:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Общински служител от Копривщица опитал постфактум да издаде нужните документи
В сравнение с януари миналата година обаче броят им намалява
Посланикът ни в Москва изразява съжаление за спирането на проекта
СТАТИСТИКИ
Общо 227,684,993
Активни 900
Страници 64,614
За един ден 235,726

"Софарма": Защо в ампулите откриха точно фуроземид, а не аналгин?

Да се извинят, иначе съд, зове шефът на фармацевтичната компания
Снимка: Александър Михайлов
Защо в ампулите с ороцетам откриха точно фуроземид, а не например аналгин, попита изпълнителният директор на "Софарма" Иван Бадински. На пресконференцията му бяха и двама зам.директори. Според Бадински фирмата произвежда над 100 други медикаменти в ампули и затова е интересно защо в ороцетама е открит "именно забраненият за спортисти диуретик фуроземид, а не друго вещество". Фуроземидът се произвежда на друга поточна линия, в по-малки форми. "Защо не откриха някоя съставка от произвежданите 5-кубикови препарати - какъвто е ороцетамът, ами точно диуретик", попита Бадински. Той пак повтори, че ако всички лица, замесили фирмата в скандала с българските щангисти, не се извинят, ще има съд. "Настояваме за публично извинение на ръководството на щанги-федерацията, ДАМС и всички други, замесили нашето име", обяви Бадински.

"Ние се гордеем с победите и постиженията на всички български спортисти. На нас като българи ни е изключително болно за отнетите медали на нашите щангисти в Сидни - се казва в становище на ръководството на "Софарма". - В същото времене можем да допуснем нещастието на тези отлични спортистида служи като основа за прехвърляне на вината и да въвлича името на "Софарма" в такъв скандал."

Според фирмата "през последните дни се разпространяват абсурдни обвинения за наличие на диуретика фуроземид в лекарството ороцетам. "Те се отправят голословно в медийното пространство от няколко души. Все още никой не е казал какъв препарат е изследван, кой е партидният номер на ампулата, кога е произведена. Ясно е, че става въпрос за прехвърляне на вината".

Абсолютно било невъзможно смесването на фуроземид и ороцетам при производството. В 65-годишната история на фирмата не е имало и не може да има случай на смесване на 2 медикамента, твърдят шефовете. Според тях само изпълнителната агенция по лекарствата у нас има оторозирана лаборатория, която може да анализира ороцетама. До 10 дни се очаква докладът й.

"Делът ни на българския пазар е 11%, имаме стабилни контакти с фирми в САЩ и Западна Европа", казват от "Софарма". Времето било твърде кратко, за да се прецени дали скандалът вече е навредил на търговските контакти и резултати на фирмата. Бадински обяви, че решението за спиране производството на ороцетам е взето с протокол 22 от 28.10.1999 г., а последното количество е пуснато през януари 2000 г. Причина за спирането е икономическа неизгодност и малките продажби. Според Бадинскипочти невъзможно е да се направи менте на ороцетама."Това е изключително трудно при ампулите - каза той. - А и кому е необходимо да прави фалшификат на ороцетам, за да вкара фуроземид. Просто ще си вземе двете поотделно. Никого не обвиняваме. Само искаме да се изчисти името си от голословни, клеветнически и абсурдни обвинения".

Веднага след скандала спецове от "Софарма" анализирали наличните партиди ороцетам и "категорично доказали липса на диуретика". Затова подхвърляните "от някои хора намеци, че може да има замърсяване на машините или лошо филтриране" показвали "само абсолютна некомпетентност и непознаване на технологичните процеси".

"Крайно време е някой да си поеме вината и отговорността, а не да си измива ръцете с друг или да говори за международен заговор - каза Бадински. - Д-р Емил Милошов не го познавам, не зная каква техника има, нито какво е анализирал. Не става ясно като са инжектирали пробите на двама доброволци какво са анализирали - урината или ампулите. Не зная този Милошов аналитик ли, лекуващ лекар ли е. Защо не дадат ампулите, които са изследвали, в агенцията по лекарствата, там да проверят също". Бадински не знае Иван Абаджиев да се е обаждал или да е искал среща с представители на фирмата.

Днес ще се проведе общо събрание на акционерите на "Софарма". То заради извършената приватизация, има друг дневен ред и няма нищо общо със скандала. Преди 40 дни акциите били джиросани от държавата на новия собственик.
1952