:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,047,125
Активни 1,244
Страници 39,554
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Агия Напа - източната Ибиса

Преди призраците да населят Фамагуста, там е имало невзрачно село. Днес купонът кипи шест месеца в годината
Ибиса и Агия Напа са две почти идентични точки в партикултурата на младия европеец. Първата се намира в най-западната част на Европа и Средиземно море и е част от Балеарския архипелаг.

Втората е в най-източната, практически оттатък меридиана на Босфора, отделящ Стария континент от Азия. Кипърската Ибиса - Агия Напа, избуява от нищото в края на 70-те години. Днес хиляди англичани и руснаци правят резервациите си за полети дотам още по Коледа.

--

Името на Агия Напа напомня повечето други имена на селища и църкви в Кипър (агиос - светец), но светица с такова име няма. Буквалният превод е Света гора. До края на Средновековието районът е бил населен с непроходими гори. До 1790 г. наоколо няма град или село, което би могло да се идентифицира с днешния курорт, ако не броим два религиозни сюжета. През XI век ловец потърсил убежище в наглед необитаема пещера, където го посрещнала божествено осветена икона на Дева Мария.

Женският манастир, който днес краси центъра на Агия Напа, е построен през XV век. Легендата го свързва с аристократична девойка от Фамагуста, избягала от дома, защото баща й - богат венециански търговец, не позволил да се омъжи за младеж от простолюдието.

В средата на 70-те на миналия век Агия Напа все още е невзрачно селце. Звездният й миг идва внезапно - буквално откраднат от "едрите звезди на Фамагуста", както ги възпява Вапцаров.

До 1974-а, когато турските войски навлизат в северната част на острова,Фамагуста е водещият курорт в КипърДнес сред десетките хотели и безкрайните златисти плажове витаят призраци: новият квартал на Фамагуста "Вароша", по онова време център на туристическата индустрия, сега е буферна зона на ООН и е необитаем. Старият град се намира в Севернокипърската турска република. Пътят е затворен с гранична застава. От високите етажи на къщите в Дериния любопитните могат с бинокъл да видят призрачните върхове на сградите във "Вароша".

Ето защо на броени километри на юг от някогашния курорт се развиват нови: Паралимни, Протарас и Агия Напа.

За 19-те хиляди европейци, които побира курортът в пиковия сезон, находката е безценна - температурата на лазурната вода край Агия Напаот май до ноември е над 20 градусаЛятото тук трае шест месеца. Основният наплив е от англичани - кипърците видимо се чувстват все още уютно в тяхно присъствие и английският е практически втори национален език. Не липсват и руснаци - новата златна мина на туристическата индустрия.

В Агия Напа има и многозвездни крайбрежни хотели, но по-популярни сред прииждащата младеж са т. нар. хотелски апартаменти, които представляват нещо като добре почистени общежития и са на прилични цени. По-добрият начин да инвестираш парите си тук е в нескончаемите форми на развлечения: стартирайки с гигантския Аквапарк, който се набива на очи още по магистралата от Ларнака за Агия Напа, и завършвайки в някой от стотината клубове, където най-големите световни диджеи озвучават напиванията и флиртовете.

В Агия Напачовек може да се ожени толкова лесно,колкото и в прословутия със сватбите си Лас Вегас. Нужни са само 165 кипърски паунда (приблизително равен на британския, но е самостоятелна валута) такса, паспорт, удостоверение, че е неженен (разведен, вдовец), и разрешение от местното министерство на вътрешните работи. Церемонията често извършва самата кметица Варвара Периклеос.

В Агия Напа животът тече на два цикъла. Денем той е на плажовете, които биха могли да са утилитарните Ниси Бийч и Крио Неро - гигантски пясъчни ивици с хиляди чадъри и хора под тях, хора, смучещи фрапе (това е националната лятна напитка, а на турското кафе викат "кипърско").

По-добрият избор обаче са малките заливчета около Агия Напа. Едно от природните бижута в района е Агия Текла: кръстена така на бялата църква, построена току над пясъчната ивица. Срещу нея има малък остров със собствен миниатюрен плаж, до който може да преджапа и дете.

Кипърското крайбрежие е невероятно гиздаво - изобилства отзавойчета, заливчета и хаотично разхвърляни островчета- буквално парченца скала, с които Господ си е играл на жабки в морето.

Другият култов избор за събиране на тен е Макронисос - три залива един до друг, разположени в три различни посоки на компаса. Ако на два от тях е ветровито, на третия не помръдва и листенце.

Нощният живот на Агия Напа започва към 23 ч. По улиците плъзват отрочета на PR-а, които раздават флайъри на околните заведения с най-щастливата усмивка на света. Конкуренцията между стотиците кръчми тук е безпощадна. Все пак най-добрите места за вечеря си остават тези на пристанището. В Агия Напа или което и да било крайморско селище на Кипър задължителнотрябва да се опита "фиш мезе"Срещу 10-12 паунда получавате поне двайсет чинии с всевъзможни дарове на Средиземно море - риби, раци, миди, скариди, октоподи, калмари, сепии и няколко животински вида, които изобщо нямат превод на български.

Нощем врати за купонджиите отварят няколко десетки клуба, като стиловете варират от хаус и техно до рап и хеви-метъл. Любими на англичаните са караоке-баровете. За разлика от българските курорти, където преобладава чалгата, в Агия Напа бузуки е трудно да се чуе.

И естествено повечето клубове са под открито небе. В което звездите са също толкова едри, колкото и над Вапцаровата Фамагуста.
 
Манастирът в центъра на града е от XV век.
 
Откритият клуб "Бедрок" е сред най-популярните караоке-сцени в курорта.
 
Остров на Ниси Бийч
 
Цял Кипър е в зеленина и цветя през пролетта. Агия Напа не прави изключения.
3643
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД