:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Левицата заживя в затворен комплекс

Българската политика роди поредното недоразумение: ляв парников елит, бедни избиратели и скована инициатива
Иво Христов
Тревата там е зелена, а храстите подстригани. Паркингът - широк. Фитнесът е местната агора. Политиката обсъждат с мокри подмишници: неестетично, но сближаващо. Няма по-удачен дрескод в бизнеса от джапанки и хавлия за сауна. Думата ми е за затворените комплекси, които никнат покрай големите градове.

Неотдавна експремиерът Станишев ни информира за решението си да се засели в един от тях. Откритостта му буди уважение, но изборът му озадачава. Не оспорвам свободата да избереш своето жилище. Но се питам възможно ли е да доловиш брътвежа на угриженото гражданство, когато обитаваш резерват? Едва ли.

Уви, ръководството на номиналната левица, чийто лидер е Станишев, от десетилетия култивира философията на затворения комплекс.

Разбира се, патрицианското мислене е древно като света, а отграждането от плебса е елемент от сценографията на властта. Парадоксът е другаде: у нас философията на



затворения комплекс е рожба на левицата



Защото в годините на "народния цар" Борис III тя несъмнено е битувала в мислите, но по-дискретно в практиката. В живковистка България тя бе институционализирана във вид на правителствена болница, почивни комплекси на ЦК, запердени лимузини и манталитет а ла малък Тошко. В онези години "Биг Брадър" вече съществуваше, но не канеше гости, а се ширеше в собствените си покои, в които простолюдието нямаше право да надзърта.

Куриозното е, че дори демокрацията не успя да излекува левицата от философията на затворения комплекс и днес БСП, противно на всякаква логика, е единствената кастова партия в България. В кулоарите на властта се разминават Станишев-младши, Борис Велчев-младши, брат и сестра Бокови-младши. На пистата е вече Таков-младши. От година насам цяла PR агенция гради имиджа на Добрев-младши. На регионално ниво роднини си предават партийното лидерство. На събранията на БСП в подкрепа на нечия кандидатура често ще чуете аргумент от типа "той е от добро семейство". Доводът е достоен за викторианска раздумка при сгледа за съпруг, но ми се вижда странно лява партия да говори с езика на Джейн Остин.



Демокрацията предполага изборност



Тоест кастинг. Социалистите предлагат каста: синове и внуци на бивши величия в ескорт от конформисти. С годините способността на БСП да излъчва лидери закърня. В най-добрия случай тя издига домоуправител на затворения комплекс, който няма връзка с действителността и с тежненията на средния българин. Не говори езика му, не разбира вълненията му.

В демокрацията обаче плебсът, с извинение народът, е необходимо зло: той гласува. При среща с него пишман лидерите изпадат в конфуз. Като Масларова с обувките си в цвят шамоа в лепкавата кал на старозагорското циганско гето.

Въпросната философия поражда и оценъчна неадекватност. Закономерно е: райграсът в затворения комплекс е по-зелен от този на селския кър. Оттам и заблудите, под чийто знак социалистите подготвят конгреса си идния месец. Защото този път "домсъветът" се свиква, за да гласува като истини една серия от илюзии.

Заблуда първа: "успешното управление". На "Позитано" формулата се повтаря като на



сеанс по самовнушение



Репетират я хором всички вътрешни опоненти, защото дружно съзират в нея плацдарм за бъдещ изборен реванш. Цярът обаче не е в заклинанието, а в анализа. Кабинетът Станишев тук-там сполучи и в много се провали. Заклинанието е отказ от анализ.

Заблуда втора: "мобилизирахме левия вот". Става въпрос за скромните 748 000 гласа, които на "Позитано" патетично произнасят като "онези 750 000, които ни гласуваха доверие". Повечето пенсионери. Ще рече, че БСП възприема левицата като обединение на социално немощните. Автентичната левица е реформистка по призвание, нашата намахва на партия хоспис.

Заблуда трета: "Сергей е без алтернатива". Странно убеждение у 200-хилядна партия (поне на хартия). Изглежда в затворения комплекс са забравили, че алтернативата е инвестиция на воля и идеи от едного и на доверие от останалите. Партията е замряла в очакване да й посочат приемник от кастата. Тъй както го стори Първанов със Станишев през 2001 г. Президентът не е готов с прокуриста си. Добрев младши май ще се окаже инвестиция "на зелено". Руменовците са възрумени, чак червени. Пирински е от "комплекса", но кръвта, обноските и културата му синеят, до степен, че буди комплекси у самия Първанов. Горе в Бояна търсят, долу в страната чакат. И такаааааа, до края на светааааааааа...
Снимка: Архив
Философията на затворения комплекс замъглява погледа и води до оценъчна неадекватност. Днес БСП е замряла в очакване да й посочат приемник от кастата, както го стори Първанов със Станишев през 2001 г.
65
5383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
16 Септември 2009 22:45
17. РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПОЗИЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА УЧАСТИЕ В НЕФОРМАЛНАТА СРЕЩА НА МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 23 И 24 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. В ГЬОТЕБОРГ
Внася: министър

Това е точка 17-а от дневния ред на заседание на МС от 16.09.2009 г. Хич не ми става ясно, какъв е характерът на среща, като гледам как наричат Бойко Борисов неформален лидер на ГЕРБ. Сякаш Цветан Цветанов е формален лидер. Може ли другарят Божидар да поясни какво разбира под това понятие”неформален” и „формален”. Ние този лиловизъм го знаем още от 1986 г., но нека се изкаже др.Димитров. И още нещо - в Гьотеборг ще се срещат не гьотферени, а министри на образованието. Но не и на младежта и науката. Значи, че не трябва да се прави нищо по въпроса.
16 Септември 2009 22:50
Левицата заживя в затвор-комплекс
16 Септември 2009 23:43
Левицата залиня в затворен комплекс
P.S. Баничка, ще се опитам да не се повтаря често
17 Септември 2009 00:03
Претенциозно.
17 Септември 2009 00:27
..естествено е че т.нар. левица/БСП/ не е нито лява по убеждения на партийните главатари, нито по управленски действия.
Чисто и просто въпросната банда експлоатира до последно инертноста в наглсите на електората, митове от близкото минало и лявата социалистическа демагогия изобщо..
БСП е партия на мутро-милиционерската цръвена мафия материализирала ключовите си позиции в държавата до 89та в реална икономическа власт в следващите години та до сега..
17 Септември 2009 00:43
..реалистично четиво от Иво Христов
Тази партия никога няма да преживее здравословен катарзис, докато не се озове трайно в опозиция..Огладняването на приятелските 'обръчи от фирми' би довело до изтрезняване на лидерите и.
За това е нужна управленска алтернатива, която недоразвитото гражданско общество в България трудно успява да излъчи..
Изобщо България е страна с формална, казионна и показна постосоциалистическа псевдодемокрация..
Демократична политическа система излъчена от демокр. гражд. общество може да има само при демокр. и свободно мислещ електорат.
Подобно на някои азиатски държави, където налагането със сила на формални демократични порядки не дава резултат така и в България демократичните проекти се провалят, зашото те не произтичат от нагласата на масовия избирател..
17 Септември 2009 01:07
Идеално
Уважаеми сънародници, в името на народа, да пускаме напалма.
17 Септември 2009 01:17
thebull от мен 500 кинта за помощни материали, ако нестигнат ще донадя
17 Септември 2009 02:03
ако бойко не свърши некоя голема глупост, "левицата" вече поприключи. доколкото я е имало въобще извън шайката крадливи съветски агенти, начело на преименуваното бекапе.
17 Септември 2009 02:15
"Левицата заживя в затворен комплекс "
***
Ами тя винаги си е живяла в затворен комплекс!
17 Септември 2009 03:01
Како видим и слушам, Бате Бойко вече им "строи" новийо затворен "комплекс "
17 Септември 2009 03:16
Българската т.н."левица" е продукт на руската т.н." левица".
А руската т.н.левица е продукт на руският феодализъм ..директно.
Затова да се нарече каста" е правилно.
А руските феодали са били майстори на лъжа и лицемерие и с дълбоко презрение на обикновените мужици.
Българските комуняги произлизащи от най долният слой на обществото
са усвоили навици на царедворци. ....Титли, отличия, ордени, ...
17 Септември 2009 05:19
Sultan, сакън! Да не се окаже, че този "гьотферен" е бъдещия фаворит на "неформалния" самодържец на държавата за кметския стол на София, че к'во праим?
Доколкото за БСП - те са необходимо зло. Без опозиция всяка държава и държавност е обречена. Друг е въпроса каква опозиция са в момента и на какво? Останалото е ясно - "Прокуристът" ще предаде фирмата след три години на нейния "собственик"....
17 Септември 2009 07:00
Градинарят на затворения комплекс с нестандартна хватка на лопатата :

http://www.segabg.com/online/IMG/2476/013 3-large.jpg Натиснете тук
17 Септември 2009 07:30
Прави се една национализация на имотите на "Елита" и запор на парите им в чужди банки.
17 Септември 2009 07:40
" Левицата заживя в затворен комплекс" - комплексарска им работа
17 Септември 2009 08:02
Така става винаги, когато една партия не може да предложи нищо друго на обществото освен шменти-капели в съюз с партии подкопаващи националните интереси на България.Партия която, иска не иска е обречена на изчезване.Партия , не разбираща, че най-правилното което следва да направи е да изчезне.И това ще стане, защото е наследница на партия следваща изкуствена и утопична теория , партия намърдала се във власта с външна помощ и смяната на визиономията и на значи нищо. Видно от делата и в 20г.преход разкриват истинският и лик.Това е последният и парламент.В следващите избори е пълен аут.
17 Септември 2009 08:45
С поразително единомислие форумците определиха
БСП като партия на едрия олигархичен капитал т.е. ДЯСНА.
За каква "левица" става дума в тази статия?
Левицата беше затрита отдавна.
17 Септември 2009 08:53
Авторът е уточнил "номиналната левица".

И "партия-хоспис" -

То май не останаха балами...
17 Септември 2009 08:54
Един приятелски съвет към автора:
Когато започваш да използваш писано слово за описване на някакъв обект,
важно е да използваш ТОЧНИ ТЕРМИНИ.
Покажете ми един град в България, в който начело на БСП да стои
НАЕМЕН РАБОТНИК.

Пловдив? София?
Мисля, че най-точното определение на БСП е:
антибългарска престъпна организация за осигуряване на
политически чадър на грабежа
.
Като престъпна и антибългарска организация на грабежа
БСП е обречена или на изчезване или на сливане с Евророма.
17 Септември 2009 09:36
Чудесна статия!
Темата е стара и коментирана, но този път е поднесена приятно и леко за четене.
17 Септември 2009 09:57
"БСП е обречена или на изчезване или на сливане с Евророма".Тогава да им изпратим в комплекса малко цигани, за провилното им интегриране....Пък и ще са им избиратели, че то, другите ги напущат...
17 Септември 2009 10:06
Гласувам с две ръце за Кирил Добрев! Той е един от тези, дето без усилия ще доведе гласовете за БСП до 1-2%
Друг удачен вариант е Р.Овч.
И изобщо - егати потенциала на Великата Партия, дето единствената алтернатива за лидер са само компрометирани лица.
17 Септември 2009 10:17
Статиите за Столетницата са като лекарски консилиуми около леглото на терминално болен. Да я оставим да умре на спокойствие, естествено ако продължава да рита ще се наложи да се приложи евтаназия. "Партия - хоспис" - баш яко.
П.П. Ако се чудите къдя чурулика сега Кристофър Караджоу - отгърнете днешния "24 часа".
П.П.П. "И ти ли Бруте се продаде на отговорните работници?"
17 Септември 2009 10:19
Отварям залаганията кой ще е следващия "домоуправител", най-паче ликвидатор, на комплекса.

И на мен ми се чини, че Кирчо Дбревия е най-перспективен за ролята.
Ама както е тръгнало, може и президента да удари едно рамо.
17 Септември 2009 11:19
Много ми харесва начина, по който пише Иво Христов. Брилянтен стил и точно "в десетката" Щеше и да е забавно, ако не беше толкова тъжно положението с таз "номинална левица".
17 Септември 2009 11:21
Статията щеше да е може би добра, ако непрекъснато не ни лъжеше с това левицата, та левицата. Каква левица е най-дясната партия в България БСП?! Точно обратното - десните партии си живеят в затворени комплекси и БСП не прави изключение. Къде е тук новината?!
17 Септември 2009 11:53
Да наричаш бандитската организация БСП "левица" е нещо като
Манчестър Здравков Левиджов – Юнайтед
17 Септември 2009 12:11
Левица и БСП, ха-ха-ха... А за статията
17 Септември 2009 12:26
StrikeEagle!
Правилен е въпросът ти за наемния работник. По теория, БКП/БСП трябваше да бъде партия на работническата класа. А както виждаме, на първо място в листите им само верни кадри, готови да осигуряват чадър на голямото лапане. То и през ония 45 години нямаше кой знай колко наемни работници на първите места в листите, защото всички бяхме роби на БКП. Сега, с нейна помощ станахме роби на още други нейни присъдружни партийки. Да се пъчат, че били лява партия да извиняват, но ЗАБРАНА е най-мекото наказание за тях.Май че барабар със СДС плачят за лагери.
17 Септември 2009 12:33
Кирил Добрев - това добре.
Но ми се чини, че той си пада малко мераклия за играч на едро. Ще ли го допуснат след толкова удобен "сламен човек" като Станишката?
17 Септември 2009 12:39
Сократе, на мен пък ми се вижда "сламен", и тъкмо затова харесан от Гоцето. Бизнесът му зависи от политиката. Какво повече?
17 Септември 2009 13:14
Много ми хареса и като стил, и иначе, поздравления за автора
17 Септември 2009 13:28
В кулоарите на властта се разминават Станишев-младши, Борис Велчев-младши, брат и сестра Бокови-младши. На пистата е вече Таков-младши. От година насам цяла PR агенция гради имиджа на Добрев-младши

... и още неколко снишаващи се и маскирани като тук-таме туфички, например тук списващия др. Пръмов (ака Д-р Перемянов) (ака Др. Кунев)
17 Септември 2009 13:43
..естествено е че т.нар. левица/БСП/ не е нито лява по убеждения на партийните главатари, нито по управленски действия.
Чисто и просто въпросната банда експлоатира до последно инертноста в наглсите на електората, митове от близкото минало и лявата социалистическа демагогия изобщо..
БСП е партия на мутро-милиционерската цръвена мафия материализирала ключовите си позиции в държавата до 89та в реална икономическа власт в следващите години та до сега..


Просвета,
за съжаление написаното от теб е истина.

17 Септември 2009 13:49
Партия , не разбираща, че най-правилното което следва да направи е да изчезне.И това ще стане, защото е наследница на партия следваща изкуствена и утопична теория


Големия Хикс,
БКП следваше наречената от теб изкуствена и утопична теория на думи, но не и на практика. Ако твърдиш, че я е следвала на практика, това означава, че не познаваш тази теория. Между другото определението "изкуствена и утопична теория" показва, че нямаш представа за основополагащите елементи на тази теория.

17 Септември 2009 13:56


Статията щеше да е може би добра, ако непрекъснато не ни лъжеше с това левицата, та левицата. Каква левица е най-дясната партия в България БСП?! Точно обратното - десните партии си живеят в затворени комплекси и БСП не прави изключение. Къде е тук новината?!


XYZxyz,
тук нямаме различия.

17 Септември 2009 14:23
Статията е по принцип вярна, ама е ... де да знам... някак си закъсняла.
Ако беше се появила преди 2-3 годинки: супер, а сега забива нож на умряло куче.
БСП е партия с отмиращи функции, досущ като техните "десни" другари от СДС.
При многото грехове на псевдокомунистите трябва да се нареди и гнусното обсебване на левите идеи, които сами по себе си са привлекателни особено за мизерстваща държавица като БГ. Интерсно е дали и кога ще се появи истинска лява или дори ултралява партия в България. Мисля при оформилата се феодална картинка не скоро.
17 Септември 2009 14:40
Този Добрев-младши не беше ли оня Добрев, дето го бяха заловили на границата с 300 000 долара?....А Боков-младши не беше ли оня Боков дето го бяха залавяли 5-6 пъти да краде леки коли?....Каква голяма работа е това-ГЕНА….Предава се в наследството…
17 Септември 2009 15:17
За съжаление настоящите олигарси от "левицата" няма да допуснат появата на автентично лява формация. как виждате премянов и руменовците като водачи на наемния труд и борци за ??? а пък и електората натоварен с елементаризми за 50г. "комунизъм и зрял социализъм" бая време ще му трябва докато приеме идеите на солидарността и преразпределението според нуждите а не според хищническите умения за докопване. прекалено много мършояди и прекалено малко мравки-работнички. интересното е че самото световно развитие с изчерпване на ресурсите, прехраната и чисто физическото място поради липсата на контрол върху раждаемостта в крайна сметка ще ни заведат до комунизма или до голямото БУМ! ама нека - световното мислене на масите е на ниво вирус "да съсипем приемника пък после да му мислят след майната си колко поколения" само да не се окажем точно от тези поколения...
17 Септември 2009 15:18
Мили Авторе ,
Пускам ти редактирана извадка , по смисъла на постинга ми към основната дописка от Първа страница :
Обществото ни е в етап на Реформация . Един от изключителните му приоритети в нея е , отстраняването на БСП и ДПС от политическия процес , като им се даде възможност , те да представят достоверни , базисни основания за своето участие в неговия живот - БСП като политическа партия , доколкото е способна да бъде такава днес , а ДПС като гражданска организация - като легитимен , неполитически представител на турската етносоциална група у нас . Но това е едната част от Радикална структурна Промяна , от която се нуждае Системата на политическото ни общуване в Общество . Съществената й друга част е , въвеждане на Двукамарен Парламент , който достоверно да изрази , както реалната Структура на националното ни Общество , така и операционалния/структурен , граждански/политически израз на демократичното общуване в него . В разбираем план , своето място в него , трябва да получи липсващата и до днес , Гражданска форма на организираност за партниране в "общуването" , на етносоциалната група на циганите у нас , както и всяка друга такава , със своя тежест в общия ни живот . Накратко : Без радикално Реформиране структурата на политическата ни система на общуване , която и буквално мори Обществото ни , ние все назад ще върви , че и всичкото ни останало . Умно момче си , Иво Христов , а това те туря в Длъжност и по-яко да дълбаеш "дамара" на Големия проблем , който стопира общото ни развитие - Този , за необходимостта от приемане на Нова Конституция . Аз и Чарли сме зад теб ...



Редактирано от - beagle на 17/9/2009 г/ 15:33:33

17 Септември 2009 15:21
автора хубаво е казал "а".
а сега да си признае честно, какъв тип организация работи на "фамилен" принцип. и къде за перспективния млад кадър се казва, че е "от добро семейство".
17 Септември 2009 15:22
Какво прави една управляваща социалистическа партия в бяла държава:
1. Прокарва закони за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин или с доходи, върху които не са платени данъци.
2. Облага със стабилен имотен и данък наследство големите имущества.
3. Насочва обществените средства към инфраструктурни проекти, здравеопазване и образование. Следи строго за тяхното разумно използване.
4. Налага стриктно спазване на трудовото законодателство със съответните санкции и глоби за нарушителите...
5. Грижа за бедните и безработните чрез преразпределение на средствата от държавния бюджет.
И още много такива основни дейности, които олигархичната БСП въобще и нямаше намерение да прави...
Макар и че не съм привърженик на твърде социалната политика, все пак това е, което очакваха симпатизантите от БСП.
17 Септември 2009 15:29
Меките китки, затворен комплекс.. топло топло, ма що чак сега?
Станишев въртя задника от първия ден, преди него царчето. Половинчати недомлъвки, сбирки на тъмно, съмнителни решения, смрад на корупция и далавери.
Вече осем години управляващите живеят в своя комплекс на сънсет булевард
17 Септември 2009 15:29
Отсъствието на автентична лява партия направи възможен безнаказания грабеж и произвола през прехода.
Левицата в цяла Европа се е ояла и дискредитирала. Ама навсякъде би скочила срещу плоския данък, да речем. Или срещу концесиите и раздаването на гори и плажове. Или срещу министър, който го играе арбитър между групировки. Или срещу премиер, който си е трудоустроил аверите за по 6-10 бона месечно в разни бордове.
Навсякъде има някаква изборност. У нас им спускат един Чебурашка без биография и те викат, "да, да, добро момче е, помним татко му". Едни се катерят сами, а други с ескалатора. Е, няма първите да стигнат вторите.
17 Септември 2009 15:31
Анджак, Круела -
17 Септември 2009 15:38
Моля!Моля!
Ако БСП не е лява партия то незначи че е дясна партия!
БСП(БКП.КГБ..)не е политическа партия с програма за подобрение на обществото а е терористична организация(шайка), станала олигархична Мафия или каквото да е за да остане на власт за да краде и да се обогатява.
17 Септември 2009 15:48
Винаги ме е учудвал този парадокс, още от Т.Живково време: Как така, поне едно от децата на управляващите пролетарии, "най-прогресивната част на човечеството" (според идеолозите им), не стана пролетарий????? ,
а се забиха всички в упадъчното буржоазно блато
17 Септември 2009 15:59
..поначало категориите 'ляво-дясно' са лишени от смисъл в сегашното бълг. общество.В частност т. нар. 'левица' БСП носи този етикет по инерция от миналото.БСП е партия на любителите на бандитското прерзпредление на бюджетни пари
В това число влизат другарските обръчи от фирми, цръвените олигархически босове, търтеите дето по некъв начин са на държавната хранилка, както и широк кръг от другаре дето са с промити мозъци от цоциалистическата демагогия.Самите избори се печелят посредством бюджетни служители любители на сапунките, малцинствени социални и етнически групи на помощи и пряко ангажираните в лапането...Първите две групи струват евтино и се купуват посредством екскурзии до морето, ретро партита на Бузлуджа/отсяда се в другарски хотели и масрава се плаща с държавни пари/ и тринайсти заплати/премии/ плюс купони за храна и гуменетки.
Изобщо обществото се разделя на две и другарете си живеят у комплексо..
17 Септември 2009 16:09
Круела,
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД