:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,758
Активни 1,259
Страници 39,187
За един ден 1,302,066
Пазар

Банките се превърнаха в брокери на имоти

Трезорите започнаха да продават ипотекирани жилища и хотели на атрактивни цени
Снимка: Архив "Сега"
В резултат на безумното строителство по морето в момента агенции за недвижими имоти са обявили за продан над 700 хотела. Сделки обаче няма, защото цените са високи, а и предприемачите не виждат смисъл в подобна инвестиция.
За едни лошите кредити са проблем, а за други - възможност за изгодна сделка. Банките все по-активно търсят начини да се освободят от проблемните имоти, чиято ипотека клиентите им вече не могат да изплащат. И заради стагнацията на пазара купувачите могат да постигнат изненадващо ниска цена.

Всички банки твърдят, че продажбата на ипотекирана сграда е крайна мярка и е на практика последната стъпка, до която прибягват, за да си върнат парите от длъжника. Обикновено първо се предлага предоговаряне на заема, например чрез отпускане на гратисен период, чрез намаляване на вноската и удължаване на срока и т. н. Финансовите институции прибягват и до услуги на фирми за събиране на вземания. И накрая - ако няма резултат, имотите се обявяват на търг чрез съдия изпълнител. Стига се и до изпълнение на пророчествата отпреди няколко години - банката просто става собственик на десетки и стотици ненужни й имоти.

"Броят на имотите, които банката е придобила в резултат на разпродажба, е изключително ограничен. Този процес не е масов при нас", твърди Мишел Кюлман, директор "Управление на риска" в Societe Generale Експресбанк. По думите му, след като приетите клиентски досиета са добре селектирани, банката в повечето случаи постига съгласие с хората, имащи временна неплатежоспособност. От Пощенска банка също твърдят, че процентът на необслужваните заеми при тях не надминава очакванията им. "Годишният темп на нарастване на проблемните кредити вече не е толкова голям, колкото беше в края на изминалата година", твърдят от трезора. Естествено никоя банка не желае да съобщи точния брой на имотите, които притежава.

Но проблемът с лошите ипотечни заеми принуди трезорите да се превърнат в агенции за недвижими имоти. "За да реализират ипотечния си портфейл, банките използват различни канали за продажба", коментира Цветелина Тасева от "Адрес". Райфайзенбанк напримеротдавна има свое дружество за недвижими имотиДруги финансови институции също обмислят създаването на такива компании или просто на отдели, които да изпълняват ролята на брокери на недвижими имоти. Според Тасева Пощенска банка и УниКредит Булбанк в момента работят за изграждане на свои дружества за имоти. МКБ Юнионбанк и ПроКредит Банк пък създават такива посреднически отдели.

Показателно е, че на сайта на почти всяка банка могат да се намерят обяви за продажба на проблемни имоти - жилища, офиси, парцели и др. Те са основно две групи. В първата попадат имоти, които се продават на търг от частните съдебни изпълнители. Обявления за тях се публикуват и на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, а също и на място в районните съдилища. Втората група включва онези имоти, на които банката вече е станала собственик и търси възможности да ги продаде.

При имотите, предлагани от съдебните изпълнители,процедурата на търговете е ясна и определена със законНачалната цена, от която започва наддаването, е 75% от пазарната стойност на имота. Ако няма кандидати, се организира втори търг, при който цената от първия се понижава с още 20%. Ако пак няма мераклии, може да се организира и трети търг, при който цената може да падне още. "Пазарът на ипотекирани имоти в момента е слаб и се разпродават малко на брой недвижимости, главно апартаменти, предприятия и хотели. Стагнацията на имотния пазар прави продажбата на ипотекирани жилища по-трудна и те понякога отиват на трети публичен търг", твърдят от Пощенска банка.

На пръв поглед да се купи жилище на търг изглежда изгодно, но има и рискове. Например старият собственик може да реши да обжалва решението на банката да продаде жилището на търг. Според съдебните изпълнители обаче случаите на повторно връщане на имота са малко. Другото неудобство при такива търгове е, че победителят трябва да внесе цялата сума за имота в 7-дневен срок.

Когато банките продават свои имоти, условията вече са доста по-различни, а сроковете по-гъвкави. Например на сайта на УниКредит Булбанк са обявени за продажба 10 имота, собственост на банката. Сред тях има жилища, офиси и производствени сгради на доста привлекателни цени. Например тухлен апартамент в Троян с площ 93 кв. м заедно с таван и мазе се предлага за 19 хил. лв. (без ДДС). Панелно жилище в Исперих от 75 кв. м пък се търгува за малко над 22 хил. лв.

Ако някой иска да купи такова жилище, трябва да си вземе конкурсни документи от офисите на банката ида предложи цена над минималнатаВсеки месец на първо число става ясно колко са кандидатите и ако са предложили еднакви цени, конкурсът продължава с наддаване. Естествено, победител е този, който предложи най-висока цена. Тогава му се изпраща писмо, в което се договаря срокът за внасяне на депозит от 10% от стойността на имота. Той служи като гаранция, че купувачът няма да се откаже от сделката. След това той има един месец да преведе цялата сума, а платеният депозит се приспада от нея.

Ако има само един желаещ, процедурата не се проваля, посочват от УниКредит Булбанк. В тези случаи условията по сделката се договарят индивидуално. Ако се постигне споразумение, купувачът трябва да внесе депозита и цялата сума по същата процедура. От банката допълват, че ако конкурсът се провали, цената на имота няма да падне, както става при търговете, организирани от съдебните изпълнители. Тогава цялата процедура започва отначало, докато не се намери собственик на имота. Купувачът може да изтегли и кредит от банката, за да плати имота, но не са предвидени по-изгодни условия в тези случаи.

В сайта на СИБанк също могат да се намерят много оферти за имоти, които се предлагат на търг от съдебните изпълнители, или пък такива, които финансовата институция е придобила. Най-интересни са търговете, които СИБанк организира като обезпечен кредитор по реда на Закона за особените залози. Таказа продан са обявени 21 апартамента в комплекса "Сън сендс сити"в Приморско. Началните цени, на които се предлагат ваканционните жилища, са изключително ниски. Например апартамент от 96 кв. м се предлага за малко над 94 лв. на квадрат (без ДДС). И цената, от която тръгва наддаването за него, е 8103 лв. В комплекса има и апартаменти, които се предлагат на по-ниски цени. Например жилище от 54 кв. м се продава за малко над 58 лв. на квадрат (без ДДС), или тръжната цена е 3175 лв.

Желаещите могат да наддават за едно или за повече от едно жилище. За да се включат в търговете, трябва да си купят книжа от централния офис на банката. Документите и ценовите предложения се подават в деловодството на финансовата институция. Мераклиите ще бъдат допуснати до наддаването, ако преди това са внесли по сметката на банката 10% от първоначалната цена на жилището, което са избрали. Победител е този, който предложи най-висока цена. Ако има двама кандидати с еднаква най-добра цена, те продължават да наддават явно, докато не се определи купувач.

Търгът и в този случай не се проваля, ако за даден апартамент има само един желаещ. Достатъчно е той да е обявил цена над минималната. И в двата случая избраните купувачи имат срок от 7 дни, за да внесат цялата сума. От СИБанк посочват, че клиентът може да плати жилището си с кредит, но трябва да го изтегли от друга банка.

Много други трезори също предлагат за продажба от сайтовете си различни имоти. Например Банка Пиреос предлага за продан или за наем близо 80 жилища и офиси. Райфайзенбанк също има доста такива оферти. От двете финансови институции обаче отказаха да дадат повече подробности за начина, по който потенциалните клиенти могат да се възползват от предложенията.

Според Цветелина Тасева от "Адрес" няма силен интерес от страна на купувачите към тези имоти. "Обикновено интерес проявяват хора, които са близки до банките и биха могли да стигнат до тази информация. Обикновено те са достатъчно финансово грамотни или ползват юридически съветници", обясни тя.

Тасева допълни, че много банки търсят услугите на агенции за недвижими имоти, за да реализират ипотечния си портфейл. Но по думите й работата с банките върви доста трудно най-вече защото има голямо несъответствие между цената, която е готов да плати купувачът, и цената, която иска банката. "Цените на жилищата паднаха с до 45% за една година. Затова и самият заем е бил на по-висока оценка и може да се е оскъпил още през годините. Нобанките не са склонни да отпишат тези 45% спад",обясни Тасева. Според нея двустайните жилища в София се продават за около 55 хил. евро, но купувачите са готови да дадат 40-45 хил. евро, а това е доста голяма разлика.

Преди месец стана ясно, че агенции за недвижими имоти са обявили за продажба над 700 хотела. В сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители пък на търг се предлагат 11 хотела. Според Тасева обаче досега няма сделка с ипотекиран хотел. Първо, цените никак не са атрактивни, и второ - вече никой не вижда смисъл в такива инвестиции. Според Тасева интересът към подобни хотели често е нулев.

Проблемът с лошите кредити тепърва ще се задълбочава

Проблемните кредити на банките възлизат на рекордните 5.7 млрд. лв., или 14.6% към 31 май, сочи статистиката на БНБ. Това не е малко, като се има предвид фактът, че раздадените заеми на граждани и фирми са на обща стойност 50 млрд. лв.
Проблемните кредити са тези, чиито вноски са просрочени над 90 дни (т. нар. лоши кредити), плюс предоговорените заеми поради финансово затруднение на клиента. Хубавото е, че по-голямата част от тези заеми все още не са се превърнали в загуба за банките и има шанс да бъдат редовно изплатени. Засега банкерите успокояват, че въпреки огромния размер на проблемните заеми реалната им загуба под формата на разходи за обезценка е на стойност едва 482 млн. лв. за първите пет месеца на годината. Затова разликата до 5.7 млрд. лв. теоретично може да бъде възстановена. Но никой не може да каже какъв е шансът заем, който не се изплаща повече от три месеца, да стане отново редовен. Не е ясно също доколко един проблемен заем реално се предоговаря или просто се сключва нов договор. Тази практика е просто един счетоводен трик, за да може банката да представи по-благоприятна статистика.
Проблемът с лошите кредити се разрази с пълна сила през последните 12-18 месеца. От май 2009 до май 2010 г. проблемните заеми са скочили тройно - от 1.8 млрд. лв. на 5.7 млрд. лв. Въпреки че на пръв поглед най-рискови са заемите за потребление, голямата изненада са жилищните кредити. Преди година те изглеждаха най-сигурни и бяха малко като абсолютна сума в сравнение с фирмените и потребителските кредити. Противно на успокоителните приказки, че българинът много цени жилището си и е готов на всичко, за да го запази, се оказва, че най-голям скок бележат тъкмо лошите жилищни заеми. От 281 млн. лв. към май 2009 г. те са нараснали на 1.126 млрд. лв. година по-късно. Затова не е чудно, че банките се превръщат в брокери на имоти. Нарастването беше особено стремглаво, макар че през последните шест месеца темпът леко се забави и почти се изравни с този при потребителските заеми.
Всички тези цифри са безспорно доказателство за факта, че през 2006 - 2008 г. у нас са раздавани доста кредити, чиито получатели не са добре преценени. Въпреки уверенията на банкерите проблемът с лошите кредити изобщо не е в затихваща фаза и часът на истината тепърва предстои.
Оттук нататък

има два сценария за развитието на проблема

с 5.7-те млрд. лв. проблемни заеми: те или ще бъдат спасени и ще станат отново редовни, или ще се превърнат в реална загуба за банките, която няма да може да бъде компенсирана лесно.
Големият въпрос е кой ще плати цената на грешките на БНБ и търговските банки? Редно е сметката да бъде кеширана от акционерите на трезорите и техните шефове, които до неотдавна раздаваха заеми без документи за доказване на дохода само срещу лична карта и предлагаха масово 90-100% финансиране на невероятно надценени имоти. Кредитната истерия, която се развиваше с мълчаливото съгласие на централната банка, достигна до такива мащаби, че хората изпаднаха в заблудата, че всеки със заплата от 500 - 600 лв. може да си купи ново жилище с кредит. Резултатът е притеснителната статистика за ръста на лошите кредити, зад която се крият съдбите на стотици българи, заложили спестяванията си и бащините си къщи срещу мечтата за ново жилище в голям град, която в момента се срива.
Освен затъналите длъжници другите главни потърпевши от ръста на лошите кредити са коректните платци на банките. В момента т. нар. стари клиенти плащат високи лихви не само заради "промените в пазарните условия", както пише в договорите, но и заради калкулирането в тях на главоломно растящите проблемни заеми. Така проблемът се прехвърля от болната глава на здравата и повечето банкери го признават.
За едно и банките, и длъжниците са прави -

необходима е по-добра регулация на отношенията помежду им

След промените в ГПК длъжниците са малко по-добре защитени в сравнение със ситуацията преди време по отношение на цената, на която се разпродава ипотекираното им жилище. Банките обаче често стават жертва на измами заради пробойни в законодателството.
Особено притеснителни са фиктивните фалити и обявяването в несъстоятелност със задна дата. Според едната схема дружеството прехвърля основната си дейност на нова фирма, след което обявява фалит и оставя на банката да разпродава обезцененото в пъти обезпечение. Другата схема, която е доста разпространена благодарение на корупцията в съдебната система, включва обявяването на несъстоятелност на фирмата със задна дата, която е преди тегленето на кредита. Така обезпечението става недействително и банката не може да си върне парите.
От поне половин година насам Асоциацията на банките настоява тези проблеми да се решат с промени в Търговския закон, но до момента няма движение по темата. БНБ също обмисля законови промени за по-добра защита на банките от измамни кредитополучатели, макар и все още да няма готов законопроект. Според една от идеите, ако кредитополучателят получава доход от наематели в купения със заем имот, наемът ще трябва да се превежда директно на банката, а не да минава през ръцете на собственика, който може да го изхарчи за странични цели.
Друго настояване на банкерите е да се направи по-добър регистър на задлъжнялостта на гражданите и фирмите, който да включва не само кредитите, но и неплатените навреме сметки за ток, вода, парно, телефон и др.


ТАБЛИЦА - ЛОШИ И ПРЕСТРУКТУРИРАНИ КРЕДИТИ*
ВидРазмер,Размер,Увеличение
май 2009 г.май 2010 г.

Фирмени0.964 млрд. лв.3.209 млрд. лв.233%

Потребителски0.463 млрд. лв.1.159 млрд. лв. 150%

Жилищни0.281 млрд. лв.1.126 млрд. лв.300%

Други0.074 млрд. лв.0.174 млрд. лв.135%


*Източник: БНБ.
Снимка: Архив
Кредитната истерия създаде усещане у хората, че парите у нас едва ли не никнат по дърветата и че всеки бързо може да се сдобие с ново жилище чрез кредит. Заемите обаче се оказаха твърде скъпи. В момента стотици българи губят жилището си заради погрешна преценка на финансовите си възможности.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Банките все по-често придобиват имотите на закъсалите си длъжници и ги продават сами, без помощта на частен съдебен изпълнител.
52
9961
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
25 Юли 2010 22:04
И да си правят свои брокерски агенции банките, няма да променят положението..
25 Юли 2010 22:40
Ндаа... Писмен труд-уж, че нещо.

ПП Един познат, истински старшина имаше определения:
-уж, че нещо
-еди как си
-тринтарела
и така, и по-така
и 7-8 такиви
25 Юли 2010 22:57
И колко е 75% от пазарната цена на имота? то пазар няма в момента... Само си играят на търгове - цените там са си доста високи даже при тези 75% от пазарната цена.

Освен това - още си обявяваме апартаментите в български квадратни метри - с идеални части, тераси, стени и други екстри .. като шпакловка и замаска. А в Германия например - се обявяват само реалните използваеми площи в апартаментите, даже без терасите и стените, и без идеалните частри рабира се - и разбира се готови за нанасяне, а не на "шпакловка и замаска". Та в Германия - има цени и за 670 евро техния кв. метър. Което прави по 400 евро за български кв. метър .. а там заплатите са... - знаете какви. А каква е инфраструктурата - много са зле, нямат дупки по улиците даже25 Юли 2010 23:05
Абе в германията не знам как са. Ама мойта къща тук я купих по около 300 еуро / кв м. напълно завършена, в затворен район с много озеленени площи (150 къщи с около 3 декара дървета и трева). Платих заема по ипотеката за 3 години и половина. Като ви слушам цените и ми настръхват косите.
25 Юли 2010 23:07
"много са зле, нямат дупки по улиците даже". няма проблем, плащат и ги имат! ще им ги доставим още утре франко шосето.
25 Юли 2010 23:29
Банките се превърнаха в брокери на имотиА скоро ще станат и дистрибутори на селскостопанска техника втора ръка.
25 Юли 2010 23:36
мухахахахахаааа нямало да падат още цените на имотите аааа? искат не искат ще продават алчните гасове и ще сринат още пазара до нормалните нива. Един познат щеше да тегли фирмен заем през 2007 и си беше подготвил нещата за кредит. От Пощенска му досаждаха всеки ден по телефона да му дадат те кредита. След като разбраха, че в другата банка нещата са почти пред сделка, от Пощенска му дадоха 120 % от пазарната стойност на имота и това при надценени цени на имотите. И как да им повярвам на хопата от Пощенска говорещи в статията, че проблемните кредити са доста под очакваното от тях ПЪЛНА ЛЪЖА от тяхна страна. Проекта на пропадна и моя познат неможа да реализира очакваните приходи поради влошаването на редица фактори и спря да плаща. Та въпроса е на колко хора още са раздали такива крледити от по 120 % от обезпечението ? ако питате банката най вероятно малко но като им знам лакомията едва ли е как да ивм вярваш на Пощенска и другите кожодери. нека се удавят в собствената си алчност пожелавам им го от все сърце
25 Юли 2010 23:44
Ами всеки продаде прасетата, купи копторка в Младост или Люлин или където и да било в Софето за по 1 500 евро квадрата, на която цена можеше да живее в Барселона или Виена, и сега лошите банките са виновни...


26 Юли 2010 00:45
Не са виновни, напротив, жертви са - хората им набутват имота и бягат. Засега балъците са достатъчно да покриват тарикатите, но тенденцията е тревожна.
26 Юли 2010 00:46
Ако анализирате иначе доста противоречивата статия, ще усетите как ножа е опрял до гърлото. Хем искат да продават за да си върнат парите, хем не искат да го кажат съвсем направо, щото усети ли народа, че пазара е пренаситен, цените ще изпопадат още по-бързо от предвиденото. На пазара има доста ояли се играчи, които могат да държат цените и до следващия потоп. За тяхно съжаление обаче има и реални играчи, които щат не щат обявяват за продан и съответно свалят цената периодично, защото искат реална продажба. Поради последните и поради липсата на купувачи ... сори за потърпевшите, ама цените ще падат здраво.
26 Юли 2010 02:08
Цената на зградите се определя от цената на материалите и работни часове за построяването.Направи ми впечатление на времето че средно от 100 до 150 заплати струва по света едно жилище.Така че ако заплатите паднат падат и цените на зградите пропорционално.
26 Юли 2010 02:26
STARIJA HUSH,
НЕ бъркай "Цена" със "Себестойност"!
"Цената" е сумата, на която искаш или можеш да ПРОДАДЕШ една твоя стока!
"/Себе/стойност" е колко ти струва на теб самия да ПРОИЗВЕДЕШ една твоя стока!
Обикновено, нормално и логично е Цената да е по-висока от /Себе/стойността- за да бъде реализирана Печалба/заради която капиталистът произвежда стока/!

Редактирано от - paragraph39 на 26/7/2010 г/ 02:28:08

26 Юли 2010 02:27
Старий Хъше, нещо не ти е вярна сметката. Или може би е вярна само за Европа. Дъщеря ми получава около 6000 УСД ма месец. Да не искаш да кажеш, че къЩата й ще струва 600, 000 долара!? Най-много 150, 000.
Аз получавам 4000 УСД на месец, и къщата ми (120 квадрата, два етажа, в ограден район) струваше преди 5 години 65000 УСД.
Не мое да бъде. Свери си калкулатора.
26 Юли 2010 05:24
Той Хъша не е в Детройт-price zone.
26 Юли 2010 07:38
Atlanta
26 Юли 2010 08:17
starija hush - правилото е 120-150 наема на месец или около 3 годишни брутни заплати за жилище, а не 100-150 заплати - в тоя случай си е направо балон.
26 Юли 2010 08:26
3 годишни брутни заплати - точно така е. Така показва и моят калкулатор.
26 Юли 2010 08:37
Ех, каква сте я закършили! Нали всичко зависи от големината на жилището , местоположението , изгледа. Продавачът не се интересува колко печелиш , и колко ще го изплащаш.
Тези формули , дето ги пишете са за нас.
26 Юли 2010 09:10
Бай Драган - формулите са само за ориентир. Дали ще даде човек повече или не - си е негово решение.
26 Юли 2010 09:25
Ега ти банкирането дето ще продава "бетонни етажерки"...на алчността... "Инвестиране" и "реинвестиране", до следващите потънали гемии...Цикли на псевдоикономическата инициатива...Нейсе
26 Юли 2010 09:47
Най-сетне една що годе обективна статия по проблема с безумното поведение на бай-ганьовските банкери.
Цените на жилищата паднаха с до 45% за една година.

А според поръчковите стъкмистики - обезценяването е под просент за тримесечие. Явно оливането е за десетилетията напред.
26 Юли 2010 10:10
А кому ще продават?
--------------------
Блогът на Генек
26 Юли 2010 10:30
Никакви цени не са паднали - просто се приближават към реалните си стойности!
26 Юли 2010 11:16
lukcho,

какво значи това заграден район? от кого сте толкова наплашени, че се заграждате?
26 Юли 2010 11:28
За сега банките още не притискат истински длъжниците и се надяват онези да почнат да връщат кредите. Длъжниците пък си мислят че ще могат да врънкат банките докато тенденциите се обърнат и пазара се раздвижи, и не свалят цените. Двете неща се изключват взаимно - банките няма да почнат да отпускат нови кредити докато старите не почнат да се връщат.
Тарикатите или трябва да свалят цените с нови реални 20-30%, да забравят за печалби и да си върнат кредитите или ще се стигне до там банките да ги притиснат и цените да паднат с 50-60% т.е. 300-400 евро/м2 за София и да са щастливи, ако накрая не дължат още пари.
26 Юли 2010 11:29
Хъшът, разбира се, е прав!
Само е изпуснал "минимални" пред заплати.
Скромните ми наблюдения показват, че месечният наем за масово жилище в даден район е горе-доле минималната работна заплата за същия район.
За София 1-2 стаен апартамент.
Това с лихвите е от сънищата на калпавите инвестори като мечкарина...
26 Юли 2010 11:46
А мани го Лукчо2 той е просто поредния чистач на кенефи дето иска да обясни колко много се оправил в Америка, как е по-умен от всички нещастници останали в България и как няма по голям тарикат и разбирач от него.
Класически комплекси на емигрант . Като не му се вързва никой на простотиите ще отшуми като много подобни преди него
26 Юли 2010 12:54
Това вече ме разсмя:
Естествено никоя банка не желае да съобщи точния брой на имотите, които притежава.

Как ще желае, като за всяко имотче се дължат съответните данъци, а нашенските са си подредили отдавна нещата по системата "банка данък не плаща". Бедна ви е фантазията, колко пари се инвестират за да се организира това "неплащане". Защото всеки данъчен от териториалните и др. служби може лесно да намери въпросните имоти на поне три места за всяко населено място. Естествено тези дребни харчове за "смазка" на данъчната машина под формата на "такси обслужване" и "рискови премии" се съдират от гърба на изрядните платци, ама на кой ли му пука за тях...

Редактирано от - Dedovec на 26/7/2010 г/ 12:57:12

26 Юли 2010 12:55
Апартаменти, купени на 1200 и нагоре евро на квадрат, сега могат да се продадат за 800 (или не могат).
Купувачът вече е вътре. Банките са му отпуснали заеми за тая цена - 1200 евро на квадрат. Сега като му вземат имота, ще го продадат за 800 и надолу.
Купувачите са наясно, че е по-добре да загубят жилището си и след година друга да купят ново жилище на много по-ниски цени, отколкото да изплащат това.

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
26 Юли 2010 13:04
Купувачите са наясно, че е по-добре да загубят жилището си и след година друга да купят ново жилище на много по-ниски цени, отколкото да изплащат това.
С един дребен нюанс - доколкото знам, ако банката продаде обезпечението и то не покрие дълга, остатъка продължаваш да го дължиш. Така че първо ще го платиш него, после ще мислиш за новото евтино жилище.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
26 Юли 2010 13:13
Така е, ама новото ще го купи тъста ти.

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
26 Юли 2010 13:42
ще го купи тъста ти, ако в същото време не е поръчител по незнамсикъв си потребителски кредит на тебе, на комшията или на приятеля си от детинство.
Истинския кошмар ще настане не тогава, когато банките вадят лоши ипотечни кредити или кредити с обезпечения недвижим имот при завишена оценка, а тогаз, когато почнат на юруш да си търсят парите по раздадените потребителски кредити.
26 Юли 2010 13:53
Крайните купувачи и ползватели на жилищата естесвено ще се борят да връщат кредитите си.
Може би те не са най големия проблем защото бума на продажбите започна още 2004-05 и цените растяха до 2008. Да кажем че не повече от 20% от крайните купувачи на жилища са ги купили на цени над 800-900 Евро.
Проблем си мисля че са инвеститорите теглили големи кредити, с вяра в големите печалби, като междувременно са превърнали тези "сигурни" бъдещи печалби в настоящи джипове, силиконови цици и купони в чалготеки....
26 Юли 2010 14:05
Абе проблемът е повече от огромен.
Строител взел 3 млн евро, за да построи кооперацията, изплюскал парите по друго направление. В това време 80% от апартаментите изкупени на цена 1200 евро на квадрат, като идиотите платили 90% от стойността на апартамента, останалите 10% на акт 16. Кооперацията трябвало да бъде завършена лето господне 2009, в момента и от време оно е на етап слагане на дограма.
Пари нема, банката си иска нейните, купувачите вият на умрело, интересен казус. На строителя с многото имоти, ама всичките ипотекирани по няколко пъти.
.
Момче есента на 2008 си купи тавански апартамент 3а 54000 евро, 30 години срок на изплащане, за ремонт и преправяне още 15000, сега тоя апартамент повече от 30000 не струва, ако не и по-малко.
Ако го продаде, ще остане да дължи още 120000 на банката, нъл тъй с лихвите за 30 години.
Платил с кредит за 150000 евро нещо, което реално на пазара струва 30000.
.
Трети случай, купил апартамент за 1400 евро квадрата, с кредит, лихви и голям ремонт, сега му струва 2000 евро на квадрат, наем повече от 350-400 евро не може да вземе.
.
И ко праим?

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
26 Юли 2010 14:10
Ако частна фирма направи лоши инвестиции - гори,
ако държавна фирма сгази лука - хммм...рано или късно, пак някой гори,
ако политик стъпи накриво - е не го одират жив, ама рано или късно му спират кранчето,
ако частно лице сбърка в парете дето ги вади от джоба си - съвсем зле, отнася го докрай
....
ако банки - по света-дават лоши кредити - и те изчезват
абе само нашенските ли филиали са фанали Господ за оная работа, че нищо не им се случва, че то матрял от типа на Вальо топлия почна да ми изглежда като младенец невинен, е не е ли злоупотреба раздаването на кредити като за последно.А игричките с лихвените проценти?
За тез хора няма Господ изглежда!
26 Юли 2010 14:22
Ако го продаде, ще остане да дължи още 120000 на банката, нъл тъй с лихвите за 30 години.
Не е така, лихвите зависят от датата на изплащане и за това ако банката не ги реализира плащаш някаква санкция за нереализирана печалба.
И ко праим?
Чекаме бате да чекира и после бие комунистите още 30 лазарника. ***

Редактирано от - sybil на 26/7/2010 г/ 17:11:05

26 Юли 2010 14:26
Kaily,

Цитираш крайни случаи. Със сигурност има психопати купували на над 1000-1200 Евро, но не са толкова много. Все пак доходите не бяха нараснали толкова а по скоро ставаше въпрос за препиране на пари и "инвестиции".

Реалната ситуация е достатъчно трудна, за да се драмаизира повече и честно казано не ми пука особенно за рибока хванала се в мрежата на прости строители и алчни банкери. Въпросът е че покрай тях ще изгорят разумни и предвидливи хора....и това наистина не е честно
26 Юли 2010 14:59
Досега продажбата на ипотекирани имоти беше рядкост, сега стана нормално явление, както и трябва да бъде. Само дето още не сме свикнали с това, както ние, така и банките.
Учудвам се, че и тази тема, стана поле за избиване на комплекси - "ето аз живея в САЩ", маскирани като някакво наивно обяснение по темата.
26 Юли 2010 15:05
Не цитирам крайни случаи, цитирам ежедневие от близкото минало.

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
26 Юли 2010 16:02
А кому ще продават?


аз си чакам кротичко
26 Юли 2010 16:44
"lukcho,
какво значи това заграден район? от кого сте толкова наплашени, че се заграждате? "

Заграден район - район където има 2 метрова стена която огражда района. Има си портал, който се пази 24 часа от охранители. Такива вече имате доста в България, идете там и вижте какво е. Наплашени- от нищо специално, но по-добре превенция отколкото да се тюхкаш отпосле.
26 Юли 2010 17:01
каква превенция бе човек.
в Швейцария не се заграждат в такива райони.
в Южноафриканската република пък има огради дето си тече ток, превенция пак само.....
26 Юли 2010 17:11
Лукчо, мога само да ти завиждам благородно (не за двуметровата стена де Тук, в Брюксел, къща с призраци ти се предлага за поне 350 000 евро, макар и в хубав район (който граничи, разбира се, със Скаарбек или Андерлехт, където можеш да видиш от всичко по малко - било то "представители" на Джемаа Исламия, Бригадите на мъчениците от Ал-Акса, Тамилските тигри и др. - само дето няма и Червени кхмери Честно да ти кажа, ако ти хвърлят окото, ни охрана, ни стена те оправя - като скакалци са и е пълно с тях. За Америка съм чувал такива цени на имотите, само дето никак не ми е на сърце. Иначе за горепосочената сума, вместо да се заробвам за цял живот да изплащам къща в Брюксел, предпочитам да си купя три пъти по-голяма с огромен басейн и един декар двор (в Испания), от която дори и ще печеля хубави пари (сиреч ще й изплащам поне половината ипотека) всяка година. Знам поне 20 местенца в Испания, които са се запазили от времето на Чанкете и Синьо лято. Обаче ей на - нашенеца предпочита да си купи 70 квадрата в Гето Люлин (Ляо-Лин), Обеля или Дружба - 17 и гордо да тръби после, че има апартамент в София. После, ако ще и на Централна гара да спи, нали пак ще е софиянец! Нищо, че къщичката му на село е хиляди пъти по-спокойна, ама на селяндура не трябва да му мирише на добитък, ами трябва да диша мръсотията! И после искат да ги съжаляваме, че са налапали въдицата!
26 Юли 2010 17:11
Казва се комплекс от затворен тип.

_________________________________
http://www.kaily.dir.bg-На запад работят добре, ако плащат добре. А у нас само работят, а ако пък и плащат е добре.
26 Юли 2010 17:23
Kayli, благодаря, с новите български термини не съм запознат.
Ристе, аз също се чудя на ужасяващите цени в Европата. Може би понеже гъстотата на населението е много голяма и няма свободно място ли?
heelic, В Швейцария не съм бил. Но ако не те мързи иди да видиш що за чудо е: "Продава тристаен апартамент с гараж в луксозния затворен комплекс "Преслав" в кв. Витоша

Продава ТРИСТАЕН апартамент
Местонахождение:
гр. София, кв. Витоша, бул. Симеоновско шосе

Ориентир: над комплекс Макси
Площ: 120 кв.м (застроена площ + идеални части)
Застроена площ 110 кв.м
Етаж: 3
Брой етажи: 4
Спални: 2
Цена: ? 115 000
224 917 Лева / USD 148 315 "
Този апартамент по някои параметри прилича на моята къща (но спалните при мен са три на втория етаж), но все пак е апартамент, а не къща, и цената
ЦЕНАТА е направо космична!
26 Юли 2010 17:37
Може и да ви се струва невероятно , но и лошите кредити са стока и се продават.Най изгодно ти е да се разбереш с някоя фирма за събиране на кредити да те "откупи" от банката ти за 50-60 % от това дето дължиш, и след това да се откупиш от тях на 70-80%.В България все още банките се дърпат, но скоро ще стигнат до там да нямат избор и да се съгласяват.
26 Юли 2010 17:49
Нека не забравяме, че масата населяващи България нямат кой знае колко дълга традиция в търговията с недвижи имоти - до преди няколко десетилетия мнозинството си строяха къщите сами. Като добавим и факта за нереалните очаквания към бъдещето и ето ти глупости в поведението като купувачи - нито могат да оценят реалната стойност на един имот, нито собствените си възможности да поемат разходите за придобиването му. Но банките в никакъв случай не могат да поемат вината - те просто си носят риска на кредитната дейност и дотам. Пазарът на имоти не е техния бизнес.
26 Юли 2010 18:17
7% от пазарната цена + 20% ДДС + разноските по прехвърлянето + някой лев за намазване на ръката. И какво излиза - ако ти трябва имот - по-добре го вземи от закъсалия.
26 Юли 2010 19:02
Лукчо, Лукчо

Като няма на кой да се похвалиш в Америка си ни хванал нас за канарчета. Ама да си жив и здрав и да се радваш на бараката в укрепения лагер, че току виж Винету ви нападнал.

Недвижимите имоти бяха изкушение за "бизнесмени", балъци и случайни граждани попаднали случайно в тези обстоятелства. Незнам дали е до опит на хората. Ама в Америка трябваше да имат повече опит пък и там се изпуснаха.
В случая обаче Лукчо трябва да почерпи щото иначе цента на имота де е дабъл
26 Юли 2010 19:16
Ще почерпя като се видим!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД