:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
БСП обаче ще гласува "против" в парламента
Управителят на НЗОК сравни здравната система с развален автомобил, който се бута по склона
Вдовицата на Джон Ленън спечели дело в Хамбург
На траурната церемония на ненадминатия шампион се очаква и Ердоган
Двамата със съпругата му излетяха за визитата от Саудитска Арабия
Става част от платформата за Български манифест на Европа на "Да, България", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС.
СТАТИСТИКИ
Общо 356,736,945
Активни 730
Страници 123,653
За един ден 1,302,066

Алпийските ледници са застрашени от топене

```
`Алпите могат да загубят три четвърти от ледниците си заради промените в климата през този век, обявиха специалисти от Световната служба за наблюдение на ледниците в Цюрих, цитирани от Би Би Си.

Изводите са направени на база на прогнозите за промените в температурите и валежите в нов компютърен модел на процесите в алпийските ледници. Данни за голямо топене има отдавна. През 50-те години на XIX век ледници са покривали почти 4474 кв. км от Алпите. През 70-те години на XX век тази зона се е свила до 2903 кв. км. През 2000 г. тя вече е 2272 км.

От 1850 до 1970 г. ледът намалява средно с 2,9% на 10 години. От 1970 до 2000 г. загубите са 8,2% на десетилетие, като увеличението е значително след 1985 г.

С нарастването на температурите се покачва и географската височина, от която започват да се образуват ледниците. До известна степен това може да бъде компенсирано от по-изобилни валежи през зимата.

По данни от швейцарско изследване до края на века летата ще са по-топли с 3 градуса по Целзий, а валежите вероятно ще се увеличат с около 10%. Зоната, от която започват ледниците, ще се вдигне с 340 м. За целите Алпи моделът предвижда загуба от 75 процента от ледниковата зона.

Това е само една прогноза за бъдещето на алпийския климат, изтъкват учените. Възможно е летата да са по-прохладни, а през зимата да има повече сняг. Дори и при повишаване на температурата само с 1 градус по Целзий обаче ледниците ще намалеят с 40 процента. Алпийските ледници са много важен източник на прясна питейна вода. Те са също ключови за туризма, напояването и енергетиката.
3683
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД