:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Фризьорка посича мъжа си с брадва и пали трупа му заради тормоз

Съпругът биел жена си през целия им съвместен живот. Присъдата за 26-годишната майка на две деца е 4 г. затвор
Снимки: Борислав Николов
Мариана и Валери са женени близо 5 години, но бракът им не върви. Скандалите и побоищата в дома им в Костинброд са ежедневие. Раждането на двете деца не променя нещата. Безпричинният гняв на съпруга, упражняваното насилие, причинената болка прехвърлят всякакви граници. И Мариана решава да го убие. Защото друг вариант няма - жената е убедена, че дори да го изостави и да избяга заедно с децата, Валери ще я открие и убие. На 11 септември 1997 г. е поредният побой, последван от изнасилване. Това е и денят на отмъщението - след като навилнелият се Валери заспива, съпругата го посича с брадва в леглото. Преди това е разтворила 7 таблетки диазепам в безалкохолното му. А трупа откарва до нива край близко село и го изгаря. Четири години по-късно Софийският окръжен съд признава Мариана за виновна за предумишленото убийство на съпруга, извършено по особено жесток начин. Жената получава 10 г. затвор при първоначален строг режим. Софийският апелативен съд потвърждава решението. Последната инстанция обаче намалява присъдата на 4 години. Приема, че убийството е предизвикано от насилие и е извършено в състояние на силно раздразнение.

------

Мариана и Валери живеят сами с двете си деца - момчета на 3 и 4 години, в къща в Костинброд. Делят двор с майката, бабата и лелята на жената, които са в отделна къща.

Мариана има малък фризьорски салон. От него успява да припечели достатъчно,



за да плаща сметките на семейството и да преживяват



Отношенията им обаче не са добри. Съпругата често става жертва на гнева на Валери, който "изпуска парата", като й посяга. Последните месеци преди фаталния септември 31-годишният Валери започва да заплашва жена си с убийство. Впоследствие магистратите приемат, че това е причината у младата жена да се зароди идеята да премахне насилника.

Дни преди убийството съпругата отново е жестоко пребита и се озовава в "Пирогов" със счупено ребро. Майката на Мариана разказва пред съда, че заварила Валери да налага дъщеря й, стъпил върху гърдите й.



Двете момченца пищят от ужас



Възрастната жена се опитва да успокои зет си. Казва му, че щом не се разбират, е по-добре да се разведат. Той посяга и на нея. Тя се опитва да звънне в полицията, но Валери я изпреварва и чупи телефона. После мъжът откарва съпругата си в болницата и я инструктира да обясни, че е паднала по стълбите.

Това прелива чашата и Мариана решава, че единственият изход за нея и децата е да убие съпруга си. Купува реланиум и започва да пуска таблетките в бирата на Валери. Слабото лекарство обаче не помага. Мариана се снабдява с диазепам. Около обяд на 11 септември 1997 г. тя внимателно натрошава 7 таблетки и ги слага в преполовена бутилка "Фанта". Още тогава приготвя за вечеря пържени яйца - знае колко се ядосва Валери, ако яденето не е готово навреме. И отива да работи във фризьорския си салон.

Мъжът се прибира около 17 ч. следобяд. Жаден е. Надига бутилката "Фанта" и изпива половината от безалкохолното. Мариана се прибира от работа, за да поднесе вечерята. Вече сит, Валери изпива остатъка от "Фанта"-та. Диазепамът започва да действа. Мъжът отива в хола, ляга на дивана, завива се през глава и се унася. Мариана излиза на двора, взема брадвата, която стои там. Внася я в къщата. Пуши цигара, приближава се до съпруга си, без той да я усети. И



започва да го удря по главата с наточеното острие



Той вика от болка и инстинктивно посяга към главата си. Мариана обаче продължава да удря с брадвата. Почти отрязва един от пръстите на ръката му. Валери умира бързо - след първите удари изпада в безсъзнание и не усеща останалите. Ударите са общо 9 - те чупят черепа и нараняват мозъка му. Съдебните медици откриват по тялото много "увреждания, несъвместими с живота".

След като Валери спира да се движи и Мариана се уверява, че е мъртъв, го завлича в банята и започва да заличава следите от убийството с белина и водка. Вика и майка си. Споделя какво е направила и я моли да помогне да изнесат трупа. Възрастната жена обаче не се съгласява. Мариана заплашва, че ще се самоубие, но мисълта за децата я спира. Изпива три таблетки диазепам и спокойствието й се връща. Тя излиза да търси приятеля си Йордан, с когото преди години са имали и интимна връзка. Първо го моли да я закара до София. После променя решението си. "Тръгнахме обратно, а тя ми спомена, че се е отървала от съпруга си," спомня си Йордан. Той не пита нищо.

Двамата се връщат в къщата, увиват безжизнето тяло на Валери в одеало, натоварват го в собствената му кола. Майката на Мариана им помага само да го качат в колата. Мариана сама откарва трупа близо до софийското с. Богьовци. През това време децата са в къщата на баба си.

Жената сваля тялото в нива,



залива го с бензин и го пали



Обгорелият труп е открит от селяните на следващия ден.

Психиатрите са категорични, че по време на престъплението Мариана е в афект, натрупан с времето, но е разбирала значението на постъпките си и е можела да ги ръководи.

Пред съда жената твърди, че слагала успокоителните в бирата и безалкохолното, за да се спаси от нервните кризи, в които изпадал Валери. Според думите й мъжът често се прибирал късно вечер, будил я и я карал да му сервира алкохол. Будил и децата им. Избухвал и я биел без причина. Заканвал се и да "поразреди" бабите в съседната къща.

А за деня на убийството разказва следното. След като мъжът изял пържените яйца, я съборил на земята и започнал да я рита. Обиждал я и заплашвал да убие нея и децата. Ревниво питал с кого и къде е била. Жената се съпротивлявала ожесточено, но била прекалено слаба, а Валери тежал близо 100 кг.

Неравната борба продължила по-малко от 15 минути. После Валери разкъсал дрехите на жена си, и, влачейки я за косата, я качил на леглото. Тя плачела и молела да я остави. Не викала. Страхувала се, че малките могат да влязат и да видят грозната сцена. А и се срамувала, че съседите им ще чуят скандала. Съпругът обаче бил непреклонен. Вулгарните думи се сипели една след друга, натискал главата й към леглото и Мариана започнала да се задушава. Изнасилил я. После отишъл в хола, легнал и се завил през глава - трябвала му почивка. Жената известно време лежала неподвижна в спалнята, после бавно се надигнала от леглото и се облякла. Излязла от къщата и седнала на стълбите. Запалила цигара. "Очите ми бяха замъглени от сълзите,



главата ме болеше страшно, боляха ме и всички кости



Като се обърнах, видях брадвата. Взех я, без да мисля за последствията, и влязох в къщата", свидетелства Мариана. Твърди още, че подпалила трупа, без да иска - хвърлила цигарата си, а тялото пламнало, защото било пропито с бензин. Магистратите обаче не приемат обясненията за скандала - изнасилването, взетото внезапно решение за убийство и случайното запалване на трупа. Според тях престъплението е планирано предварително, както Мариана преди това е обяснила пред следовател.

Това е историята. А предисторията е следната.

Бащата на Мариана бил твърдо против брака й с Валери. През 1989 г., едва 18-годишна, тя направила опит да се отрови с лекарства. Така искала да докаже на родителите си колко обича Валери и трябва да бъде с него.

Но бракът им не потръгнал от самото начало. Започнало се от проблем със зачеването - младата жена разказва, че половин година след сватбата не успявала да забременее. По това време семейството живеело в една стая в къщата на баба й. Валери хвърлял вината за безплодието върху Мариана. Тя се преглеждала и лекувала. После по настояване на Валери започнала работа като барман в заведение в Костинброд. Напуснала, когато забременяла. Валери я биел, дори когато вече носела детето му. Тя



никога не се оплакала в полицията



Смятала, че е безсмислено - мъжът й бил близък с полицаите, защото често им уреждал части за колите.

На 27 февруари 2001 г. Софийският окръжен съд признава Мариана за виновна и я осъжда на 10 години затвор при първоначален строг режим. Жената трябва да плати 14 000 лв. обезщетение на родителите на Валери заради причиненото страдание. Отделно всеки от синовете й също трябва да получи за смъртта на баща си по 10 000 лв. Апелативните съдии потвърждават присъдата на окръжните. Последната инстанция - Върховният касационен съд, обаче преквалифицира престъплението и намалява наказанието на 4 години, които почти са излежани към тази дата.

Мариана излиза от затвора миналата година. Живее в къщата, където преди 6 години посича мъжа си. Отново работи във фризьорския си салон. Не иска да се връща към спомените за трагедията и се опитва да започне живота си начисто.
 
Мариана изгаря трупа на Валери в нивите на с. Богьовци - на около 15 км от Костинброд.
3677
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД