:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пред България са само Лесото и Латвия, а зад нас е дори място на военен конфликт и тероризъм като Афганистан
Тя планирала „мащабен терористичен акт в центъра на Киев"„ твърди украинският главен прокурор
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
СТАТИСТИКИ
Общо 373,325,616
Активни 1,595
Страници 100,095
За един ден 1,302,066

Бог бразилец ли е? Поне частица от него е в статуята Христос Спасител!

РОЙТЕРС
```
Често казват, че Бог е бразилец. Е, никой не знае истината, но е сигурно, че поне частичка от него е в статуята Христос Спасител в Рио де Жанейро. Тя се извисява над прекрасния град с разтворени за прегръдка ръце - 30-метрова прегръдка - толкова е разстоянието между пръстите на Божия син, сочещи на юг и север.

Статуята на Иисус Христос Спасителя вече 75 г. се извисява на 710-метровия хълм Корковадо над най-прекрасния бразилски град. 38-метровата фигура е не просто запазената му марка. Широко разперените ръце, благославящи Рио, са символ и на самите бразилци, твърдят местните жители.

Покритата с бетон фигура от варовик е открита на 12 октомври 1931 г. в чест на 100-годишнината на бразилската независимост от Португалия, провъзгласена през 1822 г.

Католическата общност на Рио де Жанейро поръчва направата на статуята през 20-те години на миналия век. Парите са събрани от вярващите в страната - най-голямата католическа общност в света е в Бразилия - 70% от 175-те милиона жители. Една от идеите била композицията да включва пиедестал, символизиращ света, християнски кръст и фигура на Христос, която държи земното кълбо в ръцете си. По-късно е избран вариант на бразилския архитект Хеитор да Силва Коста - фигура на Божия син с разперени ръце, символизиращи обичта му към всички в света и желанието му да ги приюти в обятията си. Коста направил 1145-тонния паметник от варовик, покрит с бетон, наместо от желязо, защото свързвал желязото с войната.

Статуята бързо се превръща от чисто религиозно място за поклонение в световноизвестен туристически обект, посещаван всяка година от милиони посетители.

Малък червен влак води до подстъпите към статуята - с него ще се насладите на пътуване през атлантическата джунгла и различни неповторими гледки към Рио по пътя. Влакчето тръгва на всеки половин час. Другият вариант е да наемете такси. Властите обаче се опитват да ограничат достъпа на таксита, като подобрят градския транспорт.

Доскоро към самата статуя водеха 217 стъпала и всички туристи пристигаха до статуята добре изпотени. Преди 3 години общината в Рио де Жанейро реши да улесни гостите си, пускайки в действие три панорамни асансьора и два ескалатора, които отвеждат до статуята, разкривайки прекрасни гледки към залива Гуанабара, световноизвестния плаж Копакабана, Ипанема, Леблон, Ботаническите градини, лагуната... целият град се вижда като на длан.

Статуята привлича 50 000 посетители всеки месец. Смята се, че тя е най-голямата фигура на Иисус Христос в целия свят.

През годините, Иисус Христос Спасителят е посетен от десетки държавни глави, хиляди богомолци и милиони туристи, включително трагично загиналата принцеса Даяна и покойния папа Йоан-Павел II, който водеше тържествената меса тук през 1991 г.

Статуята на Иисус, разбира се, се появява на всякакви сувенири и предмети - от ключодържатели до тениски. Католическата църква обаче категорично се обяви против това ликът й да краси бира или бельо. Архиепископията бе на път да осъди компании, използващи снимки на статуята в реклами на бира и бельо, но производителите сами се съгласиха да сменят посланията си. Докато в рекламата на бирата статуята бе само фон, то тази за бельото католиците приеха като истинска обида - тя показваше жена в оскъдно черно бельо, при вида на която статуята закриваше очите си с ръце.
РОЙТЕРС
```
СНИМКИ: РОЙТЕРС
---
6395
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД