:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,094
Активни 1,200
Страници 38,523
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Ниви се делят пред поземлена комисия, нотариус или съдия

"Наследници сме на ниви, върху които ни беше възстановено право на собственост. Предварително не подадохме молба за разделянето на нивите от поземлената комисия, но по-късно постигнахме споразумение помежду си и си разпределихме отделните ниви. Земите се намират в провинцията.Какъв е начинът всеки от нас да си извади документ за собственост на свое име? Може ли с изготвен от нас договор за доброволна делба и с наличните документи по служебен път да бъдат издадени тези документи? До кои инстанции се подават документите, какви такси и други суми се дължат?" Пита С. Стоянова от СофияКЗаконът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и Правилникът за неговото прилагане дават възможност на наследниците на земеделски имоти да поискат от поземлената комисия доброволна делба. При условие, че са постигнали споразумение, възстановените собственици представят своето искане и поземлената комисия не може да им откаже доброволната делба, като я съобрази с плановете и местността, в която се намират нивите. За да се извърши такава делба е необходимо всички призовани наследници на земя да са съгласни с подобна операция. Делбата е освободена от заплащане на такси.
Не е фатално, ако тази възможност не е реализирана по различни причини - това не лишава собствениците от правото да се разделят доброволно или принудително.Ако е пропуснато времето за доброволна делба пред поземлената комисия, наследниците-съсобственици могат да направят това и пред нотариус. Задължителното в случая е да се търси нотариус с кантора по местонахождението на имотите. От писмото на читателката се разбира, че нейните ниви се намират в провинцията, но не става ясно дали са на територията на един и същи районен съд. Това е и териториалният обхват на всеки нотариус. За да се направи доброволна делба на имотите пред нотариус е необходимо да се представят решение за възстановяване правото на собственост от поземлената комисия, задължително скица (тези два документа на практика заместват нотариалния акт) и протокол за въвод във владение на имотите. Ако наследниците са си изготвили свое споразумение за делба (договор за нотариална делба), то трябва да съответства на изискванията на нотариален акт, но ако се налагат корекции по спогодбата, то това може да направи и самият нотариус, които ще изповядва делбата. Представят се и задължителните декларации за семейно и имотно състояние и за платени данъци и такси, като желаещите да се разделят ще трябва да заплатят и хонорар на нотариуса за тази делба. Хонорарът може да включва само утвърждаване на договора за делба или цялостно изготвяне на документа и неговото подписване от страните и заверяване от нотариуса.При условие, че не е налице воля от наследниците за доброволна делба, съсобствениците могат да си поделят земите и по съдебен ред, като за целта се обърнат към районния съд. За да се оправят по-лесно е препоръчително преди това да се консултират с юрист. При съдебния вариант е възможно да се наложи назначаването на вещо лице - землемер за изготвяне на скиците за разпределяне на нивите по съсобственици.
16585
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД