:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зубрене до дупка

Държавните образователни изисквания по хуманитарните предмети в училище са позор
Класическите думи на загрижения за образованието на детето си български родител са: "Научи ли си уроците?" И това ясно дава да разберем какво е отношението на средния човек към училището. От него се очаква да налива знание, което е схващано като набор от факти. Този стереотип е толкова стабилен, че дори се е отложил в честия журналистически израз "просветното министерство". Е, ролята на министерството едва ли е да просвещава. Особено днес.

Нещата са доста сходни с общоразпространената представа за езиците. Според нея да владееш един език значи да знаеш много думи. Езикът е редуциран до лексиката. Ако не обръщаш внимание на морфологичните и синтактичните особености на чуждия език, безспорно няма да можеш да го използваш. Или ще звучиш като малоумен. Но с отношението към образованието като цяло като към база данни, която трябва да се прехвърли от един сървър (учителя, учебника) на друг (ученика), проблемът е от съвсем друга величина.

Затова и не може да се обсъждат само учебниците, учебните програми или преподавателската практика, без да се повдигне темата за самата схема на образованието и ценностите, върху които е изградена. А накъдето и да се обърнем, ще видим, че българското средно, а в много случаи и висше образование е построено върху идеята за



научаването на единствените

валидни отговори



Либерализацията в образованието се разбира едностранчиво и за мнозина изборът измежду няколко учебника вече е постижение. Да, но ако всички одобрени учебници са изградени върху принципа на единствено вярното решение? Как е възможно ли? Ами нали комисии, избирани от Министерството на образованието и науката, решават кой учебник отговаря на изискванията. А точно Държавните образователни изисквания, с които трябва да се съобразяват и учителите, и авторите на учебници, са писани от дървени глави. Текстовете им са до такава степен неразбираеми, общи, неясни, че могат да бъдат тълкувани в много посоки, както се получава при всеки бюрократичен жаргон.

Все пак очевидно е, че един от предметите с най-много часове в средното училище - български език и литература, не дава добри резултати като цяло. Като нито българският език, нито литературата (защото разделянето на часовете им става още в прогимназията) постигат задачите си. Часовете по български език би трябвало да направят учениците владетели на книжовната норма, без да ги лишават от възможността да използват различни стилови регистри и да запазят диалектните особености, които не противоречат на нормата. Но по-важната задача е да им създадат умения за изразяване - писмено и устно. Това, разбира се, не става, а на преподавателите във висшите учебни заведения се пада съмнителното удоволствие да подпомагат студентите си в проговарянето им. Проблемът има своя много ясна причина: въпреки празнословията за изграждането у учениците на способности да създават "продуктивни и репродуктивни текстове", от тях се изисква само второто. Вместо да се насърчава изразяването на отношение, позиция, мнение и да се работи в тези часове по създаването на описания, повествования, аргументации и да се показва с кои изразни средства какво може да се постигне, в средното училище



се налива граматика с

академични термини



Неведнъж съм питал университетски преподаватели по методика какво повече постигат, като говорят на четвъртокласниците за "морфеми" вместо за "части на думата". Безрезултатно. Защо не им говорят тогава и за "фонеми"? Защото фонемите са по-сложни от морфемите? С две думи, в средното училище не се изисква достатъчно от учениците да обсъждат в дискусия и да пишат свои текстове.

Допълнителна трудност създава кривата представа за литература. Сред т. нар. "социокултурни компетентности" е поставено и следното изискване към учениците от гимназиалния курс: "Притежава системни знания за строежа и функционирането на художествената творба, умее свободно да навлиза в изучаваните произведения и си служи непротиворечиво със специфична литературоведска терминология." Това е ужасяващо. Искаш им литературоведска терминология, а в същото време и знания за строежа на художествената творба. Кога това? Когато от десетилетия литературознанието "знае", че художествената творба не се отличава с някаква специфична уникална структура, а единствено със специфична социална употреба.

Кошмарно звучи в Държавните образователни изисквания и пасажът за целите на часовете по български език и литература: "В обучението по литература се цели овладяването на два блока компетентности. Първият е свързан с проблематизирането и специфицирането на основни въпроси от хуманитарната ценностна система: ценностите на родовия свят, националната идентичност, етническото самосъзнание и общочовешкия морал. Тук се формират по-задълбочено и някои основни принципи на понятийния апарат на литературната терминология. Вторият блок е насочен преди всичко към овладяване на възловите моменти от развитието на българската литература, тъй като е вероятно част от учениците да не продължат в по-горна образователна степен, но трябва да познават най-важните постижения на националния литературен процес." Т. нар. "хуманитарна ценностна система" (такава не може да има) се оказва един тюрлюгювеч, в който като през комунизма се твърди, че има общочовешки морал (какво ли се разбира под този израз?), който при това е далеч по-малозначителен от "ценностите на родовия свят". Националната идентичност е единственият вид идентичност тук.

Като автор и на художествени текстове обаче съм пряко засегнат от уродливия вид на литературата в училище. Първо - тази пълна изолираност на т. нар. художествен текст от другите текстове. Второ - ужасяващия акцент върху посредствени български литературни творби при наличие на сполучливи преводи на чуждоезикови текстове. Трето - преподаването на литературата като телеологична верига, в която всеки следващ автор е по-способен от предходния. Отвратителният образ на прогреса там, където има смяна на конвенции.

Какво става в практиката?



Учат до побъркване

стихотворения,



а не им се случва да прочетат и обсъдят поне един интригуващ текст на пътешественик, поне един фичър за живота в някаква общност, поне един основен законов текст, исторически текст, мемоар, реч в Народното събрание или в съда. След това учениците се запознават с многобройни български автори, чиито творби никога не са оказвали влияние върху нагласите на обществото, а естетическата им стойност е силно преувеличена. Какво им остава на учениците, освен да се завият по-солидно с юргана и да нехаят за учебната програма? Четвъртокласниците трябва да борят с морфемите, но и с "Под игото".

В един от манифестните текстове на методиците, които колят и бесят в министерството, директно се акцентира върху това, че "системните дейности анализационен прочит на литературнокритически текст, анализационен прочит на художествен текст и създаване на собствен литературноинтерпретативен текст се обвързват ефективно". Само промяна в държавните изисквания и инспекции с участието на родители и журналисти в самите училища могат да променят нещата. Промяната в изискванията и отпадането на свръхотличаването на лирическия канон и на българската традиция ще разруши системата на частните уроци, като лиши учителите от трупания с години ресурс от клиширани текстове за научаване наизуст. Инспекциите (и отличаването на едни и изтипосването на други преподаватели) биха попречили на изграждането на нова база данни за частни уроци. Защото привикналите да създават папагалщина няма да се откажат лесно от това - то им създава възможности за допълнителни доходи.

Сегашният министър показва, че схваща проблема с принудата на зазубрянето. Например в интервю за bTV на 18 ноември миналата година Даниел Вълчев обяснява, че тестовете не са панацея, тъй като има видове тестове. И че при някои тестове ще успяват точно зубрачите или онези с късмет при налучкването. Когато трябва обаче да посочи пример за ненужно познание, изисквано в проектоматурите, погледът му се спира на въпроса "Какво е словосъчетанието "бащино огнище" - анафора, метонимия или синекдоха?". Да не забравяме, че става дума за знанията на учениците в края на гимназията. И че метафорията, метонимията и синекдохата не са фигури, използвани само в художествената литература, а във всяко изказване - независимо дали е всекидневен разговор или законов текст.

По-скоро е нужно да се преразгледа идеологическият пласт в изискванията и програмите. Сред основните изисквания по история например стои искането ученикът да може да "аргументира ролята на България като фактор за стабилност на Балканския полуостров". (Тема на отделен текст би било редуцирането на историята на човечеството само до политическата му история, както всъщност се практикува в училище.) Но и да се конкретизират и взаимно обвържат изискванията по различните предмети. Парадоксално е, че изискванията по история не се оценяват от експерти и по литература (все пак историците работят с текстове), и по юриспруденция. Защото и в самите изисквания трябва да бъде застъпен интердисциплинният подход. В момента сме в зародиша на обществена дискусия за необходимостта от синхронност на преподаването на различни теми в сродните предмети. Далеч по-важно е обаче изграждането на система от образователни стандарти, в които да се вижда абсолютната нужда на познания по останалите предмети за разбирането и дискусията в един отделен предмет.
21
4334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
29 Януари 2006 23:38
А точно Държавните образователни изисквания, с които трябва да се съобразяват и учителите, и авторите на учебници, са писани от дървени глави. Текстовете им са до такава степен неразбираеми, общи, неясни, че могат да бъдат тълкувани в много посоки, както се получава при всеки бюрократичен жаргон.
30 Януари 2006 00:03
Авторът първо (правилно) протестира:
А накъдето и да се обърнем, ще видим, че българското средно, а в много случаи и висше образование е построено върху идеята за научаването на единствените валидни отговори.
Но след това сам изпада в ситуацията да сочи единствено валиден отговор:
Когато от десетилетия литературознанието "знае", че художествената творба не се отличава с някаква специфична уникална структура, а единствено със специфична социална употреба.

Само че през посочените от него десетилетия в литературознанието се смениха много школи, без никоя да се е наложила окончателно или пък да е отхвърлена напълно (структурализъм, постструктурализъм, рецептивна естетика или ориентирана към читателя критика, деконструктивизъм, теория на възможните светове и пр.). А те дават нееднозначни отговори на въпроса, що е то художествена творба и какво я определя като художествена или не. Критиката на Ефтимов в този аспект е доста насилена. Какво например се търси в най-пресния спор по страниците на в. "Култура" ("Кирова-Русков" - специфична романова структура или специфична художествена употреба?

30 Януари 2006 00:30
Е той сигурно говори за литературознанието по школата на Попиванов....
30 Януари 2006 01:26
30 Януари 2006 03:08
Най после некой да каже, че натрупването на факти, не е учене........
30 Януари 2006 05:02
Направо ми стана ясно как ще свърши светът - ще се удави в необхватен океан от глупост!
30 Януари 2006 09:17
Правилно авторът протестира срещу идиотите които използват префърцунени изрази (като самия него, например). И аз се чудя, защо на децата не предлагат да се запознаят с някой фичер за някой пътешественик ....
30 Януари 2006 09:20
Извинявайте, било "фичър", не "фичер". *****

Редактирано от - bot на 30/1/2006 г/ 10:02:56

30 Януари 2006 09:26
В момента за българския ученик е по-важно да е чел разработките на академиците, отколкото стиховете на Ботев и Яворов например. И ще дойде ли деня в който ще се изучават гениалните произведения на Чудомир или Петя Дубарова?
30 Януари 2006 09:30
"Поне един фичър за живота в някаква общност"
Да беше написал поне статията на английски или немски, че да разберем кво точно имаш у предвид
30 Януари 2006 09:44
...."един фичър за живота в някаква общност"....
И този ще говори за български език
30 Януари 2006 11:36
В практиката си и на журналист, и на учител от доста години насам ми се е налагало да дискутираме с ксолеги и с приятели по един от най-наболелите въпроси, по който - кой знае защо!? - никой не взема отношение. А това е, че нашите деца започнаха не само да забравят да говорят на своя роден език, а и забравиха да пишат на него. Това е следствието от толкова много експерименти. И защо никой до днес не е задал въпроса: "Как се случва така, че в гимназиалния етап на образование децата идват с фрапиращи пропуски в граматическата подготвеност, но с високи оценки в дипломите за основно образование по български език и литература?" У доста от моитеколеги, с които поддържам контакти още от студентските си години, и които са избрали учителската професия, се е наложило отдавна убеждението, че е необходимо да се изучава задължително българска граматика от ІХ до ХІІ клас. В това е големия проблем, че не се изучава. А иначе префърцунени текстове всеки филолог може да пише. Но много не искат, защото зад тези текстове се се таят опити за прикриване чрез надути псевдонаучни фрази на мисловно безсилие.
30 Януари 2006 12:36
"методиците, които колят и бесят в министерството, "Това са хората, които стоят в основата на трайното отврашение, което се оформя в децата към ученето. На въпроса ми какво са правили в училище, синът ми в четвърти клас казваше-бърбориха ни разни глупости!И аз както авторът се чудех по какъв начин да "вчеловечя"уроците по български език и история, написани като за студенти-филолози.На всичкото отгоре на родителските срещи, учителите твърдяха, че толкова неинтелигентни класове не са имали.За мен беше кошмарно, че родителите стояха с наведени глави.Дали нещата се променятдокато дойде ред да водя внуци на училище.Не, и ако си мълчим...
30 Януари 2006 12:42
Молете се да дотича Фичера от Манхатън, тогава всичко ще ви светне!
30 Януари 2006 14:43
Съгласна съм, че са "позор" Ако някой си направи труда да отвори книжката с Учебни програми (2003г) ще констатира тотално безумие, оформено в таблички. Според мен е направена от хора, които представа си нямат от класификация, които не разграничават тема от проблем, причина от резултат, а не знаят и що е понятие. Покрай многото причини за тази безмислица, получила държавна санкция, е и необяснимото за мен деление на теоретици и методисти във всяка една от учебните дисциплини. Не ми е ясно какъв методист може да бъде човек, който не разбира литературните, историческите и т.н. процеси.
Ето ви един пример от Програмата по история за 12кл. Към устойчивото във всички програми "ядро", наречено "Фундаментите на съвременния свят" има тема№3 - "Историческото наследство и идеологията на националната държава". Тази идеология се изяснява чрез следните подвъпроси:
-необходимото наследство: представите за Античността в началото на модерната епоха;
- античните колекции и манталитетите: присвояването на античното наследство и националните държави;
- романтизъм, църква и Средновековие: представите за средновековието и националната държава;
- красивата Елада: европейските представи за Балканите през ХІХ век.
Това е положението. Ако някой иска да проследи логиката на формирането на националните идеологии - това е историческата логика. (стр. 74 на книжката от ядра, стандарти, очаквани резултати по теми, основни понятия - по тази тема няма основни понятия, контексти и междупредметни връзки)
30 Януари 2006 15:28
Авторът казва по нещо смислено, ама и по нещо несмислено, малко или никакви нови неща, а като цяло е мъка за четене.
Относно възмутителната простотия с метонимията и синекдохата, която авторът защитава, вж коментарите в Натиснете тук. Аналогичен случай още от детски буквар - дядото, дал хляб на вълче, е: А. добър; Б. милостив; В. човечен. Правилен отг.: "добър". Присъда за авторите: як, як, як бой и - вън от образователната система. Тъй като едва ли са способни да вършат някаква полезна работа, най-добре да ходят в резерват за бивши педагози и да си изкарват прехраната с лов и събирачество, барем след някой и друг геологически период от тях да изеволюира нещо свястно.
30 Януари 2006 17:06
Тъкмо да ми хареса, и кат ма халоса тоз пусти фичър, още не мога са освести. А човекът е смислен, текстовете му като правило - тоже. Що тъй с мярката малко нещо...
30 Януари 2006 17:59
САТ и ТОЙФЕЛ трябва на Бг училището.
*
Няма значение по коя програма и по кой учебник ще се образоваш.
Важното е твоите учители да те научат да мислиш.
*
Всички други напъни - стандарти, програми, "методически единици" и всякакви други средства на група "педи-гози" да получават хонорари са напълно схоластични и неморални.
30 Януари 2006 21:53
По темата за Държавните образователни изисквания и Наредба № 2 от 2000г. на МОН бях ваписал пространен коментар още през юни 2000г. Може да го прочетете ТУК [/u] Благодаря на автора, че повдига отново тази тема, защото това безумие, на което се основава цялото учебно съдържание на средното ни обезобразование заслужава наистина много сериозно внимание. Жертвите са му твърде много - ученици, родители, учители - почти всеки бълггарин.
30 Януари 2006 21:56
Нещо не се справих с линка - коментара по ДОИ е на този адрес http://www.segabg.com/fixed/vrpl.asp?id=7 42644
30 Януари 2006 22:49
Стига с тия хуманитари, бре! Не разбрахте ли откъде духя вятърът? Че икономика се прави от хора, които са наясно с природата, математиката и физиката, а не от писатели!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД