:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,227,589
Активни 1,316
Страници 65,179
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Кейнс

Фасадата на МВФ във Вашингтон навява скука, но фоайето смайва. Под стъкления купол ромолят потоци, патиото е сред витраж. От горните етажи надничат консервативно облечени мъже и жени и се наслаждават на гледката; релаксират, както те се изразяват. Иска ти се да им се изплезиш, но не го правиш; тук никой не се плези. Освен Перушана. Завиеш ли надясно, ще го видиш - изплезен, с настръхнала перушина; статуя на някакво божество, дар от Индонезия, когато тя получила първия заем, много преди индонезийската криза в ново време. Медитиращите чиновници не знаят на какво е бог Перушан. Нито защо Кейнс нарекъл Уини перушан.

През 1915 г. Уини (Уинстън Чърчил) бил първи лорд на Адмиралтейството. Опитал се да превземе Дарданелите и Цариград, дал 150 хиляди убити и избягал. Десет години по-късно тръгнал към финансова авантюра като канцлер - chancellor of the exchequer. Ексчекър е разграфена дъска; все едно нашият финансов министър да е "усбашия на рабоша".

На 28 април 1925 г. в една прочувствена реч (много грешки започват с прочувствени речи) Чърчил поискал връщане към златния еталон, обещавайки, че миньорите няма да стачкуват, империята ще пребъде:

"Англия, доминионите и останалите държави като кораби, швартовани към общ кей, заедно ще се надигат и снишават, полюшвани от вълните, на завет зад вълнолома."Браво, Уини...На другия ден "Ню йорк таймс" написал: "Браво, Уини!" И Уини бил подкрепен (с тогавашни $ 200 млн.) от Федералния резерв на САЩ и (с $ 100 млн.) от J. P. Morgan - банката, която неотдавна повиши кредитния рейтинг на България. Последиците били плачевни.

Кейнс бил обратното на Чърчил - тънък, висок и сдържан. При проливен дъжд казвал, че бил виждал по-слънчево време. Нарекъл Чърчиловото красноречие перушанско (feather-brained*).

Излязъл прав, което не се прощава. Той и без това бил в немилост, понеже казал, че Версайският договор един ден ще донесе на победителите по-големи загуби от самовъзмездяването (репарации и територии на победените)**. Така и станало - сега някои историци наричат двете световни войни една война в две части.

Кейнс оглавил застрахователна компания, изучавал историята на изкуствата, преподавал - малко небрежно - в Кралския колеж в Кеймбридж, играел на борсата с пари на колежа (бил ковчежник) и със свои.

Загубил, понеже, преди да се срине, райхсмарката се стабилизирала. Спасил го неговият издател, който му отпуснал аванс. Но Кейнс заложил правилно. През 1923 цените в Германия станали трилион и половина (1,422,900,000,000) пъти, колкото предвоенните. После Хитлер започнал дефицитно финансиране на строителство (отначало невоенно - жп линии, аутобани) и безработицата в Германия била преодоляна по-бързо, отколкото в САЩ с "ню дийл" на Ф. Д. Рузвелт след Великата криза през 1929....брависимо, Шахт!През 1927 в Ню Йорк били едновременно Александър Керенски и Валмар Шахт. Керенски казал, че до няколко месеца болшевиките ще паднат. Не знаем какво е казал Шахт, легендарният гуверньор на Райхсбанката. Но знаем какво е написал в националсоциалистическия Voеlkischer Beobachter:

"Ф. Д. Рузвелт следва философията на Хитлер и Мусолини." Коментаторът Уолтър Липман се съгласил.

За новата 1929 година Кейнс пратил на драматурга Джордж Бернард Шоу не картичка, а писмо, че пише книга***, която ще преобърне решаването на проблемите. Говорел и пишел прекомерно ясно за икономист. Все пак написал една съвършено неразбираема книга****. Браво на Милети Младенов, който я преведе.

През 2002 Германия не може да си реши проблема (дефицитът да не превишава 3%) с "Кейнсиански пари"*****. Нито Аржентина може. Само САЩ могат чрез скъпи военни играчки и операции в далечни земи да заобиколят икономическия срив, който се зададе преди 11 септември 2001. И чрез МВФ (нищо че при гласуване вотът им е само 17%) да налагат на другите обратното - рестрикции, които Кейнс наричаше радикалмонетаризъм.

Аржентинските ценни книги паднаха на 25% от номинала и лешоядните фондове (the vulture funds) като Еliott Associates се облизват. От Аржентина идват между 10 и 15% от печалбите на испанските банки, телекоми, петролни и енергийни компании и ако не беше еврото, не се знае какво щеше да стане с испанската валута. Но знае се кое става основна грижа на Испания сега, когато тя поема за 6 месеца председателството на ЕС. Наред са Дания и Гърция. Да помислим:

- Южняците от ЕС ще преотстъпят ли на вражалците земеделската субсидия от $ 50 милиарда?

- Поканените в ЕС могат ли да влязат несубсидирани?

- Имаме ли си НАТО-перушани?

---------------------------------------

* John Maynard Keynes, Essays in Persuation, p. 246.

** Economic Consequences of the Peace (1919).

*** A Treatise on Money (1930).

**** Обща теория на заетостта, лихвата и парите (1936).

***** The Economist, January 5th 2002, p. 25.
1871
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД