:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
БНТ и "Диема" също ще излъчват мача
Епицентърът е на 20 км югозападно от Парма
Заедно с операциите в Ирак, Сирия и други страни са похарчени 1,6 трилиона.долара
СТАТИСТИКИ
Общо 356,875,690
Активни 392
Страници 17,158
За един ден 1,302,066

"Софарма": Защо в ампулите откриха точно фуроземид, а не аналгин?

Да се извинят, иначе съд, зове шефът на фармацевтичната компания
Снимка: Александър Михайлов
Защо в ампулите с ороцетам откриха точно фуроземид, а не например аналгин, попита изпълнителният директор на "Софарма" Иван Бадински. На пресконференцията му бяха и двама зам.директори. Според Бадински фирмата произвежда над 100 други медикаменти в ампули и затова е интересно защо в ороцетама е открит "именно забраненият за спортисти диуретик фуроземид, а не друго вещество". Фуроземидът се произвежда на друга поточна линия, в по-малки форми. "Защо не откриха някоя съставка от произвежданите 5-кубикови препарати - какъвто е ороцетамът, ами точно диуретик", попита Бадински. Той пак повтори, че ако всички лица, замесили фирмата в скандала с българските щангисти, не се извинят, ще има съд. "Настояваме за публично извинение на ръководството на щанги-федерацията, ДАМС и всички други, замесили нашето име", обяви Бадински.

"Ние се гордеем с победите и постиженията на всички български спортисти. На нас като българи ни е изключително болно за отнетите медали на нашите щангисти в Сидни - се казва в становище на ръководството на "Софарма". - В същото времене можем да допуснем нещастието на тези отлични спортистида служи като основа за прехвърляне на вината и да въвлича името на "Софарма" в такъв скандал."

Според фирмата "през последните дни се разпространяват абсурдни обвинения за наличие на диуретика фуроземид в лекарството ороцетам. "Те се отправят голословно в медийното пространство от няколко души. Все още никой не е казал какъв препарат е изследван, кой е партидният номер на ампулата, кога е произведена. Ясно е, че става въпрос за прехвърляне на вината".

Абсолютно било невъзможно смесването на фуроземид и ороцетам при производството. В 65-годишната история на фирмата не е имало и не може да има случай на смесване на 2 медикамента, твърдят шефовете. Според тях само изпълнителната агенция по лекарствата у нас има оторозирана лаборатория, която може да анализира ороцетама. До 10 дни се очаква докладът й.

"Делът ни на българския пазар е 11%, имаме стабилни контакти с фирми в САЩ и Западна Европа", казват от "Софарма". Времето било твърде кратко, за да се прецени дали скандалът вече е навредил на търговските контакти и резултати на фирмата. Бадински обяви, че решението за спиране производството на ороцетам е взето с протокол 22 от 28.10.1999 г., а последното количество е пуснато през януари 2000 г. Причина за спирането е икономическа неизгодност и малките продажби. Според Бадинскипочти невъзможно е да се направи менте на ороцетама."Това е изключително трудно при ампулите - каза той. - А и кому е необходимо да прави фалшификат на ороцетам, за да вкара фуроземид. Просто ще си вземе двете поотделно. Никого не обвиняваме. Само искаме да се изчисти името си от голословни, клеветнически и абсурдни обвинения".

Веднага след скандала спецове от "Софарма" анализирали наличните партиди ороцетам и "категорично доказали липса на диуретика". Затова подхвърляните "от някои хора намеци, че може да има замърсяване на машините или лошо филтриране" показвали "само абсолютна некомпетентност и непознаване на технологичните процеси".

"Крайно време е някой да си поеме вината и отговорността, а не да си измива ръцете с друг или да говори за международен заговор - каза Бадински. - Д-р Емил Милошов не го познавам, не зная каква техника има, нито какво е анализирал. Не става ясно като са инжектирали пробите на двама доброволци какво са анализирали - урината или ампулите. Не зная този Милошов аналитик ли, лекуващ лекар ли е. Защо не дадат ампулите, които са изследвали, в агенцията по лекарствата, там да проверят също". Бадински не знае Иван Абаджиев да се е обаждал или да е искал среща с представители на фирмата.

Днес ще се проведе общо събрание на акционерите на "Софарма". То заради извършената приватизация, има друг дневен ред и няма нищо общо със скандала. Преди 40 дни акциите били джиросани от държавата на новия собственик.
3145
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД