:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Морето отвътре" обра испанските "Оскари"

снимка: Ройтерс
Филмът на Алехандро Аменабар "Морето отвътре" спечели 14 награди за испанско кино "Гоя", присъждани от испанската Академия за кинематографично изкуство и наука, съобщиха световните агенции.

Лентата получи отличието в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор - Хавиер Бардем, най-добра актриса - Лола Дуенас, най-добра актриса в поддържаща роля - Мабел Ривейра, и най-добър актьор в поддържаща роля - Селсо Бугало.

"Морето отвътре" отнесе "испанския "Оскар" и в категориите за най-добър дебютиращ актьор и актриса, най-добър сценарий, най-добър грим, най-добра музика, композирана специално за филма от режисьора му Аменабар.

Филмът е създаден по действителен случай и разказва историята на водолаза Рамон Сампедро, който остава парализиран след трагичен инцидент в морето и се бори 30 години за евтаназия. По този повод лентата предизвика противоречиви реакции в католическа Испания. По-рано тази година жената, чийто персонаж във филма се играе от актрисата Лола Дуенас, призна, че сложила чаша с цианид със сламка до леглото на Сампедро и му помогнала да умре през 1998 г.

Филмът на Аменабар е фаворит за "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм. Лентата бе отличена и със "Златен глобус" в същия раздел, спечели две награди от Европейската филмова академия и Голямата награда на журито на 61-ия международен кинофестивал във Венеция. За миналата година "Морето отвътре" оглави и боксофиса в Испания с приходи от над 3,8 милиона евро.

Наградата "Гоя" за най-добър чуждестранен испаноезичен филм бе присъдена на "Уиски" (Уругвай) на Хуан Пабло Ребела и Пабло Стол, а за най-добър европейски филм - на "С глава в стената" на германския режисьор от турски произход Фатих Акън.
2808
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД