:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,939
Активни 1,246
Страници 39,368
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Христофор Събев: СДС е мръснишка и диктаторска партия

Днешният СДС е синя ръкавица на червена десница, твърди ексдепутатът, сега емигрант в САЩ, който събира пари за филм за Апокалипсиса по негов сценарий
Снимка: Архив "Сега"
Христофор Събев е атомен физик по образование, облякъл расото в зряла възраст. Беше депутат от СДС в 36-ото народно събрание и председател на тогавашната парламентарна комисия по вероизповеданията. Като лидер на Християнския съюз "Спасение" беше член на Координационния съвет на СДС. Като участник в Кръглата маса през 1990 г. предложи гласуването да става с отпечатък на палеца.

Сдоби се с прякора Светулката, когато организираше нощни бдения на пл. "Демокрация" (днес "Ал. Батенберг") срещу комунистите. Сочат го като основния виновник за разцепването на Българската православна църква - той бе в основата на превземането на сградата на Светия синод и баталиите около нея.

Негово е крилатото определение "люспи" за първата партида отцепили се от СДС хора като Петър Дертлиев, Петко Симеонов, Александър Каракачанов и т. н. По ирония на съдбата сам той беше "отлюспен" от комисията "Чисто минало" на 29 юни 1994 г. Тогава той подаде оставка от всички постове и емигрира на 30 юли 1995 г. в САЩ, където получи политическо убежище и има статут на постоянно пребиваващ. Приписаха му, че иска да основе Старостилна църква, някой го забеляза да пее романси в някакъв локал на Западния бряг, друг пък го видя в омазан в масло комбинезон да пълни резервоарите на шофьорите на щатска бензиностанция. Събев отрича всичко това и твърди, че живее в къщата на православен гръцки емигрант. Регистрирал бил в САЩ Православна християнска архиепископия със седалище в Калифорния. Служел в Силиконовата долина, после на изток от Калифорния.

За първи път се върна в България в края на ноември 1997 г., натоварен от международни организации да ни инспектира дали спазваме религиозните свободи. В момента е в семейното си жилище във Велико Търново, но се кани отново да замине за САЩ. Първо обаче трябвало да намери пари за снимките на библейски филм по негов сценарий.

Намираме го на автобусната спирка близо до дома му край Висшето военно училище, чакайки рейса за близко село. Щял да се върне чак след седмица, но се съгласява да ни осветли за възгледите си и за живота си днес, докато дойде автобусът му. Присядаме в близкото заведение.

- Дядо Христофоре, защо така намразихте двуполюсния модел?

- Защото всичко, което се прави дотук, е една мимикрия. И те не са 2 полюса. Това е един псевдодвуполюсен модел. Той представлява точно двете страни на една и съща монета. Тази монета се разменя срещу целия български народ. Той е подложен на геноцид, защото 5000 семейства в България живеят много добре в момента, а останалите минават под финансов нож. Това нещо ме настройва жестоко срещу този модел, който категорично се бори срещу средната класа, т. е. срещу независимостта на данъкоплатеца и избирателя. Този модел дава възможност за манипулации. Това си е една диктатура. Уж има демокрация, а всичко е фалш, мимикрия, гадост. И двете страни на монетата - все едно че една майка ги е раждала. Няма никаква разлика, само имената им са различни.

- Като депутат във ВНС не подкрепяхте ли същия тоя модел?---каре----

- Тогава СДС беше друг. Беше коалиция. Сега е една диктаторска партия. Мръснишка партия, която на мен не ми харесва. Това не е онзи СДС, за който навремето ратувах. Само носи същата фирма. Иначе вътре нещата са коренно различни. Тогава имаше идеализъм и вяра, че ще се направи нещо добро. Това, което се прави в момента, е най-лошото, което може да има този народ. Не по-малко лошо от онова, срещу което се борехме едно време всички дисиденти и независимо мислещите хора, минали през какво ли не.

------- Кога се разочаровахте от СДС?

- Когато стана партия. Тогава го напуснах, понеже съм човек, който не може да членува в партии. Аз съм независим и свободолюбив човек. В коалиция съм членувал чрез моята правозащитна организация. Отгоре на всичко аз съм духовник и това също не ми дава право да членувам в партия.

СДС се промени коренно. Сякаш моето излизане от него беше някакъв лакмус на тази нелепа и противна промяна. Искам да ви цитирам и Сталин - един човек, който ми е доста противен, но той казва, че не е важно колко гласуват, а кой брои. Аз съм убеден от 1990 г. насам са извършвани фалшификации на всички избори и това ще продължава благодарение на двуполюсния модел. Затова на Кръглата маса аз предлагах да се гласува с отпечатък на палеца. Не защото сме примитивни хора, а за да се избегнат фалшификации.----каре---

Трябва хората да бойкотират изборите, защото техните гласове отново ще бъдат използвани и пак ще ги разхвърлят между тях си двете основни партии. Двата мастодонта пак ще си направят пазарлъка. Всъщност те са двете ръце на една и съща политическа вещица. Или по друг начин казано - синя ръкавица на червена десница. Това е СДС. Казвам десница, защото те са финансово десни, а червени политически.

-------- Къде се намира голямото ви синьо яйце?

- У дома е. Пазя си освен него и кръста, който висеше в бившия Партиен дом. С този кръст аз ги изгоних от Партийния дом, а те отидоха в банките.

- Има ли диктатура в момента у нас?

- Има, но е замаскирана демагогски. Това е нежна диктатура. Нежна, нежна, ама по-лоша. Откритият враг не е страшен.

- Между тези 5000 семейства, за които споменахте, че живеят добре, намират ли се и семействата на нашите управляващи?

- Не твърдя, че цифрата е точна, но това не е най-важното. По-важното е процентното отношение на мизерстващите спрямо богаташите. Нямам никаква информация за семействата на управляващите в момента. Аз пристигнах скоро в България, но поне така се чувства, че е. Глас народен, глас Божи.

- Не сте ли търсили среща с премиера Иван Костов?

- Нямам желание да се срещам с него. Той, ако иска, може да се срещне с мене, но не знам с какви очи ще ме погледне. Нито той, нито Петър Стоянов или другите, които преди това твърдяха, че ме обичат, не са проявили желание да се срещнат с мен. Това е нормално, защото ще им кажа неща, от които ще ги заболи, ако има още остатък от съвест в тях.

- Все пак вие не харесвате политиката на Иван Костов...

- Не желая да го коментирам. Просто не трябва да го коментирам. Казах ви достатъчно думи за модела. Дали ще е Иван Костов или друго поставено лице, не ме интересува.

- В Америка не се ли занимавате с политика?

- Не, там аз пиша сценарии. Четири години изучавах филмова режисура, а освен това си имам и регистрирана архиепископия. Тя е регистрирана в съда в Санта Клара.

- А с някакви висши духовници срещате ли се? Къде се черкувате, когато сте в България?

- Не съм се срещал. Някои от тях са ми се обаждали по телефона тайно, тъй като ги е страх. Иначе се черкувам в Буховския манастир, който се намира близко до София.

- А в Америка не се ли срещате с български политици?

- Не. Дори избягвам да се срещам с тях. Бившите тайни служби ми създадоха проблеми там чрез наши емигранти, но няма да конкретизирам, защото не съм злопаметен човек и никога не отмъщавам. Орелът не яде мухи, се казва в една латинска поговорка.

- Все пак бяхте доста близки с Филип Димитров...

- Филип е на другия край на Америка. Със Стоян Ганев веднъж се чухме по телефона и толкова. Разговорът беше съвсем официален - "Как си, братко" и т. н. Аз си имах работа и си пишех през това време сценария.

- Какво представлява по-точно този сценарий?

- Това е Апокалипсисът, преведен на кинематографичен език. Това е нещото, което ще дойде преди идването на Господ Исус Христос. Това е най-страшното време, което ще бъде сервирано на хората.---каре----

Ще дойде лъжемесията, който ще се представи за Христос. Американците имат много информация за това нещо, имат и издадена литература, но никой не е успял досега да свърже това нещо кинематографично. На мен това ми беше просветлено от Господ, след дълъг пост и молитва.

-----

Аз предпочитам филмът да се снима в България, но нямаме достатъчно средства. Отскоро сме открили и сметка в банка "Хеброс", код 80080813 и N1003732218, на която благосклонните българи могат да изпращат средства. И отново искам да ви припомня, че времето на Антихриста идва и той ще бъде политик.
 
Христофор Събев
2814
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД