наведем и армията да стане колкото публиката на Видима Раковски, защо да не намалим и властоимащите.
22 Април 2008 09:12
Добре ще е да кажете на Спахийски, че когато цитира някого, почтеността изисква да спомене името на преводача под линия. В случая Валери Петров.
22 Април 2008 09:22
"Общото впечатление е, че Първанов се изгуби покрай правителствената криза."
Хм, че кога е бил на мястото си, та се е загубил?
"Ето с това искаме да запомним Първанов. Не с "Петрол срещу храни" (2004), помилването на Цветелин Кънчев (2001/2005), назначаването на Никола Филчев за посланик в Казахстан (2006), скандала около Иво Инджев (2006) и принадлежността на държавния глава към Държавна сигурност."
А, има и още неща: ловът в Симитли, раздадените ордени на Сульо и Пульо...
22 Април 2008 09:32
"Ние също сме изненадани."
Кои "ние"?! Аз например(а вероятно и много други хора), хич даже не съм изненадан. Може да си изненадан, ако през последните 20-30 г. си бил глух и сляп за политическите процеси протичащи у нас. В противен случай тази "изненада" е меко казано индулгенция поднесена на управляващите за предишните им престъпления.
Всъщност, ако се позамисли човек, Спахийски е прав. Изненадани сме. Изненадани сме, че това се случва чак сега, след толкова години безпардонно управленско балансиране по въжето оплетено от нервите народни.
22 Април 2008 10:00

Ако Волен Сидеров беше президент, сега не само думи, но и дела щеше да има. Ноооо, не може. Не става! Много силно викал Волен (крещял даже казват някои). А ние не сме свикнали на високи тонове. Обичаме си равната реч, недомлъвките и нищоказването. Обединението на нацията преди всичко (не знам какво значи това, но звучи добре). Е, не разбирам защо сега се оплаквате от Гоце. Имахте избор и избрахте. Жив и здрав да Ви е! Свиквайте с него щото още три години ще Ви радва с думите и делата си (или липсата им).... А да, като казах дела, се сетих, че някои ще кажат, не са важни думите, а делата. И ще са прави, разбира се. Само дето делата личат по резултатите. А при тези темпове, такива ще усетим сигурно след 40-50 години. Ако не ние, други. Да ама не, важното е да си избираме гладък и обтекаем президент. А и да не забравяме, че думите на един президент са всъщност и голяма част от арсенала му за въздействие (още повече пък на нашия проформа и протоколен президент). И липсата на думи (или празните такива) всъщност значат едно единствено нещо - липса и на дела.

22 Април 2008 10:21



Първанов е най-малкото безотговорен. Да не кажа страхлив и некадърен. Тази триглава ламя той я измисли, измъти и отгледа. Сега го няма. Защото се налага да поеме отговорност - морална, въпреки че надали знае какво е морал - за действията й и да работи за някакви промени в нея. Той се сгушил под камъка и си трае. Тайничко се опитва да вкара повече свои хора във властта, но явно бне поема отговорност.
Може би от страх, може и от некадърност. Та ако е истински политик - досега щеше да е намерил решение на явната криза във властта. Дори да не е намерил - той трябва, длъжен е, да има поне още два варианта. И да ги приложи.
Стархливец и неадекватен тип. С това ще остане в историята ни случайният президент.
22 Април 2008 10:46
Никой не е имал и съмнения, че найюбавия, най-добрия и най-умния президент дето сме имале ще си изкара пълния мандат.
Както е казал поета - лева си изяжда и лева си изпива
За да е путенизацията пълна е редно да стане и премиер после.
22 Април 2008 11:01
Извинявам се за втория пост но сега видях, че FL е забол голата истина на пирона
22 Април 2008 12:26
О, ще го запомним и с други Дела бай Гоце. За мен паметен ще е ордена "Стара планина" - даден на и върнат от лицето А.Доган. И безгръбначния му антинатовец Марин, макар и безличен, спомням си го все още.
22 Април 2008 13:03
Аааа, да си немаме тия! Правя си каквото искам, пък вие си вийте като чакали. Мога и стихове да пиша. Например:
"Вятър вее, дъжд вали.
Яж ми к*ра, Симитли!"
22 Април 2008 14:34
Въобще не се изгубил бащицата Гоце - ето верният му син, др. Миков поема щафетата от запалячото.
Сичко си е на местото, другаре!
22 Април 2008 20:48
Доктор Хаус и Неговият екип , категорично се дистанцира от оценки за политическото поведение на господата , Президент Първанов и Премиер Станишев ... Съответните им портретни конфигурации , се вписват ясно , в известната Ни диагноза - "Много патология , малко хирургия "... Какво повече по темата , г-н Спахийски ... ?

22 Април 2008 21:51
С какво да го запомним като за 5 пари работа не е свършил досега!
Безличен Параван...
22 Април 2008 23:23
Хахаха най последната снимка с огъня е в храма на "Новата Религия" айде да Ви видя дали ще познаете къде?
23 Април 2008 11:21
"Вятър вее, дъжд вали.
Яж ми к*ра, Симитли!"
Туй е слабо ! Ето нещо по-добро:
Бий чорбата по главата, бий, бий, бий...

Редактирано от - саматар на 23/4/2008 г/ 17:32:10

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД