:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Юристи готвят искове за компенсации към Украйна

Киев си призна за сваления самолет

Зенитна ракета С-200 наистина улучила руския Ту-154
Катастрофата с руския пътнически самолет Ту-154 над Черно море миналата седмица е станала след попадение на зенитна ракета, гласи предварителното заключение на официалната комисия, разследваща инцидента.

Със самолета на авиокомпания "Сибир", който летеше от Тел Авив за Новосибирск, загинаха 78 души, повечето от които руски емигранти в Израел.

Украинската страна се съгласи със заключението на комисията. Според секретаря по националната сигурност Евгени Марчук причината за катастрофата може да е бил неумишлен удар със зенитна ракета С-200, изстреляна по време на учение на украинските ПВО.

Признанието бе направено почти денонощие след 6-часовото заседание на комисията, оглавявана от съветника на руския президент Владимир Рушайло. Рушайло и Марчук разгледаха веществените доказателства, събрани в специален хангар на летището в Адлер.

Роднините на загиналите, компанията "Сибир" и юристи на застрахователни компании вече обсъждат възможните искове, които да бъдат предявени към украинската държава.

Според представителя на застрахователната компания "Афес", застраховала самолета, роднините ще получат по 20 000 долара. Ако имат по-високи претенции, те могат да заведат дела за компенсации срещу третата страна - т.е. срещу Украйна.

Вероятно размерът на компенсацията, искана от "Сибир", ще надвиши 10 млн. долара, съобщи говорител на авиокомпанията. Само сваленият самолет струвал около 6 млн. долара.

Според водещи украински юристи обаче получаването на компенсация от Киев няма да е просто. Досега има само един прецедент за изплащане на подобни компенсации от Министерството на отбраната. Получиха ги пострадалите при миналогодишния инцидент с ракета земя-земя "Точка", която улучи жилищен блок в Киевска област.

Завчера стана ясно, че оставката на министъра на отбраната на Украйна Александър Кузмук е написана още в началото на седмицата, но президентът Леонид Кучма не я е приел, тъй като министърът бил твърде ценен.

ПОРЕДЕН ГАФ

В четвъртък, докато Израел бе в траур за загиналите в трагедията над Черно море, украинският президент Леонид Кучма изръси поредния си бисер. Докато обясняваше пред журналисти защо не е приел оставката на министъра на отбраната, Кучма си припомни шега, прочетена във вестника: "Ракетите, които са на въоръжение в Украйна, май не разбират украински език." По това време в Русия погребваха 23-годишната Ирина Старостикова - студентка от университета в Тел Авив, която летяла към Новосибирск за собствената си сватба.
13
1550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Октомври 2001 08:03
Радвам се , че истината излезе на яве.Преди години това би било невъзможно в бившия Съветски съюз.Жалко за загиналите нищо не подозиращи хора.За съжаление днес ги няма във форума тези , които спореха по темата изключвайки тази възможност , позовавайки се на точността на руските ракети.
13 Октомври 2001 08:09
Доколкото си спомням Теслата мамин , златен беше баш спец по руското въоръжение , но явно се е скрил в кучешки гъз.За справка виж мнението на Теслата от 6 октомври САЩ : Украйна свали ТУ-154.
13 Октомври 2001 11:12
Анонимен 2,
не ми се прави на CNN. Спора беше за качествата на ракетите и самолетите. За твое щастие се оказва, че "кьопавия" самолет бил свален, а не паднал сам. А за ракетата - ракета способна да прелети подобно разстояние /производство 70-те години/ е достойна за уважение.
Не са достойни за уважение обаче опоненти като теб. Дори и за това че са достатъчно некадърни поне да се регистрират.
Що се отнася за некадърност, опитай се да позлобееш и за катастрофата в Милано. Два самолета се сблъскали на земята май. За твое щастие аз не се радвам на трагедии, нито ме блазни мисълта да слизъм на твоето /доста нисичко/ ниво.
За кучета не ми говори. Уважавам ги доста повече от хора като теб.
13 Октомври 2001 12:05
Сега се видя, кой е най-големият терорист в региона. Проблемът е, че САЩ все още подкрепят Кучма, т.к. при предсрочни избори украинците биха гласували за трите големи комунистически партии... Добре че Българийка, макар и набедена за 16 такава, не е бивша съветска република!
13 Октомври 2001 12:13
Момчета, не се дърлете. Та ние само изразихме мнения, без да разполагаме с никакви факти. Нека за миг се замислим за трагедията сполетяла, тези нищо неочакващи хора. Мир на праха им. А Украйна како го е подкарала, трябва да прибере тежкото въоръжение, че виж скоро са свалили някой сателит. А там се застраховките са от друг порядък.
13 Октомври 2001 17:47
Ква излезе тя - украинските ракетчици най-точните в света - а са излезли на учение а са утрепали някой (кога самолет, кога обикновен блок)!!!
13 Октомври 2001 18:23
Украйна свалила самолет с ракета без да иска. Авганистанците искат да сталят самолети, но не немогат. Къде е грешката? В самолитите, в ракетите, или в информацията.
13 Октомври 2001 18:31
Колко са момичетата като Ирина Старостикова дето летят за собствената си свадба? Майната ви чорбаджии. Майната ви на всички. Беше по-хубаво когато ви нямаше. Рано или късно пак нямя да ви има.
13 Октомври 2001 22:59
Явно украинските ракетчици са много добри и трябва да спрат с тренировките, но не е едно и също да свалиш пътнически и военен самолет (изтребител или бомбандировач).
13 Октомври 2001 23:33
Ruska tehnika!Ukrainska tehnika!Sxvetska tehnika!
Dolnokachestveno orxjie!Nekadxren personal!Samoletite ne letiat ili padat.(ako vlezat v dvuboi s zapadni samoleti-gi svaliat).
Eto ia prostotiata i zatxpiavaneto na vsichki postkomunisticheski strani.
14 Октомври 2001 00:45
<img id=img src=http://pvo.guns.ru/arms02/C-200_files/c-200.jpg"border=0 id=img>
14 Октомври 2001 08:42
Натиснете тук
15 Октомври 2001 07:38
<img src=http://pvo.guns.ru/images/sa05/c-200.jpg">
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД