×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
СТАТИСТИКИ
Общо 385,241,167
Активни 1,592
Страници 87,453
За един ден 1,302,066
Клан

В рода на Йосиф Цанков само внукът му е професионален музикант

Първомайсторът на българската забавна песен бил бохем и самотник, автор на световен хит - песента "Керванът"
Песента "Керванът" по текст и музика на Йосиф Цанков става световен хит. Тя е записана през 1941 г. в Холивуд по желание на чули я англичани. През същата година по Радио Лондон в часа за английските войници, които се бият в Африка, се пуска любима музика от Джоузеф Цанкоу. Това е ориенталско танго, писано преди 1937 г. Войниците обичали да си тананикат рефрена му: "Бавно керванът минава в нощния мрак/, моята мъка, тогава пея ти пак/, златният пясък в безкрая нейде мълчи/, пълни със сладка омая са мойте очи/ Аллах! Аллах!/. Петър Увалиев също твърди, че е слушал песента по Радио Лондон.

У нас, в България, четири поколения живеят и се влюбват с песните на Йосиф Цанков. Затова той е нареченПатриарх и първомайстор на българската забавна песенНаред с "Керванът", песните "Ела с мен в Хавай", "Море на младостта", "Повей, ветре", "Облаци бездомни", "Песен моя, обич моя", "Любовта на юнгата" и др. имат прекрасни мелодии и впечатляват с лекотата, с която са създадени. Искрени и сърдечни, те отдавна са прекрачили бариерата на времето. В интимен разговор с композитора Ангел Заберски Йосиф Цанков споделя тайната на своя успех: "Сине, ако една мелодия звучи добре едногласно, без акомпанимент и хората могат да я запеят, това означава, че си успял."

Удивително е, че тези шлагери, които се пеят и танцуват у нас от 30-те до 70-те години на миналия век и са на мода в чужбина, са написани от дипломирания юрист Йосиф Цанков. Той е запомнен от своята дъщеря Анастасия едновременно като бохем и самотник. Бохем, защото обича да дава, да подарява, да бъде в компанията на щастливи хора. Като всички големи творци той е и самотник по душа.

Днес Анастасия Цанкова събира богатото музикално наследство на баща си. Според нея никой не иска да го пипне, тъй като в момента сме заети повече с материалното, отколкото с духовното. Всички партитури на Йосиф Цанков, които са били в Музикалния театър, са отишли на боклука от невежество и недоглеждане.

Анастасия е рентгенов лаборант и работи в елитната частна поликлиника в София "Торакс" със собственик д-р Сава Бояджиев. Нейната дъщеря Йосифа носи името на дядо си. Тя е завършила български език и литература, история и теория на културата и в момента следва в Американския университет маркетинг и мениджмънт.

Синът на Анастасия Велислав е най-прекият продължител на делото на дядо си. В момента той завършва Софийската консерватория, но вече има зад гърба си 8 години трудов стаж като тромбонист в Софийската опера. Младият музикант учи при проф. Димитър Момчилов и свири в Младежкия симфоничен оркестър. Той е един от водещите музиканти в джаз-състава "Инфинити" и в "Уикеда". Подобно на дядо си Велислав не желае да напуска страната да печели пари в чужбина.

Анастасия разказва, че любовта на Йосиф Цанков към България не е афиширана никъде. Тя личи обаче от целия му живот. Така например той не обичал да се скита в чужбина. Макар че неговите песни се изпълнявали от най-известните звезди за времето си: в Италия - Клаудио Вила и Артуро Теста, в Германия - Зигфрид Валенди, в Русия - Йосиф Кобзон и др., Йосиф отхвърлял поканата на певците да пътува. През 1967 г. Клаудио Вила печели с песента на Цанков "Море на младостта" голямата награда на Международния фестивал "Златния елен" в Брашов, Румъния. Цанков му изпраща своите поздрави. Същата година той е поканен катоспециален гост на фестивала в Сан Ремо.След като се връща, разказва на дъщеря си с отегчение, че е бил принуден да замине.

Анастасия смята, че баща й умира огорчен от събратята си в гилдията. Когато получава голямата награда "Златният Орфей" през 1970 г. с песента "Повей, ветре" на незабравимата Паша Христова, той споделя пред нея, че не се радва. По повод на бащината си мъка Анастасия казва: "Няма песен от неговите, която да не заслужаваше тази награда и преди. Просто журито не му я даваше." Днес дъщерята на Йосиф е изключително признателна към Геновева и Христо Янкови от Русе, които правят два концерта в града, за да върнат на русенци името и песните на големия композитор.

Съдбата на Йосиф Цанков е интересна и прилича на роман. Той е роден на 7 ноември 1911 г. в Русе. През същата година Елиас Канети напуска града. Друг интересен факт, свързан с миналото на фамилията му, е, че първата електрическа крушка светва във фабриката на прадядо му Иван Хаджиберов от Габрово. Майката на Йосиф е от Беровия род.

Домът на Цанкови в Русе, в който той е роден, е стар и аристократичен, с огромна библиотека, с телефон и с различни музикални инструменти. Тук, а след това и в Роберт колеж в Цариград, Йосиф научава перфектно три езика: английски, немски и френски. Неговият баща завършва финанси в Париж, а майка му не само че е известна красавица, но е и първата жена, която е карала кола в България. Бащата Иван Цанков дарява дворно място в центъра на Русе и там е построено първото кино в града. Майката Сия вярва в музикалните способности на своя син, но бащата настоява той да завърши право. Така Йосифследва право заедно с бъдещия голям бас Борис Христов.Като студент Йосиф се влюбва в бъдещата си жена Таня, която е от известния и богат калоферски род на Калфови. Нейният чичо Христо Калфов е бивш външен министър, а по-късно и председател на Народното събрание и дипломат. Цанков-старши не разрешава женитба на младите, докато синът му не завърши висшето си образование. Остава държавният му изпит. Тогава Таня взема нещата в свои ръце. Отива при един от професорите на Йожи и му разказва за трогателната им любов. Целта е постигната. Йосиф получава на държавния изпит тройка, а младите сключват брак и заживяват щастливо, като в приказките. Когато двамата минават по улиците, всички се спират, за да видят красивата Таня. Тя е имала едно синьо и едно зелено око, което според поверието означавало голям късмет. Съпругът е лудо влюбен и твори любовни песни, които тананикат и юношите. Същевременно той е невероятно ухажван от жените, които го преследват навсякъде. Таня разбира, че в такава ситуация да се задържи един брак е изключително трудно. Затова тя посвещава целия си живот на дъщеря си и на своя съпруг. Таня е първата слушателка на песните, които Йосиф пише. Тя е и вдъхновителката на неговите 6 оперети, които имат на времето си шеметен успех.

Йосиф споделя пред близките си, чедарбата му да пише музика е дадена от Бога.Нея никой не може да му отнеме. Не случайно, когато е уволнен от "Балкантон" и остава дълго време без работа, Йосиф получава подкрепа от поета Павел Матев, който му казва, че никой не може да му отнеме таланта. Така с негова помощ Цанков продължава да работи като отговорен редактор на "Балкантон" до 1971-а, годината на неговата смърт.

Малцина знаят, че авторът на най-популярните български песни, майсторът на шлагерно-танцовата оперета, учителят на цяло съзвездие певци и композитори, като Маргарет Николова, Ирина Чмихова, Георги Кордов, Мими Николова, Йорданка Христова, Лили Иванова, Маргарита Димитрова, Иван Стайков, Тончо Русев, Вили Казасян, Морис Аладжем, Николай Арабаджиев и др. е основател на баскетбола у нас. Създава първия мъжки и девически национални отбори на България по баскетбол.

Висок 1.98, с гъста коса и изразителни очи, Йосиф привлича вниманието с изключителната си деликатност и отзивчивост към хората. Веднъж Леа Иванова казва на дъщеря му, че му е благодарна за всичко, което е направил за нея и нейните колеги по съдба. В годините, когато Леа е гонена и няма право да прави записи в Радиото, Цанков е този, който й осигурява хляба.

Широко скроен, без маска и поза - така са запомнили всички композитора. Може би затова срещите с него и с песните му са били за много поколения празник.
7641
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД