:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,070,439
Активни 1,188
Страници 62,868
За един ден 1,302,066

Турция иска нова история на Отоманската империя

Целта е миналото да бъде показано в положителна светлина
Ахмед Давутоглу
Турски учени искат да променят историята на Османската империя, за да я представят в далеч по-благоприятна светлина пред световната общественост, съобщава агенция "Фокус".

Университетът в град Биледжик провежда международна конференция, в която участват 70 експерти от османския период на Турция. Историците са от 30 държави. В изказванията си повечето участници във форума застъпили тезата, че периодът на османското владичество е пресъздаден пристрастно и невярно от западните историци. По този начин те налагат погрешно мнение и негативно отношение за османската история в Азия и Африка, а и в други части на света. Според професор Азми Йозджан, ректор на университета в Биледжик, проблемът е в това, че историята на Османската империя досега е писана само от чужденци. А те са представяли управлението на империята в предимно отрицателна светлина.

"Според техните традиционни разбирания турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори, които безмилостно са проливали кръв", пояснява професор Азми Йозджан. Историкът обаче смята, че тези твърдения не отговарят на истината, което се доказва от множество исторически проучвания.

"Събирайки на едно място учените от повече страни, искаме да направим първите крачки в промяната на историята на Османската империя", заявил ректорът на университета в Биледжик.

По-рано тази година македонският "Утрински весник" публикува материал как турците гледат на историята си, припомня агенция "Фокус". "Турците се привлечени от героизма и славата на отоманския период. В народната памет султаните имат място, както Дъглас Макартър или генерал Патън за американците", твърди Илбер Ортайлъ, директор на музея "Топкапъ сарай", резиденцията на турските султани в Истанбул. Макартър и Джордж Патън са видни военачалници с решаващ принос за победите на САЩ през Втората световна война.

ВИЗИЯ

Който се страхува от това, че Турция би била голям играч в ЕС, не разбира логиката на Европа, заяви турският външен министър Ахмед Давутоглу в интервю за австрийския в. "Ди пресе". "Европа трябва да стане по-мултикултурна и демографски по-динамична. Иначе ще загуби политическо влияние. Ако стане еднообразна и малко мултикултурна, Европа не може да се приспособи към глобализацията. Без Турция тя ще има по-малка демографска динамика". По думите му турската външна политика е напълно съвместима с европейските ценности. "Ние се нуждаем от пълна социална интеграция на турските общности в Европа и интеграция на Турция в ЕС", подчерта Ахмед Давутоглу, който е и професор по политология. Той предупреди да не блокира процесът на присъединяване на страната към ЕС.
49
3287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
27 Септември 2010 21:13
Добър ден! Искам да стана редактор във вестник "Сега", защото вие там не разбирате логиката на вестник "Сега".
27 Септември 2010 21:22
Дори и турската наглост трябва да е в някакви граници.
27 Септември 2010 21:29
suhar мили ,
Искаш да кажеш , че Фор-умната вода , вече се плисна под топлата новина ли ? Ами искай ...
27 Септември 2010 21:29
Трудна ще ни е мисията - Иван Шишман - 100% евреин, что делать...Фердинанд и Изабела прозряха истината чак век по-късно!!
27 Септември 2010 21:53
Визията на г-н Ахмед Давутоглу е османистка , сиреч , тя е носена от амбиции , които традиционно не се понасят в Европейското пространство . Турция има място в глобалното сътрудничество на народите и вече си го е заела . Вместо да "обгрижва" Континента , по-добре е тя да бъде и се развива , като образец на равнопоставеното си и равноправно партниране с него , което ще рече и с Република България , която е неин съсед - член на Европейският съюз на народите ...
27 Септември 2010 23:22
Ами като не им харесва представянето на историята от западните историци - да ползват представянето от нашите историци.
27 Септември 2010 23:25
Аз съм за. Трябва да се обясни и за османските джедаи, които са се борили срещу тъмната страна на силата.
28 Септември 2010 00:26
Конгресът на турския език в Кърджали прокарва имперската политика на Анкара
Натиснете тук
28 Септември 2010 00:38
Западът подпомага ислямизацията на Турция
Натиснете тук
28 Септември 2010 00:40
Kak Иозал фалшифицира трудовете на византийски учени и патриарси
Натиснете тук
28 Септември 2010 02:30
Дивашка нация! И не се умори да го напомня на целия свят! Трябва да поискат прошка вместо да искат фалшифициране на "присъствието" си. Аз се радвам, че не го правят. Така не могат да заблудят никого!
28 Септември 2010 03:40
Турската нация е нация във възход и затова се нуждае от пренаписване на историята. За разлика от българската нация, която е само история.
28 Септември 2010 06:19
Gozambo, очевидно си по-полезен на нацията във възход, но без история. Ами всеки се лепи към това що му опонира. Пък нацията се бори за това, дето и липсва. Българската - за възход, турската - за история. Белким успеят и двете...
28 Септември 2010 07:38
Мдаааа, пантюркишчетата не са накацали още, ама некои мюзевири от сабафлем са подкарали "Ой-лелям-селям"-а, придружен с клатене на феса и връткане на таза.
28 Септември 2010 08:03
В България кирияк стефчовци е имало винаги! Дали на юг, север или запад, важно е да има на коѝ да се кланят!
28 Септември 2010 08:50
От македонците по-големи майстори в писането на приятно звучаща история няма. От тук знаме, оттам език, малко история от тия, малко от ония и айде цял народ със славна история. Колко му е и на турците да помогнат с идеи как да си напишат нова история.
Мотото може да е "И да е имало някакво пъшкане в османската империя, то е било от кеф!"
Има и друг подход - да се говори и пише за историята като за етнография, няма кръв, няма насилие в историческите музеи, само носии, гърнета и обичаи. Прилаган в историята на американските индианци например. Между другото Хитлер е бил фен на идеята за поддържане на "Музей на една изчезнала раса" в Прага, представящ еврейски предмети.
28 Септември 2010 09:57
хм - изходът от конференцията може много бързо да се реши - просто пратете десетина снимки от Батак, един лист хартия с паралел между развитието на европейските народи и народите под османско робство(демография, вероизповедание, наука, политическа система, хуманизъм, финанси...), и още един лист с един-единствен въпрос: "в коя (частично) европейска държава все още се прилага наказанието убиване с камъни след заравяне на живо момиче в земята?"повече няма да е нужно...А турците ще получат своето място в Европа, след като осъзнаят какво са правили в течение на векове и публично, чрез парламента и премиера си се извинят за вековните си свинщини! А - и, разбира се, трябва да натъпчат в гъза на историята своя ислямизъм и пантюркизъм и веднъж завинаги да премахнат смесването между религия и светска държава!толкоз!
28 Септември 2010 12:01
Абе как се плашите само...
Я си гледайте работата, а не се грижете за Турция...
Демографския срив, престъпността, некадърността, икономическия спад, здравеопазването, образованието, циганията, една умираща държава и нация ... няма да продължа.
Ама сте се загрижили за Турция...
Ами хората си имат право да си пишат да разследват и да интерпретират историята си...
Само истинската а не политизираната история е в полза за една нация. Турците я търсят все пак...
А можете ли да се твърди за българската история че не е политизарана, и че българите търсят неозопачената си история?
Във всеки случай това не е въпрос с повишена трудност....
28 Септември 2010 12:03
Или е...?
28 Септември 2010 12:38
„Ние се нуждаем от пълна социална интеграция на турските общности в Европа и интеграция на Турция в ЕС", подчерта Ахмед Давутоглу, забравяйки, че продължават да избиват кюрди и да третират жените като животни, и заговорил за "мултултуралност".
И изобщо с какво право се бърка във вътрешната политика на ЕС? Нито са част от съюза, нито пък имат голям шанс в обозримо бъдеще.Нали ЕС не са очаровани от демографската динамика създадена от шепата мургави индивиди идващи от България и Румъния, а още 70 милиона ще дойдат в повече. Турците наистина ли не разбират че не са желани в ЕС?
Натиснете тук
28 Септември 2010 12:39
Да извадят кесиите пълни със зелено и ще видите нашите "историци" какви ще ги натворят. Батак ще стане Карлови вари, Копривщица - Лазурният бряг, Шипка ще се превърне в геноцид проведен от руснаци и българи срещу Турция и така нататък може да допълвате...
Има толкова продажни "обективни" душици, че се срамувам заради тях.
28 Септември 2010 12:52
***
Който създаде днешна Турция, той ще я ликвидира и натам е тръгнала работата, та затова са и тез външно и вътрешно политически изцепки от турска страна, османски истории и тинтири минтери ...!!
Скоро имах път към Ирак и приятно Делиормане бях изненадан, напускайки Турция ме посрешна надпис с големи букви на иракския ГКПП РЕПУБЛИКА КЮРДЕСТАН нийде не пишеше Република Ирак !! Като разбраха, че сме българи ни посрешанаха повече от приятелски кюрдските митнически служители, като освободители с една дума Делиормане!!

Редактирано от - sybil на 28/9/2010 г/ 14:51:24

28 Септември 2010 13:12
***

Редактирано от - sybil на 28/9/2010 г/ 14:51:36

28 Септември 2010 13:55
Турската нация е нация във възход и затова се нуждае от пренаписване на историята. За разлика от българската нация, която е само история.


Ако турската нация има някакъв възход дължи го именно на това защото се освободи от османската си опашка.Навличайки отново феса и потурите и запасвайки ятагана на дали ще удържи и година възхода си.
28 Септември 2010 13:58

Deliorman,

тук не е мястото, където можете да си позволите
да принизявате българското във всичките му измерения.


А като коментар на постингите ви:Качил се глупакът на кон и се помислил за господар.


/Турска поговорка/
28 Септември 2010 14:09
Аварам правилно, но въпроса е защо Турция е във възход, а другите държави от бившата империя не са във възход?

28 Септември 2010 14:15

Надявах се на интелигентен и оригинален отговор.Вие като конници поробители-освободители е добре
да хвърлите камшиците и
от галоп да преминете в лек тръс.--------------
Общо взето, пишете - не пречите, по-скоро ни разсмивате.
Лек ден!
28 Септември 2010 14:21
Oтдавна не пиша драги.
Днес се изкуших, не знам защо...
А що се касае за интелигентен отговор, това е нивото на форума като цяло...

Лек ви ден..

Редактирано от - Deliorman на 28/9/2010 г/ 14:45:04

28 Септември 2010 14:33
Аварам правилно, но въпроса е защо Турция е във възход, а другите държави от бившата империя не са във възход?


Да напомням ли под чие влияние бяхме последните близо 50 години?Комунизма не е простил на никого.За времето преди това не може да се твърди същото, дори напротив. Самата Турция със своето стратегическо геоположение попадна под друго влияние и това изигра положителна роля.Не е за пренебрегване и факта че като наследница на османската държава в Турция се съсредоточиха всичките богатства на истока.
Сега аз искам да попитам!Защо в Узбекистан който също наследи древен Туркистан днешното положение е трагично.Нима там не са също тюрки с подобна, а защо не и по-ярка история от тази на османлиите?Въпроса е риторичен и отговора се съдържа в горните редове.Просто от там са минали чекистите.Съвременна Турция трябва да е благодарна че не я сполетя съдбата на съседна България.Това е определящото, а не че генетичния материал е калпав.
28 Септември 2010 14:48
Пренаписването на Османската история няма да подобри имиджа на съвремената република Турция пред ЕС. А и в страните от ЕС има доста добри и добре подготвени исторически школи, където миналото на Турция е предмет на дългогодишни и задълбочени научно-исторически изследвания. Така че напъните на анадолските политици и пишман-апологети на отдавна отишлата си в мухъла и нафталина османска империйка като облазилите форума на Сега под тази статия са всуе.

Редактирано от - Dante на 28/9/2010 г/ 14:56:52

28 Септември 2010 14:56
Гледам разбунили са се страстите във форума, и как не, след като сме им сърбали попарата на въпросните турци почти 500 години. За съжаление същите тези, на които им се отказва достъп до потстъпите на Европа, се обръщат към Изтока и Ориента, за да намерят поле за изява, което им бе отказано на Стария континент. За зла наша участ може като са тръгнали на Изток да ни повлекат и нас. Дано тия от ЕС и по-скоро от Брюксел да си дават реална сметка за какво става на въпрос и да предприемат по-сериозни мерки за интегрирането ни, заедно със Западните Балкани в ЕС, а не само да ни размахват пръст и да ни обвиняват за щяло и нещяло.
28 Септември 2010 15:02
Аварам, сравнението между Турция и Узбекистан е неприемливо - виж им географията само... Дори да беше останал капиталистически Узбекистан, пак щеше да е заобиколен само от азиатски комунистически държави, докато Турция има европейска част - респективно европейския пазар е на една крачка - какво по-добре за страна с евтин труд и непретенциозно производство?

А ако погледнеш и климата и стратегическото разположение, нещата съвсем стават различни...

Няма "ако" в минало време Но не е честно да се твърди, че комунизма е съсипал Узбекистан - напротив - комунизма им прави огромните памукови плантации, които изхранват голяма част от народа, дава им непознати неща дотогава - образование, медицина...
28 Септември 2010 15:22
Но не е честно да се твърди, че комунизма е съсипал УзбекистанНе съсипал.Задържал.Затворил го в собствените си граници и го обрекъл на забрава.После отведнъж го изостави прашен и безпомощен.Но това той направи и с руснака, изучи мужика за да му покаже колко е жалък.
28 Септември 2010 15:24
Аварам, долу-горе си схванал причината, а причината е разликата в политическите системи, Турция довърши прехода си към демокрация(1923-1950) през 1950 г., докато страните от бившия соц.лагер са още в преход и не се знае още колко ще продължи.

28 Септември 2010 15:35
Влезте от Гърция в Турция и циганията лъсва! При гърците е нямало комунизъм!
28 Септември 2010 15:55
Вегетарианец , а защо фалира Гърция знаеш ли?Защото е полусоциалистическа страна, гръцките управници лъжат народа си и дават подкрепа на тероризма.

28 Септември 2010 16:11
pressatashe , много правилно, ЕС греши, хем иска светска Турция, хем я тика на изток, това вреди на интересите на запада, особено на Америка, затова Америка им дръпна ушите и сега започнаха да говорят друго, завиждат и на добрите отношения между Турция и Русия, поради това Берлин започна да подкрепя приемането на Турция в съюза и иска да се ускори процеса.

28 Септември 2010 16:55
Що ли апологетите на османлийския ренесанс ми звучат по същия начин като останалите левичари? Ще дойде време новите османи да се сетят за Кемал Ататюрк и да посинят гърбовете на анадолската селяния - ама сега нали е демокрация, трябват избиратели.
28 Септември 2010 17:13
konur ти ягенчо ли си?
28 Септември 2010 17:17
"Въшката, като се наядяла изпълзявала на челото."
Българска поговорка.
Относно напъните на Турция да обясни, че не са порили коремите на бременни девойки.
28 Септември 2010 18:00
Турция иска нова история на Отоманската империя

И сто истории да си напишат, Cветът знае много добре коя е Отоманската империя и какво е "дала" на Cвета.

Редактирано от - потребител,07 на 28/9/2010 г/ 18:08:37

28 Септември 2010 18:37
Май имаше нещо като геноцид по време на Отоманите ама Големия брат когато не му изнася вика, че имало а когато му изнася вика , че нямало.Те така исторя се пише.

tode3n
29 Септември 2010 01:56
Haitov, иди в Одрин да видиш, кой е порил коремите на бременни жени.

29 Септември 2010 15:39
Държаво наша глупава!
Дето в нея всички знаеха за Ястребинчетата, за Петимата ремсисти, за Палаузов, пък за Старозагорските кланета, Любенова махала, Маджарово, Свиленград...нищо! ( Може би сме щадяли сънародниците с турско самосъзнание? )Е.. те сега са ....
Това е дето аз знам! А колко още не съм научил?
Иначе турските историци замязват на циганката дет викала: Иии, бате, да не вярваш на очите си, нека аз да кажа за Асан.

Редактирано от - vance на 29/9/2010 г/ 15:51:47

30 Септември 2010 12:36
А така, продължавайте да изопачавате и да показвате само едната страна на медалиона, но не забравяйте поговорката; "Който лъже себе си лъже", всяка лъжа ви се връща като глад и мизерия.Навремето, когато Турция беше "болния човек", Гърция и западните страни се юрнаха да я разпокъсат и да я доунищожат, но не успяха, "болния човек" вече оздравя, сега има "болни хора"-държави, но Турция няма да постъпва като тях, а ще им помага да оздравеят, ето това е разликата.Не бързайте, Гърция в голяма степен си призна за лъжите и вие ще си признаете един ден сами...

30 Септември 2010 13:13
тимбу, я кажи, кои бяха десетте големи лъжи в гръцката история, които бяха изложени от един ваш журналист преди 2 години...

01 Октомври 2010 16:03
тимбу, защо се правиш на глух?

01 Октомври 2010 16:19
То всяка история е смес от факти и патриотарство. Всички знаем за Самуиловите войници ама в Солун има булевард Васили Българоубиец. Впрочем и ние честваме Калоян Гръкоубиец. Защо оспорваме правото на турците да си украсяват историята?
01 Октомври 2010 16:53
Защо оспорваме правото на турците да си украсяват историята?

Защо те се бъркат във всички сфери на нашия живот, включително образованието, религията и българската история.
Според теб ние какво трябва да правим?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД