:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Българският шампион загуби и реванша с "Милан" - 0:1
Вероятно става дума за изпитания на въоръжението им
Вицепремиерът от НФСБ се грижел за интересите на "Цеко"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,659,898
Активни 691
Страници 21,687
За един ден 1,302,066
Кодекс на труда

При работа в събота и неделя поне 24 часа почивка

Достатъчно е да е работено и в двата дни, без значение по колко часа
Счетоводител съм в една администрация. В края на седмицата се наложи да бъдат правени спешни отчети и разчети по дейността й. Директорът разпореди да работим извънредно в събота до обед. След като работихме в събота, на две други колежки и на мен разпореди да дойдем и в неделя за два часа, за да изготвим официалните документи. Моля да ми отговорите: не следваше ли в следващата седмица да почиваме един ден? Струва ми се, че това е една от новите промени в КТ след последните му изменения.

Пита Е. Миланова от СофияДействително с последните изменения на Кодекса на труда (КТ) в съответствие с европейските стандарти в регулацията на трудовите правоотношения в чл. 153 бе въведено едно ново право за работниците/служителите.

Според новата алинея 4 на чл. 153 КТ: "За положен извънреден труд в двата почивни дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малко от 24 часа."

С този нов текст се запълва една празнота в трудовото ни законодателство, която допускаше да се прави отстъпление от установеното в чл. 153 КТ относно седмичната почивка. При петдневна работна седмица тя трябва да е в размер на2 последователни дни, от които единият е поначало в неделя,т.е. не по-малко от 48 часа непрекъснато.

До приемането на новата алинея 4 в чл. 153 КТ законът даваше възможност в случаите на полагане на извънреден труд (чл. 143 и следващите КТ) да не се ползва седмична почивка (изцяло или отчасти). Без значение дали положеният извънреден труд е разрешен или не.

Според новата алинея, която е в сила от 1 август 2004 г., за положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят вече има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната седмична почивка, чиято минимална продължителност е 24 часа.

Текстът поставя няколко въпроса:

1. Трябва ли да се работи в двата почивни дни при пълно работно време, т.е. при 8-часов работен ден, за да възникне правото на почивка през следващата седмица?

Отговорът е отрицателен.Достатъчно е да е работено в двата дниБез значение е дали е работен час, два или 8 часа.

2. Кой ден от следващата седмица ще бъде определен за почивен? Отговора на този въпрос, поне формално, дава чл. 15, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, според който: "В случаите по чл. 153, ал. 4 КТ в заповедта за извънреден труд за всеки работник или служител задължително се посочва денят, в който през следващата работна седмица ще се ползва непрекъсната почивка в размер не по-малък от 24 часа."

В пряка връзка с този отговор е обаче един друг въпрос. Как следва да се реализира правото, в случай че в заповедта за полагане на извънреден труд не е посочен денят от следващата седмица? На този въпрос нито законът, нито наредбата дават отговор.

При такава хипотезаби следвало работникът/служителят сам да определи деня на почивкатаи да го съобщи на работодателя, след което да ползва правото, предоставено му от закона. По този начин е уредено ползването на отложен платен годишен отпуск при подобна хипотеза в чл. 176, ал. 3 КТ. За съжаление при разписването на наредбата тази хипотеза не е уредена. Очевидно е, че час по-скоро и тя следва да намери нормативна уредба, за да може уреденото в закона право да не зависи от добросъвестността на работодателя.

3. В чл. 153, ал. 4 КТ непрекъсната седмична почивка е уредена в размер - или по-точно нейната минимална продължителност е 24 часа. Следва въпросът: каква е максималната й продължителност и ако тя е например 48 часа (т.е. пълно компенсиране на 48-те часа непрекъсната седмична почивка), кой и при какви условия ще определи продължителността й? За съжаление и на този въпрос няма отговор в закона и наредбата. Очевидно е, че той също следва да намери верен и отговарящ на идеята за компенсиране на седмичната почивка отговор в наредбата за работното време, почивките и отпуските. В противен случай масовата практика по определяне продължителността на тази почивка ще е 24 часа. Ако предположим, че занапред в практиката това ще бъде така, то тогава защо законът допуска 24 часа да е минимален размер на тази почивка. Очевидно, че в него се съдържа идеята и за по-голяма продължителност на тази почивка, която да бъде в зависимост от това колко време е било работено в двата почивни дни. Ако е работено и в двата дни по 8 часа, то очевидно идеята на закона е почивката да се доближи до максималния размер на нормалната 48-часова седмична почивка.

Вероятно практиката ще повдигне и други въпроси, свързани с ползването на това право - като например следва ли и какво следва да се плаща на работника/служителя за времето на тази почивка. Колкото по-бързо се намерят верните отговори, толкова по-добре.
10555
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД