:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Арест на ръководителите на държавната служба за извънредни ситуации по време на заседание на правителството в Киев
СТАТИСТИКИ
Общо 230,222,427
Активни 1,190
Страници 42,875
За един ден 235,726

И "Кади" на подиума - сред "стилните баничарки"

"Фолксваген" също разработи цялостно елегантно фургонче. Новото поколение ползва платформата на "Голф V"
Снимки: Авторът
И "Фолксваген" се включи в надпреварата в един важен за България сегмент - този на компактните универсални фургончета. Новата машина носи познатото име "Кади", но е доста различна по размери, функционалност и качества от предшественика си. Тя ползва платформата на петото поколение на "Голф", има сравнително обемна каросерия, дизайнът е шлайфан по-внимателно и се предлага във версии, насочени към разнообразна клиентела. Новият тип фургончета може да върши най-различни неща - доставки, куриерски превози, обслужване на дребен бизнес и... приятно семейно пътешествие.

Французите наричат тези фургончета с игривото "Лудоспейс" и в рекламата им наблягат на това, че могат да обслужват и младежкия спортен екстремизъм - стават за возене на сърфове, лодки, планински велосипеди, парапланери. В английския пък се появи обозначението ISV, което най-общо означава "ванове с цялостен стил" и визира по-елегантния им външен вид - несъответстващ на утилитарния произход. У нас най-често ги наричат "баничарки". Един повърхностен поглед към улиците ни е достатъчен, за да видим, че формулата им пасва на българина. Има ги много и от всякакви модели и версии. Дали защото са функционални и отговарят на извечната българска нужда да се прекарва повечко багажец, дали пък защото са близо до заветната мечта - "служебна кола, която може да се ползва и като частна", но те са траен хит на пазара ни. Формулата тръгна преди 7 г. от двойката "Берлинго"/"Партнер" на "Пежо-Ситроен". После бе доразвита от "Рено Канго", "Опел Комбо" и "Форд Транзит Кънект". "Фолксваген" позакъсня, но пък се намесва амбициозно.

"Кади" е пораснал по размери и е конкурент по-скоро на "Транзит Кънект", отколкото на "Канго". Дължината му е 4,40 м, широчината - 1,80, а височината - 1,83 м. Товарният обем може да стигне до 3,2 куб. м. Двигателната гама включва два бензинови - 1,4 л (75 к. с.), 1,6 л (102 к. с.) и два дизелови мотора. Те имат фолксвагеновия специалитет "помпа-дюза". По-слаб е атмосферният 2.0 SDI (70 к. с.), а по-мощният е 1,9 TDI с турбо- и междинно охлаждане (105 к. с.). От следващата година дизелите ще имат филтър за твърди частици. "Баничарката" на VW ще се предлага и с авангардната автоматична скоростна кутия DSG с двоен съединител.

И с най-слабия мотор (2.0 SDI) машината се вписва леко в изнервения софийски трафик, показа кратък тест-драйв. Дизелът е шумен на празни обороти, но тегли уверено. Високата позиция над пътя дава приятно шофьорско чувство, а комфортът на предните седалки е като в лека кола.

Основните версии са три - чисто товарна, пътническа и комфортна. Първата може да вози само двама души и върши работата на фургонче. Товарното пространство е голямо, оборудвано със система за укрепване на багажи. Може да бъде снабдено и с термоизолация за превоз на хранителни продукти. Втората може да вози и пътници, и товари. В нея се наместват 7 пътнически места, може да има две странични плъзгащи се врати. Седалките леко се сгъват и свалят и тогава се отваря значителен товарен обем. Третата версия е замислена по-скоро като комфортен бус. В нея интериорът е по-уютен, тапицериите са по-изискани, добавени са електрически пакет, добра аудиоуредба, модифицирано окачване. Може да бъде наречена и "баничарка с тъмни стъкла". За разлика от прословутите напоследък джипове тя не е страховита, а приветлива машина. Тонирането, около което се вдига толкова шум, се прави не за да прикрива физиономии, а за да подобри комфорта им.

"Фолксваген" има силна традиция и разгърната гама в утилитарните машини. Тя тръгва още от легендарните бусове, които бяха замислени като "работни мулета" на следвоенна Германия, но се разпространиха по цял свят. Една от версиите влезе в историята като "хипарски идеал". Трансформирането на компактни модели в утилитарен вариант пък започва от края на 70-те, когато "Голф" е пуснат като пикап в САЩ. Той става популярен и в Европа, където получава името "Кади". В него има закачка - така се наричат момчетата, които носят стикове и топки при игра на голф. В съдбата му се намесват и балканските събития. Той се прави в бивша Югославия - в завода TAS в Сараево, но войната прекъсва производството му през 1992. Новото поколение се появява след 3-годишна пауза и ползва платформата на по-малкия "Поло". Той излиза в доста разнообразни версии, предлага се с по-богато оборудване и се налага повече като фургонче, отколкото като пикап. Все пак външният му вид показва, че става дума за пригаждане, а не за цялостна конструкция. Сегашното поколение вече е в крак с новите модни тенденции и се включва амбициозно във важната за българския пазар конкурентна битка.
 
В пътническия вариант има 7 седалки.
 
Сагата на "Кади" започва от пикап на базата на "Голф I".
2
5192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
23 Ноември 2004 08:24
...а бе скъпи са...
23 Ноември 2004 12:06
Прав си чича, моделът е базиран на VW Golf, който държи доста висока за класа си цена, което пък вече означава, че автомобилът едва ли ще е конкуренция на другите марки "баничарки". Но, нейсе ... асортимент да има.
Дай мнение по статията