:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Зад кулисите

На бал с посланици

За ключовите места ООН, Париж, Берлин, Лондон още няма ясни кандидатури. Спазаряват се по-дребни постове
Снимка: Борислав Николов
При неотдавнашното посещение у нас на канцлера на Германия Герхард Шрьодер чужди дипломати видяха нещо потресаващо и очевадно, което не можеше да бъде забелязано от просто недипломатическо око: нямаше го външният министър Соломон Паси. Наистина Паси си осигури екологически чисто алиби, събирайки боклуци в Ропотамо, но подобно супер-отсъствие става поне за втори път. Първият беше при посещението на президента Първанов в Париж през ноември м.г., в което външният ни министър много напираше да участва.

Не е тайна, че



Париж и Берлин не харесват неоконсервативните позиции



на Паси. Тези две европейски столици не са особено щастливи и от българските посланици, с които им се налага да работят.

На първо място това е Стефан Тафров в ООН в Ню Йорк, който, макар и перфектен франкофон, изпреварваше даже американците с идеите си около резолюциите за Ирак.

На второ място - Марин Райков в Париж. Франция дълго се колеба дали да му даде агреман. Макар и пребоядисан като перспективен син кадър, за него френската преса не пропуска да припомня, че баща му Райко Николов е бил вербовчик и водещ офицер на най-високопоставения френски шпионин в полза на комунистическия Изток - вече покойният министър на отбраната Шарл Ерню. Впрочем Райков няма приятели и във Външно, където е смятан за основен виновник за провала с българските медици в Либия през 1999 г., така че продължаващият му престой в Париж е цяло чудо.

На трето място е Николай Апостолов, по-известен у нас като "Йошката", пребиваващ в Германия седма година. Германски представители открито са изразявали мнение, че Апостолов е дискредитиран и са призовавали българската страна най-сетне да изпрати посланик в Берлин, за който да е ясно, че представлява България, а не себе си.

Само че годините си минават, а нищо не се променя. Установено е желязно неписано правило: когато един български посланик просрочи 4 години престой в чужбина, той остава много, много дълго, може и 10 години.

Макар че нормалният мандат е 3 години, 8-а година започна в в Лондон Валентин Добрев, и той кадър на СДС от червено потекло. Макар че нито Добрев, нито горепосочените да са назначени по предложение на Паси, той е в основата на тяхната "несменяемост".

Президентът



Първанов се оказа прекалено мек по въпроса за посланиците.



Със сигурност на него му се иска да изпрати в ООН, в Париж и Берлин "проевропейски" посланици, но желанието не е достатъчно. Механизмът е такъв: Външно (правителството) предлага, президентът одобрява (има право и да не одобрява, но не е известно да се е ползвал от него). На работно равнище биха могли да бъдат съгласувани някои по-безпроблемни кандидатури, а по-ключовите би следвало да се договарят между Сакскобургготски и Първанов. Премиерът обаче почти не се меси в тази област, а Първанов естествено не иска да слиза на по-ниско ниво и да влиза в пазарлъци с Паси. Има няколко случая, когато Първанов успя да изпрати свои хора, но на важен пост замина единствено посланикът към Белгия и НАТО Емил Вълев. Всеки път договорките вървяха в пакет и печеливш поне на пръв поглед изглеждаше външният министър. Паси успяваше срещу един "президентски" посланик да урежда по няколко "свои".

Теоретично Първанов би могъл да престане изобщо да разглежда кандидатури за посланици, като знак към премиера, че не е съгласен с установилите се механизми за тяхното съгласуване. Президентът би могъл също, когато Паси предложи кандидатура, която не му харесва, да "цака" с по-силно свое предложение. Но той не го прави. Вместо това търси компромис. Напоследък се договарят относително малки групи посланици за не особено приоритетни столици. По правило това са дългогодишни дипломати, една част от които са хора с връзки в президентството, а друга са от екипа, пряко обслужващ Паси. Назначенията в Париж, Берлин, Ню Йорк, Лондон, продължават да "висят". Въпреки спряганите в пресата имена, "движение" няма.

Все пак има група



имена, за които се водят преговори.



За Румъния се стяга Коста Андреев, шеф на отдел"Човешки права" и член на Българското дипломатическо дружество (БДД), което е близко до президента и до неговия екип от съветници. За Израел се готви Петко Димитров, дясната ръка на Паси по либийската драма, който обаче също има приятели в БДД. Заместникът на Паси Иван Петков със сигурност ще замине за Страсбург като представител на България в Съвета на Европа, защото за там няма нужда от агреман. Кадровикът на Паси Максим Гайтанджиев много иска да замине посланик в Лисабон и Първанов едва ли ще го спре. Същото се отнася за протоколчика на Паси Иван Димитров, който си е харесал Дания. Директорът на дирекция "Европейски държави" Петър Воденски се готви за посланически мандат в Кипър. Кандидати за посланици на хубави места са други двама заместници на Паси - Петко Драганов и Катя Тодорова, но за тях няма нищо конкретно.

Продължава да "виси" и примамливият пост във Виена. За там, където мандата си просрочи Елена Кирчева, се спряга името на шефа на кабината на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов. Практика при всички български правителства е в последния момент да уреждат своите хора с посланически постове.

Сигурно това е основната причина, поради която до последно



ще се бави и законът за дипломатическата служба,



който трябва да уреди не само статута на дипломатите ни зад граница, но и ясните и прозрачни процедури за избирането им. Оттам и порочната практика посланици никога да не завръщат в родината, а да прелитат от столица в столица. Добър пример е Стефан Тафров, който вече обиколи 4 поста. Посланици не са се явявали на изслушване от Народното събрание преди да заемат поста си още от времето на правителството на Любен Беров. А парламентът и да иска, не може да спре назначение. Това позволи на тогавашния назначен посланик в Кипър Алексей Подлесни да каже чистосърдечно на депутатите, че не е чел нищо за Кипър, но ще прочете, когато пристигне там. Липсата на правила ще допуска подобно поведение и в бъдеще.
13
3359
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Август 2004 03:01
Колко Първанов бил петимен да назначи проевропейски посланици и какви офицери от държавна сигурност били назначили СДС за посланици?
Гоше, Надо - ма вие сте много безочливи бе.
На кого ако не на Първанката западните държави вече му отхвърлят няколко посланически кандидатури, които после същия този Първанка изпраща да се утешават в Австралия и други треторазредни в политическо отношение страни.
На кого, ако не на Първанката му се налага да се самопоканва на широко представени срещи в Западна Европа? Посочете ме поне един западен държавник да е приел покана от Първанов да посети България.
Кой, ако не Първанката хортува с [видео]стени при посещенията си в Белия дом?
Ако това ви е малко, отидете на сайта на ББС да видите, че ние сме единствената страна, която няма публикувана снимка на държавния глава - поне от ББС показват елементарно уважение към българите като са ни спестили образа на русофилската отрепка.

18 Август 2004 05:26
Я, тоя от скитане по горите е подивел...
18 Август 2004 06:49
Тримцата от снимката пеят ИНТЕРНАЦИОНАЛА на бал с посланници.
18 Август 2004 08:04
Знам само че Първанчо е леке. Не знам обаче кой го тури на тоя пост...... Не съм аз със сигурност.
18 Август 2004 09:04
Няма по-страшно нещо от ПОСИНЯЛ КОМУНИСТ
и от
глупендери като ГОРСКИЯ и СВЕТЛАТА ПИКНЯ (на последния трябва да му се напмня, че НАРОДЪТ сложи Първанката за президент).
18 Август 2004 10:06
Марксе, ти сигурно си Ники Апостолов, той е такъв ерудит неземен ... Дерзай другарю!
18 Август 2004 10:26
Посинелият скапан комунист обикновено е бивш комсомолски или партиен активист, преподавател по идеологически дисциплини, носител на чифутски ген или обикновен пулю с идейна фуга в кратунката си. За 15 години друг подвид на седерастки фенотип не срещнах, сигурно защото няма.
Вижте колко е просто всичко. Марин Райков е еврейче по майка, нейният тейко е генерал, брат й, чичото на Марин, е Валентин Вацев, естествено също еверин по майка. Максим Гайтанджиев е еврейче. Валентин Добрев в Лондон - тоже, а освен това е бил интимно близък с Антонина, лично е отговарял за сина й докато тя се е мъчила тук като президентша. От юдомасона Карлович, трето поколение евреин, насам Външно се пълни с евреи. Евреи стават един след друг министри - Пирински, Надка, сега соломончо изродчето. Първанчо отсега гласи евреина Камов за външен министър, ако БСП спечели изборите. На половината от споменатите в статията съпругите са еврейки.
Ето кои представляват родината ни, ето кои клечат на този ключов за националната ни сигурност пост. Ето защо родината ни запада и ето защо народът ни чезне.
18 Август 2004 11:14
Васуки,
След като изчета няколко твои постинги и имам чувството, че и аз съм евреин. Даже веднъж звъннах на маман и попитах: "Ти сигурна ли си, че не си еврейка?" Тя ми рече, че не е, ама може и да не знае...
18 Август 2004 14:52
(снимка: натиснете тук)
18 Август 2004 15:37
Ха сега де Големиот
Кой е пък този Ники Апостоилов, ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА НЕИУЗВЕСТНОСТ
18 Август 2004 15:47
Горския, за сведение посланици се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет, респ. външно министерство.
За сведение, за предложените лица за Австралия и други страни има агреман от съответната приемаща страна, но поради недоглеждане на ведомствата - предлагащи едно или друго назначение същите отпаднаха.
18 Август 2004 16:03
Посланик в Берлин.
18 Август 2004 17:35
Освен посланик в Берлин и продукт на ОХДЦ, ша извинявате !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД