:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,841,924
Активни 1,298
Страници 116,186
За един ден 1,302,066
Неуредици

Над 100 000 българи няма да получат нищо от лихвоточките си

В София се извиха огромни опашки преди окончателното закриване на някогашните жилищни влогове
Хората се тълпят в тесните помещения с часове, за да стигнат до гишето.
"Навремето, когато баща ми ми прехвърли жилищноспестовния влог, бях студент втори курс. Сега съм пенсионер и прехвърлям влога на дъщеря си. Дано да не стане така, че един ден тя да го прехвърля на внука ми".

Така звучи личната история на Димитър Стоянов, а вероятно и на още хиляди българи. Той е просто един от десетките чакащи пред единственото гише на Банка ДСК в цяла София, където се прехвърлят някогашните спестовни влогове. Прехвърлянето от баща на дъщеря, от баба на внуче, от брат на сестра е единственият шанс хората да получат някаква компенсация за дългогодишните си спестявания за жилище.21 май е денят Х за притежателите на лихвоточкиТогава ще се сложи край на продължилата 17 години сага с компенсирането на хората, спестявали за жилище в годините преди 1989 г. Става въпрос за 315 048 влога. Най-малко 40 000 от тях през годините вече са се отказали от надеждата, че ще получат обезщетение и сами са закрили влоговете си. Така от парите, с които преди 1989 г. са можели да си купят поне една гарсониера, са взели по 60-70 лв. "Щастливците", които все пак са получили някакви пари през последните 17 години, са собствениците на 88 641 влога. Средната компенсация през м. г. например беше 6320 лв., с които може да се купи жилище само в някое малко селце. Други около 45 000 души до 21 ноември 2013 г. имат шанс да бъдат обезщетени, ако купят жилище или започнат строеж на такова. Най-губещите са около 130 000 - 140 000 души, които не отговарят на условията за компенсиране и ако не предприемат спешни мерки за прехвърляне на правата си, завинаги трябва да забравят за компенсация.

Хубавото е, че в края на м. г. депутатите най-сетне решихаведнъж завинаги да решат проблема с лихвоточките,защото е повече от странно, че 20 години след началото на прехода този въпрос продължава да виси и да се предава от поколение на поколение. Както и че бяха направени две важни отстъпки - увеличи се имущественият праг от 15 000 лв. на 40 000 лв. и се даде възможност влоговете да се прехвърлят между роднини. Никой обаче не разбра защо срокът, в който стотици хиляди българи могат да прехвърлят влоговете си на по-бедни свои роднини, а те от своя страна да кандидатстват пред общинските комисии за компенсации, е само 6 месеца. Предложението на Националния компенсационен жилищен фонд беше той да е поне 1 година, т. е. до 21 ноември 2009 г.

В София, където са регистрирани 1/3 от всички влогове, има само един офис на Банка ДСК, където лихвоточките могат да се прехвърлят между роднини - близо до спирка "Вардар" на метрото. Офисът е тесен, работят 4-5 гишета и всеки ден се струпват сериозни опашки, придружени от списъци на чакащите. До 11 ч. в понеделник например списъкът е вече с 50 души, а обслужването отнема поне по 10-15 минути на човек. Хората са крайно изнервени и не могат да проумеят как в XXI век обслужването може да е на нивото отпреди 20 години. На опашката на всеки новопристигнал се разказва историята на гражданин, който пристигнал пред офиса още в 22 ч. предишната вечер, спал в колата си цяла нощ, за да е пръв в списъка за следващия ден.

"В 7 ч. бях тук, а вече е 11 ч. и още не съм минала", разказва възмутена гражданка. Тя не вярва, че всички софиянци ще могат да се възползват от правата си до крайния срок при това ниво на организация.Жената съзира конспирация- властта умишлено спъва процеса, за да не даде възможност хората да си получат парите. "По-скоро става дума за липса на по-добра организация, не допускам да се прави нещо целенасочено", опонира Гаврил Митов, шеф на Националния компенсационен жилищен фонд. Той обяснява, че прехвърлянето на влоговете става само в ДСК, защото партидите по влоговете се намират там, а Банка ДСК е частен субект и не му е подведомствена. "Каквото можем, сме направили", коментира пък главният изпълнителен директор на банката Виолина Маринова. Тя обяснява, че ДСК е командировала служители от други офиси, при това хора, които са запознати и са работили с жилищноспестовни влогове още преди години. "След 1989 г. нямаме такива влогове. Цялата ни информация е в този клон, в другите клонове нямаме база данни. Срокът е кратък и няма време тепърва да местим всичко в друг клон", допълва Маринова. Тя все пак обещава да помисли дали организацията би могла да се подобри. Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти вече призова срокът за уреждане на лихвоточките да се удължи.

Основната несправедливост около лихвоточките идва отразделянето на хората на правоимащи и правонямащи,независимо че всички те навремето са спестявали за жилище. За да стане човек правоимащ, трябва да отговаря на много тежки условия. Например - да няма почти никакво имущество. Изисква се всички имоти, земи, автомобили, банкови влогове, които притежава лицето с влога, взети заедно, да не надхвърлят 40 000 лв. Друго условие е гражданинът да не е прехвърлял жилище на друго лице след 1 януари 1981 г. Само който отговаря на тези условия, ще попадне в т. нар. окончателни списъци. Те ще бъдат изготвени до 21 ноември 2009 г. След това хората от списъците ще имат време до 21 ноември 2013 г. да купят жилище или да започнат да строят такова, защото в противен случай нямат право да получат пари. Така законът вкарва гражданите в параграф 22 - хем да са достатъчно бедни, за да попаднат в списъците, хем изведнъж да се сдобият с 50 000 - 100 000 лв., за да купят ново жилище.

Целият проблем е в това, че за да бъде справедлива и да компенсира дори с по 5000 - 6000 лв. всички хора, които навремето са спестявали, държавата трябва да се бръкне между 0.5 млрд. и 1 млрд. лв. Трудно е да се каже доколко е справедливо спрямо днешните данъкоплатци хазната да се лиши от подобна огромна сума за компенсиране на притежателите на лихвоточки. Затова тя е въвела куп половинчати и несправедливи условия към хората, които са спестявали навремето.----------------

ПРАВИЛА

----------------

Според промените в закона, които влязоха в сила на 21 ноември 2008 г., прехвърлянето на влоговете става чрез нотариално заверен договор. Документът се представя в офиса на Банка ДСК в съответния град, където фактически става прехвърлянето. След това новият притежател на влога, както всички останали граждани с лихвоточки, може до 21 май включително да подаде документи в общината за включване в т. нар. окончателни списъци. Необходими са попълнено заявление по образец, декларация по образец, лична карта и удостоверение за доказване на жилищна нужда, което се издава от комисията по картотекиране в общината.

Списъците трябва да бъдат одобрени от кметовете до 21 ноември. След това хората, попаднали там, имат срок до 21 ноември 2013 г. да купят жилище или да започнат строеж. Това са двете условия, без които пари не се изплащат.
 Прехвърлянето на влоговете за цяла София става в един-единствен клон на Банка ДСК.
 Димитър Стоянов е бил студент, когато баща му му е прехвърлил жилищния си влог. 40 години по-късно той не е получил от спестяванията си нито дом, нито компенсация.
 Хората сами са въвели ред за влизане чрез списъци.
14
3818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
08 Май 2009 00:13
поредната грижа за Човека на Цергейковските рода и достойния наследник (по чича)
08 Май 2009 00:45
Интересно защо когато връщаха имотите в центъра на София на повече и по-малко видни реститути нямаше никакви проблеми с организацията?!
08 Май 2009 00:49
Българинът и на Матросов е готов да се обърне , да не го окрадат . Иначе , нищо особено не му се случва ...

08 Май 2009 05:18
Мечко продава панелки в Меден по две за лихвоточка. Юруш народеее!
08 Май 2009 07:29
Имало още хиляди хора с някаква надежда социализмът в България един ден да победи!
К'ви лихвоточки бе, драги мои, нали ви бастисаха 000 (три нули) от паричките? Имал си 10000 лева - за една година 10000 лихвоточки. Това преди. Сега имаш 10 лева = 10 лихвоточки. Надей се ти на гарсонера под Витоша!
Предлагам ви с парите от компенсациите да си купите по едно джакузи и пред НДК. Ако сте послушни ще ви прокарат дори вода и ток. И тогаз, кеф, мамо, рахат!

08 Май 2009 10:37
И аз имах някаква книжка с лихвоточки и около 1500 лв. от преди деноминацията. Сега имам на влог всичко на всичко 20 лв., като доплатих 3 лв. за да не ми я закрият. За лихвоточките не знам колко са и не ме интересува.
Но книжката я пазя за да ми напомня га другарите ни управляваха и преди и след 10 ноември. Залудо спестените пари изгоряха в банките.
08 Май 2009 11:28

Изгорелите пари при демокрацията ...
Но това е по-малкото зло,
а какво стана с изгорелите надежди?
08 Май 2009 13:37
XYZxyz, да нямаш температура?Парите на хората изгоряха през комунизма - с паричните реформи и заемите натрупани от Луканов.
08 Май 2009 14:04
Кви лихвоточки, кви пари ???


Нали поне ......някои......си "уредиха приватизационни бонове", та сега си имат и фабрики, и фирми, и ......финансофи лихвоточки.....
Да живеят.....членове и поддръжници на БКП-БСП-ДПС-СДС......
08 Май 2009 14:24
Гойко Горисов,
що ме караш да те подсещам за хапчетата?!
Парите на хората изгоряха при демокрацията,
но това беше и една от целите на
криминално-демократичния преход.
08 Май 2009 15:27

Cruella de Vil,
щом твоите другаре от БСП/БКП ти изгориха парите си траеш. Що така?
08 Май 2009 15:54
Хузе,
Халал да са им парите! Поне не им гледам непрекъснато гадните муцуни!
08 Май 2009 16:31
Целта на статията не разбрах?...
Миналите по този път знаят за трудностите, минаващите ги научават, останалите, които нямат лихвоточки - к`во ги интересува?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
08 Май 2009 18:03
Редник, това, че не си разбрал статията, означава, че си умен...Тя е предназначена за простите-които гласуват за БСП, ще бъдат компенсирани!...Не вярвате ли???...Не е нужно да вярвате..Важното е да гласувате за БСП....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД