:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,402
Активни 1,240
Страници 38,831
За един ден 1,302,066
Разтуха

Тасмания - островът на спокойствието

Само там можете да видите ръмжащ тасманийски дявол сред природата
Тасмания е уникален остров. Австралийците казват, че той е едно от малкото чудни местенца на планетата, където хем има хотели и туристи, хем можеш да останеш наистина сам със себе си. Древна култура, редки животни, екзотична природа и безметежно спокойствие са си подали ръка на острова. Тасмания е вдъхновила дори аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера да измислят любимия на малки и големи тасманийски дявол - Таз.

-----------

Чудното райско кътче Тасмания се намира на 240 км южно от Австралия, разделя ги Басовият проток. Всеки ден има самолет от Сидни до столицата на острова Хоубърт. Няколко дни са напълно достатъчни, за да обиколите с кола Тасмания. Малкият остров обаче така ще ви плени с екзотиката и спокойствието си, че няма да пожелаете да си тръгнете с месеци. Чудни планини, равнини и дъждовни гори радват зажаднялото за зеленина око. Златисти плажове мамят туристите със ситен пясък и бистра вода. Приятният климат пък прави по-голямата част от годината идеална за екскурзия. В горите е прохладно, а по плажовете на океана ще се сдобиете с невероятен тен.

Островът предлага на всекиго по нещо. Можете да поплувате в спокойните закътани заливчета, да обиколите пещерите със скални рисунки, създадени от аборигените преди 11 хиляди години или просто да седнете в някое тихо заведение и да пиете чай. Местната кухня ще ви накара да си оближете пръстите -деликатесите от сьомга и пъстървасе приготвят по местни рецепти от векове. Разходките във вътрешността на острова пък действат на изморения от сивото работно ежедневие човек като еликсир. Съвсем нормална гледка са симпатичните подскачащи кенгура, а ако имате късмет, може да видите и тасманийски дявол. Животинчето с ужасен характер, вдъхновило аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера да нарисуват известния Таз, живее само на този остров. Със сигурност обаче можете да видите малката твар в зоопарк, намиращ се на няколко километра от градчето Бичено. На клетката на местната забележителност можете да прочетете: "Малък тасманийски дявол: Приятел съм ви, но хапя!"

Тасмания е едно от местата в света, където можете да срещнете страшно много редки животни и растения. Дивата природа е успяла да се запази вероятно заради малкия интерес на туристите към острова. Тук има малко хотели, но пък много забележителни места. Можете например да разгледате останките от затвора Порт Артър, който сега е превърнат в парк. Вечер тук организират страховито забавление, наречено "призрачен тур".Туристите запалват фенери и се разхождат из руинитена затвора, докато местните им разказват страшни истории.

Около 75 000 затворници били заточени в Тасмания през 19-и век. Красивият остров Мария също е бил затвор в миналото, а днес е само историческа забележителност.

Столицата Хоубърт е най-оживеният град в Тасмания. Със своите 200 000 жители тя ще ви върне в цивилизацията. Ако искате да научите повече за културата и историята на острова, можете да влезете в местния музей. Истинска забележителност предлага един от парковете на Хоубърт - можете да се насладите на игра на шах с фигури с човешки ръст. Забележителната обсерватория в столицата пък ще ви приюти в спокойна вечер.

Разбира се, тук е мястото и да си накупите сувенири за фамилията - на пазарчетата предлагат всякакви дрънкулки и накити.

За останалия свят островът е открит на 24 ноември 1642 г. от холандеца Абел Тасман. Той го кръщава Ван Диманс ленд, в чест на холандския генерал-губернатор, който финансирал експедицията. От 1856 г. обаче островът носи името на откривателя си - Тасмания.

Местните се шегуват, чемъжете вече могат да носят рокли спокойно,без да се страхуват от властта. Наскоро в австралийския щат беше отменен законът, който забранява на силния пол през деня да се преоблича в женски дрехи. От 1935-а мъжете са имали право да носят рокли или поли само от свечеряване до разсъмване. Законът бе отменен благодарение на усилията на местна асоциация, защитаваща правата на сексуалните малцинства. Освен това парламентът на Тасмания вече разрешава на жителите на щата да спят под навеси, в гаражи или просто извън дома, без да имат специални причини за това. Преди тази "волност" бе забранена.
2
5780
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Април 2004 17:12
Господи, ако има рай, той се казва Тасмания!
18 Април 2004 14:05
РАЯТ НА ПЕДАЛИТЕ!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД