:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Взрив

Германия - новата мишена на терористите

Процесите срещу ислямисти и новият съюз със САЩ докараха неуспешните "куфарни" атентатори по гарите на федералната република
СНИМКА: РОЙТЕРС
След като бяха открити двата куфара с експлозиви в Кобленц и Дортмунд, немските полицаи блокират гари при всеки сигнал за възможен терористичен акт.
За осем години германците забравиха какво е страх от тероризъм. Но този месец внезапно си спомниха.

Спокойствието след разпускането през 1998 г. на Фракция "Червена армия" (РАФ) свърши. Сега по призива на властите населението се озърта дали подозрителни лица с арабски черти не му правят компания в обществения транспорт и на други публични места.

Според немския политолог и експерт по тероризма Бренд Георг Там Германия трябва да осъзнае, че е станала една от основните мишени на ислямистите в Европа. Тази заплаха обаче не е дошла през юли, когато са били открити два куфара с експлозиви на гарите в Кобленц и Дортмунд. Народът разбра за нея едва миналата седмица, когато в Кил бе арестуван ливанецът Юсеф Мохамад (21 г.). Гражданите са нащрек, защото още не е заловен неговият съучастник - 20-годишният ливански студент Джихад Хамад, който може още да се укрива в Германия, но може и да е избягал в Истанбул. Немските криминалисти уверяват, че е само въпрос на време да бъде задържан.



Заплахата е зреела отдавна



През последните години в Хамбург, Берлин, Дюселдорф и Мюнхен имаше съдебни процеси срещу ислямисти, свързани с "Ал Кайда" или организации, които активно си сътрудничат с Осама бен Ладен. На съдебната скамейка се оказаха престъпници, които събудиха подозрение, че са възнамерявали да взривяват бомби в самата Германия. Тя отдавна е била избрана за мишена, въпреки че не участва във войната в Ирак.

Куфарите-бомби са само алармен сигнал. Опасността е нараснала рязко след избирането на Ангела Меркел за канцлер, тъй като тя стана един от най-верните съюзници на американския президент Джордж Буш и дори надмина по преданост британския премиер Тони Блеър.

Преди няколко седмици един от ръководителите на немската криминална полиция заяви, че ако терористи наистина са решили да извършат голям атентат в Германия, силите за сигурност няма да могат да го предотвратят. Немските медии коментират, че кървавите бани в Кобленц и Дортмунд са били избегнати поради щастлива случайност - механизмите на бомбите не са се задействали по технически причини, а не благодарение на бдителността на германските тайни служби. Чак след това с помощта на видеокамери са били идентифицирани двамата предполагаеми терористи и започнало тяхното преследване.

Германия и нейните съюзници в Европа и света са отворени общества, припомня Бренд Там. Именно заради това те са много уязвими. Неслучайно като мишена са били избрани гари, където в пиков час има голямо количество хора. Само в Германия има над 5000 гари, а дължината на жп линиите е 60 000 км. Пътническият поток се измерва в милиарди хора и милиони единици багаж.



Невъзможно е да се осигурят 100% безопасност



Може само да се увеличи степента на защита, предимно с помощта на увеличаването на броя на видеокамерите по гарите, за което настоява федералният център.

Проблемът с гарите не стои само пред Германия. Почти всички атентати на "Ал Кайда" в Европа бяха извършени на гари. В Лондон, Мадрид, Москва и жп пътищата в Южна Русия загинаха стотици хора, между които и българи. Последни подобни атаки бяха извършени през юли т. г. на гари в индийския град Мумбай (бивш Бомбай), при което загинаха над 200 души. Повечето експерти констатират, че ако терористи изберат за мишена голям град или страна с гъста жп мрежа, вероятността да успеят е много голяма.

За да се намали рискът, има няколко възможности. Освен засилване на видеонаблюдението, което вече е факт в 9 от 16 немски провинции, трябва да се увеличи присъствието на полицаи на обществените места. Става дума не само за летища, гари и влакове, но и за самите транспортни средства, които също са много уязвими, както показаха атентатите в Мадрид и Лондон.

Важно е да се активизира и населението, което да започне да се отнася



по-бдително към подозрителни хора



и оставени без надзор предмети, чанти и пакети. По летищата повечето хора вече реагират бързо, когато видят нечий безстопанствен багаж. Такава реакция трябва да се изработи по гарите, във влаковете и в градския транспорт.

През есента се очаква в Германия да стартира единна електронна база данни. Това ще е опит за систематизиране на цялата информация, с която разполагат различните разузнавателни служби и полицията за потенциални терористи, екстремисти и подозрителни групировки. С помощта на такава база данни ще може по-точно да се анализира и прогнозира дадена ситуация и ще могат да се вземат превантивни мерки. Най-важно е обаче поведението на политиците, защото техните действия отключват верижната реакция на омразата и "оправдават" изблиците на тероризъм.
23
2237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Август 2006 23:54
Има и друго решение. Всички чалми да вървят там, откъдето са дошли.
24 Август 2006 00:07
Не е избягал в Истанбул, а през Истанбул в Близкия Изток!
A_Bulgarian_in_USA, ти в USA ли се роди!?
24 Август 2006 00:20
В България съм роден?!
24 Август 2006 01:02
Germany is cancer, islam is the answer....после иде ред на славянската тор....
24 Август 2006 02:05
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 24/08/2006 г/ 07:40:13

24 Август 2006 03:54
Сега му е моментът! Германия изгонва вси4ки 4алми и на тяхно място приема само българи без циганите и румънци без техните цигани. Резултат - българите и румънците се пренасят в Германия (да вършат 4ерната работа), а в БГ и Румъния остават само циганите. Обединение на Бг и Румъния в "Циганория", която се изклЮ4ва от ЕУ. Финал. Завесата пада.
24 Август 2006 04:48
*****

Редактирано от - bot на 24/08/2006 г/ 07:40:52

24 Август 2006 05:21
Това беше само за забавление. А злобата никога не е добър съветник.
24 Август 2006 06:23
Пазете етническия мир товарищи германци и нема да имате проблем. Виж как Гоцето у България го пази со дупе и голи раце и нема атентати. А си обуе Гоце гащи, а Духи му спретне атентат........
24 Август 2006 09:59
Колкото и да не ми се иска, решението с тези идиоти е само едно - пълното им унищожение, до последна чалма и фес. След това да се залеят с бензин или напалм и да се изгорят. Друго спасение за човечеството няма.
24 Август 2006 10:24
Нека фесовете се пробват да направят атентат в Германия. В тая смотана Европа позволяваща всеки манго с малко повече решимост да я хваща за белите цици, единствените които пазят някакъв остатък от духа на Белия човек, покорил целия свят са германците. Та мисълта ми е че в момента в който чалмите успеят да взривят първата бомба в Германия те са тръгнали нагоре по лайняната река в пробита лодка и без гребла. Тоест въпрос на време е организирането на "Кристалнахт" и за фесовете. После както си му е реда - погроми, арести, "Arbeit macht frei", "окончателно решение" и т.н. Абе с две думи - време е за "гнева на Белия човек" - нека мушмулите разберат най-накрая кой кара влака и какво се случва на непослушните деца които опъват внезапната спирачка.
24 Август 2006 10:33
Ще ми обясни ли някой с какво германската външна политика е предизвикала фанатизираните идиоти? Защото досега това беше обяснението за британските атентати.
24 Август 2006 10:59
Круела, казано е в статията, прочети внимателно.
24 Август 2006 11:06
Само констатации за Меркел, нещо конкретно от външната политика?
24 Август 2006 11:15
Назрява времето на масовите експулсации. Гответе се да заемете техните места, защото тези места са Ваши.
Преди време една видима "Ни Хау" - кучкоядна китайка каза на един нашенец, който не говореше ни дач ни инглиш, че той е нелегален в нейната държавата - Холандия! Кипнах! Казах й: You're European? Do you have a mirror? Go watch your fucking face and then come back and tell that guy he is illegal in Europe. He is Bulgarian and this is our territory, our country, our land.
Извинявам се за неправилния словоред в английския, но това е най-добрият начин малоумен китаец живеещ в Европа да те разбере.
24 Август 2006 13:55
Още на 12 Септември 2001 казах-учете се от Китайците.
Само да помолим Ангелинка да я прекара през Одрин ли кво ли?
24 Август 2006 14:08
УСА2, невъзможно е да стане:
1. Много араби са се заселили от 50-те
2. Сега техните деца най малкото имат гражданство
3. Пресните араби пак през годините са земали гражданство
4. Горните 1, 2, 3 да довлеки роднини, братовчети от там дето се ши*** с камилите
5. Оженили са се 17 пъти за братовчетките си и цели родове са получили гражданства
6. Вече толкова са се наплодили
Че решението е само Хитлер да се върне
24 Август 2006 15:22
Не дразнете джихадистите, а уважавайте техния начин на живот..
Дайте им сега Меркел да и отрежат кратуната, за да не бомбят по Германско...на първо време....
24 Август 2006 16:17
Всичко върви към тотална чистка на мюсюлманите в Европа и САЩ. Всеки атентат съмо ускорява времето до окончателното решение. Ура!
24 Август 2006 17:25
Масовите депортации (експулсации) са разрешени в името на националната сигурност на дадена държава (държави)
Моля, read Universal Declaration on Human Rights.
24 Август 2006 20:57
Скоро бях в Германия за няколко дни във връзка със Световното по футбол.Една сутрин от прозореца на хотела си бях свидетел на следната случка. Гледам аз върви по улицата един муджахидин с типичната козя брада и облечен целия в бели чаршафи. След него, на около 5-6 метра, вървят две ханъми, целите забулени в черно, на които и очите им даже не се виждат.Спре муджахидинът за малко да погледне в някоя витрина, спират на зададената дистанция и ханъмите и навеждат глава. По едно време се появи един младеж по шорти, който явно си правеше крос. Муджахидинът извика нещо, а ханъмите направо се обърнаха на 180%. Сигурно да не му гледат голите кълки на германеца. След това продължиха напред. После се сетих, че навярно тези са жените му (или част от жените му).Оказва се, че в сърцето на Европа е позволено многоженствието. Сигурно муджахидинът получава социални помощи и за двете си жени, освен ако разбира се жените не са повече. (Доколкото знам, в исляма официално е позволено да имаш до 4 жени.)
24 Август 2006 21:38
Да си живеят както си искат на изток от Босфора и Арабиите$ а не тук да ми разтягат локуми за права и да им слушаме и гледаме простотиите - нали? Ние не им се натрапваме и навираме да живеем зад Босфора из пущинаците

24 Август 2006 22:23
НетПаяк, ти си прав. Ами тогава остава само или това, което предложи друг - Кристалнахт, или (за да не бъде толкова грубо) - да направят живота им невъзможен. Става лесно, просто да се даде да се разбере, 4е съдебната система няма да разглежда жалби от мЮсЮлмани (това да се направи тайно или явно). Или жалбите да се то4ат 5-10 години и нищо да не се разследва по тях. След това да се подхвърлят малко пари на скинхедс, за да ги притесняват (те май и без пари имат мерак). Разбира се, никакви помощи, пари и т.н. на мЮсЮлмани.
Та представете си 4е идва 4аршафа и на всеки ъгъл го ритат и го плЮят. Малките го замерват с домати и с камъни. Á е рекъл да се защити - арестуват го за нанасяне на телесна повреда. Та нека всеки от вас да си помисли: колко време ще издържи, без да му дойде мислата да си награби багажа и да се маха. Ако ще да е пето поколение имигрант.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД