:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Ще анализираме изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,954,747
Активни 1,192
Страници 92,527
За един ден 1,302,066

V-VIII клас - повече четене по литература, по-малко анализи

Снимка: Велислав Николов
Много и сериозни промени предвиждат учебните програми за прогимназиалния етап 5-8 клас. И тук се следва същата логика като при по-малките - получените близки знания по различните предмети да се интегрират възможно най-ефективно, така че учениците да се научат да мислят. Част от хорариумите и тук са орязани заради ЗИП-а.

Литературата е един от предметите с най-сериозни промени. За разлика от началния етап, в 5-8 клас по литература са предвидени задължителни автори и произведения. Подборът на заглавия е коренно променен. Броят на произведенията е чувствително увеличен във всички класове.

Новата програма за 5 клас например предвижда учениците да изучават засилено така наречената предмодерна словесна култура - митовете и легендите. В сега действащите програми акцентът е върху народното творчество. Бъдещите петокласници ще изучават серия от митове и легенди, свързани с разбиранията на различните етноси за сътворението на света. Включени са старогръцки, библейски, скандинавски, български и др. митове. За да се очертае етническото многообразие, присъства и една еврейска и една ромска приказка.

Почти всички авторски творби в 5-ти клас са нови. От Елин Пелин досега се изучаваше разказа "На браздата", а занапред - "Най-справедливият". Изцяло отпада от програмата за 5-и клас Йордан Йовков. Той е изнесен в 6-и и 7-и клас, тъй като според експертите се възприема трудно от петокласниците.

Учениците в 5-и клас вече няма да учат и откъси от "Под игото". "Радини вълнения" се мести в 6-и клас.

Нови в програмата са "Приспивна песен" на Асен Разцветников, песента "Трима братя града градяха", турската приказка "Главатарят, който поискал да плени месечината", откъсите от романизирания вариант на "Хитър Петър" на Сава Попов, бесарабската българска приказка "Златната мома".Учениците в 6 клас вече ще

учат Пушкин и Оскар УайлдИзцяло нови в програмата за шестокласниците са включените произведения от славянските и западноевропейските литератури. Сред тях са откъс от "Руслан и Людмила" на Пушкин, "Щастливият принц" на Оскар Уайлд, "Приказка безкрай" на Михаил Енде. За пръв път се въвежда и Карел Чапек с "Омагьосаният скитник" и откъс по избор от "Малкият принц" на Екзюпери. Нов в програмата е и Йордан Радичков с откъс от "Ние, врабчетата". Преместена от 7-и в 6-и клас е и автобиографията на Бранислав Нушич, но с нови откъси. Целта е учениците да не възприемат българската литература като затворен свят, обяснява Атанасова.

От програмата отпада разказът на Елин Пелин "По жътва", който се мести в 7-и клас заради по-сложната поетика. Остава разказът "Косачи". Отпада и един от предвидените откъси на Алеко Константинов - "Бай Ганьо у Иречек" заради сложните политически внушения, остава "Бай Ганьо пътува". Изцяло нов автор за прогимназиалния етап е и поетът Атанас Далчев, който в 6-и клас ще се изучава със стихотворението си "Към родината".

Нови са и част от произведенията в учебното ядро "Човекът и изкуството" - "Лунната стая" на Валери Петров, "Славеят на Китайския император" на Х.К. Андерсън и "Художник" на Веселин Ханчев."Маминото детенце" няма да се

пада на изпитите в 7 класСписъкът с произведения е по-дълъг и в 7-и клас. За пръв път ще се изучава Добри Чинтулов с текстовете "Къде си вярна, ти, любов народна" и "Вятър ечи, Балкан стене".

Петко Славейков е с два нови текста - "Нощ" и "Песен на паричката ми" - откъс. Нова в програмата е и "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов. За сметка на това напълно отпадат откъсите от "Маминото детенце". Експертите на МОН установили, че книгата не действа възпитателно на съвременните ученици, защото те харесвали главния герой Николчо.

Без промени остават подборът от заглавия на Вазов и Ботев. Нова е баладата на Пенчо Славейков "Неразделни" и двата текста на Яворов: елегията "Заточеници" и "Ще бъдеш в бяло".

За пръв път в програмата за 8-и клас се включват Блага Димитрова и Вера Мутафчиева с откъс от "Летопис на смутното време". С нови текстове е и Йордан Радичков - той занапред ще се изучава с "Млади години" и "Житие-битие", а не с "Нежната спирала". Ново е и стихотворението "Вечерен тромпет" на Борис Христов и откъсът на Виктор Пасков от "Балада за Георг Хених".

Промени има и в програмата по български. В 7-и и 8-и клас материалът е намален заради по-тежкото обучение по литература. Основният акцент е изнесен в 5 и в 6 клас, където според експертите е необходимо по-бързо натрупване на умения за писмено и устно общуване. Разместени са и писмените жанрове, които учениците трябва да овладяват. Интерпретативно съчинение вече ще се пише в 9-ти клас, а не в 8. Отговорът на литературен въпрос се мести от 7 в 8 клас. Основният жанр в 7-и клас остава съчинението-разсъждение.По физика, химия и биология

децата ще се учат да мислятИ в горния курс основният въпрос пред експертите е бил как да се обвържат знанията по физика, химия и биология, така че да няма излишно теоретизиране и учениците да могат да обозрат цялостно процесите.

Това се постига чрез нов тип интеграция между природните науки. Досега биологията, физиката, химията и географията се изучаваха в 5-и и 6-и клас в рамките на предмета "Природознание". Учебниците в 5-и клас включваха уроците по география и биология, а в 6-и - по химия и физика.

Сега географията в 5-и клас се обособява като отделен учебен предмет. Физиката, химията и биологията пък ще се изучават интегрирано в предмета "Човекът и природата", който замества природознанието в 5-и и 6-и клас. Така физиката и химията слизат с един клас надолу, а биологията отпада като отделен предмет за шестокласниците и ще се изучава самостоятелно само в 7 и 8-и.

Това води и до промени в изучавания материал. Сега в 6-ти клас по биология учениците изучават различните видове растения, в 7-и клас са безгръбначните и гръбначните животни, а в 8-и - анатомията и физиологията на човека. Новата програма предвижда в 7-ми клас да се учат растения, гъби и безгръбначни животни, а в 8-и - гръбначни животни и човек.

Най-сериозната промяна по география е в 8-и клас, където занапред ще се изучава Европа, Балканите и България. Преди този материал бе в програмата за 7-и клас, където се учи география на континентите и океаните. Експертите са преценили обаче, че учениците трябва да учат за мястото на България на Балканите и в Европа по-задълбочено и в края на основното образование. Изучаваната досега в 8-и клас обща физическа география - земята като планета, се мести в 9-и клас.

По химия и физика сериозни промени няма, освен слизането на част от уроците от 6-и в 5-и клас. Без промени остава и историята. В 5-и клас учениците ще учат за миналото на българите от първите сведени за живота в нашите земи до края на 18-ти век, в 6-и клас идва ред на периода 18-20 век. Седмокласниците учат праистория и античност, а осмокласниците - история на средновековния свят.
14
7464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
28 Април 2004 23:52
За сметка на това напълно отпадат откъсите от "Маминото детенце". Експертите на МОН установили, че книгата не действа възпитателно на съвременните ученици, защото те харесвали главния герой Николчо.

Ако експертите бяха установили и защо го харесват Николча, щяха може би да разберат, че изобщо няма смисъл от тия замествания, размествания и прочие напъни, с които пак някой методист си утвърждава егото. Щели били да научат учениците между 5 и 8 клас да мислят? Защо ли тогава 80% от студентите не показват способности за мислене - сигурно заради предишната несъвършена програма по литература. Сега обаче всичко ще се оправи - учениците ще четат повече произведения, по-малко ще ги анализират и така ще се научат по-добре да мислят. Направо гениално!
29 Април 2004 00:18
Николчо е меч и владее.
29 Април 2004 00:27
Тормозчиян! Да бе прочел всичко!
Това с Оскар Уайрд е чудесно!
Не само "Щастливият принц"-всичките му приказки!
Естетът Оскар Уайлд - някои казват - самоцелно елегантен и надменен.
Има, значи, някой да мисли там, направо съм обнадеждена.
Но в толкова малки класове?
Не мога да си спомня на кои години го харесах - та чак досега....
29 Април 2004 00:53
Всичко прочетох, Сибила - хем много внимателно! Ти обаче явно си забравила "Маминото детенце", затова май не си схванала, че деца, които харесват, имат за герой и свой идеал мързеливеца, пияницата, развратника и крадеца Николчо, хора няма да станат, каквато и програма по литература да им спретнеш. Явно има далеч по-мощни фактори, които определят светогледа им и не виждам какво ще помогнат срещу тях приказките на Уайлд или на който и да било.

Редактирано от - Д-р Тормозчиян на 29/4/2004 г/ 00:55:06

29 Април 2004 11:15
Отпада и един от предвидените откъси на Алеко Константинов - "Бай Ганьо у Иречек" заради сложните политически внушения, остава "Бай Ганьо пътува".


ЗАРАДИ ОНЗИ ОПАСЕН ТЕКТС:
ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ, БОЙ ИРИЧЕК!
(за политиците, д.т.м.)
29 Април 2004 11:16
текст
29 Април 2004 11:24
Повечето посочени произведения въобще не са нови в учебните програми, ами са наново върнати - например "Заточеници", което аз лично съми зучавал в шести клас.
Хубаво е, че най-сетне има сериозна концепция какво ще се прави в образованието за години наред, вместо да се кърпи на парче. Но има и изцепки. Интересно ми е какво ще разберат шестокласниците от "Към родината" на Далчев. И какъв точно вариант на "Къде си вярна ти, любов народна" ще учат. Според мен да им се дават редактирани и осакатени текстове - както кривяха навремето "Върви, народе възродени" - няма смисъл. А пък да се учи цялото стихотворение с "колете турски племена, пълнете с техните тела пространните равнини, широките долини" е още по-зле.
29 Април 2004 12:26
До amigov!
Според мен стихотворението Към Родината на Далчев е най-прекрасното,
изпълнено с истинска любов произведение.Няма гръмки гуми, помпозност, а просто една тиха, искренна любов.Децата ще го усетят много по-добре, дори от Аз съм българче.

Към Родината
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден в зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.

И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.

Да търси който ще във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.


29 Април 2004 15:57
Така физиката и химията слизат с един клас надолу, а биологията отпада като отделен предмет за шестокласниците и ще се изучава самостоятелно само в 7 и 8-и.

Ясно целта и както в европа така и у нас от училище да излизат полу-грамотни полу-идиоти които по принцип си излизат и без да ходят на училище. Повсеместното затъпяване и изпростряване на българският народ е добре дошло за политиците и медиите, които с лекота манипулират 80% от жителите на БГ. И резултатите са на лице, подлоги политици които управляват под натиска на нискообразовани , но затова пък всесилни биячи, убиици, наркопласьори и картофопроизводители.
Е така ша ги стигнем американците ....
29 Април 2004 16:19
Похвално е, че в програмата влизат доста чужди автори, с добри произведения...Но да отпаднат такива знакови творби от наши класици-това е безумие, и то пълно!!!!!!Пак някой е вършил работа, ама наполовина....

Стихотворението на Далчев наистина е прекрасно, както и още доста негови творби, но се питам, тези деца, като стигнат до стиха със Самуил, дали няма да се чудят кой е той, дали ще са го изучавали по история вече?Просто се питам....
И да отпадне Каравелов, да отпадне разказ като "На браздата"-не мога да го приема това!!!
Сибил, мила, какво мислиш по въпроса?
29 Април 2004 16:59
За Самуил се учи във 3 и 4 клас.В 4 по-подробно.
29 Април 2004 17:36
Може и да греша , не знам но според мене трябва да се изучават всичките БГ автори из основи , не само едно произведение защото така са избрали някои !
Не е работа това да задължиш ученика да изучава едно нещо , както беше по наше минало време ! Кръгозора им се отваря повече ако имат отворена врата върху цялото БГ творчество !
Племенничката на жената е 12 години ама ми знае Молиер , Ла фонтен перфектно даже ми заговори във Последно време и за Волтер, и не само определени приказки или произведения ! Значи щом може във Франция защо не във БГ ?!?! Да ама тука изучават всичко и са разпределили кое и колко и как ! Аз на това му викам обща култура , и със годините във образованието си затвърждават своите познания и желание за своето бъдеще !
Наистина Йовков е Класика но не значи че трябва да се изучава само Песента на колелетата , или там нещо си ! Всичките му произведения си имат своята част от БГ -творчество както и Караславов и Каралийчев, Каравелов бе въобще всичките ! А това им отваря и вратите на знанието , за времето и за всичко по-натам ! Е не е задължително да им правят изпити за всички автори , но не пречи да им се предоставя възможноста да си откриват самите ученици талантите и представите за БГ творчеството както и за другите западни източни или там де да знам каква литература !
29 Април 2004 19:49
Да се четат и изучават литературни произведения, без да се правят анализи, е меко казано странно!Ами тогава как ще се развива логическото мислене на учениците -без търсене на причинно -следствените връзки?Може би, нещата за пореден път се правят на парче, защото не може да се казва че логическото мислене ще се развива в часовете по математика, физика и химия!Целта на учебно-възпитателня процес е подготовка за живота, и развитие на качествата на личността!Знанията които получават децата, трябва да им служат за това!
01 Май 2004 04:12
Трябва да се наблегне не на количество, а на качеството. По-малко четене, повече размишление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД