:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Макрон настоя единният пазар да се запази след Брекзит
В 30 града в България и 8 в Европа поискаха да знаят кой е собственик на "Юлен"
Прокуратурата, ДАНС и съдът не намериха престъпление в манипулирането на данните в БАЦИС
В някои части на Сибир живакът падна до почти минус 70 градуса
Фонд "Земеделие" ще управлява 2.91 млрд. лева за европрограми и проекти
СТАТИСТИКИ
Общо 365,027,307
Активни 793
Страници 135,449
За един ден 1,302,066

Река Нил може би е по-дълга със 107 км

снимка: Ройтерс
Гарт Макинтайър (вляво), Кам Маклиъри (вдясно) от Нова Зеландия и британецът Нийл Макгригър позират край новооткрития извор на река Нил в джунглата на Руанда.
Оцелели след атака на бунтовници и преплували дълги километри от пълни с крокодили води, след 80-дневна експедиция група пътешественици от Великобритания и Нова Зеландия обявиха, че за пръв път в историята са успели да достигнат мястото, откъдето извира Нил в джунглата на Руанда.

Тримата твърдят, че са първите, които са преплавали реката от делтата й до "истинския й извор" дълбоко в джунглата Ниунгве.

Те са използвали система за глобално позициониране и са убедени, че р. Нил е по-дълга поне със 107 км, отколкото се смяташе досега. Нил е най-дългата в света - 6671 км според по-старите измервания.

"Историята е пренаписана", заяви британецът Нийл Макгригор пред журналисти, цитиран от Ройтерс. Преди да бъдат поправени учебниците обаче, той трябва да защити твърденията си пред британското Кралско географско дружество.

Експедицията, наречена "Изкачване по Нил" е изминала 6700 км в три лодки. Пътешествениците са тръгнали от Средиземно море, преминали са през пет държави и са стигнали до мястото след езерото Виктория и р. Кагера, където, според тях, е изворът на най-дългата река в света.

По време на пътуването Макгригор и новозеландците Кам Маклиъри и Гарт Макинтайър са били нападнати от бунтовници в Северна Уганда, които са убили един човек от екипа им.Те е трябвало да преодолеят също изпитанията на климата и речните прагове, както и да оцелеят от крокодилски атаки.

През последната част от пътуването си те са изоставили лодките и са преминали 70 км пеша в джунглата за седем дена. "Проследихме речната система Кагера до най-отдалечената й точка в гората Ниунгве и сега знаем, че тя е най-далечният извор на река Нил", каза Макгригор.

Спорът за истинския извор на р. Нил се води от 1850 г., когато британски пътешественици тръгват да го търсят. Джон Ханинг Спийк открива езерото Виктория през 1856 г. и за първи път споменава като един от източниците на Нил, уточнява в. Таймс. През 1864 г. американският журналист Хенри Стенли картографира езерата района на езерата Виктория и Танганайка и разгадава много от загадките. Приема се, че начало на р. Нил е р. Кагера, която се влива в езерото Виктория.

Някои от експертите обаче поставят под съмнение, че изследователите са открили наистина изворите на Нил.
 ---
8021
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД