:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От "Ботев" обвиниха съдията за загубата с 0:1
Здравко Здравков бил санкциониран, защото отказал право на строеж
Гражданите протестират заради променен маршрут на трамвай
Според него има 80% вероятност Симеон Сакскобургготски да осъди България по своето имотно дело
Е-досието също предизвиква спорове между социалните партньори
СТАТИСТИКИ
Общо 377,697,228
Активни 1,053
Страници 1,080
За един ден 1,302,066
Сървиз

Интернет доставчиците все още са в миналия век

В България никой не следи дали правата на потребителите на нет са защитени
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
По закон тези кабели отдавна трябваше да са заровени под земята. Но те продължават да висят по фасадите и да създават проблеми на интернет потребителите и при най-лекия дъжд.
Ако някой чужденец иска да се осведоми за състоянието на информационните технологии в България и ползва за това само пресата и официалните съобщения, ще получи доста превратна представа. Ще научи например, че в основните жп гари има безжичен интернет, а скоро такъв ще има и във влаковете. Или че например София се нарежда сред първите столици в Европа по брой на потребителите на интернет на глава от населението.

Но няма как да научи, че качеството на този интернет не дава особен повод за хвалби.

Докато в малките населени места инфраструктурата за интернет сега се изгражда, в София и големите градове операторите отдавна са завзели огромни територии. Но колкото и да се борят за пазарни дялове, колкото и да се сливат и обединяват, качеството на услугата им все още не е задоволително.

Данните на Българската национална асоциация "Активни потребители" за 2009 г. сочат, че има бум на жалбите срещу доставчиците на интернет. "В нашата асоциация жалбите от този род услуги през миналата година нараснаха почти двойно и вече надхвърлят 1000", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.

Най-честото оплакване е срещу твърде многото прекъсвания. Истинска напаст например се оказва т.нар. тройна услуга - вече почти няма уважаващ себе си оператор, който да не предлага едновременно телевизия, интернет и телефон. Но почти всички се опитват да докарат тази услуга до дома на клиента със старата си мрежа, а нейният капацитет е достатъчен за задоволително качество само на една от трите услуги.Обещават свръхскорости, а предлагат тромав интернет,обобщава Николов. Разбира се, хората често не забелязват уловката, която фигурира дори на рекламните брошури на интернет доставчиците - почти всички пишат, че предлагат "скорости до" определени мегабити в секунда, но дребният шрифт на този надпис трудно се забелязва.

Но най-лошото на договорите за тройната услуга е, че при повечето фирми тя е комплексна и цената е пакетна - човек не може да се откаже от едната услуга и да си запази другите две. Или обратното.

Колко е критично положението, личи много добре от форумите в интернет: "Имам следния проблем - от тази сутрин имам нет по 10-15 мин. и след това спира, рестартирам, има пак за 10-15 мин. и пак спира, цял ден е така. Аз съм на "3 в 1", а кабелната и телефонът си вървят нормално", пише един участник във форум на интернет компания. Оплакванията нерядко са и за систематични прекъсвания: "На известен период от време - около 15 минути, интернетът спира за минута-две. И то само браузерите. Торент клиентът продължава да си работи, също и скайп. Пробвах с различни браузери, преинсталирах операционната система, сканирам за вируси - нищо не се променя!", пише друг участник в такъв форум. Разбира се, много често форумците не се церемонят особено и немалко фирми влизат в разни "черни списъци" или отнасят доста "съдържателни" определения за себе си.

Според работещите в бранша положението е, меко казано, доста сложно. Служител на един от големите интернет доставчици разказа пред "Сега", че заради ниските заплати, липсата на всякакво обучение и, естествено, слабия мениджмънт в тези фирми има огромно текучество. В някои от тях липсват каквито и да било инструкции, правила и процедури за работа с клиентите. "Когато постоянно те псуват по телефона, а взимаш 400-500 лв. заплата, любезността с клиентите е последната ти грижа", обяснява младежът. Според него така или иначе обажданията са стотици на ден, така че мениджърите няма как да проследят всички разговори, въпреки че по правило те се записват.

Но и цялата любезност на света не може да помогне за подобряване на качеството на услугата, ако в това не се влагат средства иако са нечестни търговските похватиза привличане и задържане на клиенти. "Казваме на клиентите, че по договор скоростта на трафика е 15 мегабита/сек, но премълчаваме, че при тегленето на големи файлове - примерно един филм от 1 гигабайт, скоростта е най-много 3 мегабита/сек", обяснява източникът. По правило обаче това ограничение не се прилага през първия месец от срока на договора, когато тече нещо като изпитателен срок и клиентът може да се откаже без никакви последици за него. Прилага се от втория месец, а клиентът вече е сключил едногодишен или двугодишен договор и е принуден да продължи да плаща месечните такси до края на срока дори ако му е писнало и е минал на друг доставчик.

Служител в друга средноголяма интернет фирма в столицата пък издава, че работи с допотопен софтуер. Назначен е наскоро в колцентъра на компанията, като работата му е да се обажда на клиенти, закъснели с плащането на месечната такса. "Много често изобщо не мога да открия данните за въпросния клиент или ми излизат странни цифри - например, че този човек не си е плащал интернета от 1970 година насам".

Да се разбере кой трябва да извършва контрол над нарушенията на договорите и за качеството на услугата в България се оказва доста сложно. Според Закона за електронните съобщения, който преди три години замени стария Закон за далекосъобщенията, двата органа, които имат някакви правомощия да контролират този пазар, са Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Нои двете комисии не могат да се похвалятс някакви особени резултати. Наскоро КЗП обеща да провери условията по договорите на най-големите доставчици на тройната услуга, но резултатите така и не бяха огласени. От КЗП признават, че като цяло не получават много жалби от доставчиците на интернет и кабелна телевизия, но обяснението за това може да е и ниското доверие в самата комисия. От малкото жалби, които се подават, личи, че най-често срещаното оплакване е от многото прекъсвания и неизпълнението на клаузата от договорите, които определят до колко часа се отстранява повреда. Най-често в общите условия на доставчиците този срок е "до 72 часа".

Според главния юрисконсулт на КЗП Христо Трендафилов са проверени 37 договора, но той не пожела да предостави конкретна статистика на нарушенията и имената на фирмите с най-много забележки. Юристът подчертава, че комисията нищо не може да направи при сериозни нарушения. "Ние нямаме право да санкционираме, а само правим препоръки и досега всички те се изпълняват. Например неравноправните клаузи в договорите се изчистват", коментира Трендафилов.

От КРС пък твърдят, че изобщо нямат правомощия според Закона за електронните съобщения (ЗЕС) да се намесват при нарушението на договорите. От отговора на комисията личи, че те не са проверявали интернет доставчици, нито са санкционирали някого, понеже "в нормативната уредба липсват разпоредби, които задължават интернет доставчиците да осигурят на своите абонати скорост на връзката, съответстваща на тази, залегнала в индивидуалния договор". Обяснението е много просто - кабелните мрежи за доставка на тв сигнал или интернет не ползват ограничен ресурс както например GSM операторите или ефирните телевизии и радиа. Поради това те работят не с лицензи, а на уведомителен режим. КРС ги вписва в специален регистър и оттам нататък изобщо не ги проверява. Най-голямото наказание за такава фирма е да я изтрият от регистъра, но поне в интернет варианта на регистъра не личи това да е правено за някоя от тях.

Единственият опит на държавата да наложи нещо като контрол върху доставчиците на интернет датира от далечната 1998 г. Тогавашният председател на Комитета по пощи и далекосъобщения Антони Славински определя лицензионен режим за зараждащия се тогава в България интернет. Но общественото мнение кара правителството бързо да се откаже от това намерение. Тогава интернет се провъзгласява за постижение на гражданското общество, в което държавата не бива да се бърка по никакъв начин. 12 години по-късно това е просто една услуга.
снимка: Велислав Николов
Някои компании използват толкова допотопен софтуер за работа с клиенти, че нищо чудно да получите предупреждение, че не сте плащали сметката си от 40 години.
115
4894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
115
 Видими 
28 Юли 2010 20:25
Имам усещането, че авторът е имал предвид най-вече БГ мрежа - всичко е едно към едно с тяхната практика. Интернетът им прекъсваше почти всеки ден за часове, оправяха го когато си искат и не реагираха и на най-каруцарските псувни. Денят, в който се махнах от тях празнувам като втори рожден ден.
28 Юли 2010 21:10
Истината се познава най-добре в сравнението. Бай Лукчо сега ще ви направи сравнение между услугата в Мексико (за което много хора - типична българска грандомания, мислят че там има едни мустакати хора на коне които стрелят с револвери образец 1825 година) и в България.


"Най-честото оплакване е срещу твърде многото прекъсвания. Истинска напаст например се оказва т.нар. тройна услуга - вече почти няма уважаващ себе си оператор, който да не предлага едновременно телевизия, интернет и телефон."
Аз имам такава тройна услуга. Единствените прекъсвания за две години са когато един камион скъса кабела (докато беше още по въздуха временно за 1 месец) и го възстановиха за 1 ден, и когато спира тока ( 2- 3 пъти на годината за по 1 час). Лошото е само че като ти спре тока оставаш и без телефон. Но се случва рядко.

"Разбира се, хората често не забелязват уловката, която фигурира дори на рекламните брошури на интернет доставчиците - почти всички пишат, че предлагат "скорости до" определени мегабити в секунда, но дребният шрифт на този надпис трудно се забелязва."
Това е написано в договора с нормални букви и е: "не по-малко от 1 мегабит за секунда". Реално го меря и никога не е падало под 2 мегабита за секунда. Достатъчно да си гледаме БГ Телевизия он лине аз и жената на два различни ПС-та (различни канали на ТВ-то) без прекъсване.

"Но най-лошото на договорите за тройната услуга е, че при повечето фирми тя е комплексна и цената е пакетна - човек не може да се откаже от едната услуга и да си запази другите две."

Е това вече говори много за България. Това е както преди в БГ не можеш да си върнеш ипотечния заем предварително, понеже трябва да плащаш допълнително( Аз тук си платих ипотечния заем за 3.5 години (вместо за 30) и не ми взеха нито едно песо повече) .Това не говори само за БГ интернета, това говори за БГ държавата. Тук може да си избереш една, или друга или две както ти кефне. Разбира се, цената на тройната комбинация е най-изгодна.

"По правило обаче това ограничение не се прилага през първия месец от срока на договора, когато тече нещо като изпитателен срок и клиентът може да се откаже без никакви последици за него. Прилага се от втория месец, а клиентът вече е сключил едногодишен или двугодишен договор и е принуден да продължи да плаща месечните такси до края на срока дори ако му е писнало и е минал на друг доставчик."
Е това вече говори хептен много за България! Ами просто прекъсваш договора като спираш да плащаш! Тука ако закъснееш да си платиш повече от 5 дни, на екрана ти излиза едно съобщение: "Ако не платите в такъв срок ще ви спрем сигнала" и ти пускат сигнала за още 5 дни. Ако не платиш, ти спират сигнала и това е.
No comment! И вие се каните да ги стигнете американците!? Стигнете първо мексиканците!Боже, Боже

28 Юли 2010 21:15
И забележете раздела: "Сървиз"! Не пишат "Лоша услуга" или нещо подобно, ама не, "да се види че и ние, нещо така нали, сме еврипейци / американци". Остава само да напишат с кирилица "Бад сървиз".
28 Юли 2010 21:23
*** Точно интернета у нас е от най-качествените и на ниска цена в целия свят. Не знам какви скорости е имал предвид автора, но ако влезете в който и да е сайт за speed meter ще видите, че рядко падаме на национално ниво под 5-6то място. Г-н Марченко, според мен сте се напатил от някоя допотопна кабеларка и си мислите, че всички са такива. Попитайте и някой, която знае, какви са цените и скоростта за масовия потребител на интернет във Великобритания, Франция, САЩ ако щете и Израел. Да не говорим за Сърбия, Македония и други изпаднали държави.


Естествено че има и мошеници, но то в кой бранш у нас ги няма? Проблемът е по-скоро в КЗП, не в интернет доставчиците.


И освен това извън София интернетът е по-качествен (по прекъсвания, скорост и пр.).

Редактирано от - sybil на 28/7/2010 г/ 23:04:25

28 Юли 2010 21:31
Да предположим, че авторът се е заблудил. Но има факти, които не могат да се объркат.
Вазов, два въпроса:"Точно интернета у нас е от най-качествените и на ниска цена в целия свят. "
Въпрос 1: Колко струва тройната услуга "3 в 1" в България?
Въпрос 2: Можеш ли в БГ да се откажеш от кабелния оператор когато ти кефне?
28 Юли 2010 21:49
Това "3 в 1" го предлагат кабеларки, какъв качествен нет могат да осигурят като са абсолютни лаици. Откакто се сбогувах с всякакви "Унакс", "Комнет", "Ди Джиком" -с окачени по дърветата кутии и кабели, заковани кой къде свари, се простих с всякакви ядове, не завися от дъжд, сняг, гръмотевици, залеза на слънцето и куп подобни нормални природни явления. Няма да направя реклама на единствения доставчик с подземни кабели, но нямам никакви проблеми, нито оплаквания от него
28 Юли 2010 21:53
Слава, какъв ти е пакета и колко плащаш?
28 Юли 2010 22:00
Моят доставчик си ми докарва fiber to premises на нормална цена - нещо, което в много цивилизовани страни още е рядкост. Ако някой се е полакомил за евтинко, получава това, за което си плаща - както ако си купува кренвирши по 3 лева.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
28 Юли 2010 22:06
Ми в нашия град освен бтк-а има и един кабелен оператор. В къщи съм на БТК, в офиса на кабела. И БТК-то се търпи, а кабелният, учудващо, доста добре. Абсолютно подкрепям Iwan Wazow, дъщеря ми беше в Ирландия 5-6 месеца, нета им, казва е ужасен. То се виждаше и от връзката ни де, по скайп. И други познати имам из Европа, Дания, Холандия, Норвегия, нетът е доста по-лош от нашия.
28 Юли 2010 22:10
Измерете си скоростта сега. Аз: влизане 2.83 Мбпс, излизане 0.7 Мбпс
28 Юли 2010 22:18
Не съм специалист по темата, но ми се струва че за един ПС в къщи няма нужда повече от 2 Мбпс. Ако имаш в къщата 3 ПС-та, значи 6 Мбпс те устройват напълно. Или не е така?
28 Юли 2010 22:18
Ето затова интернетът и кабелната ми са от различни доставчици, а стационарен телефон нямам. Спокойно устоявам на всякакви "промоции", "суперизгодни предложения" и прочее лъжи на всякакъв род оператори.
28 Юли 2010 22:21
аз ползвам служебно и лично нет откъм 1995 г (още от времето на BBS-ите, ако някой си спомня какво бе това). не се хваля, просто подчертавам, че имам наблюдения във времето. опитът ми е, че сме на едно ниво със западна европа и сме по-зле от източна азия.
28 Юли 2010 22:57
Не спорете, докажете!
Ето кратичка справка, от speedtest.net
Ще си позволя само да поскрия IP, предполатам, нямате против.
За допълнително указание, след GMT следва "Скорост на даунлоуд, след него е "Скорост на ъплоуд".
213.149. ...,"6/25/2010 1:38 PM","GMT","338.28","5.19","14","Samokov","50"
213.149. ...,"6/25/2010 2:55 PM","GMT","211.69","5.36","14","Samokov","50"
213.149. ...,"7/12/2010 12:19 PM","GMT","258.28","7.52","13","Samokov","50"
213.149. ...,"7/13/2010 1:04 PM","GMT","294.85","7.57","13","Samokov","50"
213.149. ...,"7/16/2010 9:51 AM","GMT","314.89","7.53","14","Samokov","50"
213.149. ...,"7/20/2010 3:57 PM","GMT","383.59","7.51","13","Samokov","50"
213.149. ...,"7/26/2010 3:35 PM","GMT","265.12","7.53","13","Samokov","50"
28 Юли 2010 23:01
"265.12","7.53","13"

Разшифровай ни какво е това? Понеже има три числа и не две: "Скорост на даунлоуд", и "Скорост на ъплоуд".
28 Юли 2010 23:10
Да- първото от тези, които си посочил, е скоростта на даунлоуд, второто- скорост на ъплоуд. Третото, което сочиш, е Latency, със стойност в милисекунди.
28 Юли 2010 23:16
Iwan Wazow
изчерпал си темата.
-
Само бих добавил, че статията от всякъде и лъщи, че е резултат на конкурентна борба, което е хубаво. Че има конкуренция в сектора на Интернет де.
28 Юли 2010 23:17
Ама двете скорости в Mbps ли са? Щото 260 Mbps са огромно нещо! Оптичен моно-модален кабел?
28 Юли 2010 23:26
Това, дето пише в статията се отнася за разни малки доставчици, които нямат ресурс да поддържат нормален нет. Всеки го е разбрал вече и си преценява за какво му трябва нета и, съответно, ако го ползва за нещо повече от това, да си чете мейла и някой новинарски сайт, си избира по-голям и сериозен доставчик.


lukcho2: Слава, какъв ти е пакета и колко плащаш?


Понеже е написал „единствения доставчик с подземни кабели“, явно е имал предвид БТК, макар че вече всички сериозни фирми си изградиха подземна оптична мрежа, в градовете поне. БТК бяха много зле до преди няколко години но в момента действително са сериозен доставчик, и аз минах на тях, та мога да ти кажа моята цена - за интернет с Даунлоуд 1, 3 мегабАЙта/сек и ъплоуд 130 КБАЙта (вярно, в рекламата им пише 10 пъти повече) + 60 часа (3600 минути) безплатен телефон към България и Европа плащам 25 лева на месец.

Редактирано от - хикса на 28/7/2010 г/ 23:50:30

28 Юли 2010 23:29
Извинявай, Лукчо, пропуснах да го отбележа. Да- Mbps са.
Не съм никакъв привилегирован клиент, нито пък аз самият съм доставчик, нито пък ще правя реклама на доставчика. За да доуточня, от град с население около 38 хил. съм.
Клиент съм им от около 6-7 год. Качеството на услугата съм намирал винаги добра, макар да не е блестяла с нищо извънредно. Сривове е имало много рядко, отстранявани са бързо. Техниците са реагирали в рамките на час, два най-много.
Най-големият срив беше преди няколко дни, по време на буря, когато нямаше нет поради повреда в техниката- около полунощ, отстранена на сутринта около 10 ч.
И още веднъж помня, че имаше проблем за около 3-4 часа, но не по тяхна вина, ами прословутите ЧЕЗ-техници пушеха на сянка, вместо да работят по елтабла. Ама ЧЕЗ, ЕОН и сие са съвсем друга ракия, нали?
28 Юли 2010 23:30
Хикс, да цената е много ниска. Иначе параметрите не са особени.
А колко телевизионни канала имаш ?
28 Юли 2010 23:33
Последно, и обещавам да не се обаждам, ако няма защо, но пропуснах също- плащам по 40 лв. на месец- интернет, цифрова и кабелна.
Ъъъъ, не ме питай защо ми е кабелна, или дори цифрова, при положение, че го смятам съвсем излишно. Ако на жените им дръпнеш кабела, даже няма да разберат. Повечето гледат сериали по телевизии, дето спокойно си се ловят ефирно.
28 Юли 2010 23:33
Последен, ти ми сложи ножа! Такава скорост на връзката имаме за целия факултет. Каква ти е връзката - моно-модална оптика? В такъв малък град? Ами тя тогава България е минала и задминала всички. Да не ме бъзикаш?
28 Юли 2010 23:36
Последен, и как измери тази скорост, като на повечето спеед метри максимума е до 50 Mbps? Май ме поднасяш.
28 Юли 2010 23:43
Не ти слагам нищо, нито те бъзикам, няма причина да го правя, нито пък да си измислям тестове от спийдтест-а (ако държиш, мога да лепна направо линка, но го смятам излишно).
Оптиката така и не знам докъде им е, от магистрален си идва до потребитеите с "най-обикновен" кабел, бучнат в "най-обикновена" лан-карта на най-обикновената ми дънна платка, да ме прощавате, че вече ми застаря ASUS P5B.
Защото видях и питанки по-горе- цифроата, ако не се лъжа, има около 110 канала или мъничко повече, мисля, че има и около 50 радиостанции. Ама кой да ги брои. На мен и три канали ми стигат, само време нямам за тях. Пък и съм малко фен на хдтв-та, дето, както се сещаш, с тая скорост и с малко повече дисково пространство и добри показатели на компютъра, няма проблем да си осигурим, да са живи и здрави торент-сайтовете.
28 Юли 2010 23:44
Масовият Интернет в България е на 40 Mbps, независимо от доставчика, а цената 20 лв. на месец, което е доста по-висока скорост и по-евтино отколкото в много развити западноевропейски страни.
-
Наистина, това, че Вени Марковски и "Интернет общество" се пребориха преди 12 години Интернета в България да остане на свободен режим даде положителен резултат.
28 Юли 2010 23:47
Последен, с кой спеед метер мериш? Моля те дай ми web site.
28 Юли 2010 23:49
Лукчо, имаш поща.
За да не си мислиш, че те бъзикам.
28 Юли 2010 23:49
Лукчо, телевизията ми не е от тях. А за параметрите, те имат и други пакети, с по-висока скорост, за повече пари, просто аз прецених, че толкова ми стига. Освен това, за около година и половина, откакто съм при тях, нета ми е спирал само веднъж за около 5-6 часа.
28 Юли 2010 23:50
Брайти, ако ми посочиш web site на БГ кабелен оператор, който ми дава 40 Mbps за 20 лева, ще гласувам за твоята партия. Дори да е само Интернет, без телефони и ТВ.
28 Юли 2010 23:54
Хиксе, услугата ти е много добра. Тук цените са долу-горе същите - плащам около 35 УСД за интернет (над 2 Mbps), телефон с безплатно време (не го знам колко е, понеже никога не ползвам телефона), кабелна цифрова телевизия с 140 канала.
Телефонът го ползва жената да си говори с тъщата в БГ.
29 Юли 2010 00:01
Не знам кое къде е по-качествено. Но си спомням, че родителите ми поръчаха интернет в един ден, а на другия техника вече беше свързал компа с мрежата и имаше вече нет.


А в Немско трябва да чакаш минимум 3-4 седмици, докато техник благоволи да дойде и да прокара нета (под "прокара" нямам предвид опъване на кабели, защото мрежата си е изградена...). Като 3-4 седмици са си пак доста добро постижение. Обикновено се чакаше дори по 6 седмици, а в по-редки случаи и по 2 месеца... А не дай си боже да не си си вкъщи, когато ти е датата...
29 Юли 2010 00:02
Date Download Upload Latency Server Distance
7/28/2010 8:51 PM GMT 2.62 Mb/s 0.58 Mb/s 140 ms Athens ~ 350 mi
7/28/2010 8:50 PM GMT 2.23 Mb/s 0.69 Mb/s 124 ms Istanbul ~ 200 mi
7/28/2010 8:49 PM GMT 3.82 Mb/s 0.71 Mb/s 264 ms Moscow ~ 1050 mi
7/28/2010 8:48 PM GMT 3.96 Mb/s 0.51 Mb/s 93 ms Leipzig ~ 900 mi
7/28/2010 8:46 PM GMT 2.22 Mb/s 0.41 Mb/s 94 ms Rome ~ 700 mi
7/28/2010 8:45 PM GMT 3.31 Mb/s 0.53 Mb/s 83 ms Paris ~ 1250 mi
7/28/2010 8:43 PM GMT 8.53 Mb/s 0.58 Mb/s 81 ms Plovdiv ~ 100 mi
7/28/2010 8:42 PM GMT 2.38 Mb/s 0.82 Mb/s 45 ms Sofia ~ 150 mi
7/28/2010 8:41 PM GMT 5.38 Mb/s 0.62 Mb/s 44 ms Stara Zagora ~ 50 mi
7/28/2010 8:40 PM GMT 3.36 Mb/s 0.60 Mb/s 48 ms Samokov ~ 150 mi
7/28/2010 8:37 PM GMT 1.25 Mb/s 0.49 Mb/s 48 ms Burgas ~ 50 mi


Натиснете тук

Редактирано от - Чарли Дарвин на 29/7/2010 г/ 00:03:19

29 Юли 2010 00:03
Последен, имаш поща.
29 Юли 2010 00:04
И аз съм забелязал, че интернета в България е на доста ниска цена, а и скоростите са високи. Обеснението е, че повечето заявки са към вътрешно Българска мрежа и има добра свързаност, а и както отбелязват колегите -> високо ниво на проникване на оптични мрежи.
В САЩ, ситуацията е доста по-зле. Въпреки, че имам скорост в къщи от кабела до около 20 Мбс, идиотите ми ограничават месечния трафик до 250 ГБ. А и наглеят да предлагат 'скоро' и оптичен кабел с 4-5 пъти по-голяма скорост, ама лимита не го дигат от 250ГБ.

6Мбс е нормален АДСЛ в америчко, ама скоростите на евтините пакети дето се ползват по-масово са до 1.5мбс, което ще се преведе до към 160 кБ в секуна -> много бавно демек, нищо неможеш да направи.
29 Юли 2010 00:07
Чарли Дарвин, много добри параметри. И колко плащаш?
29 Юли 2010 00:11
Оплакване от не добър доставчик, непрочетен договор в статия...
Специално в София няма от какво да се оплаче някой, който добре е подбрал доставчика. А дали сваляш на 5 мегабайта/с или 15..... ми разликата не е много голяма - част от цигара време за това което се сваля, ако ме разбир'ш.

Редактирано от - Локи на 29/7/2010 г/ 00:12:18

29 Юли 2010 00:12
Тук ми ограничават месечния трафик само на една джаджа, дето се пъха в USB на лаптопа за да имаш връзка където и да се намираш в света. Рядко го ползвам.
29 Юли 2010 00:15
Лукчо, големи хора сте - направо ги вадете и си ги мерете.
Решил си да мериш интернета - давай направо сантиметрите за дължина и диаметър..
Едните джаджи, дето се пъхат в лаптопа и тук си ги имаме. И за съжаление някои ги имаме....
29 Юли 2010 00:18
lukcho2,
това е и скоростта (40 Mbps) и цената (20 лв.) на месец, която ползвам и аз и мои познати, с различни доставчици. Само Интернет.
-
Интересното е, че малките Интернет провайдери, които не се разводняват и с телевизия и телефония предлагат по-добра и по-евтина услуга. Това може би се дължи и на това, че мрежите им са малки, могат лично да контролират обслужването, вадят си хляба, а не просто спортно трупат цифрички по сметки разчитайки за дейността на незаинтересовани работници, които днес се тук утре там.
29 Юли 2010 00:19
Измерете си скоростта сега. Аз: влизане 2.83 Мбпс, излизане 0.7 Мбпс


Лукчо, това са някакви смешки.
Аз съм на най-нискотарифния план на БТК ADSL. В момента е 6 Мб/с даунлоуд за 20 лв/месец. От другия месец става 12 Мб/с за същата цена, понеже съм им абонат вече една година. Пробвах го току що - до Лондон си държи 5, 5 Мб/с, а до Ню Йорк 4, 8 Мб/с. Прекъсвания има само за по 4-5 часа след някоя буря.
Има и ЛАН-ове, които дават по-добри цени без договор. Мой приятел е на 50 Мб/с, но не знам колко плаща.
29 Юли 2010 00:20
Чарли Дарвин, много добри параметри. И колко плащаш?

Това е бетекато. Сметките ходя, плащам, и забравям колко са. Заедно с телефон, но той е отделно, а на обща сметка. Само нета май беше 25.
Доволен съм, от 4 години, първите две беше доста по-малка скоростта, после стана 12 градско и 9 от страната и света даунлод и 1 ъплоуд. Мегабитове.
На тестове никога не ги достигат, но пусна ли торент, редовно се свалят с 10-11 мегабита в секунда. Прекъсвания за тия 4 години да съм имал до 10 общо, по 2-3 на година за профилактики.
29 Юли 2010 00:20
Даже без спеед метер можеш долу-горе да си измериш скоростта. Най-добре го правя с веб сите на Найк (има много фигури и заема доста място). Може и с тексас Инструментс, но те са с малко фигури и става много бързо. Ако Найк се зарежда по-бавно от 2 скунди, значи нещо куца.
А дали страницата ти се зарежда за 2 сек или за 0.2 сек - все тая.
29 Юли 2010 00:24
"това е и скоростта (40 Mbps) и цената (20 лв.) на месец, която ползвам и аз и мои познати, с различни доставчици. Само Интернет. "
Дай поне един веб сите.
29 Юли 2010 00:28
Ето два сайта на провайдери за ориентация
Натиснете тук
Натиснете тук
29 Юли 2010 00:32
ех, Лукчо... казах - вади, мери и казвай в сантиметри
29 Юли 2010 00:33
Брайти, прав си! Официално обещавам че няма да критикувам вече нито теб, нито партията ти! Джентълменска дума! не мога да гласувам за Либертас, понеже не гласувам в БГ избори.
29 Юли 2010 00:34
Ако искаш да кажеш колко ти се зарежда нЕкъв сайт реално - слагаш си панел на разработчик за даден браузър (някои си имат вградени) и почти всички си имат "мрежа", където се показва и обемът на сайта/скрипта и за колко време се е заредил.
29 Юли 2010 00:34
"И за съжаление някои ги имаме...."
Защо за съжаление, работят си много добре.
29 Юли 2010 00:35
"Работят" е думата.....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД